Studentenorganisatie Vidius: ‘Kamertekort in Utrecht blijft groot probleem’ | De Utrechtse Internet Courant Studentenorganisatie Vidius: ‘Kamertekort in Utrecht blijft groot probleem’ | De Utrechtse Internet Courant

Studentenorganisatie Vidius: ‘Kamertekort in Utrecht blijft groot probleem’

Studentenorganisatie Vidius: ‘Kamertekort in Utrecht blijft groot probleem’
Foto: Robert Oosterbroek
Studentenunie VIDIUS heeft gereageerd op de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2017 die eerder vandaag is gepubliceerd. De organisatie maakt zich zorgen dat het kamertekort in de stad alleen maar zal groeien en de markt verder onder druk komt te staan.

Studentenunie VIDIUS heeft gereageerd op de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2017 die eerder vandaag is gepubliceerd. De organisatie maakt zich zorgen dat het kamertekort in de stad alleen maar zal groeien en de markt verder onder druk komt te staan.

Het aantal studenten in de stad zal de komende vijf jaar groeien met 18.460 studenten. “Deze cijfers zijn tegenstrijdig met de conclusies die de gemeente Utrecht trok over het kamertekort in Utrecht”, aldus VIDIUS. “Daarnaast wordt tot 2025 een groei van 30% internationale studenten verwacht. Hierdoor zal de woningmarkt krapper en krapper worden. Alleen al voor deze doelgroep zijn er de komende vijf jaar 2.000 extra kamers nodig.”

“Dit kan zo niet langer, de onderwijsinstellingen en de gemeente moeten hun verantwoordelijkheid nemen en het woningtekort terugdringen’’, aldus Martijn Grul, voorzitter van VIDIUS studentenunie.

De gemeente Utrecht bouwt wel nieuwe studentenwoningen, maar VIDIUS vindt dat te laat. “De goede verhalen van de gemeente Utrecht (4000 nieuwe studentenwoningen in de pijplijn) over de afname van het woningtekort zijn niet terug te zien in de praktijk, specifiek omdat de grootste projecten pas op zijn vroegst in 2021 worden opgeleverd. Er moet simpelweg meer gebouwd worden. Niet in 2021, niet over vijf jaar, niet volgende week, maar nu meteen.”

12 Reacties

Reageren
  1. Terug aan de studie boys

    Wat een warrig verhaal. Er worden allerlei verschillende groeicijfers over totaal uiteenlopende periodes aangehaald, en zonder onderbouwing wordt gesteld dat de gemeente verkeerde conclusies heeft getrokken (hoezo dan?). Een simpel ‘het kamertekort zal groeien van x naar y over z jaar’ was handig geweest, maar deze brei van halve statistieken en prognoses ga je niemand mee overtuigen.

  2. Cico

    Of je draait het om: hogescholen en universiteiten moeten een grens stellen aan het studentenaantal en zich richten op kwaliteit ipv kwantiteit. Maar dat gaat lastig als je geld krijgt per student, dus ze worden jarenlang gestimuleerd om zoveel mogelijk scholieren uit de provincies en het buitenland te trekken.
    Dat kan je wel blijven bouwen.

  3. Govert bergmans

    Die Paulus Jansen kan mooi praten, maar hij verbiedt kamerverhuur in de hele stad. Honderden studenten komen door zijn toedoen op straat te staan. Omdat hij kamerverhuur verboden heeft in de bestemmingsplannen. Logisch toch dat er dan tekort ontstaat.

  4. cas

    Voor de internationale studenten moet de universiteit zelf maar eens actie ondernemen. Het is leuk om die mensen binnen te halen (voor het geld natuurlijk), maar dan niet gaan aankloppen bij de gemeente.
    Op de uithof zullen ze dan zelf een flatje moeten bouwen waar ze deze mensen kunnen huisvesten.

  5. oud student

    Ach toen ik in 1991 ging studeren was er ook al een kamertekort(en waren er plannen voor een Uithoftram) en in 2017 zijn beiden nog steeds niet opgelost.
    Dat kamertekort hoort er gewoon bij. Studenten verwachten maar op een gespreid bedje terecht te komen…..
    Woningnood is er volgens mij voor alle groepen

  6. Hendrikus

    Er is een woningtekort voor senioren die op zoek zijn naar een mooi apppartement in het centrum van de stad dat groter is dan de hokmaat van 50m2.

  7. karla

    @Govert, op straat komen staan, hoe bedoel je dat? Ik zie ongeveer elke dag vergunningsaanvragen voor splitsing van panden, kamerverhuur en onzelfstandige woonruimte voorbijkomen in binnenstad en daarbuiten. Er wordt heel veel goedgekeurd. Er wonen ook al veel studenten in de binnenstad en directe omgeving.
    Ik kan me niet voorstellen dat die er uit worden gezet of heb ik wat gemist?

  8. Kees

    @ govert, nietwaar, er worden zeer veel splitsingsvergunningen afgegeven. Geen fakenews verspreiden graag.

    @ hendrikus
    Niet waar er is geen sprake van een grote vraag door senioren naar appartementen. Wel naar startersappartementen en rijtjeshuizen.

  9. Hendrikus

    Goh die Kees. Statisticus, maar dan een hele slechte zonder kennis van zaken die maar wat uitkraamt.
    Ik was gisteravond op een bijeenkomst in het Academiegebouw. Bouwplannen Victas-gebouw. Werd daar veel naar gevraagd jongen. Grote appartementen. Voor senioren.

  10. Katja

    Teveel studenten, er worden heleboel panden aan de woningmarkt onttrokken door omzetting naar kamerverhuur. En de huisbazen maar flink cashen.

  11. Angelique

    @Kees
    Vergeet niet dat je die groepen ook bedient als senioren doorstromen en hun huis achterlaten.
    Ik zou graag een groter appartement in het centrum kopen, maar alles wat nu gebouwd wordt is voor starters die eigenlijk in mijn huidige appartement zouden willen wonen.

  12. Govert bergmans

    @kees
    Ik geef geen fakenieuws. Kamerverhuur is in bestemmingsplannen verboden met dank aan wethouder Paulus jansen, net zoals gokhallen, prostitutie, belwinkels en coffeeshops. Dat heeft niets te maken met splitsingsvergunningen, net zoals kamerverhuur niets met splitsingsvergunningen te maken heeft. Splitsingsvergunning ziet op het opsplitsen van een pand in meerdere zelfstandige appartementen, niet op kamerverhuur.
    @karla zie mijn reactie op kees. Bestemmingsplan heeft niets met vergunning voor kamerverhuur te maken. In bestemmingsplan stel je vast wat je wel en niet wil. En kamerverhuur dus niet. Ik zeg niet of dat goed of slecht is. Ik zeg alleen dat paulus jansen het verbied

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).