Leeftijd om studentenwoning te huren bij SSH aangescherpt | De Utrechtse Internet Courant Leeftijd om studentenwoning te huren bij SSH aangescherpt | De Utrechtse Internet Courant

Leeftijd om studentenwoning te huren bij SSH aangescherpt

Leeftijd om studentenwoning te huren bij SSH aangescherpt
Archieffoto IBB - Lisanne Bijker
SSH gaat de doorstroming voor studenten bevorderen door de leeftijd in contracten aan te scherpen. De SSH gaat kleine zelfstandige woningen alleen nog aan studenten en jongeren tot en met 27 jaar verhuren en voor een maximale periode van 5 jaar.

SSH gaat de doorstroming voor studenten bevorderen door de leeftijd in contracten aan te scherpen. De SSH gaat kleine zelfstandige woningen alleen nog aan studenten en jongeren tot en met 27 jaar verhuren en voor een maximale periode van 5 jaar.

De SSH voert het jongerencontract op 1 juni van dit jaar in. Voor de huidige huurders van SSH-woningen verandert er niets: hun huurcontract blijft gewoon geldig.

De studentenverhuurder verhuurt op dit moment een deel van haar woningen aan mensen die geen student meer zijn. Sommigen blijven hier een flinke tijd wonen waardoor er steeds minder doorstroming is. Eerder voerde SSH al campuscontracten in voor woningen waar je alleen maar kan wonen tijdens een studie.

Net afgestudeerden

Maar per 1 juni 2020 is het alleen nog maar mogelijk om een huis bij SSH te huren als je 27 jaar of jonger bent en is het contract maximaal 5 jaar. Ook net afgestudeerden kunnen dit contract afsluiten, omdat het voor hen lastig kan zijn om een vrije sector huurwoning te kunnen ophoesten of om een hypotheek te kunnen afsluiten voor een koopwoning. Bovendien maken de lange wachtlijsten het moeilijk om een sociale huurwoning te vinden.

Rob Donninger, directeur bestuurder bij de SSH, reageert: “Met het invoeren van jongerencontracten zorgen we voor doorstroming op de woningmarkt, in het bijzonder voor studenten en jongeren. Wanneer het contract van een jongere na vijf jaar afloopt, maakt hij of zij plaats voor een nieuwe huurder in de leeftijd tot en met 27 jaar.”

Naast de invoering van het jongerencontract is het volgens Donninger van belang om te zorgen voor voldoende beschikbare woningen. “Daarom heeft het toevoegen van kamers en kleine zelfstandige woningen onze prioriteit.”

9 Reacties

Reageren
 1. MJPD

  Wist niet dat je op je 27ste nog een “jongere” bent…

 2. W

  Eindelijk! Over scheefwonen gesproken!

 3. wollie

  Goede zaak. het ideee is dat je een paar jaar na afstuderen betere kansen hebt op huur- of koopmarkt. dit idee klopt, maar niet voor de randstad of regio eindhoven.

 4. P

  Verschuiven van het probleem. De doorstroom is vastgelopen omdat huurders van deze woningen geen grote/andere woning kunnen krijgen. Daar doe je zo niets aan. Je creëert alleen een stoelendans.

 5. J

  Vreemd dat het artikel hier spreekt over ‘studentenwoningen’, want het betreft hier namelijk sociale huur waar een maximuminkomen voor geldt, en waar bijvoorbeeld ook een inschrijving bij Woningnet vereist is. Dus niet studentenwoningen of -kamers, zoals je die bijvoorbeeld op de Uithof vindt. De SSH (wat nu voor Stichting Studenten Huisvesting staat, maar ooit voor Stichting Sociale Huisvesting) heeft een diverse portefeuille, waaronder ook bijvoorbeeld seniorenwoningen. De zelfstandige woningen (die overigens niet op de campus liggen of in een studentenhuizen zitten) worden dan ook veelal bewoond door mensen die elders niet terecht kunnen. Het is me dan ook niet helemaal duidelijk hoe de SSH hier bijdraagt aan het oplossen van het woningprobleem. Als ze hun woningbestand willen stroomlijnen, zou het beter zijn deze woningen over te dragen aan andere woningcorportaties die zich op sociale huisvesting richten.

 6. j

  Want wat de SSH nu doet, is parallel aan de al bestaande sociale huur via Woningnet, een exclusieve sociale huur voor hoogopgeleiden maken.

 7. Stadsie

  Korte termijn oplossing en funest voor de leefbaarheid van de zelfstandige complexen met een gemêleerde samenstelling. Dit worden nu allemaal studenten complexen. Voor de huidige bewoners, sterkte met al die passanten. Waar moeten deze jonge starters na vijf jaar heen?

 8. wollie

  @stadsie na je 27ste nog langstuderen is iets van voeger, nu kan dat niet meer door bsa en dergelijke

 9. R

  Dit is toch helemaal geen oplossing voor het probleem? Denk je dat die mensen daar willen blijven omdat ze niet groter en beter willen wonen? In de praktijk merk ik juist dat heel veel mensen het geld simpelweg niet hebben om van een huurhuis van 650 euro per maand naar een huurwoning van 1500 per maand te gaan die nauwelijks beter is. Je kan deze mensen geen ongelijk geven, in de randstad is betaalbaar wonen vrijwel onmogelijk in de vrije-sector, alles is veels te duur. En een huis kopen, dat is al helemaal niet meer te doen… Ik kan geen huis kopen als ZZP’er, krijg geen hypotheek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).