In restaurant Sushi Qube aan de Oudegracht komen mogelijk 22 woningen | De Utrechtse Internet Courant In restaurant Sushi Qube aan de Oudegracht komen mogelijk 22 woningen | De Utrechtse Internet Courant

In restaurant Sushi Qube aan de Oudegracht komen mogelijk 22 woningen

In restaurant Sushi Qube aan de Oudegracht komen mogelijk 22 woningen
Sushi Qube aan de Oudegracht 61-61 heeft afgelopen zondag de deuren gesloten. Oudewater Vastgoed heeft nu een omgevingsvergunning bij de gemeente Utrecht ingediend om 22 zelfstandige woningen in het pand te realiseren: “Ik denk dat de gemeente een gat in de lucht moet springen, omdat wij dit willen doen.”

Sushi Qube aan de Oudegracht 61-61 heeft afgelopen zondag de deuren gesloten. Oudewater Vastgoed heeft nu een omgevingsvergunning bij de gemeente Utrecht ingediend om 22 zelfstandige woningen in het pand te realiseren: “Ik denk dat de gemeente een gat in de lucht moet springen, omdat wij dit willen doen.”

Arjan van Eck van Oudewater Vastgoed houdt zich bezig met het project: “Met deze woningen willen we ons richten op de doelgroep die net doorstroomt vanuit kleine studentenkamers en iets zelfstandigs willen.” Voorheen was het sushirestaurant Sushi Qube gevestigd in het pand: “De achterzijde van het restaurant is een enorme horizon verknaller, want er staat een afzuiger van de begaande grond tot aan het hoogste punt. Wij gaan al die grote pijpen en lelijke aanbouwen aan de achterkant verwijderen en er iets moois van maken. De gemeente Utrecht stimuleert nieuwe woningen en ik denk dat de gemeente een gat in de lucht moet springen, omdat wij dit gaan doen.”

De vastgoedondernemer staat nog steeds open voor het vestigingen van een café in de werfkelder. Daarboven moeten de 22 woningen verdeeld worden over vier lagen. Voor de geplande woonruimten zou een aanbouw aan de achterkant van het pand gemaakt moeten worden. De woonruimten verschillen van 20m2 tot 30m2 en hebben allen eigen voorzieningen. “Ook krijgen de woningen een tuintje.” Van Eck kan nog niet zeggen hoeveel de woningen zullen gaan kosten. De aanvraag van de omgevingsvergunning ligt nog bij de gemeente en is nog in behandeling.

8 Reacties

Reageren
 1. Suus

  Het is mij volslagen onduidelijk waarom de gemeente een gat in de lucht zou moeten springen omdat een ontwikkelaar 22 (!!) woningen (??) van 20 (!!) tot 30 m2 wil creeren aan de Oudegracht…

 2. Lekkage

  Graag het gelijkheidsbeginsel toepassen bij deze ontwikkeling. 22 woningen betekent 22 extra (ondergrondse) parkeerplaatsen. Deze eis is bij alle binnenstedelijke ontwikkelingen van toepassing geweest, dus ook hier!
  Verder denk ik dat de voormalige eigenaar en onze ontwikkelaar een gat in de lucht springen met hun opbrengsten.

 3. martijn

  Brutale ontwikkelaars hebben de halve wereld, maar dat vinden ze niet genoeg. Ze willen alles en daar moet de stad dan blij mee zijn.

 4. Matthijs

  Ga toch weg met die “starterswoningen” waar je geen bal aan hebt. Uitmelken van net afgestuurde is leuk geweest, maak er leuke koopwoningen van waar je eens echt kan settelen ipv 20 trieste vierkante meters.

 5. Bram de Goede

  Alles wat de woningnood kan verminderen is meer dan welkom, als er geen woningnood was dan waren de koop- en huurprijzen veel lager. De schaarste drijft de prijzen op. Hou je de prijzen laag dan wordt er minder gebouwd en neemt de schaarste alleen maar toe. Het is een haast onoplosbaar probleem in de Randstad voor mensen met een gewone baan.

 6. R

  In 1901 werd de woningwet ingesteld om ondermeer de verhuur van onbewoonbaar krotte of kleine huizen tegen te gaan. Een zeer groot deel van ons land had toen last van verhuurders die ze in kelders stopten (gewoon op het zand), met 8 man in een huisje van 40m2 of zolders zonder ramen. Alles kon, brandgevaar, isolatie, voorzieningen, niets boeide. Na 1901 duurde het 20 jaar voor alle ellende was opgeruimd, maar: het was een enorme verbetering.

  De laatste jaren valt mij op dat opnieuw de grens wordt opgezocht van wat een woning nu eigenlijk is. In veel gevallen is het al verboden om een bestaande woningen op te hakken in eenheden kleiner dan 40m2. Echter, dit betreft de herontwikkeling van een groot pand die daarvoor geen (volledige) woningfuctie had. Dan gelden er ineens andere regels.

  Een paar jaar geleden was een bedrijf erg bekend geworden met de verkoop van studio’s (16-30m2) voor jongeren, waarbij de prijs gedrukt werd met een magische lastendemper. Het bedrijf Koopstudio ging failliet, de huizen bleken allemaal onder water te staan en deze studenten slepen nog jaren een enorme schuld met zich mee terwijl ze vast zitten in hun studio.

  Het is zeer helder dat er opnieuw regels nodig zijn om te zorgen dat dit soort projectontwikkelaren een halt toegeroepen wordt. Het artikel zwijgt hierover, maar het gaat natuurlijk ook hier om koopstudio’s (woningen zijn het namelijk niet). Een ontwikkelaar wil snel geld verdienen en ziet het daarom vaak niet zitten om verhuurder te worden. Pas afgestudeerden dienen daarom tevens beter te weten dat je met een hypotheek een keuze maakt die snel voor 5-10 jaar is. Je bent niet zo flexibel als met huren, terwijl je leven in een periode zit dat echt alles veranderd.

  Een koopbescherming ten aanzien van deze malafide verkoopboeren is daarom sterk noodzakelijk. Om te beginnen zou het helpen wanneer een huis pas een huis genoemd werd wanneer het 40m2 groot is.

 7. Ash Ketchum

  Niet zo zeuren, Japanners zijn gewend om in een miniscule cabine te wonen.

 8. [email protected]

  Stapelcontainers 6 vierkante meter om in te slapen voor studenten, klein genoeg toch.
  Het word tijd dat wij inzien dat er teveel mensen zijn in Utrecht en die willen allemaal een woning om te wonen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).