Jaren ’30 woning in Buiten Wittevrouwen in Utrecht? Vraagprijs 1.150.000 euro Jaren ’30 woning in Buiten Wittevrouwen in Utrecht? Vraagprijs 1.150.000 euro

Jaren ’30 woning in Buiten Wittevrouwen in Utrecht? Vraagprijs 1.150.000 euro

Jaren ’30 woning in Buiten Wittevrouwen in Utrecht? Vraagprijs 1.150.000 euro
Dat de huizenprijzen flink stijgen is ondertussen geen geheim meer, maar een rijtjeshuis in Utrecht voor 1.150.000 euro blijft een hoop geld. Voor dat geld staat de jaren ’30 woning wel in het populaire Buiten Wittevrouwen en krijg je 129 vierkante meter.  

Dat de huizenprijzen flink stijgen is ondertussen geen geheim meer, maar een rijtjeshuis in Utrecht voor 1.150.000 euro blijft een hoop geld. Voor dat geld staat de jaren ’30 woning wel in het populaire Buiten Wittevrouwen en krijg je 129 vierkante meter.  

De gemiddelde verkoopprijs van woningen in Utrecht wordt steeds hoger. In 2019 was het nog 379.770 euro en vorig jaar steeds dat al naar 405.791 euro. Ook afgelopen maanden blijven de huizenprijzen stijgen.

De gemiddelde verkoopprijs per vierkante meter ligt in de buurt Buiten Wittevrouwen op zo’n 5.424 euro. De woning die nu te koop staat in de Van Lidth de Jeudestraat gaat daar met 8.915 euro flink overheen. Het huis lijkt er dan ook prima uit te zien, heeft vijf slaapkamers, zonnepanelen, energielabel C, een tuin en ligt in een mooie buurt dichtbij het centrum. De vraagprijs van zo’n woning ligt dus op 1.150.000 euro.

De woning vanbinnen bekijken? Dat kan hier.

42 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Bijna 1,2 miljoen maar dan heb je mooi wel een keuken waar je met twee man kan zitten!

 2. JdV

  Tja, het is een fors bedrag. Maar leen 1 miljoen euro tegen 1,8 %^rente. 1500 euro bruto per maand. Met wat renteaftrek dus 1000 euro netto. Wat huurt iemand voor 1000 euro in 030? Ik denk dat je dan heel wat minder m2 in een heel wat mindere locatie hebt.
  Tja, als de bank je geen miljoen euro wil lenen, wat zoek je dan in godsnaam in Buiten Wittevrouwen. Of Oudwijk. Of de Nieuwegracht.? Ga lekker in Parkwijk wonen. Of Kanaleneiland. Overvecht Zuid. Daar kun je voor de helft terecht.

 3. Bill

  @JdV, als ik 1 miljoen deel door een looptijd van 30 jaar kom ik toch echt op ongeveer €2800 uit, zonder rente. Dus ik weet niet precies waar je die €1500 vandaan lijkt te toveren?

 4. Frans

  Hahahaha 1 miljoen lenen tegen 1000 euro per maand hahahaha was het maar zo’n feest.

  Mbt die vraagprijs… Tsja, net wat de gek ervoor geeft toch. En er zijn genoeg gekken dus je kan het altijd proberen!

 5. JdV

  @Bill: 1 miljoen x 1,8% rente is 18000 rente per jaar. Delen door 12 levert 1500 euro bruto per maand op. Kunt u het nog volgen ? Daarnaast lost u af op uw lening. Dat noemen we sparen. Dat is niet een woonlast. Net zo min als dat u huurt en maandelijks 1000 euro op uw spaarrekening zet. Dat telt u dan ook niet bij uw huur op neem ik aan?

 6. Gregor

  Bruto jaarloon x factor 5. Dan zijn er maar weinig mensen die 1.000.000 kunnen lenen. Wie verdient er 2 ton per jaar? Niet de politieagent, zuster of vuilnisman. Beroepen die juist in dit soort huizen zouden moeten wonen.

 7. Scherpschutter

  Een buitengewoon slimme marketingstrategie van de makelaar. Ik kan niet anders zeggen.

