Leidsche Rijn Centrum bouwt door: weer honderden woningen aangekondigd Leidsche Rijn Centrum bouwt door: weer honderden woningen aangekondigd

Leidsche Rijn Centrum bouwt door: weer honderden woningen aangekondigd

Leidsche Rijn Centrum bouwt door: weer honderden woningen aangekondigd
Familistère
Er is veel behoefte aan woningen in Utrecht en op sommige plekken in de stad wordt nog veel gebouwd, zoals in Leidsche Rijn Centrum en het naastgelegen Leeuwesteyn. Zo werd deze week bekend dat het project Roots 220 woningen krijgt en Familistère 122 appartementen. Beide liggen in het centrum van Leidsche Rijn.

Er is veel behoefte aan woningen in Utrecht en op sommige plekken in de stad wordt nog veel gebouwd, zoals in Leidsche Rijn Centrum en het naastgelegen Leeuwesteyn. Zo werd deze week bekend dat het project Roots 220 woningen krijgt en Familistère 122 appartementen. Beide liggen in het centrum van Leidsche Rijn.

Bijna alle nieuwbouwprojecten in Leidsche Rijn Centrum promoten tegenwoordig de woningen als zeer duurzaam. Zo ook bij Roots waar in totaal 220 studio’s, eengezinswoningen en villa-appartementen verrijzen, die worden gebouwd met een houten casco.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Roots

Alle appartementsgebouwen beschikken over overdekte fietsenstallingen en voor het parkeren van auto’s zijn twee ondergrondse garages gecreëerd. Bij Roots speelt de buitenruimte een belangrijke rol, daarom komen er collectieve binnentuinen en pergola’s.

Wouter Disseldorp, Conceptontwikkelaar bij VORM vertelt over het project: “De eerste strategie die we hanteren in dit plan is ‘benut van het beschikbare’. Dit komt tot uitdrukking in de toepassing van hergebruik van hout en kunststoffen uit kliko’s en kratten uit Utrecht, voor inrichtingselementen van de binnentuin.” De woningen worden energieneutraal en er komen groene daken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Roots

Projectontwikkelaar VORM, Paul de Ruiter Architects, WE architecten, EVA architecten en ZUS zijn verantwoordelijk voor Roots. De verkoop van de woningen start in 2022 en de oplevering staat gepland in 2024.

Familistère

Deze week is ook bekend geworden dat SBB en Coltavast 122 middeldure appartementen gaan bouwen in Leidsche Rijn Centrum. Centraal in het plan staat het gemeenschappelijke, overdekte atrium, dat bewoners moet stimuleren tot ontmoeting, community, tuinieren en beweging.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Familistère

De inspiratiebron voor dit project is de Familistère in het Franse Guise: een voorbeeld van collectief wonen uit de 19e eeuw, gebouwd door Jean-Baptiste Andre Godin

Okra landschapsarchitecten ontwierp een plan om, naast het gedeelde groen in het atrium, een natuurdak aan te leggen: een plek voor de natuur en biodiversiteit. Het gehele dak is groen, met 100 procent inheemse plantensoorten, een insectenhotel en nestlocaties. Regenwater wordt opgevangen door het groene dak en retentiekratten. Een deel van dit water wordt gebruikt om de planten in het atrium water te geven, om het regenwater zo efficiënt mogelijk in te zetten. De bouw moet over ongeveer twee jaar starten.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Natte Otter

    Gieren van het lachen hier. Dat gaat er dus NOOOOOOOOITTTTTT zo uit zien. Denk alle planten maar weg. Het zijn wel mooie plaatjes, dat moet ik wel zeggen, maar dit gaat er niet eens een klein beetje zo uitzien uiteindelijk

  2. Dry Beaver

    Dat de plaatjes altijd mooier zijn dan de werkelijkheid, dat klopt natuurlijk wel.
    Maar je kunt ook overdrijven, Natte Otter!

  3. Kees

    Laten we eerst maar eens wat doen aan de explosieve bevolkingsgroei in NL voordat we alles vol planten met woningbouw. Woningnood verdwijnt echt niet als er wekelijks honderden nieuwe mensen in NL aankomen.

  4. Wim Vreeswijk

    Utrecht staat inmiddels landelijk op de 2e plaats (Amsterdam staat overigens 1e..! van 355 gemeenten qua vluchtende jonge gezinnen, dus deze nieuwbouw gaat Utrecht echt niet meer redden qua leefbaarheid. Misschien dat er in 2022 een andere gemeenteraad gekozen en zijn we eindelijk van die bestuurlijke gekkigheid af.

  5. Hns

    Plaatje is een mooi voorbeeld van beginnend ghetto. In het begin mooi en speels, later af- en uitgeleefd, goor en onveilig. Maar geen probleem, de projectontwikkelaars, makelaars en anderen hebben hun centen binnen

  6. Aart

    weer een nieuw woord en woonsegment,…”middeldure”…

  7. Zorro

    Ziet er mooi uit. Net als vroeger hoog katarijnen.
    10 jaar later:pislucht en verloedering en alles. Ik zeg niet aan beginnen!

  8. Koel Hoofd

    Mooie plaatjes, mooie praatjes.
    Zie hier het duurzame ghetto van de toekomst.
    Alleen Judge Dredd ontbreekt nog!

  9. Wies

    Houten casco, klinkt als Amerikaanse toestanden (slecht geïsoleerd, na dertig jaar niks meer). Maar ik neem aan de Nederland strengere bouweisen heeft. Goed dat er gebouwd wordt daar.

  10. Joey

    Eerste foto ziet er uit als la scampia in Napels maar dan dat het nog niet verloederd is

  11. D.Vermeulen

    Die eerste impressie van de ‘familistère’ doet me denken aan zo’n overdekte galerij van een serviceflat. (Bijvoorbeeld Akropolis van Humanitas in Rotterdam.)

    Ik vrees dat de inrichting daarvan representatiever is dan op deze impressies wordt voorgeschoteld.

    De naam ‘familistère’ verwijst overigens naar een megalomaan midnegentiende-eeuws project in Guise, Frankrijk, waarbij fabrieksarbeiders in een commune werden ondergebracht. Dit toonbeeld van utopisch socialisme ging uit van het heropvoeden van de arbeidersklasse en het creëren van gemeenschapszin. Er ontstond een min of meer geïsoleerde commune. Ik ben benieuwd hoe deze opzet zich naar de huidige tijd vertaalt.

  12. Ihsan

    De een ziet een ghetto, de ander een paradijs. Het groen in de hal van Familistère vraagt wat meer onderhoud, maar is niet onmogelijk. De beelden van Roots vind ik werkelijk prachtig, en dat groen is gemakkelijk te realiseren. Ik ben blij dat steeds meer architecten groen in hun ontwerpen verwerken, en dat dit niet beperkt blijft tot bomen. Ik hoop dat ook de gemeente andere vormen van groen meer gaat toevoegen aan het straatbeeld.

  13. Frank

    Goed nieuws, Utrecht kan deze huizen goed gebruiken.

  14. paul

    @ kees, weet niet precies wat je denkt, maar er zijn in Utrecht veel bedrijven en organisaties die kennis uit het buitenland nodig hebben. Vooral jonge specialisten bijvoorbeeld.
    Ik heb het idee dat je denkt dat de Nederlandse welvaart het wel zonder die instroom wel het zelfde kan blijven…immigranten zijn essentieel voor ons land.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).