Woningbouwcorporatie Woonin gaat zorgen voor 54 nieuwe woningen in het Utrechtse Zuilen. Jongeren uit die buurt krijgen voorrang bij de toewijzing van een deel van de woningen, zodat jongeren die het huis uit willen de kans krijgen om in hun eigen buurt te blijven.
De woningen komen in een bestaand complex aan de Burgemeester Norbruislaan, dat gebouwd is in 1959 en aan vernieuwing toe is. In het gebouw zitten nu 81 appartementen, maar dat worden er straks 135.
Jongeren uit Zuilen krijgen voorrang voor een deel van de woningen, zodat ze dicht bij familie en vrienden kunnen blijven wonen. In de huisvestingsverordening van de gemeente Utrecht zijn voorrangsregels opgenomen voor meerdere groepen, waaronder jongeren die binding hebben met de betreffende wijk.
Splitsen
Woonin wil meer woningen creëren door de huidige appartementen te splitsen en op de bovenste laag woningen bij te bouwen. De 27 woningen op de begane grond en eerste verdieping worden gesplitst in 53 appartementen met twee tot vier kamers.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Ook komen er woningen op de tweede en derde verdieping en in de onderste woonlaag, waar nu nog bergingen zijn. De tuinen worden verkleind en krijgen nieuwe bergingen. Op de bovenste laag van het gebouw komen 27 woningen, waar nu zolderbergingen zijn.
Kleinere appartementen
Woonin kiest ervoor om kleinere appartementen te bouwen, omdat de woningbouwcorporatie in Zuilen nu juist veel grote woningen heeft, terwijl er behoefte is aan woningen voor kleine huishoudens. Door de splitsing van de woningen worden ook de huidige badkamers, keukens en toiletten vervangen. Verder is extra isolatie nodig en worden de woningen gasloos. Het energielabel is nu gemiddeld E en moet A++ worden.
Bewoners
Woonin heeft de bewoners van het complex in 2023 gevraagd naar hun mening over de plannen. De bewoners van de maisonnettewoningen kunnen na de verbouwing niet terug naar hun huis, omdat die gesplitst worden. Zij hebben urgentie gekregen voor een nieuwe sociale huurwoning.
De bewoners van de etages konden kiezen tussen met urgentie reageren op een andere sociale huurwoning of terugkeren na de verbouwing. De bewoners die ervoor kozen om te blijven, wonen nu tijdelijk in een wisselwoning. De werkzaamheden moeten komende zomer beginnen.
8 Reacties
ReagerenNou lekker vlot had mijn zoon ook wel gewild en mijn dochter wil ook graag in het wijk waar ze geboren zijn, zitten hopeloos in hoograven en de ander in overvecht!
Gribuspanden zijn het. De omgeving ervan idem. De plannen maken het niet veel mooier helaas.
Benieuwd hoeveel deze woningen gaan kosten.
1959 bouwjaar?
Die woningen zijn niet echt geschikt omte splitsen, te gehorig.
Het was al nooit de bedoeling dat ze zo lang zouden blijven staan….
Een deel van de huidige bewoners wordt dus uit hun woning gezet en moeten misschien uit hun buurt vertrekken als ik het goed begrijp. Dat is dan wel zuur voor hen. Ook met Urgentie is het nog lastig een geschikte woning te vinden en meer mensen die met urgentie zoeken maakt het voor andere zoekenden helemaal onmogelijk een (sociale huur)woning te krijgen. Deze problemen zijn natuurlijk niet nieuw, het is het beste van een slechte situatie maken maar kan me voorstellen dat het voor de ‘oude’ bewoners wel veel impact zal hebben
en hoeveel statushouders komen er?
En wat wordt er geregeld voor gescheiden 40+-ers die ook graag in de buurt van familie willen blijven? Utrecht krijgt steeds meer voorrangregels. Er blijft geen woning meer over voor de 27+-er/65–er, alleenstaande met een modaal inkomen. Zelfs lotingwoningen zitten al voorrangregels op (mensen die onder modaal verdienen/uitkering hebben, jongeren of senioren hebben sws voorrang). En nee: met een modaal inkomen verduen je bij lange na niet genoeg om de sociale sector uit te kunnen (en al zou je: als alleenstaande krijg je daar ook geen huis, want stelletjes hebben voorrang).
Aan de ene kant een goed iniatief dat er aan jongeren wordt gedacht die nu de kans krijgen in hun wijk in de buurt van hun familie te kunnen blijven wonen. Mijn grootste wens voor mij en mijn kinderen, ben echt wanhopig ze aan noodgedwongen te ver weg (ivm handicap en over en weer mantelzorg) te verliezen. Aan de andere kant Absurd dat ze er zelfs oudere erg gehechte mensen die echt niet weg wilden, dat was hun vertrouwde thuis serieus gedwongen voor uit hun huis hebben gezet. Dat is daar echt gebeurd, schreef een dochter ergens. Dat daar geen bescherming voor is is een grof schandaal. Ja er moeten woningen komen maar laat die paar mensen die echt niet weg willen zitten ! En bouw voor de jongeren (bekostigd door b.v. wat penthouses of bedrijfjes ertussen) op een creatieve manier bij, graag denk ik en vast anderen daarin mee, ik heb al tientallen jaren fantastische ideeën voor stedenbouw en wegen etc. die ook creatief te financieren zijn en geen ruimte kosten, het bestaande blijft behouden, er wordt groen, ruimte, licht etc toegevoegd, b.v. deels boven water, wegen of bestaande bouw. Al eerder gezegd men mag mij benaderen, en er willen vast ook anderen meedenken zodat je elkaar aanvult. Maar je zet gewoon geen mensen die dat echt niet willen uit hun vertrouwde huisje punt.