Minister Blok legt duurzaam fundament onder nieuwbouwproject ‘de Trip’ | De Utrechtse Internet Courant Minister Blok legt duurzaam fundament onder nieuwbouwproject ‘de Trip’ | De Utrechtse Internet Courant

Minister Blok legt duurzaam fundament onder nieuwbouwproject ‘de Trip’

Minister Blok legt duurzaam fundament onder nieuwbouwproject ‘de Trip’
Op het bouwterrein aan de Briljantlaan in Utrecht heeft minister Stef Blok (voor Wonen en Rijksdienst) gisteren een innovatieve warmtewisselaar geplaatst, onder toeziend oog van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en wethouder Paulus Jansen. Deze bodeminstallatie zal op een duurzame manier energie gaan leveren aan nieuwbouwproject ‘de Trip’.

Op het bouwterrein aan de Briljantlaan in Utrecht heeft minister Stef Blok (voor Wonen en Rijksdienst) gisteren een innovatieve warmtewisselaar geplaatst, onder toeziend oog van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en wethouder Paulus Jansen. Deze bodeminstallatie zal op een duurzame manier energie gaan leveren aan nieuwbouwproject ‘de Trip’.

De installatie maakt deel uit van een hightech warmte-koudeopslag (WKO) die in combinatie met warmtepompen en zonnestroom op een innovatieve manier de energie verschaffen aan de Trip. Onder deze naam worden op initiatief van projectontwikkelaar Jebber 255 woningen voor starters en bedrijfsruimtes voor horeca en creatieve ondernemers ontwikkeld, verhuurd en beheerd. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema.

Naar aanleiding van zijn werkbezoek aan Jebber sprak minister Blok in een korte toespraak zijn waardering uit voor het nieuwbouwproject aan de Vaartsche Rijn. ‘In dit project komen twee maatschappelijke ontwikkelingen samen. Allereerst is het een gaaf voorbeeld van een oud bedrijventerrein aan de rand van de stad dat een nieuwe bestemming krijgt. En daarnaast zien we hoe Jebber inspeelt op de stijgende behoefte van jonge starters die passende woonruimte zoeken in de categorie boven de sociale huurwoningen. Utrecht is echt toonaangevend met dit soort projecten.’

Duurzaamheid

‘Bij het ontwerp van dit project zijn de bouwkundige- en installatietechnische componenten integraal op elkaar afgestemd, om een zo beperkt mogelijke lokale energieopwekking voor de warmtelevering mogelijk te maken,’ zegt Monique van Loon, directeur van projectontwikkelaar Jebber.

Jebber heeft voor 20 jaar een prestatiecontract afgesloten met de aannemerscombinatie COM4Trip voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van de gebouwen en de installaties. Maatregelen die leiden tot energiebesparing worden beloond.  Via een speciale website of app kan een huurder zijn eigen verbruik monitoren en vergelijken met het gemiddelde verbruik in de gebouwen van de Trip. ’Iedere maand wordt door de exploitant een prijs uitgereikt voor het laagste verbruik van de tapwater-warmtepomp in een woning. Winnaars krijgen een maand energiebundel gratis’, aldus Van Loon.

BREEAM

Dankzij de duurzame maatregelen voldoet het project de Trip naar verwachting aan de eisen van het BREEAM-label ‘Very Good’. Daarvoor is nu een certificaat aangevraagd. BREEAM is de meest complete en de meest gebruikte, gecertificeerde methodiek voor het meten van de duurzaamheid van gebouwen ter wereld. Het is ontwikkeld door de Britse Building Research Establishment (BRE).

 

4 Reacties

Reageren
 1. buurtbewoner

  Fraai.
  Ik ben benieuwd of er ook Vaartse Rijn buurtbewoners waren uitgenodigd.

 2. Willem

  ‘… een oud bedrijventerrein aan de rand van de stad…’
  Is Blok hier verkeerd geciteerd of heeft hij de de middeleeuwse stadsmuren in gedachten als stadsbegrenzing? Mogelijk keek de minister pas uit het raampje van zijn bolide toen zijn chauffeur zij dat het tijd was om uit te stappen en heeft hij daardoor volledig gemist dat Utrecht sinds de Middeleeuwen een beetje gegroeid is en de stadsrand daardoor op een geheel andere plek ligt.

  Gezien de foto was het in ieder geval wel gezellig en werd er lekker geknuffeld.

 3. Jeroen

  Heeft de Welstandscommissie dan inmiddels positief geoordeeld over de Trip? De laatste schetsen die ik heb gezien hielden het tussen een dependance van een provinciale middelbare school en een nogal saaie gevangenis. Treurnis alom in ieder geval, hopelijk hebben ze het kunnen opwaarderen naar een ontwerp dat op deze mooie centrale plek(!) tot zijn recht komt.

 4. In Utrecht nog woonruimte vinden...

  Gelukkig , er wordt eindelijk gebouwd !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).