  Dit huis krijgt nu een berg aandacht, staat nu voor altijd bekend (zeker in de buurt) als ‘het rijtjeshuis in Utrecht van 1 miljoen Euro’ en levert vermoedelijk een veel hogere prijs op (prestigebonus) dan als dit huis op een reguliere wijze in de markt gezet zou zijn voor een ton of 6/7. Misschien trekt het de rest van de huizenprijzen ook nog wel omhoog…

  Heel clever allemaal. Complimenten aan deze uitgenaste makelaar.

 8. trol

  Bill…JDV rekent waarschijnlijk met een aflossingsvrije hypotheek

 9. Frans van der Krul

  Wat kan je daar vor kopen in het oosten des lands??

 10. Lombokker

  @Bill
  Jouw berekening gaat uit van volledig aflossen. Je hoeft niet een financiering aan te gaan die volledig aflost. Je kan ook kiezen om rente niet af te trekken en bijvoorbeeld een gedeeltelijk aflossingsvrije constructie aan te gaan.

 11. buurtbewoner

  @Frans vd Krul
  een heel dorp incl kerk, bakker en kaasboerderij!
  😉

 12. Yoshua

  @Frans van der Krul,

  Voor het geld van deze woning, koop je het oosten het hele blok woningen voor een miljoen.
  Daar kost een woning helemaal niets, mensen trekken er allemaal weg.
  Heb eens gehoord dat je in sommige spookdorpen in het oosten, bij aankoop van drie boerderijen een boerendochter naar keuze erbij krijgt.
  Ik ken niemand die drie boerderijen heeft gekocht, kan het daarom niet bevestigen.

 13. Leoni

  Wel 1,1 miljoen voor dit huis vragen, maar niet eens een verkooptekst in foutloos Nederlands kunnen opstellen.

 14. Erwin

  @gregor: waarom zou er in dat huis een agent of verpleegster moeten wonen..?

 15. Hans

  Dat wordt overbieden!

 16. Sam

  @JdV, wij hebben een huis gekocht december 2020 voor €460.000 en onze hypotheek is 1510, dus ik denk dat de berekening niet helemaal klopt. Daarnaast zijn de prijzen momenteel absurd. Wij hebben bijna een half miljoen neergelegd voor een oude arbeiderswoning á 77 m2 uit 1886. En wij hadden nog geluk.

 17. Nina

  @ JdV
  Hoe “laag” de maandlasten ook zijn; er is wel een schuld bij de bank van meer dan een miljoen voor een eenvoudige tussenwoning zonder voortuin die uiteindelijk door de koper of diens erfgenamen moet worden opgehoest.

  @ Gregor
  De bank kijkt niet meer naar de verhouding jaarinkomen-hypotheekbedrag, maar naar de jaarlasten o.b.v. de hoogte van de hypotheekrente. Dat de huizenprijzen zo zijn gestegen, komt dus voornamelijk door de dalende/lage hypotheekrente. Verdubbelt de hypotheekrente naar 4% (nog steeds heel erg laag): dan hebben heel veel mensen een groot probleem, omdat hun huis flink onder water staat. De woning brengt dan nl. niet meer de hoogte van de hypotheek op, omdat kopers een lager bedrag kunnen lenen van de bank.

  Een naar gevolg van deze exhorbitante huizenprijzen is dat de buren een hoge WOZ-waarde in de schoenen krijgen geschoven en direct moeten betalen voor de waardestijging terwijl ze die niet te gelde hebben gemaakt. En dan zwijg ik nog over het plan om de overwaarde (= waarde woning min hypotheekbedrag) jaarlijks in belastingbox 3 onder vermogensrendementsheffing te belasten tegen 1,2%.

 18. JdV

  @Sam: Geen idee wat u verstaat onder een hypotheek van 1510. Is dat bedrag bruto of netto? Is dat bedrag inclusief of exclusief aflossing oftewel sparen?
  Zoals ik hier al eerder heb gezegd, aflossing moet je niet meenemen in de woonlast. En wel om 2 redenen. 1) Je kiest of je wilt aflossen of niet. Er zijn prima aflossingsvrije hypotheken. Wel krijg je in dat geval geen hypotheekrente aftrek.
  2) Als huurder los je ook niet af. Wellicht spaar je als huurder wel door in te leggen op een spaarrekening. Telt je dat als huurder ook bij de woonlast? Nee denk ik. Het vrijwillig aflossen cq sparen is geen woonlast. Rente vs huur is een woonlast.

