Meergezinswoningen, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen; zulke huizen staan er in Utrecht Meergezinswoningen, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen; zulke huizen staan er in Utrecht

Meergezinswoningen, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen; zulke huizen staan er in Utrecht

Meergezinswoningen, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen; zulke huizen staan er in Utrecht
Ruim 57 procent van alle huizen in Utrecht was op 1 januari 2021 een zogenoemde meergezinswoning. Dit zijn bijvoorbeeld huizen in een appartementencomplex, maar ook boven- en benedenwoningen. In diezelfde periode bedroeg het aantal rijtjeshuizen in de gemeente net geen 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 57 procent van alle huizen in Utrecht was op 1 januari 2021 een zogenoemde meergezinswoning. Dit zijn bijvoorbeeld huizen in een appartementencomplex, maar ook boven- en benedenwoningen. In diezelfde periode bedroeg het aantal rijtjeshuizen in de gemeente net geen 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS heeft onderscheid gemaakt in vier type huizen; meergezinswoningen, rijtjeswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Op 1 januari 2021 stonden er in Utrecht in totaal 159.671 huizen (inmiddels zijn dat er 162.450). 57,2 procent hiervan was een meergezinswoning. 39,5 procent van de woningvoorraad was een rijtjeshuis, 1,7 procent een twee-onder-een-kapwoning en 1,6 was een vrijstaande woning.

In heel Nederland stonden er op 1 januari vorig jaar net geen 8 miljoen woningen. Hiervan was het merendeel (42 procent) een rijtjeshuis, gevolgd door een meergezinswoning (36 procent). 13 procent van alle huizen in Nederland was begin 2021 een vrijstaande woning en 9 procent was een twee-onder-een-kapwoning.

Grote steden

Ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de verdeling in het type woningen anders dan in Utrecht. Zo is in de hoofdstad maar liefst 87,9 procent een meergezinswoning en 11 procent een rijtjeshuis. In Rotterdam is 74,5 procent een meergezinswoning en 23 procent een rijtjeswoning, en in Den Haag is 78,8 procent een meergezinswoning en 19,1 procent een rijtjeshuis.

24 Reacties

Reageren
 1. alex

  Utrecht telt een veel te groot percentage sociale huurwoningen. Deze worden slechts mondjesmaat te koop aangeboden. Slechte zaak. Tijd dat hier beleid op wordt gevoerd. Sociale huur hoeft niet in het hartje van de stad.

 2. JdV

  @akex: Eens. Sociale huur is voor mensen die niet in staat zijn in hun eigen woning te voorzien. Deze mensen moeten, op kosten van diegenen die dat wel kunnen betalen, worden voorzien van woonruimte. Deze woonruimte dient zo sober mofelijk te worden uitgevoerd. Eenvoudige bouw, zo laag mogelijke grondkosten en slechts basale voorzieningen. Luxe dient te worden vermeden, mensen moeten worden gestimuleerd om zo snel mogelijk weer de sociale huurwoning te verlaten en zelfstandig voor woonruimte te zorgen zoals van een normale volwassene mag worden verwacht. Sociale huur dus nooit bouwen op A-locaties maar bij voorkeur aan de rand van de stad of op industrieterreinen. Voordeel is dan ook dat er met dezelfde beschikbare hoeveelheid geld meer woningen kunnen worden gebouwd omdat de stichtingskosten per woning aanzienlijk lager zijn. Bouwen op a-locaties is zeer asociaal aangezien de wachttijd daardoor langer is dan anders het geval zou zijn. Een wettelijk verbod op het bouwen van sociale huur op a-locaties zou er zo snel mogelijk moeten komen.

 3. Scherpschutter

  alex

  Absoluut. En het is zo simpel en goedkoop om het eerlijker te maken.

  1) Verkoop subiet alle sociale huurwoningen in Utrecht stad.
  2) Bouw aan de rand van de stad sobere sociale torenflats met traminfrastructuur.

  De voordelen?

