Internationale studenten in Utrecht komen moeilijk aan kamer | De Utrechtse Internet Courant Internationale studenten in Utrecht komen moeilijk aan kamer | De Utrechtse Internet Courant

Internationale studenten in Utrecht komen moeilijk aan kamer

Internationale studenten in Utrecht komen moeilijk aan kamer
Een studentenkamer
NOS op 3 heeft een reportage gemaakt over de problemen om aan een woonruimte te komen voor internationale studenten. Het aantal internationale studenten in Utrecht groeit, maar de Universiteit houdt geen rekening met huisvesting.

NOS op 3 heeft een reportage gemaakt over de problemen om aan een woonruimte te komen voor internationale studenten. Het aantal internationale studenten in Utrecht groeit, maar de Universiteit houdt geen rekening met huisvesting.

In de video vertelt de Spaanse Alba Fernandez Andreu, al een jaar woonachtig in Nederland, problemen te hebben bij het vinden van een geschikte kamer. Vooral internationale studenten betalen de hoofdprijs, maar in advertenties wordt ook nog eens vaak om ‘no internationals’ gevraagd.

“Ik heb laatst veertig berichten via Kamernet verzonden en kreeg geen enkele reactie. Dan voel je je echt waardeloos”, vertelt Alba tegen de NOS. Alba werd bij DUIC eerder al geïnterviewd voor de serie Allemaal Utrechters.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Ja, en ?

  2. Tony

    Waarom zouden al die Internationale Studenten het recht op woonruimte moeten hebben?
    De problemen in ons eigen land qua woonruimte voor de Nederlanders zijn groter.

  3. Hans Waaierpalm

    Interessante visie op deze materie Katja. Ik had het zelf nog niet zo bekeken, maar ‘Ja, en?’ is eigenlijk bijna even goed als die domme reflex naar de ‘reageer’ knop weten te onderdrukken. Het grote voordeel is dan weer dat jij je onzinnige ei kwijt bent, en daar mogen we met z’n allen ook blij mee zijn.

  4. Ricard

    Goede reden om The Student Hotel gewoon door te laten gaan. De vraag is er blijkbaar, helemaal bij internationale studenten. Een plek/organisatie als The Student Hotel wil ook juist deze internationale studenten faciliteren (als ik het goed begreep).

  5. lezer

    Eens met Katja en Tony. De problemen zijn er niet alleen voor internationale studenten. Om het heel dicht bij huis te houden: nationale studenten betalen ook de hoofdprijs als ze een kamer willen huren, als ze er één kunnen vinden. En sinds kort draagt dit ook bij aan een fors hogere (studie)schuld. De geeikte reactie zou zijn is dat er in hoog tempo EN GROOTSCHALIG huurwoningen worden bijgebouwd (grond voor koopwoningen is al beschikbaar bij Leidsche Rijn t.h.v. het Amsterdam Rijnkanaal). Als je focust op één doelgroep heeft dat vaak als boodschap dat deze groep voorrang moet krijgen. Dat zou kunnen maar de afweging kan pas volledig gemaakt worden als ook de groepen waarboven internationele studenten voorrang krijgen goed in beeld worden gebracht.

  6. homie

    Uithof volbouwen en maak er maar een echte studentenwijk van.
    De vraag is er. In een normale markt word er dan gebouwd.
    Hoe zou dat toch komen? #zeepbel.
    @ duic kunnen jullie niet eens een andere studentenkamer fotograferen.
    Foto word al 3 (?) jaar gebruikt als het over dit onderwerp gaat.

  7. jelle

    Heb ook een half jaar in het buitenland gestudeerd, in Frankrijk. Ben er niet naartoe gegaan voordat ik zeker wist dat ik een dak boven mijn hoofd had. Verder: Als ze hier wil blijven (en ze zegt dat ze dat wil): gewoon op de wachtlijst. Moeten studenten uit Vlissingen of Veendam ook. Wat mij betreft hebben alle kamerzoekenden evenveel rechten.

  8. Geenstijl@Utrecht

    Eerst studeren en dan gebruik maken van de sociale voorzieningen, nou die zijn beter als in Spanje …………..zucht, moedeloos artikel.

  9. Martien Brel

    Geenstijl, een artikel dat moedeloos is? Zo literair had ik je nog nooit ingeschat. Er schuilt een ware Remco Campert in je!

  10. Toine Goossens

    Hoeveel van de beschikbare studentenkamers komen op de vrije markt terecht? Na aftrek van het toespelen van kamers via het vrienden- en familiecircuit, zou het aanbod wel eens beperkt kunnen zijn. Trek daar het aantal kamers dat door intensief fysiek jagen en bezoeken uit de markt verdwijnt vanaf en je houdt vrijwel niets voor zoekers in het buitenland over.

    Door de 60 dagen limiet voor kamerverhuur via Airbnb doen gemeenten vervolgens de markt volledig op slot.

    Zonder meer terecht dus om dit aan de orde te stellen. De bal hoort bij de opleidingsinstituten en de gemeente Utrecht thuis. Alleen zij kunnen marktfalen corrigeren door verstandig beleid te voeren.

  11. lezer

    @Toine Goossens: het marktfalen zit hem in het inelastisiteit van de aanbodzijde van de woningmarkt/grondmarkt, en dan vooral als het gaat om verruiming. De belangrijkste correctie is om grootschalig het aanbod te verruimen. Hoe vies de VVD, de EU jawel, en wellicht een partij als D’66, het ook vind als de overheid dat zou doen, i.p.v. een marktpartij. Al het andere is slecht gelobby om de ene groep slachtoffers boven de andere groep slachtoffers van een veel te krappe woningmarkt te stellen. Het is het verschuiven van problemen dat alleen maar afleidt van het werkelijke probleem (dat na al die jaren nog steeds niet is opgelost).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).