 19. VincentZ

  Rijtjeshuis legt de associatie van een doorzonwoning in een bloemkookwijk. Daar heeft dit huis niets van weg. Bedenk dat een grachtenpand ook deel uitmaakt van een rij en dat je dat evengoed rijtjeshuis kan noemen. Toch geloof ik niet dat de ambswoning van bijvoorbeeld mevrouw Halsema bestempeld wordt als rijtjeshuis. De makelaar adverteert hier ook niet mee maar noemt het herenhuis. Daar valt veel tegen te zeggen.

 20. JdV

  @Nina: Op dit moment zetten de meeste mensen hun rente voor 20 jaar vast. Die hypotheeklasten staan dus vast voor de komende 20 jaar, ook als de rente inmiddels dubbel of driedubbel is. Een huis tijdelijk onder water is geen enkel probleem zolang je keurig elke maand je hypotheek betaald. Banken kijken niet elke maand of jaar naar de waarde van je huis tov je lening.. Je kan als het goed is nog steeds de lage rente die je 20 jaar hebt vastgezet gewoon betalen. Mocht je willen gaan scheiden of verhuizen dan heb je inderdaad een uitdaging, maar dat is slechts een beperkte groep.
  Voor wat betreft de schuld zullen de erfgenamen vanzelf zien of de eigenaar heeft afgelost. En ze zullen zien of het huis tzt meer waard is. Mocht het tegenvallen? Erfenis weigeren. Dan is het probleem voor de bank.

 21. Speak Up

  Heel veel mensen denken dat ze een potje meespelen op de vastgoedmarkt en investeren in vermogen ofzo. Niet doorhebbende dat ze er weinig voor heel veel geld krijgen. Een miljoen voor een rijtjeswoning gebouwd voor de middenklasse (die maar een hypotheek van tussen de 200.000 en 350.000 kan ophoesten) en een haĺf miljoen voor een arbeiderswoning gebouwd vopr de armsten. Koekoek. Hun euro’s zijn minder waard dan ooit te voren. Als de economie klapt; en dat moment is erg dichtbij (zeker met WO III in aantocht) dan hebben we best een probleem. Moet je dan eens kijken hoe hard de D’66’ertjes en VVD’ertjes gaan janken dat de overheiď ze moet helpen. Compleet geen verantwoordelijkheid nemende voor eigen keuzes. Iets met eigen risico?

 22. Wim Vreeswijk

  Tot voor kort waren overwaardes van eigen huizen nog vrijgesteld van bijtelling vermogensbelasting. Nu binnenkort die vrijstelling verleden tijd is zullen de prijzen wel weer gaan normaliseren.

 23. Hans

  Ook opvallend aan dit fenomeen: die gelikte fotootjes van de makelaar waarop het leuke “vrij/bezet”-slotje op de wc-deur wordt getoond of dat eeuwige, overgewaardeerde glas-in-lood boven de voordeur. Het is handel in lucht. Als je je door dit soort plaatjes laat verleiden om je zo diep in de schulden te steken is er een draadje los in je hoofd.
  Maar de ernst van de zaak is deze wanstaltige poging tot nog verdere prijsopdrijving in een al oververhitte en uiterst ongezonde woningmarkt.
  Het is bijna crimineel. Nina heeft dat goed onder woorden gebracht.

 24. Val

  Beter je eigen geld in een prachtig huis stoppen dan op de bank laten staan toch?! Waar dan ook:)

 25. TJA…

  Het is toch wel veel geld wat ze ervoor willen hebben.
  En dat terwijl de woon/eet-kamer nog geen 4 meter breed is en net 9 meter lang….

 26. gbrie

  hierboven in de koopkracht hoplaatjes wordt vergeten dat degene die dit koopt zelf een huis. verkoopt met forse overwinst en als het goed is ook deels heeft afgelost op de oorspronkelijke hypotheek zodat er ws maar een 5 ton tot 7 ton overblijft als hypotheek.

