Meer dan 20 procent van woningzoekers in Utrecht geeft huizenjacht op vanwege hectische markt Meer dan 20 procent van woningzoekers in Utrecht geeft huizenjacht op vanwege hectische markt

Meer dan 20 procent van woningzoekers in Utrecht geeft huizenjacht op vanwege hectische markt

Meer dan 20 procent van woningzoekers in Utrecht geeft huizenjacht op vanwege hectische markt
Archiefbeeld
Zo’n 22 procent van de mensen die in Utrecht een woning zoekt, geeft de zoektocht op vanwege de hectiek op de huizenmarkt. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalrapportage van Brecheisen Makelaars. “De woningmarkt lijkt op dit moment sterk op het chaotische verkeer van Bangkok. Je neemt door de hectiek een verkeerde afslag en komt op locaties uit waar je bedoeling niet lag.”

Zo’n 22 procent van de mensen die in Utrecht een woning zoekt, geeft de zoektocht op vanwege de hectiek op de huizenmarkt. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalrapportage van Brecheisen Makelaars. “De woningmarkt lijkt op dit moment sterk op het chaotische verkeer van Bangkok. Je neemt door de hectiek een verkeerde afslag en komt op locaties uit waar je bedoeling niet lag.”

Op 248 te koop staande woningen in Utrecht en 26 in Vleuten/De Meern zijn er 37.000 zoekers, stelt Brecheisen in het rapport. “Stel dat 30 procent van de zoekers bereid is fors te overbieden, dan nog buitelen ruim 12.000 potentiële kopers over elkaar om één van die circa 300 te koop staande woningen in de regio Utrecht te bemachtigen”, zegt algemeen directeur Marcel Arendsen. “Het is een scenario dat nog lange tijd zal doorzetten en dat wordt gedreven door de ‘Fear Of Missing Out’.”

In een jaar tijd stegen de woningprijzen volgens Brecheisen met gemiddeld zo’n 70.000 euro. Dat is waarschijnlijk de grootste stijging in de geschiedenis van de koopwoningmarkt. Het lage aantal te koop staande woningen stimuleert volgens het rapport dat gevoel van ‘Fear of Missing Out’: huizenkopers gaan nog meer overbieden omdat ze bang zijn anders achter het net te vissen.

Duurder

Bestaande woningen in Utrecht zijn gemiddeld zo’n 18 tot 31 procent duurder dan een jaar eerder. In Leidsche Rijn is de prijsstijging met 31 procent het hoogst. In Vleuten/De Meern gaat het om een stijging van 27 procent en in de rest van Utrecht om gemiddeld 18 procent. Brecheisen verwacht dat de stijging de rest van dit jaar nog doorzet, met gemiddeld 1 procent per maand.

Ook buiten de stad zijn prijsstijgingen zichtbaar. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat huishoudens de stad verlaten omdat er te weinig betaalbare woningen zijn. Ze vertrekken naar plaatsen in de regio, waardoor de huizenprijzen ook daar stijgen. Het gebied waarin kopers en huis zoeken wordt bovendien steeds groter, doordat mensen door corona steeds meer thuis kunnen werken en dus niet per se dicht bij hun werk hoeven te wonen.

Aanbod

Aan de aanbodkant is een verschuiving te zien. Voor het eerst in dik een jaar daalt de beschikbare woningvoorraad in Utrecht gemiddeld niet verder. In de stadsdelen Noord en Zuid steeg het aanbod zelfs met 15 procent. Het aanbod in het centrum en West daalde met respectievelijk 5 en 11 procent. Er is volgens Brecheisen sprake van stabilisatie; de absolute bodem lijkt bereikt. Nog een jaar met een grote daling van het aantal te koop staande woningen is volgens het rapport niet aannemelijk.

In Vleuten De Meern en Leidsche Rijn is het aanbod in het tweede kwartaal van dit jaar flink toegenomen. In Vleuten/De Meern gaat het om een stijging van 30 procent en in Leidsche Rijn met 44 procent. Absolute aantallen zetten die percentages in perspectief: in Vleuten/De Meern en Leidsche Rijn gaat het respectievelijk om 26 en 23 woningen meer op de markt.

Looptijd

Ook de looptijd heeft nog niet de maximale snelheid bereikt, blijkt uit het rapport. De snelheid in de meeste stadsdelen loopt op tot onder de twintig dagen. In Vleuten/De Meern en Leidsche Rijn is het gevolg van het lage aanbod en de grote vraag dat de looptijd al ruim een jaar gemiddeld negentien tot twintig dagen is.

“Het forse aantal zeer snelle transacties in combinatie met het hoge prijsniveau zorgen er juist voor dat de krapte-indicator weer een beetje daalt”, concludeert Brecheisen over de Utrechtse huizenmarkt. “De blijvend grote verhuiswens in combinatie met een nog immer beperkt aanbod doet vermoeden dat hier aankomende kwartalen weinig verandering in zal komen.”

