Onder meer leraren, agenten en verpleegkundigen krijgen dit jaar geen voorrang meer op de Utrechtse woningmarkt. De gemeente ziet zich genoodzaakt de regeling tijdelijk stop te zetten omdat het geld op is en omdat er te weinig woningen zijn.
In 2022 besloot een meerderheid van de gemeenteraad om mensen met een vitaal beroep voorrang te geven op de woningmarkt. Het gaat dan om bepaalde functies bij de politie, in de zorg, in het onderwijs, in de kinderopvang en bij de vrijwillige brandweer. Het idee was dat hiermee het tekort aan arbeidsplaatsen bij deze banen wordt verkleind.
WoningNet
“Om de regeling uit te kunnen voeren hebben we WoningNet gecontracteerd”, schrijft het college in een brief aan de raad. “WoningNet toetst de aanvragen van mensen met een vitaal beroep aan de daarvoor geldende voorwaarden. Een aanvraag doen is voor de aanvrager gratis, de kosten hiervoor worden door de gemeente gedragen.”
Er is per jaar echter geld opzij gezet voor maximaal 460 aanvragen en in de eerste drie maanden van dit jaar stond de teller al op 450. Omdat de 460e aanvraag waarschijnlijk al voor de zomer wordt gedaan, heeft de gemeente besloten de regeling voor de rest van het jaar stop te zetten. “Wij hebben dit besluit moeten nemen om een, zeker in deze tijd van financiële krapte, ongewenste budgetoverschrijding te voorkomen.”’
Tekort
Daar komt bij dat het aanbod op de woningmarkt beperkt is. “Wanneer we de regeling niet stopzetten en het aantal aanvragen verder stijgt, groeit de concurrentie om schaarse woningen en wordt het voor de mensen die voorrang hebben steeds lastiger om een (passende) woning te vinden.”
De gemeente schrijft tot slot dat het stopzetten van de regeling ertoe kan leiden dat mensen met vitale beroepen mogelijk minder makkelijk een woning kunnen vinden in Utrecht, waardoor zij op een andere plek gaan wonen en werken. “Als deze situatie zich voordoet dan heeft dit een negatief effect op het tekort aan vitale beroepen in de stad.”
Gekoppelde berichten

Cruciale beroepen gaan in Utrecht voorrang krijgen op de woningmarkt
Mensen die een cruciaal beroep hebben moeten in Utrecht voorrang krijgen bij het kopen of…
11 Reacties
ReagerenGoedzo, kappen met deze symptoombestrijding.
Mooi. Nog nooit zo’n krankzinnige regeling gezien.
Dus een leraar is een essentieel beroep? Een brandweerman niet? Een zorgmedewerker wel? Een gemeentereinigingsmedewerker niet? Wie verzint dit soort debiele regels ?
Heerlijk, heb je geen vitaal beroep wordt of werd je gediscrimineerd omdat je geen vitaal beroep hebt en even verder staat, een half miljoen voor diversiteit en inclusie in Utrecht enz enz.
Titel klopt niks van. Eerst zeggen dat er dit jaar geen voorrang is, maar vervolgens staat er dat er dit jaar al 450 mensen met een vitaal beroep voorrang hebben gekregen. Een groot succes dus zou ik zeggen.
Ophouden met uitzonderingen en voorrang. Mensen moeten te lang wachten. Woningen voor statushouders oké maar niet de beste woningen, men kan dan vanuit de verkregen woning wachttijd opbouwen zoals iedereen.
Dus de mensen die niet voor de overheid werken worden gediscrimineerd? Lachen joh
Prima, #minderoverheid!
Huppakee, minder regels, beter zo. Leidt alleen maar tot scheve gezichten en fraude. En zo schrap je makkelijk in de kosten, op naar de volgende onzin regeling om te schrappen, zijn er nog heel veel.
Al 25 jaar ingeschreven en nauwelijks een fatsoenlijke woning beschikbaar! Als net gepensioneerde oudere (alleenstaande) vis je onterecht achter het net, want beroep al lang uitgeoefend, en verdiende geld besteed in de stad. Tegenwoordig (onmisbaar, toch?!) vrijwilligerswerk. Een echte voorrang(sregeling) voor ouderen? Graag!
Er wordt EEN belangrijk punt vergeten: nu wordt Utrecht helemaal onleefbaar als deze vitale beroepen niet meer onder de voorrangsregeling gaan vallen. Vindt de gemeente Utrecht het dan niet meer noodzakelijk dat er meer politie, onderwijskrachten en verplegend personeel in onze stad komt wonen? Dit probleem wordt op deze wijze NOG groter !
@Marita. We moeten “ophouden met uitzonderingen en voorrang”, maar statushouders wil je uitzonderen en voorrang geven. Je wil dus wel doorgaan met uitzonderingen en voorrang.. Ik zou in dat geval niet weten waarom statushouders belangrijker zijn dan mensen met vitale beroepen.