 27. RABE

  Niet heel praktisch ingedeeld. Eetkamer voor en keuken achter, zodat je met de pannen door de woonkamer moet om bij de eethoek te komen. En het smalle plekje bij de tuin is ook niet mijn ding.
  Ik breng geen bod uit.

 28. Barend

  @ vincentz

  Een tussenwoninkje met een vloeroppervlakte van 129 m2 is geen herenhuis. Bepaald niet.

 29. Wim

  Haha. Ouderwetse kamer en suite. Gesloten keuken. Volkomen verouderd. En dan bijna 10.000 per m2. Wat hierboven gezegd wordt. Ordinaire publiciteitstruc van de makelaar.

 30. Nina

  En dan te bedenken dat we in 2015 de huizen aan de straatstenen niet kwijtraakten.

  Mensen hadden jarenlang twee huizen met dubbele woonlasten, omdat hun eerste huis niet werd verkocht en zij zetten dan uit nood beide huizen te koop in de hoop dat er één verkocht zou worden. Anderen bleven met een enorme restschuld zitten na verkoop, omdat hun huis onder water stond.

  Er was zelfs een tv-programma voor: “Uitstel van executie” en makelaars zaten krap bij kas.

  Ook een tijd waarin je eerst je huis verkocht voordat je een ander huis kocht en we mensen die dat niet deden eigenlijk voor gek verklaarden.

  Dit is nog maar 6 jaar geleden.

 31. Nina

  @ JdV
  “Die hypotheeklasten staan dus vast voor de komende 20 jaar, ook als de rente inmiddels dubbel of driedubbel is.”

  Mensen die een contract hadden afgesloten o.b.v. lage energiekosten komen nu ook soms bedrogen uit. Uiteindelijk gaat het erom dat de hypotheekverstrekker zijn verdienmodel behaalt en niet failliet gaat. We zullen zien, want niemand kan in de toekomst kijken.

 32. Cohen

  Dat huizen schaars zijn wil ik nog wel geloven, maar dit is gewoon Tulpenmanie 2.0. Een rijtjeshuis in een halve provinciestad voor een miljoen..

  Juist. Ik hoop dat de rente snel de enorme inflatie eens gaat volgen, want we staan duidelijk niet meer met de beide beentjes op de grond na al dat gratis geld. En geloof maar dat ze een manier vinden om je links of rechtsom extra te laten betalen als de rente scherp omhoog schiet.

 33. JdV

  @nina. 7 jaar voor 2015, dus in 2008, stonden de huizenprijzen op recordhoogte. In 2015 waren ze een stuk lager. In 2021 zijn ze op recordhoogte. In 2026 wellicht weer lager.
  Maar op de lange termijn (1995 tot 2020) stegen de prijzen met 5% per jaar. Ondanks schommelingen.
  Ik kocht mijn eerste huis 35 jaar geleden. Met een hypotheek. Ik heb nog nooit meegemaakt dat mijn hypotheek tussentijds (dus niet bij het aflopen van een rentevaste periode) eenzijdig werdt aangepast door de verstrekker. Ik ben ook al 35 jaar lid van de Vereniging Eigen Huis. Dat zouden meer mensen moeten doen. Dat levert een hoop kennis op over hypotheken en huizen die huurders klaarblijkelijk missen.

 34. Fred

  Lo-ca-tie

 35. Pieter

  Zoals het nieuwsbericht stelt: “De gemiddelde verkoopprijs per vierkante meter ligt in de buurt Buiten Wittevrouwen op zo’n 5.424 euro. De woning die nu te koop staat in de Van Lidth de Jeudestraat gaat daar met 8.915 euro flink overheen.”

  Ik snap echt niet waarom dit huis zo ver boven het wijkgemiddelde te koop staat, want het is geen heel bijzondere woning en de mooie locatie geldt ook voor andere woningen in de wijk.

  Ik volg elke dag het Utrechtse aanbod en woningen boven de 6500 per m2 komen in de duurdere Utrechtse wijken al niet enorm veel voor. Zo wel dan zijn ze in heel goede staat of hebben anderszins echt onderscheidende karakteristieken. Dit is dus verre van representatief.