  1) De omschakeling is gratis! De verkochte sociale huurwoningen betalen de nieuwbouw.
  2) Enorme hoeveelheden nieuwe koophuizen op de markt in Utrecht stad, waarmee heel veel mensen blij gemaakt worden.
  3) Nieuwe eigenaren investeren tenminste in de vele totaal verlepte voormalige sociale huurkrotten. Hele buurten knappen op!
  3) Frisse nieuwe sociale huurwoningen voor sociale huurders in een nieuwe degelijke wijk.
  4) Een prikkel voor sociale huurders om je te willen verbeteren in het leven.
  5) Veel lagere onderhoudskosten voor de nieuwe sociale huurhutjes. Geen oude woningen.
  6) Kleinere sociale huurwoningen => vergroting van het aanbod.

 4. Johan van Veen

  @alex, @JdV De aso’s hebben zich direct weer gemeld.

 5. wijk c-er

  @Johan. Laten we ons maar niet druk maken.
  a-sociale en bekrompen mensen die niet verder kunnen kijken dan hun eigen neusje lang is zal je altijd houden.
  Als zijzelf het maar goed hebben…… Medeleven /mededogen met mensen die het minder hebben is voor hun niet te bevatten.

  Het is natuurlijk niet voor niets dat ze hier keer op keer te pas en te onpas hun heil zoeken.
  Het lijkt er op dat hun zure commentaar op DUIC de enige uitlaatklep is in hun kleine gestoorde denkwereld.

 6. Woningnood

  Het woning aanbod in Utrecht lijkt dus het meeste op Rotterdam nog.
  Als je na de huidige bevolking opbouw kijkt dan lijken er iniedergeval veel te veel gezins woningen te zijn… Slechts ongeveer een kwart van de Utrechtse bewoners vormen namelijk een gezin.
  Meer appartementen vooral voor de groepen alleen wonende, wat die groeit zoals in alle grote steden in onze randstad, het snelst , en is nu al ongeveer hier ook 50 % .

 7. alex

  @JvD @Scherpschutter, prachtig verwoord. Fantastische en eerlijke plannen.

  Helaas is voor het laatst genoemde doorgaans geen ruimte in de politiek

 8. Len

  Volgens mij zijn juist de kopers die niet in een eigen woning kunnen voorzien, want ze moeten allemaal geld lenen.

 9. JdV

  @Wijk-C’er: Ja, de zieligheidsfactor. Doet het altijd goed. Nou nog een filmpje met zielige woningzoekers die er maar niet in slagen om een woning van 100 m2 aan de Nieuwegracht te scoren voor 600 euro per maand.

 10. M

  @alex @JdV Laten we meteen een muur om de binnenstad van Utrecht bouwen, dan kunnen de o zo armetierige onambitieloze stakkelingen het reine domein van overvloed van de elite niet verstoren.

 11. JdV

  @M: Goed plan. Soort van guard-gated community. Fietsers ook meteen niet meer welkom., uitsluitend voetgangers. Zou een hoop criminaliteit en overlast schelen.

 12. Utrechter2

  Deze is uit 2014, net zoals bij de sport is het commentaar bij de Belgen vaak veel beter:

  “Met meergezinswoningen worden dan eufemistisch appartementen bedoeld, flats, studio’s en kamers, die de semantiek en de perceptie van lofts, penthouses of modieuze alternatieven krijgen maar eigenlijk niet meer dan verticaal gestapelde woonunits in een deskundige verpakking zijn. (Ik maak nu even abstractie van de zeldzame varianten op hetzelfde thema, die wat minder verticaal en wat minder gestockeerd willen overkomen. Ik waarschuw wel voor wat verontschuldigend stapelwoningen genoemd worden, want dat zijn appartementen, die proberen te camoufleren dat ze appartementen zijn.)

  In elk geval, meergezinswoningen (‘mgw’ vanaf nu) worden door die vreemde entente gepromoot als de noodzakelijke toekomst voor residentieel Vlaanderen, als het adequaat antwoord op de onmiskenbare woonvraag, als de resolute redder van onze ruimte, onze energie en onze mobiliteit.”

