Huurteam Utrecht bereikt 44 procent meer huurprijsverlaging | De Utrechtse Internet Courant Huurteam Utrecht bereikt 44 procent meer huurprijsverlaging | De Utrechtse Internet Courant

Huurteam Utrecht bereikt 44 procent meer huurprijsverlaging

Huurteam Utrecht bereikt 44 procent meer huurprijsverlaging
Het huurteam van de gemeente Utrecht heeft vorig jaar bijna een half miljoen euro aan huurprijsverlaging gerealiseerd. Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van 2014.

Het huurteam van de gemeente Utrecht heeft vorig jaar bijna een half miljoen euro aan huurprijsverlaging gerealiseerd. Dat is een stijging van 44 procent ten opzichte van 2014.

Dit is gebleken uit een jaarrapportage van wethouder Paulus Jansen van Wonen. Het huurteam werd in het leven geroepen om de prijs-kwaliteitsverhouding van huurwoningen in Utrecht weer in balans te brengen. Dit team controleert kamers, appartementen en studio’s op een te hoge huurprijs, gebreken en achterstallig onderhoud.

In 2015 toetste het team bijna vijfhonderd woningen, waarvan in 92 procent van de gevallen de huurprijs niet in overeenstemming bleek te zijn met de kwaliteit van de kamer. Dit leidde ertoe dat er voor 400 woningen procedures zijn opgestart.

De gemiddeld geadviseerde huurprijsverlaging bedroeg €129,59 per maand.

6 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Dit lijken hele indrukwekkende cijfers. Maar de rekensom is 500 000 totale reductie met gemiddeld 129.59 per maand , dat zijn 321 woningen. Volgens het CBS zijn er zo’n 68000 huurwoningen in onze gemeente. Dat wil zeggen dat we praten over 0.5% bereik.

  Ik gun iedereen een huurverlaging als deze terecht is en ik hoop dat de 321 gezinnen van het resultaat zullen genieten. Maar ik hoop dat de wethouder ook bescheiden zal zijn over het bereikte resultaat.

 2. Scherpschutter

  Absurd. De vraag naar woningen in Utrecht is gigantisch. Het aanbod zeer klein. En dan stelt een sowieso al valsspelende verhuurder (projectontwikkelaars moeten grond kopen en hun eigen kapitaal verdienen) van woningen nota bene een team samen om te zien hoe men de huren van woningen die betaald zijn door de belastingbetaler niet duurder kan maken, maar juist goedkoper….? Dit waar de woningen met een dubbele huur waarschijnlijk nog in een week tijd verhuurd zouden zijn aan mensen die al jaren op een wachtlijst staan? Als netto belastingbetaler en woningbezitter vind ik dit totaal onacceptabel.

  Het toont wat mij betreft weer eens ragfijn aan dat een Gemeente zich niet behoort te bemoeien met het exploiteren van woningen. Er komen alleen maar scheve gezichten van. De bewoners van gesubsidieerde sociale huurwoningen menen maar altijd op van alles recht te hebben, waar de netto belastingbetaler met lede ogen aanziet dat er jaarlijks een extra greep in zijn/haar portemonnaie wordt gedaan om het te bekostigen.

 3. Jesse

  Paul,

  Ik woon op de Lomanlaan en daar is het huurteam bij bijna iedereen langs geweest (100 appartementen) en in alle gevallen is sprake van te hoge huren. Echter kan de verhuurder in beroep gaan en loopt de procedure verder via de rechter. Dan wordt er dus alsnog een huurverlaging gerealiseerd, alleen duurt het wat langer en loopt de procedure via andere instanties. Even voor wat duidelijkheid.

  Fijne dag.

 4. PFCJansen

  Dag Paul,
  0,5% bereik is best veel als je risicogericht te werk gaat. En dat doet het huurteam. De risico’s op te hoge huur zitten met name aan de onderkant van de markt voor kamerhuur, daar richt het huurteam zich primair op. Steekproefgewijs worden ook andere categorieen bezocht, en als daar aanleiding voor is wordt een specifieke verhuurder intensiever bekeken.
  Wat wel enorm zou helpen: een stevige sanctie voor huisbazen die bij herhaling een bovenwettelijke huur vragen voor een woning of kamer. Daar hebben we echter de wetgever voor nodig, die daar tot dusver geen behoefte aan had.

  Groet, Paulus Jansen, wethouder wonen Utrecht

 5. Anne

  Jesse, zou jij misschien via facebook, telefonisch wat kunnen vertellen over hoe het huurteam te werk ging en wat de resultaten in jullie geval waren. Ik schrijf voor school, journalistiek, een artikeltje over het succes van het huurteam Utrecht. Wordt niet gepubliceerd, blijft binnen school. Thanks!

 6. AK

  Beste wethouder,

  Erg jammer dat u zichzelf bemoeit met particuliere (welwillende) verhuurders. Het is dan ook logisch dat een verhuurder iets wil verdienen…. Een huurder tekent met zijn / haar volle verstand een huurcontract…. Erg jammer dat wij belastingbetalers dit soort teams moeten betalen… Ik denk dat er in Utrecht meer dan genoeg te doen is…. En dus het geld beter uitgegeven kan worden!!! Daarnaast is er ook nog zoiets als vraag en aanbod…… Ofwel marktwerking…..

  Groet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).