Mitros wil bij tachtig woningen in De Nieuwe Defensie voorrang geven aan huurders met vitaal beroep Mitros wil bij tachtig woningen in De Nieuwe Defensie voorrang geven aan huurders met vitaal beroep

Mitros wil bij tachtig woningen in De Nieuwe Defensie voorrang geven aan huurders met vitaal beroep

Mitros wil bij tachtig woningen in De Nieuwe Defensie voorrang geven aan huurders met vitaal beroep
Het begin van de bouw van De Nieuwe Defensie in februari. Foto: Chantal Spaan
Als het aan Mitros ligt, krijgen mensen met een vitaal beroep voorrang op een van de sociale huurwoningen in De Nieuwe Defensie in de Merwedekanaalzone. De appartementen komen in het gebouw De Generaal. De woningcorporatie neemt daar tachtig woningen af van de projectontwikkelaar.

Als het aan Mitros ligt, krijgen mensen met een vitaal beroep voorrang op een van de sociale huurwoningen in De Nieuwe Defensie in de Merwedekanaalzone. De appartementen komen in het gebouw De Generaal. De woningcorporatie neemt daar tachtig woningen af van de projectontwikkelaar.

“Denk aan leerkrachten, politieagenten, zorgpersoneel en de kinderopvang”, legt Mitros uit. “Belangrijke banen die onze stad hard nodig heeft. Maar dan moeten we er samen voor zorgen dat de mensen achter deze banen, een betaalbare woning kunnen vinden in Utrecht en niet noodgedwongen de stad verlaten.”

Volgens de woningcorporatie is dit voor het eerst dat Mitros werkt aan een woonconcept waarbij mensen met een vitaal beroep voorrang krijgen.

Drie delen

Het hoogste punt van de eerste nieuwbouwwoningen op het Defensieterrein is inmiddels bereikt. Het gebouw, De Generaal, bestaat uit drie delen. Het hoogste deel heeft zeven verdiepingen.

“Het worden energiezuinige, gasloze twee- en driekamer appartementen. Alle woningen zijn met de lift bereikbaar en worden aangesloten op enkele zonnepanelen”, aldus Mitros. De verwachting is dat de bouw in het najaar van 2022 klaar is.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het terrein waar de nieuwe wijk komt. Foto uit 2018.

Vrouwelijke verzetshelden 

De Nieuwe Defensie krijgt in totaal acht straten. De straten van de buurt op het voormalige defensieterrein worden vernoemd naar vrouwelijke verzetshelden en een Utrechtse verzetsgroep.

Deze krijgen de volgende namen: Laan van Verzetsstrijders, Utrechtse Kindercomitestraat, Wil Temmingpromenade, Elisabeth Brugsmapromenade, Geertje Neuberg-Zuijlstrahof, Jet Berdenis van Berlekomhof, Hebe Kohlbruggeweg en Cornelia Moeslaan.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Getto vorming, gewoon mensen met een baan in Utrecht deze woningen aanbieden anders is het discriminatie

 2. Moniek

  Het zijn wel lastig uitspreekbare namen.

 3. Scherpschutter

  Tja. Ambtenaren en semi-ambtenaren die voorang krijgen op staatshuizen op de beste plekken; ook dat pas natuurlijk helemaal in de gure DDR wind die de laatste 10 jaar door Utrecht waait.

 4. Baliekluiver

  Een sympatiek maar ook heel erg naïef plan, want waarschijnlijk volstrekt onuitvoerbaar.

 5. Binnenstadbewoner

  Discriminatie voor de hardwerkende pakketbezorgers, winkelpersoneel etc. die vele malen minder verdienen en met lage zekerheid dan politie/ leerkrachten/ zorgpersoneel met vaste contracten en aangename extra’s.

  Met twee of drie kamers zijn het mini appartementjes. Meer voor singles. Niet toekomstbestendig voor als er kinderen komen. Dan verhuist men alsnog naar buiten Utrecht.

