Miljoenensubsidie uit Europa voor verduurzamen van flats in Kanaleneiland en Overvecht Miljoenensubsidie uit Europa voor verduurzamen van flats in Kanaleneiland en Overvecht

Miljoenensubsidie uit Europa voor verduurzamen van flats in Kanaleneiland en Overvecht

Miljoenensubsidie uit Europa voor verduurzamen van flats in Kanaleneiland en Overvecht
De energieleverende flat aan de Henriëttedreef in Overvecht.
Utrecht heeft 4 miljoen euro Europese subsidie gekregen voor het renoveren en energiezuiniger maken van flats in de wijken Overvecht en Kanaleneiland. Het geld wordt gebruikt voor het renoveren van 500 tot 1.000 woningen.

Utrecht heeft 4 miljoen euro Europese subsidie gekregen voor het renoveren en energiezuiniger maken van flats in de wijken Overvecht en Kanaleneiland. Het geld wordt gebruikt voor het renoveren van 500 tot 1.000 woningen.

De flats die gerenoveerd moeten worden, werden gebouwd in de jaren 60 en staan in Overvecht en Kanaleneiland. Doel is om de gebouwen energieneutraal te maken of er zelfs voor te zorgen dat de flats meer energie opleveren dan er gebruikt wordt.

Voor het renoveren worden geprefabriceerde bouwdelen gebruikt, die op locatie kunnen worden samengevoegd. Voordeel daarvan is dat deze manier van werken grootschalig kan worden toegepast bij de flats.

Bewoners van Overvecht en Kanaleneiland hebben zelf ook een belangrijke rol in het project. Ze kunnen meedenken over de renovatie en er zijn binnen het project leerwerk- en arbeidsplaatsen voor jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waar mogelijk wordt ook personeel uit de wijken zelf ingezet.

Eerder werd al een flat aan de Henriëttedreef in Overvecht op dezelfde manier gerenoveerd. Hiermee is volgens de organisatie aangetoond dat het mogelijk is om hoogbouwflats energieleverend te maken. Dat moet de renovatie van andere flats in de wijken dus ook gaan opleveren.

Europese Green Deal

De subsidie komt uit het potje van de Europese Green Deal voor het ARV-project, dat zich richt op het verduurzamen van woongebouwen. Andere Europese steden die meedoen aan het ARV-project zijn onder meer Oslo (Noorwegen), Palma de Mallorca (Spanje), Sonderborg (Denemarken), Karviná (Tsjechië) en Trento (Italië).

De naam ARV-project is afgeleid van het Noorse woord ‘arv’ dat ‘nalatenschap’ betekent. De Europese subsidie voor het hele project is 20 miljoen euro.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Mooi project. Met het isoleren van bestaande woningen valt tegen relatief lage kosten nog een hoop CO²-uitstoot te besparen. Als dat wordt gesubsidieerd kunnen ook de bewoners zelf er van profiteren.
    Daar zie ik de subsidies liever naar toe gaan dan naar windmolens waar een serverpark van Amazon of Facebook goedkope stroom van krijgt.

  2. Pee

    Waarom precies de wijken waar er al miljoenen in gestopt zijn ?
    Waar overigens niets van terug te zien is maar het geld wel op is.

  3. Koel Hoofd

    @Lombokker
    Wat Nederland in een heel jaar aan Co2 kan besparen stuurt china in een dag de lucht in.
    Om eens een indruk te krijgen hoe groot dat is, kijk op http://www.windy.com en dan in de filter sectie CO2 en andere vervuiling opzoeken.
    Of deze link volgen en hopen dat het werkt.
    https://www.windy.com/nl/-CO-concentratie-cosc?cosc,27.118,106.567,5

    Je haren echt gaan recht overeind staan bij wat China werkelijk volkomen normaal vind om dagelijks de lucht in te jensen. Heel China is rood! En India kan er ook wat van, dat is ‘gewoon zwart’ terwijl het eigenlijk smerig geel moet zijn.

    Minder milieuverontreiniging zou heel goed zijn voor de planeet, want de mens is een rampzalige nestvervuiler voor de eigen leefomgeving.
    Maar de policor wijze waarop het tegenwoordig wordt ingevuld is echt pure waanzin. Het komt neer op graaien bij de burger zodat de kenniselite nog rijker wordt door van twee walletjes te vreten: gesubsidieerde commerciele ondernemingen. Dat spul stemt standaard GL en D66.

  4. Rivierenwijker

    @Koel Hoofd Het is u vast bekend dat China de fabriek van de wereld is? Vervuilende productie die vroeger in Europa plaatsvond, is verhuisd naar China. Dus die hoge CO2-uitstoot hebben we ook aan onszelf te danken of heeft u geen ‘Made in China’ spullen in huis?

  5. WvR

    @Koel Hoofd:
    Tja, dat is hoe het is. Die landen beginnen langzaam maar zeker te proeven aan wat wij hebben, en willen dat zelf ook. En nu ze dat eindelijk kunnen, komen wij weer aankakken: Mag niet meer, is niet goed voor het milieu.

    In hun schoenen zou ik ook een dikke vinger geven.
    Eeuwen lang als melkkoe gebruikt, mag je eindelijk zelf melken, komen die zeikerds uit het westen weer aan dat dat nu niet meer mag. En waarom? Omdat wij hun quota er in de loop der tijd ook al vast doorheen hebben gejaagd.

  6. Lombokker

    @Koel Hoofd
    Daar heeft u volkomen gelijk in, maar dat vind ik anderzijds geen argument om hier dan maar helemaal niets te doen tegen de verandering van het klimaat. Maar dat moeten we dan wel zo slim mogelijk doen.
    Alle gasleidingen uit de grond trekken en het hele land volpleuren met windmolens is wat mij betreft niet slim. Isoleren en andere vormen van energiebesparing vind ik wel slim. En op lange termijn zonne-energie, met aardgas en kernenergie als tussenstap.
    Wat de communistische Volksrepubliek China betreft probeer ik zelf zo weinig mogelijk producten te kopen waar ‘made in China’ op staat. Niet alleen vanwege hun klimaatbeleid, maar ook vanwege de schendingen van mensenrechten en de neokoloniale praktijken die zij bedrijven.

  7. Harm

    Hoe kan een flat energie-leverend zijn?

  8. Anne Marie ten Berge

    Gaan na de renovatie de huren omlaag of omhoog?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).