Investeerders kopen 4,5 hectare grond in Merwedekanaalzone in Utrecht: dit zijn de plannen | De Utrechtse Internet Courant Investeerders kopen 4,5 hectare grond in Merwedekanaalzone in Utrecht: dit zijn de plannen | De Utrechtse Internet Courant

Investeerders kopen 4,5 hectare grond in Merwedekanaalzone in Utrecht: dit zijn de plannen

Investeerders kopen 4,5 hectare grond in Merwedekanaalzone in Utrecht: dit zijn de plannen
Verschillende investeerders hebben gezamenlijk grond gekocht in de Merwedekanaalzone in Utrecht. Round Hill Capital, G&S Vastgoed en Boelens de Gruyter hebben een locatie aangeschaft in het belangrijke stadsvernieuwingsplan en zijn daarmee de grootste investeerder geworden.

Verschillende investeerders hebben gezamenlijk grond gekocht in de Merwedekanaalzone in Utrecht. Round Hill Capital, G&S Vastgoed en Boelens de Gruyter hebben een locatie aangeschaft in het belangrijke stadsvernieuwingsplan en zijn daarmee de grootste investeerder geworden.

De bedrijven hebben een gebied gekocht met een oppervlakte van bijna 4,5 hectare (43.000 vierkante meter). Het gaat om het terrein aan de Kanaalweg 14-19 dat momenteel nog wordt gebruikt als een kantorengebied met 12 gebouwen, beter bekend als ‘Smart Business Park’. Met deze ontwikkeling worden zij de grootste investeerder in de nieuwe Utrechtse stadswijk.

‘Unieke nieuwe stadswijk’

Maarten de Gruyter, directeur van Boelens de Gruyter: “Voor Nederland, maar ook voor Europa wordt het een unieke nieuwe stadswijk. Het is de wens van de gemeente om er een levendige, energiezuinige en groene wijk van te maken. Parkeren kan straks alleen aan de rand van de wijk en in garages, waardoor auto’s hier uit het straatbeeld verdwijnen. Door het autovrije karakter en de focus op voetgangers en fietsen worden alternatieve manieren van vervoer, zoals openbaar vervoer, autodelen en de aanleg van zogenoemde mobiliteitshubs, kansrijker.”

Het volledige gebied, gelegen tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk, strekt van de A12-ring tot het Holland Casino aan de Overste Den Oudenlaan. Vorige week heeft de Utrechtse gemeenteraad het visiedocument goedgekeurd als uitgangspunt voor de herontwikkeling van het nieuwe stadswijk. De nieuwe stadswijk moet deels de verwachte Utrechtse inwonersstijging opvangen: de bevolking neemt tussen nu en 2030 toe van 345.000 naar 410.000.

6.000 – 10.000 woningen

Michael Bickford, oprichter en CEO van Round Hill Capital: “Round Hill heeft zichzelf bewezen als succesvol investeerder in en beheerder van woningen en studentenhuisvesting in heel Europa, en deze aankoop van de Merwedekanaalzone betekent een belangrijke uitbreiding van onze woningportefeuille in Nederland. Het gebied heeft enorm veel potentie, en de gemeente wil de nieuwe wijk laten groeien tot een totaal van 6.000 a 10.000 wooneenheden.”

Jason Blackmore, algemeen directeur van G&S Vastgoed: “De woningen in de nieuwe wijk zullen variëren in hoogte, omvang, architectuur, typen en prijsklassen. In de collectieve binnentuinen en de inspirerende openbare ruimtes ontmoeten bewoners elkaar. In Merwede worden niet alleen auto’s gedeeld, maar ook spullen, voorzieningen en diensten. Ook zal Merwede functioneren als proeftuin voor het nieuwe stedelijk leven. Daarom is in het ontwerp nadrukkelijk ruimte voor innovaties op het gebied van mobiliteit, energie, gezondheid, sociale duurzaamheid en milieu. Doel is het creëren van een gezonde, energieneutrale en klimaatbestendige stadswijk.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. Barend

    Allerlei investeerders die daar stukken grond kopen. Wie bewaakt de eenheid van de gebiedsontwikkeling? De gemeente heeft daar geen goed track record in. Ik hou mijn hart vast.