17 Reacties

Reageren
  1. Martin

    Was deze makelaar ook niet degene die een paar jaar geleden met droge ogen verkondigde dat prijzen van bepaalde huizen in Leidsche Rijn omhoog geschroefd werden om, echt(!) , serieuze kandidaten te selecteren??

  2. JdV

    Goed nieuws dus. De markt werkt. De zwakkeren onder de kopers vallen af en wijken uit naar Houten, IJsselstein of Nieuwegein waar je meer voor je euro kan krijgen. De kapitaalkrachtige kopers blijven over. Precies waar 030 behoeft aan heeft. Inwoners met een hoog inkomen of een flinke spaarpot. Fantastisch nieuws dus.

  3. Josje

    @ JdV

    Naar Houten, Nieuwegein? WTF?!!

    De slimmen onder ons zijn al een jaar of 5, met name gezinnen, richting Arnhem/ Nijmegen, Zwolle, Den Bosch, Eindhoven, Alkmaar aan het verhuizen. Stuk voor stuk leukere steden dan Utrecht, met een leukere, creatievere, beleefdere en relaxtere bevolking dan Utrecht. Gebeurd ook meer vanuit initiatief van de bewoners zelf, in plaats van opgelegde marketingprietpraat.

    Uutje is overated tot en met. De marketingmensen hebben mensen schroot met een dun laagje crhoom verkocht, met allerlei jubelverhalen in de media. Zelfs buitenlandse media zijn “omgekocht”.

  4. Nina

    @JdV

    Jij snapt niet dat de stad hierdoor zeer belangrijke inwoners verliest die banen vervullen met een lager salaris en dat daardoor problemen kunnen ontstaan?

    Zorgpersoneel, administratief medewerkers, schoonmaakpersoneel, vuilnismannen, winkelpersoneel, kappers, plantsoenmedewerkers, horecapersoneel en leerkrachten om er maar even een paar te noemen.

  5. Stuiter

    Ik ben benieuwd hoeveel van die potentiële kopers willen kopen om te wonen en hoeveel er willen kopen om geld binnen te harken door verhuur. Ik vrees dat de fear of missing out onder de mensen met zoveel geld dat zo huizen kunnen kopen voor verhuur ook alleen maar toeneemt. Met als gevolg dat de woonlasten voor jongeren, gescheiden stellen en nog vele anderen alleen maar toenemen.
    Hoge woonlasten is net zoiets als hoge belastingen. Het remt de uitgaven en is daardoor slecht voor de economie. Niet op korte termijn maar op lange termijn is het desastreus.
    Er moeten echt maatregelen genomen worden. We kunnen niet gaan zitten wachten tot de rente weer normale proporties aanneemt en het probleem vanzelf verdwijnt. Er moeten een aantal dingen gebeuren. Ten eerste moet er een bewoningsplicht komen. Ten tweede moet er een nieuw puntensysteem komen om maximale huurprijzen te bepalen. Tenslotte moet er veel meer gebouwd worden. Rijnenburg moet echt gebruikt worden voor woningen en niet voor duurzame energie. Alle woningen in rijnenburg kunnen zonnepanelen krijgen maar energie moet bij voorkeur in perifere gebieden worden opgewekt. En op andere daken in Utrecht. Nog genoeg ruimte daar.
    Met deze maatregelen zullen de prijzen zakken of iig niet hard meer stijgen. Meer woningzoekers kunnen een woning vinden; ook als ze onderwijzer, verpleegster of politieagent zijn. Maak er werk van! De woningmarkt is geen bovenaards verschijnsel waar we geen invloed op hebben. Doe iets!

  6. Paul

    @josje Leve de provincie steden….als je niet van de randstad dynamiek houdt…lekker na suf Arnhem enzo ! Waar overigens de werk gelegheid achter blijft….Gelukkig houdt niet iedereen van de grote stad, en is anywhere any place ook ok ! Anders was hier nog meer woningnood.

  7. isabelle

    Bouwen, bouwen, bouwen, bouwen, bouwen. Geen windmolenparken, maar woningen.

  8. Berend

    Als al de gescheiden stellen eens in psychotherapie zouden gaan. Eerst je eigen mentale huishouding op orde. Win win voor de stad.

  9. Josje

    Duidelijk dat Paul geen idee heeft waar hij over praat.

    Arnhem/ Nijmegen is een stadsregio. Beiden steden groeien aan elkaar vast. Als dat al niet zo is. Meer dan 500.000 inwoners.

    Nijmegen is al eeuwen een bruisendere studentenstad. Arnhem is fashionable en rauwer. Beiden steden kennen een ruim en zeer divers cultureel aanbod. Diverser dan Utrecht. Niet voor niets wordt Nijmegen vaak klein Amsterdam genoemd. Liggen ook erg mooi in het groen en heuvels en uitstekende lighgng mbt de grote Duitse steden.

