Iedere 10 dagen een nieuwe verdieping tijdens bouw Galaxy Tower in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Iedere 10 dagen een nieuwe verdieping tijdens bouw Galaxy Tower in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Iedere 10 dagen een nieuwe verdieping tijdens bouw Galaxy Tower in Utrecht

Iedere 10 dagen een nieuwe verdieping tijdens bouw Galaxy Tower in Utrecht
De bouw van de Galaxy Tower op het Jaarbeursplein vordert gestaag. Iedere tien dagen moet er een verdieping bijkomen. Tot er volgend jaar zomer uiteindelijk 31 verdiepingen staan. Zo hoog wordt de toren aan de Croeselaan.

De bouw van de Galaxy Tower op het Jaarbeursplein vordert gestaag. Iedere tien dagen moet er een verdieping bijkomen. Tot er volgend jaar zomer uiteindelijk 31 verdiepingen staan. Zo hoog wordt de toren aan de Croeselaan.

Het gebouw wordt vanuit het midden opgebouwd. Wie de bouwplaats passeert, kan nu de kern van de toren er bovenuit zien steken. Bovenop staat een betonpomp, speciaal voor hoogbouw die het beton naar boven pompt. Door een hydraulisch systeem gaat de mast van de pomp vanzelf omhoog als er een verdieping klaar is. Een paar verdiepingen lager wordt gewerkt aan de vleugels van het gebouw.

Twee jaar geleden startte de bouw van de Galaxy Tower. Het bouwbord werd toen onthuld door toenmalig wethouder Victor Everhardt en eigenaar Kaspar van Eijl.

Bezwaar

Vorig jaar lag de bouw van de toren even stil. Toen stapten Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) en De Klimaatpartij naar de rechter. Zij wilden niet dat er een hotel, ruim 300 appartementen en een ondergrondse parkeergarage zouden komen.

Het bezwaar was dat het bouwplan niet aan de eisen zou voldoen. Een milieuprestatieberekening ontbrak volgens hen: er zou veel extra verkeer komen van de toren en extra CO2 vrijkomen. De Raad van State bepaalde dat het bezwaar van SSLU en De Klimaatpartij niet gegrond was, omdat zij geen belanghebbenden zijn.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Raar dat volgens de Raad van State de SSLU en De Klimaatpartij geen belanghebbenden zouden zijn.
  Elke inwoner van Utrecht is namelijk een belanghebbende omdat dit gebouw impact heeft op omgeving, bereikbaarheid en leefbaarheid.
  Je hoeft er niet direct naast te wonen om dat in te zien of je er druk om te maken.

 2. Johan

  Vordert gestaag? Voor mijn gevoel gebeurt daar al een half jaar bijna niets.

 3. G.H.

  @Johan: Het is frappant hoe mis een mens het, als leek op een bepaald terrein, kan hebben.

 4. René

  @ Koel Hoofd: Ik zou zeggen, neem eerst de moeite om de uitspraak te lezen alvorens er uw commentaar op te leveren. Dat lijkt mij niet teveel gevraagd. De door u bepleite uitleg van het belanghebbende-begrip zou er overigens toe leiden dat elke inwoner van Utrecht zou kunnen gaan procederen tegen elke vergunning die er in Utrecht wordt verleend. Gelukkig is dat ook de bedoeling van de wetgever nooit geweest.

 5. Bill

  @Koel Hoofd: SSLU en De Klimaatpartij procederen bijna standaard tegen elke scheet die er gelaten wordt, dus nee, geen belanghebbenden maar gewoon “beroepszeikers”.

  En ja, de gemeente moet scherp worden gehouden m.b.t. de regelgeving maar wat deze gasten doen is op z’n zachtst gezegd absurd.

 6. wollie

  de galaxy tower geeft een impressie van het formaat van Samsung smartfones in 2033.

 7. Joop

  De motieven van de SSLU en Klimaatpartij waren helemaal niet hetgeen hierboven genoemd is. Het gaat om naleving van de EPC en de kwaliteitsverklaring van Eneco in het bijzonder. Meer lezen ? http://www.utrechtanders.nl/?p=3952
  Overigens is deze rechtszaak nog niet ten einde. Er loopt nog een herzieningsverzoek bij de Raad van State.

 8. Martin

  Ik denk dat het galaxy tower heet vanwege de astronomische prijzen die ervoor gevraagd gaan worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).