  2. JdV

    Gemmente verliest wederom de regie. Klepierre/Jaarbeurs/NS 2.0. Het huilen kan nu alvast beginnen. Maar dit keer is volkomen duidelijk welke wethouders hebben zitten slapen.
    Resultaat zal zijn dat de ambities van de gemeente niet gerealiseerd zullen gaan worden. Maar uiteraard doet de gemeente wel alsof, en zal zij tot op het laatste moment blijven volhouden dat ze in control is. Dus we hebben zo een complete wijk zonder goede aan- en afvoer wegen en een infrastructuur gebaseerd op een sprookje. Met alle negatieve gevolgen van dien. Gemeentelijke ambities zijn alleen te realiseren als de gemmrnte zelf de grondposities bezit en invult. Dat is hier en op andere plekken in de Merwedekanaalzone niet het geval, en dus zal de gemeente als een klein kind worden belazerd door veel slimmere buitenlandse vastgoedhandelaren.

  3. G. de Vries

    Sociale woningbouw?????? Er is een wachtlijst van tien jaar of langer, gemeente Utrecht!!

  4. herman

    Wat een gezelligheid allemaal op de Visuals! Spelende kinderen, mooi weer, knappe mensen, veel groen en geen auto’s of vuil te bekennen.

    Wat zou het toch leuk zijn als de werkelijkheid er zo uit zal zien!

  5. Scherpschutter

    Een kilometer lopen om bij je auto te komen, collectieve binnentuinen, inspirerende buitentuinen, sociaal duurzaam, deelauto’s en zelfs gedeelde spullen, mobiliteitshubs, klimaatneutraal: “een proeftuin voor nieuw stedelijk leven”, aldus de developers.

    En nu weet iedereen dus waarom de gemeente er altijd doelgericht en bewust voor zal zorgen dat het aanbod veel te laag is om aan de vraag naar woningen te voldoen. Dat is om dit soort massa ecologische hippie woon-hellen (waar niemand werkelijk op zit te wachten, maar ja, als er niets anders is….) er doorheen te kunnen drammen en u te degraderen tot semi-vrijwillig slachtoffer van de ‘vooruitgang’, dat in wezen niets anders is dan achteruitgang richting het woonconcept van de 19e eeuw…

    Wat een gemiste kans weer om de stad te ontwikkelen in plaats van de-industrialiseren! Pfoe…

  6. Lombokker

    @G.de Vries:
    Sociale woningbouw levert niet genoeg op. Investeerders kunnen veel meer verdienen met woningen in de vrije sector. Daardoor kan de gemeente een hogere prijs krijgen voor de verkochte grond. En komt er meer geld beschikbaar voor de dure hobbies van onze dames en heren politici.

  7. Katja

    Komen de investeerders ook uit Qatar ?

  8. Cico

    Van wie hebben ze die grond dan gekocht? Het was immers al bebouwd. Van de gemeente of een private partij, dat is relevante info voordat iedereen los gaat over slapende gemeente raadsleden.

  9. Johannes

    @ Cico,

    Of ze slapen of niet (ja, dat doen ze), dat is hier het punt niet. Het gaat erom dat regie voeren voor ons ambtelijk apparaat altijd een bovenmenselijke opgave lijkt te zijn. Zie het rommelige Rotsoord, waar geen enkel masterplan onderligt en waar maar wat lukraak aangebouwd wordt.

  10. Berk

    @Scherpschutter Hoezo ‘waar niemand op zit te wachten’? Waar baseer je dit op?
    Je spreekt altijd alleen maar voor eigen parochie (oftewel: de 2 andere libertariers en een paardenkop die de stad rijk is). Ik hoor in ieder geval van veel mensen dat ze er graag zouden willen gaan wonen (en nee dat zijn geen hippies).

  11. JdV

    @cico. Of de grond is van de gemeente. Of de gemeente koopt de grond en kan dan eisen stellen.

  12. Scherpschutter

    @Berk 20/2/2018 – 15:55

    U mist kennelijk een heel belangrijke nuance in mijn betoog. Ik zeg niet “waar niemand op zit te wachten”, zoals u stelt. Wat ik zei was: “waar niemand op zit te wachten, maar ja, er is verder niets anders…”.

    Ik ken ook mensen die er maar wat graag zouden wonen, Berk! Sterker, ik denk oprecht dat mensen zullen vechten om deze woningen. Dat is echter niet omdat men nou op deze ecologische achterwaartse bakfietshel zit te wachten, maar omdat ER NIETS ANDERS IS. Dankzij het doelgerichte schaarstebeleid van de Gemeente Utrecht is deze Groene (“proeftuin”) Hel voor velen simpelweg de enige optie die er is….