 13. Bruno Kiwiani

  JDV Is een rijkeluiskind met een gouden lepel in de mond geboren. tot 1990 huurde 80 procent van de mensen een sociale huurwoning in ons land. slechts 20 procent kocht een huis. Jdv moest zich totaal kapot schamen. Waar haal je de edele moed vandaan mensen zo in hokjes te plaatsen. Ieder mens heeft recht op dezelfde kwaliteit van leven. Solidariteit heet dat. Armoede kiest niemand voor. Ook hardwerkende mensen kunnen geen huis kopen. Mensen die zo denken moeten zelf maar eens een paar jaar leven van een minimumloon. Niet iedereen heeft de hersenen om te studeren, niet iedereen heeft het lichaam om te kunnen werken, Niet iedereen is in staat geld te verdienen met suffe baantjes als water……. wa teen schandalige reacties lees ik hier !

 14. Bruno Kiwiani

  Jdv overheers thier: Redactie ban deze kwetsende man !

 15. JdV

  @Bruno Kiwani: Mijn recht op Vrijheid van MeningsUiting houdt niet op waar uw gekwetste gevoelens beginnen. Leer dat nou eens.

 16. Bill

  jdV heeftnet zoveel recht op een stem en reactie als ieder ander hier, waarom wordt er gepleit voor censuur? Het zou de volgende keer ook uw reactie kunnen zijn. Er wordt waarschijnlijk nu ook al veel niet gepost, dus houdt de discussie op een open manier gaande…

  Verder mbt het onderwerp: Tijd voor meer gestapelde bouw! Door dit onderzoek weer bewezen dat Utrecht verhoudingsgewijs ,qua bevolkingsomvang en vraag naar (betaalbare) nieuwbouw, teveel laagbouw heeft. Vandaar dat veel mensen ook op een dorpse manier reageren tegen alles hoger dan 4 lagen, gewoon niet gewend om in een écht stedelijke omgeving te wonen, werken en recreëren.

 17. Rob H.

  @Bruno Kiwiani: het heeft geen zin om in discussie te gaan met mensen die die er niet uit zijn om te discussieren en geen enkele goede intentie hebben.

 18. JdV

  @robh: sinds wanneer is het oproepen tot censuur hetzelfde als discussieren? BK beperkt zich tot een potje schelden, alleen u ziet daar denk ik een poging tot discussie in. Sterkte daar mee

 19. Rob H.

  @JdV: Mijn recht op vrijheid van meningsuiting houdt niet op waar uw gekwetste gevoelens beginnen. Leer dat nou eens.

 20. Andere IT medewerker

  Bill, alex, scherpschutter en jdv zijn een en dezelfde persoon die via andere ip adressen reageert. Ik weet wie het is, en waarom zijn reacties hier continu blijven komen en duic er niets aan doet. Omdat hij zelf bij de DUIC werkt namelijk ! Een IT medewerker !

 21. JdV

  @robh: volledig met u eens. Ik was dan ook niet degene die opriep niet in discussie te gaan. Dat was u. Gekwetst ben ik gelukkig absoluut niet. Hooguit teleurgesteld dat zowel u al BK niet op inhoud wensen te discussieren en gebruik te maken van uw recht op vvmu. Maar als u kiest voor zelfcensuur mag dat uiteraard ook, ook dat is vvmu.

 22. Rob H.

  @JdV: Ik discussieer niet (meer)met mensen die keer op keer duidelijk maken dat ze niet op de hoogte zijn, geen intentie hebben om kennis te verwerven, constant de doelpalen verzetten en bij de minste tegenspraak beginnen te beledigen. Dat is zonde van mijn tijd.

 23. JdV

  @robh: het is u van harte gegund. Verder alles wel goed met u? U klinkt wat geagiteerd. En ietwat gekwetst.

 24. Utrechter2

  @Allen: ik ben zelf geen liberaal maar ik zie nauwelijks inhoudelijke reactie.
  Het is heel typisch voor het Nederland van nu dat er aangvallen wordt op de persoon, met als hoofddoel afleiden van de inhoud.

  Met als voordelen:
  1) mensen blijven hetzelfde stemmen in Utrecht zonder inhoudelijke reflectie.
  2) Een pijnlijk debat voor de politiek wordt vermeden: een discussie ontaard in een scheldpartij. Altijd in het belang van degene die in een discussie op verlies staat.

  Voor de mensen die met de handen in het haar zitten en niet weten wat te zeggen tegen liberalen: fijn dat Rijnenburg dus 100% sociale woningbouw wordt. En verder hebben we al hetgene wat Scherpschutter en JDV voorstellen: die wijken heten Overvecht en Kanaleneiland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).