Mitros wil 320 nieuwe woningen bouwen in Staatsliedenbuurt | De Utrechtse Internet Courant Mitros wil 320 nieuwe woningen bouwen in Staatsliedenbuurt | De Utrechtse Internet Courant

Mitros wil 320 nieuwe woningen bouwen in Staatsliedenbuurt

Mitros wil 320 nieuwe woningen bouwen in Staatsliedenbuurt
Woningcorporatie Mitros wil 320 nieuwe woningen bouwen in de Staatsliedenbuurt in Utrecht. Hiervan moeten er 150 sociale huur zijn.

Woningcorporatie Mitros wil 320 nieuwe woningen bouwen in de Staatsliedenbuurt in Utrecht. Hiervan moeten er 150 sociale huur zijn.

In 2012 werd duidelijk dat de woonflats tussen de Aalbersestraat, Samuel Mullerstraat, Slotemaker de Bruïnestraat en de Troelstralaan zouden worden gesloopt. Maar vanwege ‘beperkte investeringscapaciteit’ heeft Mitros dat toen niet uitgevoerd.

De reguliere huurders zijn wel uitgeplaatst en de woningen zijn voor 7 jaar aan SSH verhuurd voor studentenhuisvesting tot 2021. Nu heeft de sloop en nieuwbouw wederom groen licht gekregen en is Mitros van plan het groter aan te pakken.

Meer vraag

Eerder waren er plannen voor de nieuwbouw van 114 woningen, waarvan 51 in de sociale huursector, maar de huidige markt is de afgelopen jaren flink veranderd. De druk op de huidige woningmarkt is groot en de vraag naar sociale huurwoningen is toegenomen.

Er moeten daarom nu 320 woningen komen, waarvan ten minste 150 sociale huurwoningen. Voor de rest van de woningen wordt onderzocht om ongeveer de helft van de woningen in het middensegment kan komen.

Het zal vooral gaan om gestapelde bouw, en een gedeelte eengezinswoningen vanwege het lage aantal daarvan in de buurt. Omdat het gaat om nieuwe plannen moet de buurt wel opnieuw worden betrokken en moet het worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

6 Reacties

Reageren
  1. Anne Marie ten Berge

    Het is niet de vraag naar sociale huurwoningen is toegenomen maar de woningnood is nog nooit zo hoog geweest en de huur van sociale woningen is asociaal toegenomen.

  2. Zonnewende

    Ik mag hopen dat er ook betaalbare koopwoningen komen.
    Ik schreef me laatst in voor Wisselspoor. Die hele lap grond langs de spoorlijn naar Amsterdam tot aan de Cartesiusdriehoek…. niet persé binnenstad en toch de vraag bij aanmelding:

    – of ik geïnteresseerd was in huizen vanaf 550.000
    – of ik geïnteresseerd was in appartementen vanaf 40m2, vanaf 220.000

    Meer keus was er niet.

    Hoe kun je dat als (alleenstaand) middeninkomen rond 35.000 in godsnaam betalen?

    Dit werkt vermogensongelijkheid in de hand:
    – mensen met veel geld kunnen onroerend goed kopen en (nog meer) vermogen opbouwen, met een leuke aftrekpost in de inkomstenbelasting.
    – mensen zonder veel geld (maar ook niet persé weinig) moeten gedwongen huren, met een huur die minstens net zo hoog is dan een gemiddelde netto hypotheek.

    Hoe lang mag dit doorgaan?

  3. Ton

    Mijn vraag : Wat levert dit per saldo op ? Oftewel, hoeveel woningen worden er gesloopt ?

  4. Jos

    Dit is precies HET punt dat je aansnijdt Zonenwende.

    Het huidige (woon en overheids) beleid is er op juist op gericht om de rijkere bovenlaag veel (belasting)voordeel te geven en uitgebreide verdienmodellen zonder al te veel belemmeringen aan te leveren. Dit gaat ten koste van de middeninkomens en alles daaronder.

    “Wi”j zijn het die de rijken onnodig en oneerlijk rijk maken. Dat iedereen zich dat eens realiseert voordat ze op neo-liberale partijen stemmen (D’66, PvdA, VVD, CDA, PVV, Forum, 50+)

  5. trol

    Jos, met de huidige hypotheekrente heb je nagenoeg geen belastingvoordeel meer. Daarnaast is eigenwoningforfait, overdrachtsbelasting, OZB, btw op diverse werkzaamheden/onderhoud die nodig zijn voor het huis ook belasting, maar dat wordt altijd vakkundig vergeten. En daarnaast is er nog het progressieve stelsel bij inkomensbelasting. Mensen vergeten wel eens wat een huurwoning “echt” kost.

    Overigens vind ik dat er wel betaalbare huur (geen studio’s/tweekamerappartementjes) beschikbaar moet zijn, maar laten we stoppen met vreemde wachtlijsten en voorrang voor bepaalde groepen (tenzij echt schrijnend) en die woningen per sé op de toplocaties eisen. Toegegeven; de oplossing is er niet direct.

  6. Anne Marie ten Berge

    Beste Trol, Weet u wel wat écht schrijnend is ? Tienduizend alleenstaanden die bij particulieren een kamertje moeten huren voor 400 Euro of meer. Twee duizend daklozen die op een wachtlijst van 6 tot 9 maanden staan bij het Leger des Heils om uiteindelijk een kamertje te kunnen huren bij de ‘laagdrempeligeopvang'(ldo) van het gesubsidieerde Leger des Heils voor de prijs van € 580,–.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).