Kruisvaartkade krijgt 215 woningen | De Utrechtse Internet Courant Kruisvaartkade krijgt 215 woningen | De Utrechtse Internet Courant

Kruisvaartkade krijgt 215 woningen

Kruisvaartkade krijgt 215 woningen
Er komen 215 koopwoningen op de oostzijde van de Kruisvaart. Op het stuk grond tussen de Dichterswijk en de Kruisvaart komen 73 appartementen in flats van 5 en 14 verdiepingen en 142 grote stadswoningen.

Er komen 215 koopwoningen op de oostzijde van de Kruisvaart. Op het stuk grond tussen de Dichterswijk en de Kruisvaart komen 73 appartementen in flats van 5 en 14 verdiepingen en 142 grote stadswoningen.

Hiervoor heeft het college van B&W een zogeheten startdocument vastgesteld waarmee de herontwikkeling van het voormalig expeditieknooppunt van de NS kan beginnen. Het streven is dat de nieuwe woningen energie-neutraal worden gebouwd.

Gezien de grote binnenstedelijke woningopgave zullen ASR en gemeente onderzoeken of langs het spoor een meer stedelijk profiel mogelijk is. Voorwaarde is wel dat meer woningen niet leiden tot een te hoge parkeerdruk en een te hoge verkeersbelasting in de bestaande verkeersluwe woonbuurt. Het mag ook de kwaliteit van de nieuwe groene ruimte niet aantasten.

Het plan maakt een volgende stap voor het buurtinitiatief ‘Ringpark Dichterswijk’ mogelijk door een groene route langs de Kruisvaart te realiseren. Deze parkroute wordt zo aanzienlijk vergroot waardoor het plan kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor bestaande en nieuwe bewoners.

Omdat deze herontwikkelingsplannen niet in het huidige bestemmingsplan passen, worden voorbereidingen getroffen voor een bestemmingsplanprocedure. Voordat deze procedure van start gaat, legt de gemeente eerst haar uitgangspunten en randvoorwaarden vast. Belanghebbenden worden door initiatiefnemers via een participatietraject betrokken.

8 Reacties

Reageren
 1. Jansen

  Jammer dat dit “per ongelukke”groen weer wordt opgeofferd voor steen. Een stad als Berlijn vaart juist wel bij “per ongelukke” stukjes groen die nog resteren. Niet alles hoeft bestemd gebied te zijn. Daarnaast gaat deze woningbouw aan een busbaan nota bene snel uit de tijd zijn en ook snel zijn glans verliezen.

 2. j. de vries

  Mooi project, en een fijne omgeving om te wonen. Zodra de mogelijkheid er is gaan wij ons aanmelden voor een mooie koopwoning !!

 3. Johan

  Heel goed dat het besef indaalt dat het centrum van de stad bebouwing met een stedelijk profiel nodig heeft. En als remedie tegen de voortwoekerende studenten- en startersschimmel is het goed dat ook gedacht wordt aan grote stadswoningen. Utrecht heeft dringend behoefte aan diversiteit in de bevolkingssamenstelling.

 4. Hansie

  Bah, nog meer lelijke stenen volgepropt tegen de sporen. Hou een sop. Groen en water komen veel beter tot zijn recht op deze plek. De kruisvaart wordt hiermee een sloot. Jammer.

  Over groen gesproken, groen links zit toch in het college?!

 5. Ronald

  Lijkt me een te gek uitzicht, zo van 14 hoog uitkijken op die spoorbundel en langzaam de treinen de stad in- en uit zien hobbelen.

 6. Max

  Top locatie ! Schitterend met zicht op zoveel treinen bijna 800 nu per dag. Ik denk dat vele er graag willen wonen. Wel jammer dat er niet meer appartementen komen en wat hoger gebouwd wordt tot bijvoorbeeld 25 verdiepingen, want het vrije uitzicht blijft hier gegarandeerd, en je kan maar 1 keer op de zelfde plek bouwen…

 7. leendert

  Een mooie woontoren van een meter of 100 zou hier zeker niet misstaan. Mooi en onbelemmerd uitzicht. Mis dit soort durf in dit stedelijk profiel.

 8. van dijk

  Goed idee, durf hier mooi stedelijk te bouwen naar pakweg 75 meter, het uitzicht op de binnenstad met alle kerk torens en zo moet prachtig zijn dan !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).