 36. VincentZ

  @Barend: herenhuis zijn niet mijn woorden maar van de makelaar, zoals ik schreef: “daar valt veel tegen tegen”. Dus niet voor.
  Veel mensen oude van orginele interieurs andere zien het als verouderde meuk; smaken verschillen. Er is nog immer markt voor. En gelukkig maar, sloop van interieurs beschouw ik als barbaars.

 37. Jeroen

  @Wim kamers en suite zijn bijzonder gewild op het moment en leveren meerwaarde op. Sterker nog, veel mensen (inclusief wij) hebben de en suite terug laten plaatsen. Sorry als je nog in de modernistische tijd leeft van lege witte dozen.

 38. Wim

  Go, go Jeroen. Het is een prikkie, die exorbitante 10.000 per m2 voor dat ‘authentieke’ huis.

 39. Speak Up

  Grappig dat de rijke bovenlaag zich niet realiseert steeds minder waar voor hun steeds meer geld te krijgen. Ook zij worden opgelicht in het spel dat de vastgoedmarkt heet.

  Waar men eerst nog riante twee-onder-een-kappers uit de jaren dertig aan kon kunnen schaffen in de betere wijken, koop men nu voor veel meer geld een arbeidershuisje, ooit bedoeld voor de armste werkenden in de samenleving.

  Deze rijtjeshuizen zijn ooit gebouwd voor werkende gezinnen. Niet voor niets liggen ze tussen de arbeidershuisjes in Buiten-Wittevrouwen (in de smalle zijstraten).

  Dat de elite nu alleen nog maar dit soort huizen kan kopen, waar ook zij krom voor moeten liggen met 2 inkomens, maak al duidelijk dat er voor de middenklasse, zeker de lagere klasse en de werkende armen onder ons geen plekje meer is, of je moet 20 jaar op een wachtlijst staan voor een crappy huurwoning, waar de eigenaar vaak niet in investeert en je dus broddelwaar en vaak kut-buren verhuurt. Of je bent aangewezen op dure huurwoningen in de vrije sector, die je niet kan betalen of aangewezen op malafide huisjesmelkers

 40. JdV

  @speak up: complete onzin die u hier weer delibereert. Voor de lagere klasse en werkende armen geen plek? Wat een aperte onzin. Leidsche Rijn. Maarssenbroek. Nieuwegein. Overvecht. Kanaleneiland. Meer dan genoeg te koop. En met het hoogwaardige OV dat onze wethouder van verkeer heeft geregeld is het werken in 030 (alsof die mensen werken) en wonen in een van deze plaatsen een fluitje van een cent. Wat een onterechte klaagzang van u weer.

 41. Speak Up

  @ JdV

  Een huis in Maarsenbroek, Leidsche Rijn, Nieuwegein, etc. gaat ook al snel richting de 350.000 euro of 450.000 euro hoor. Niet haalbaar voor starters of de onderste helft middenklasse (en lager) Een appartement zit ook al snel aan de 280.000-300.000. Goedkope woningen zijn sociale huurwoningen met wachtlijsten van tussen de 10 en 20 jaar.

  Je hebt zelf geen idee waar je het over hebt man. Er is nogal een gebrek aan woningen in deze regio. En er zijn toch echt ook wat minder verdienende mensen die hier in de regio moeten wonen voor hun werk.

  De tijd dat Nieuwegein per sé heel goedkoop was ligt al mijlenver achter ons. Je wordt oud man. Grote groepen starters zijn al lang geleden begonnen met overbieden in o.a. ook Nieuwegein. het is ook een soort Utrecht-West-West natuurlijk. Niet meer dan een logisch gevolg.

  Wil je goedkoop wonen moet je onder de Culemborg, in kleine dorpjes bij Geldermalsen gaan wonen, maar ook daar stijgen de prijzen fors. Logisch ook. Het ligt tussen booming Eindhoven/ Den Bosch en Utrecht in.

 42. jansen

  jdv: dus de mensen zonder geld kunnen oprotten naar mindere wijken ? Hoezo segregatie…….. manmanman niets geleerd van de geschiedenis?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).