    Zou er wel een alternatief zijn (bijvoorbeeld in de vorm van een normale woonwijk die simpelweg uitmuntend per auto bereikbaar is, met gasaansluitingen, met lekker grote tuinen en vooral zonder al die ideologisch ingegeven gebakken hippie-lucht) etc etc) dan zouden uiteraard 99 van de 100 personen deze optie prefereren uiteraard. Gemak => comfort => luxe => hogere waarde woningen.

    Natuurlijk eet iedereen liever gefermenteerd zuurdesembrood van 5 dagen oud dan helemaal geen brood en zal daar in een extreme schaarste situatie nog best enthousiast op gereageerd worden ook. Echter, het liefst heeft iedereen gewoon normaal brood dat net uit de oven komt. Lijkt me logisch.

  13. Sjaak

    @scherpschutter: een kilometer lopen voor je auto. over welke auto heb je het? Volgens mij snap je het nog steeds niet.

  14. Berk

    @scherpschutter je wilt huizen met lekker grote tuinen midden in het centrum van Utrecht en je beschuldigt de gemeente van bewust schaarstebeleid, bijzondere redenering. Daarnaast worden deze huizen gewoon voor de markt gebouwd, daar zit echt geen groot links hippiecomplot achter hoor.

  15. Scherpschutter

    @Berk 20/2/2018 – 20:49

    Kijkt u nu gewoon eens even naar het plaatje! Hier. Extra groot:

    https://platform-duic.imgix.net/app/uploads/sites/2/2018/02/clicka-1.jpg?auto=format&ch=Width%2CDPR%2CSave-Data&fit=max&ixlib=php-1.1.0&q=35

    Van de hele lap grond wordt misschien 40% bebouwd…. De overige 60% wordt totaal verspild aan overbodige groene hippie-hobby’s! Grasvelden, vijvers, looppaden, bomenrijen, parken. U zult het toch met mij eens zijn dat 1) dit een KEUZE is, 2) er dus daarom ook een andere KEUZE mogelijk was geweest en 3) er dus ook veel meer ruimte voor andere zaken (wegen, parkeerplaatsen bij huis, grotere tuinen, grotere woonoppervlakte etc etc) mogelijk was geweest?

    Quote: “Daarnaast worden deze huizen gewoon voor de markt gebouwd, daar zit echt geen groot links hippiecomplot achter hoor.”

    Right. Bijna nergens bouwt de Gemeente. Nu komt er een heel groot project, bestaat dat hele project uit een ecologische onbereikbare hippie-hel, die zelfs door de gemeente zelf als “proeftuin voor het stedelijke nieuwe wonen” wordt geduid! Maar dat is volgens u niet doelbewust zo gestuurd….Welterusten, goede mijnheer of mevrouw.

  16. J. van Hek

    Scherpschutter, jij denkt dat zuurdesembrood en autoluwe woonwijken worden ontwikkeld uit liefdadigheid of een andere niet-commerciële reden, niet omdat de markt een behoefte eraan laat zien?

    Je theorie is dus dat commerciële aanbieders met tegenzin bepaalde producten aanbieden, terwijl ze ergens anders veel rijker mee zouden kunnen worden. Dat idee vindt geen enkele weerklank in de realiteit. In mijn Albert Heijn liggen schappen vol suf tijgerbrood, niemand wordt gedwongen om desembrood te eten. Jouw suggestie dat de klant niet meer kan kiezen voor gewone jaren ’70 nostalgie-producten slaat nergens op.

    Ik ben het best met je eens dat er ontzettend veel onzinproducten bedacht worden en de hele wereld vol ligt met bedrieglijke quasi-gezonde waar. Maar jouw twee denkfouten zijn 1) je geeft de aanbod-kant de schuld, terwijl het geld uiteindelijk toch echt uit de portemonnee van de vrager geklopt moet worden (en dat lukt), en 2) je meent dat de overheid je schijnprobleem moet oplossen, terwijl bakkerij ‘t Stoepje gewoon kan kiezen welke soorten brood het produceert voor de klant.

  17. Fred

    @Berk 20/2/2018 – 20:49

    Ik citeer: “midden in het centrum van Utrecht”. Als bekend mag worden verondersteld dat het centrum van de stad Utrecht binnen de singels ligt en niet aan het zuidelijke deel van de Kanaalweg. Kaartmateriaal ter controle is ruim voorhanden.

    Elke keer als zulke kolder weer wordt verkondigd twijfel ik tussen een neuzelverhaaltje van een makelaar of lobbygeneuzel van een ambtenaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).