In Ubica zijn ze niet bang voor ontruiming:”Vloet laat ons voorlopig gewoon zitten.” | De Utrechtse Internet Courant In Ubica zijn ze niet bang voor ontruiming:”Vloet laat ons voorlopig gewoon zitten.” | De Utrechtse Internet Courant

In Ubica zijn ze niet bang voor ontruiming:”Vloet laat ons voorlopig gewoon zitten.”

In Ubica zijn ze niet bang voor ontruiming:”Vloet laat ons voorlopig gewoon zitten.”

Het spel rond krakerspand Ubica is sinds enige tijd in volle gang. Projectontwikkelaar Willem Klaassen claimt al langere tijd een koopcontract te hebben afgesloten met de huidige eigenaar Vloet, terwijl diezelfde Vloet van de rechter te horen heeft gekregen de krakers uit zijn pand te moeten zetten. “ik kan me niet voorstellen dat we binnenkort moeten vertrekken.”

De Ubica panden hebben nog het meest weg van een spookhuis. De muren zitten vol gaten en zijn nog altijd zwartgeblakerd door een brand van 24 jaar geleden, de vloer is versleten en kraakt overal. Het zijn de gevolgen van jarenlang achterstallig of geen onderhoud.

“Het is een schande dat zo’n monument staat te verkrotten,” vertelt Rogier Meijerink, één van de acht krakers van Ubica. Hij stoort zich verschrikkelijk aan Vloet én aan Klaassen, maar voorlopig woont hij wel prima.

“Ik heb die Vloet nu een aantal jaar meegemaakt en die gaat dit pand echt niet verkopen hoor, geloof mij nou maar. In de rechtszaal maakte hij duidelijk dat hij het niet wilt verkopen en dan doet hij dat ook niet. Het is een onberekenbare crimineel. Hij speelt dit soort spelletjes al veertig jaar, denk ik en hij verliest ze nooit. Als er nu wordt beslist dat hij het pand moet ontruimen, verwacht ik niet dat hij dat ook daadwerkelijk gaat doen.”

Lucktkastelen op drijfzand en andermans geld

De hotelplannen
De hotelplannen

“Vloet is een schoft. Hij steekt in geen enkel pand van hem een stuiver voor het onderhoud, vraagt een veel te hoge huizenprijs en als een huurder aangeeft dat er iets mis is, jaagt hij ze eruit,” vat Meijerink de  huisjesmelker samen.

Maar wat moet er nou gebeuren met het pand? “De hotelplannen zijn een noodzakelijk kwaad. Vloet vraagt twee en een kwart miljoen euro voor de twee panden. Het dubbele van wat het waard is. En als je ziet in wat voor staat het verkeerd kan je daar nog wel anderhalf miljoen aan renovatiekosten bij optellen. Voordat je zo’n investering hebt terugverdiend, kan je denk ik niet veel anders dan er een duur hotel van maken.”

Is Klaassen daar dan de juiste persoon voor? Niet volgens Meijerink. “Ik weet zeker dat hij met alle goede bedoelingen van de wereld er een mooi hotel van wil maken, maar hij bouwt luchtkastelen op drijfzand en op andermans geld. Als wij onderhandelen over zaken dan brengt hij het bij de rechter alsof we afspraken hebben gemaakt. Maar dat is dan helemaal niet zo. En als ik die rechtszaken zo volg doet hij dat ook met Vloet. Hij heeft écht goede bedoelingen maar is een beetje naïef.”

Naïef? “Met ontruiming bijvoorbeeld, schiet geen enkele partij op. Klaassen heeft er niks aan en Vloet maakt het niks uit. Hij laat hier al meer dan twintig jaar krakers zitten en doet er niks aan. Klaassen wil nu dat wij er uit worden gezet zodat hij in een volgende rechtszaak oplevering van het pand kan eisen. Maar een oplevering eisen is echt een bodemprocedure en daar gaan maanden overheen. Dat kan niet met een Kort Geding, daar wordt alleen een voorlopig oordeel gegeven. En in die tussentijd laat Vloet ons zitten hoor, ik kan me niet voorstellen dat we binnenkort moeten vertrekken.”

11 Reacties

Reageren
 1. Ronald

  “Hij speelt dit soort spelletjes al veertig jaar, denk ik en hij verliest ze nooit.”, vergeten we de veroordeling van December jongstleden niet?
  Ik ben benieuwd of Vloet nog een troef achter de hand heeft…

 2. Bas

  “Als wij onderhandelen over zaken dan brengt hij het bij de rechter alsof we afspraken hebben gemaakt”

  Ik snap niet waarom deze mijnheer überhaupt als partij wordt gezien in deze kwestie.

 3. Paul

  De logica van deze kraker ontgata me: ‘in de tussentijd laat hij ons zitten’, maar in het kort geding wordt toch bepaald dat ze eruit moeten (terecht overigens) die bodemprocedure gaat toch over oplevering?

 4. Sjoerd

  Hoezo wordt er uberhaupt gepraat met de kraker? Hij heeft totaal geen recht van spreken. Kraken is volgens mij nog steeds verboden dus meneer pleegt willens en wetens (opzettelijk) een strafbaar feit en kan dus betiteld worden als crimineel net als zijn 7 medekrakers.

  Vloet raakt een beetje uitgespeeld met zijn spelletjes getuige de veroordelingen en het net sluit zich steeds strakker om hem heen.

  Ubica wordt binnenkort ontruimd en er kan weer wat van gemaakt worden ongeacht wie de exploitatant of ontwikkelaar is. Als de achterbuurtlook maar verdwijnt.

 5. Hans

  Ik kan niet wachten tot dat hotel er is. Heb inmiddels wel genoeg van de praatjes van deze krakers. Maak plaats voor een nieuw tijdperk.

  Moet dit objectieve verslaggeving zijn of een uithangbord van de krakers? Eenzijdig verhaal wat volgens mij alleen de geïnterviewde zelf gelooft.

 6. Edwin

  Wie is hier nu naïef? Deze Meijerink doet me denken aan de voormalige Minister van Informatie van Irak: de Amerikaanse tanks rollen op de achtergrond binnen, maar hij schreeuwt (en denkt misschien) dat ze aan de winnende hand zijn.

  Wordt wakker uit dromenland. We leven niet meer in de jaren 80.

 7. Wim

  Citaat uit dit artikel :
  En als je ziet in wat voor staat het verkeerd kan je daar nog wel anderhalf miljoen aan renovatiekosten bij optellen.

  Jezus, redactie. : “in wat voor staat het verkeerd …”
  Verkeerd is niet met een ‘d’ hier. Moet zijn : verkeert. Basisschool niet afgerond?

 8. Edwin

  Ben benieuwd hoe hij er nu over denkt:
  http://www.nu.nl/algemeen/3483173/me-ingezet-krakersverzet-in-utrecht.html

 9. Paul;

  Het waren toch frisgewassen beschaafde mensen? Dun laagje blijkbaar….

 10. angelique oprinsen

  Gisteren de uitzending “de Rechtbank” op t.v. gezien.
  Wat een arrogante bal gehakt, deze Rogier Meijerink!
  “Een politiek showproces”, haha, geen hersens en toch interessant willen doen.
  Niemand trapt er in. Gewoon een agressieve bal gehakt die goedkoop,wil wonen. .

 11. Wim

  net ook even gekeken naar De rechtbank, sjonge die rogier denkt dat ie een hele held is onder z’n krakersmaatjes met z’n stupide grijns. een showproces noemt hij het zonder bewijs, waant zich zeker in de oude Sovjet-Unie, de stakker.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).