Landelijke Studentenvakbond: 'Gemeentebeleid houdt kamertekort in stand' - De Utrechtse Internet Courant Landelijke Studentenvakbond: 'Gemeentebeleid houdt kamertekort in stand' - De Utrechtse Internet Courant

Landelijke Studentenvakbond: ‘Gemeentebeleid houdt kamertekort in stand’

Landelijke Studentenvakbond: ‘Gemeentebeleid houdt kamertekort in stand’
Een studentenkamer
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het beleid dat de gemeente Utrecht over studentenkamers teleurstellend. Utrecht eindigde in de ranking voor de ‘beste studentenkamerstad’ op plek negen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het beleid dat de gemeente Utrecht over studentenkamers teleurstellend. Utrecht eindigde in de ranking voor de ‘beste studentenkamerstad’ op plek negen.

De prijs voor de beste studentenkamerstad wordt dit jaar voor de eerste keer uitgereikt door de LSVb, kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences en Vastgoed Belang, de brancheorganisatie voor particuliere verhuurders. Utrecht en Rotterdam scoorden laag.

Volgens de LSVb hebben deze steden beleid dat de komst van nieuwe studentenwoningen verder beperkt. “Het gaat vooral om streng beleid dat verkamering belemmert”, zegt Voorzitter Tariq Sewbaransingh van de LSVb. “Dit is teleurstellend, zeker gezien het tekort van duizenden kamers in deze steden. Wij hopen dat deze prijs een motivatie voor hen is om kritisch naar hun beleid te kijken.”

‘Omzetten en splitsen’

De LSVb noemt het opvallend dat de gemeente Utrecht een meldpunt voor huisjesmelkers heeft. “De gemeente heeft de informatievoorziening goed op orde”, luidt het oordeel. De jury is positief over het project Normalehuur.nl, een week waarin geprobeerd wordt studenten bewust te maken van hun huurprijs. Utrecht is (op Amsterdam na) de stad met het grootste kamertekort. De LSVb vindt dat de gemeente dit probleem deels zelf in stand houdt door erg strenge regelgeving te hebben wat betreft de komst van nieuwe studentenwoningen.

De studentenvakbond vindt vooral het beleid dat de gemeente voert rond omzetten en splitsen, kwalijk. “Als blijkt dat een verhuurder zonder vergunning een pand heeft verhuurd, worden de huurders zonder pardon op straat gezet. Een omzetvergunning aanvragen is relatief duur en voor het verkrijgen ervan dient aan strenge eisen voldaan te worden.”

9 Reacties

Reageren
 1. Michiel Bilderbeek

  Eerst klagen over de slechte kwaliteit van kamerwoningen en dan klagen over de regels om de kwaliteit te verbeteren…

  Het is juist dat met het omzettings-, omgevings- en splitsingsvergunningbeleid de verhuur van kamers aan studenten vrijwel onmogelijk is geworden voor de gemiddelde particulier. Dat heeft er echter wel toe geleid dat er meer zelfstandige woningen op de huurmarkt zijn gekomen, die bereikbaar zijn voor starters en gezinnen. De enorme hoeveel aan slecht onderhouden en onveilige studentenkamers is afgenomen en met de huidige regelgeving is het melken van huizen niet meer zo eenvoudig. Dat is een grote vooruitgang voor de stad als geheel en dat er dan minder kamers zijn voor studenten is een goede ruil.

  Daarnaast zijn er voldoende initiatieven voor studentenbewoning op daarvoor geschikte plekken. Studentenbewoning wordt niet als erg prettig ervaren door omwonenden en dat is vaak terecht. Studenten hebben er vaak een rommeltje van gemaakt en ook de pandeigenaren doen vaak niets aan het onderhoud. Dat is niet de schuld van studenten, maar wel een gevolg van de studentenbewoning. De gemeente stimuleert dan ook de bouw van studentenwoningen en die komen er in rap tempo bij. De oplossing zullen we niet vinden in het al beperkte en onder druk staande woningbestand aan te tasten met studentenkamers, maar door woningruimte voor studenten bij te bouwen, zoals wordt gedaan. Het tekort aan kamers is tussen 2014 en 2016 gehalveerd. In de komende jaren zal het tekort verder afnemen, ook omdat steeds meer studenten thuis blijven wonen.

  Wie is nu gebaat bij een versoepeling van de regels? Niet de student, die weer voor – aldus het huurteam – teveel geld te weinig kamer krijgt. Niet de stad, die geconfronteerd wordt met slecht onderhouden en brandgevaarlijke panden gevuld met nachtbrakers. Wel de huisjesmelker, die de panden zonder enige belemmering weer kan gaan exploiteren tot aan de verpaupering toe. Dergelijke pandjesbazen nemen het ook niet zo nauw met de huurbescherming. Erg kortzichtig van de LSVb. Het is kennelijk eenvoudiger om gewoon wat te roepen over het probleem in plaats van met een oplossing te komen.

 2. Barend

  Krokodillentranen. Klagen dat er te weinig woningen omgezet worden. Wat willen ze dan, alle gezinnen de stad uit en alle woningen bestemmen voor studenten?

 3. JdV

  Er is een veel eenvoudiger oplossing voor het kamertekort. We hebben niet te weinig kamers, we hebben teveel studenten. Als de UU gewoon wat opleidingen sluit danwel per opleiding minder studenten toelaat is er geen probleem. De kwaliteit van het onderwijs neemt dan ook nog toe, dus een echte win-win.

 4. Katja

  Er worden juist veel te veel woningen omgezet ! Rond de ASW is het elke week raak, kijk maar naar officiëlebekendmakingen.nl

 5. cas

  En daarna gaan de studenten zeuren dat ze niet kunnen doorstromen in de stad omdat er alleen studentenwoningen zijn. Er is in een stad meer nodig dan studenten. Thuis blijven wonen is ook een optie (alvast voor de zure mensen… oké, woon je in Groningen dan snap ik dat je op kamers wilt…. )

 6. Sjonnie

  Eendimensionaal denken van die LSVb. Zal nog wel even duren voor ze grote mensen zijn en in de grote mensenwereld hun weg kunnen vinden.

 7. Marco Knol

  Een gebrek aan kamersgewijze verhuur van hele huizen of appartementen is iets anders dan een gebrek aan kamers. Ik zie niet zo goed in hoe de regelgeving rondom splitsing geen ruimte biedt aan de ouderwetse verhuur van een kamer door een hospes/hospita. Bovendien, niet alleen rond de ASW, maar ook in Transwijk is de afgelopen jaren aardig wat gesplitst heb ik het idee. En verder wordt er inderdaad ook aardig bijgebouwd.

 8. homie

  Bouw de Uithof maar vol t.b.v. studenten.
  Een begin is al gemaakt.
  Moet toch echt wel rendabel zijn daar.

 9. Bertje

  Ik heb 2 jaar bij studenten gewoond omdat er omgezet was, niks dan ellende, geluidsoverlast, in de nacht feestjes, een grote teringbende enz. enz. Laat de gemeente aub het omzettingsbeleid nog strakker aanpakken, zoals een vorige briefschrijfster al zegt op de ASW wordt er elke week wel een pand omgezet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).