    Eindhoven is als sterke economische regio en brainport al menig regio in de Randstad voorbij. Een ieder jaar meer internationale stad.

    Paul denkt vooral in achterhaalde aannames en vooroordelen. Een beetje het typisch “Amsterdamse” komt nooit de eigen stad uit.

    En die zogenaamde provinciesteden bloeien en groeien als nooit te voren. Maar ja, wel dagelijks klagen hoe de eigen stad Utrecht zo negatief verandert.

    Ik zeg; tabee 😋😙

  10. Petrus

    @Paultje

    Arnhem suf? Utrecht met z’n dorpse mentaliteit een grote stad? De Randstad als plaats waar je wil zijn met de vervelende mentaliteit???!!!!

    Nou succes dan….

  11. Nina

    @ Josje

    Ik vraag mij wel af waarom je de Utrechtse Internet Courant leest, als het zo leuk is in de andere stad waar je woont….

  12. Josje

    @ Nina

    Ik heb na een kwart leven Utrecht en liefde voor Utrecht ontdekt dat het gras elders groener is, mensen aardiger en relaxter zijn en je niet 5 ton voor 35m2 hoeft neer te tellen, alleen maar om wannabe Utrechter te zijn.

    Utrecht heeft wel mijn intetesse. Het is niet te laat om Utrecht te redden.

  13. JdV

    @nina: het feit dat deze mensen in Utrecht wonen is onbelangrijk. Het werk dat ze doen is zeker belangrijk. Maar dat kunnen ze prima terwijl ze hier niet wonen maar in Houten, Nieuwegein of IJsselstein. Hele hordes wonen in Houten en fietsen elke dag vrolijk naar Utrecht. Idem vanuit Nieuwegein of IJsselstein. Met de mooie tram, bus of fiets.

  14. Rik

    @Josje: Ik snap je waardering voor de door jou geroemde provinciesteden. Zeker voor Nijmegen en Zwolle, maar kom op Josje. Nijmegen heeft geen diverser cultureel aanbod en ook zijn de bewoners niet cultureel betrokkener. (In Utrecht is die juist het hoogst van alle grote gemeentes in NL). Dit is echt absloute onzin. In bijna alle rankings eindigt Utrecht in de top 5 en meestal hoger. Zie de Ratings vanuit de Europese Unie (meest competitive regio op Londen na), de atlas der gemeenten, uit recent onderzoek van de UU en de Rabobank, waarin Utrecht als beste blek om te wonen naar voren komt. Wellicht bedoel je te zeggen dat de huizenprijzen in Utrecht niet in verhouding zijn met wat Utrecht je te bieden heeft. In dat opzicht geef ik je gelijk en dat geldt ook voor steden als A’dam, Den Haag, Rotterdam, etc. Utrecht is echter in de meeste opzichten een interessantere stad dan de door jou genoemde provinciesteden. In cultureel, economisch opzicht en ook qua overig voorzieningenniveau. Ook herken ik me totaal niet in hoe je in een eerder artikel Utrechters neerzet. Ik weet niet welke je ervaringen je hebt gehad in deze stad en wat je liefde ervoor heeft doen bekoelen, maar het gras is minder groen buiten Utrecht, tenzij je op zoek bent naar rust en beleefdere omgangsvormen.

  15. waldorff

    @JdV: Woningen in de gemeenten die U noemt, liggen maar een fractie achter op /gelijk met de prijzen in Utrecht; want veel mensen uit Utrecht ‘vluchten’ daarheen.

  16. Piet

    Tja die makelaars hebben er alleen maar belang bij zoveel mogelijk te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs(meer courtage). Daardoor maken ze met dit soort berichten iedereen gek dat ten eerste iedereen een aankoopmakelaar nodig heeft(was 20 jaar geleden wel anders) en de politiek vindt dat er meer gebouwd dient te worden wat weer extra omzet oplevert voor de makelaardij.

  17. Toine Goossens

    Hallo zeg reaguurders, waar hebben jullie het over?
    Deze meneer heeft het over koopwoningen, niet over de woningmarkt in het totaal.

    Als u het economisch nieuws had gelezen dan wist u dat vermogende particulieren koopwoningen aan de markt onttrekken en tot verhuur van deze woningen overgaan. Met huurprijzen die tegen de klippen oplopen. Kapitaal stroomt van huurders naar particuliere woningeigenaren. Startende kopers vissen nu achter het net en moeten blijven huren.

    Nieuwe trend is dat mensen die een nieuwe woning kopen, de oude aanhouden en tegen veel geld dus in de verhuur doen. Financieren van OG is bijna gratis. En ondertussen zegt de DNB dat de prijsstijgingen van woningen komt door de fiscale ongelijke behandeling van kopen en huren. Nonsens, tenminste voor het allergrootste deel, kopen is door de minimale rente zo aantrekkelijk. Daar heeft de DNB ook schuld aan. De lage rente trekt de koop- en de huurmarkt volledig uit elkaar. Knot doe er wat aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).