 6. Moniek

  DDR? Hoezo? Waar staat de muur? En waar is de grens? Wat een overdrijving!

 7. Vlinder

  Is dit aan Mitros om te bepalen? Ik zou het bizar (en zeer onwenselijk!) vinden als een wooncorporatie mag gaan beslissen wie in huizen mag gaan wonen zonder zich iets gelegen te laten liggen aan het toewijzingsstelsel. Corruptie en vriendjespolitiek nemen al extreem toe dankzij 30 jaar neoliberaal beleid. Kortom, niet toestaan dez willekeur!

 8. Herman

  Terecht, in Amsterdam is dit heel normaal, onze dochter heeft zo een mooi appartement gekregen. Wel zo handig als je bijvoorbeeld zorgpersoneel woning in de buurt van je werk aan kan bieden.

 9. RABE

  Fout plan. Er zijn veel mensen die al heel lang op een woning wachten. Laten ze bij het ziekenhuis maar een zusterflat bouwen. Dat was vroeger ook zo. Iedereen heeft recht op woonruimte, welk werk je ook doet.

 10. forta

  Wat denkt die Mitros nu eigenlijk wel?
  Er zitten zoveel mensen te springen om een betaalbare huurwoning. Men komt door al die groepen die zo nodig eerder moeten gewoon niet meer aan de bak. Ik kan het weten met mijn inschrijving van ruim 21 jaar…….

  Mitros, dé verhuurder die altijd weer het onderste uit de kan wil hebben. Die nieuwe huurwoningen zullen vrijwel zeker 752 euro gaan kosten.
  Nog net in de huursubsidie.

  Door de absurde regels kunnen mensen met een lager inkomen die ook op een sociale huurwoning wachten nauwelijks een woning krijgen. Immers… ook bij deze woningzoekers heb je inkomensgrenzen die alles bepalen.

  Heb je bijstand of net iets hoger? 633 euro is het maximale bedrag voor een woning waar je op mag reageren. Het aantal woningen in die categorie is laag en de kwaliteit vaak bedroevend.

  Na 1,5 jaar het woningaanbod in de gaten gehouden te hebben durf ik te zeggen dat je bij Mitros voor die prijs alleen in aanmerking komt voor een flatje of een boven/beneden woninkje met 2 kamertjes. En dan vooral ook in de wat “mindere” buurten…….
  Dat zullen ze zeker ontkennen maar het is wel zo!
  Mitros zorgt er zowiezo voor dat ze opvallend vaak boven die 633 euro zitten.
  Heb je een deeltijdbaan met weinig uren, een uitkering? Vergeet het dan maar. Dat geldt straks natuurlijk ook voor die nieuwe voorrangsgroep.
  Laat Mitros eens een voorbeeld nemen aan bijv. Portaal die de huren aanpast aan het inkomen. Zo heeft iedereen een kans binnen de regels.

  Hou ook eens voor de gein bij welke woningen er openbaar aangeboden worden en de woningen die uiteindelijk op de “verhuurd”-lijst staan.
  De balans is volkomen zoek.
  Weer een woning die “door directe bemiddeling” is toegewezen zonder dat de gewone woningzoekers überhaupt een kans hebben gehad.
  Het systeem begint steeds meer rotte trekjes te krijgen.
  het wordt wat Mitros betreft hoog tijd om die club op te splitsen. Dit is een log bestuursapparaat geworden onder het mom van een
  “sociale” ….woningbouwvereniging.

 11. Utrechter2

  Ik had een paar jaar terug een discussie met sommige vaste liberalen op dit forum. Die vonden dat de woningnood geen probleem was, maar een kwestie van wel of niet de huur of de koopprijs kunnen betalen. Toen gaf ik aan dat dat dan voor de rijken en koopkrachtigen betekent dat er dan geen politie meer zal zijn voor hun (ter bescherming van hun bezit), geen leerkrachten (voor het onderwijs voor hun kids) and so on.

  Ik ben blij dat een liberaal als Scherpschutter nu bij voorbaat al inziet dat het een enorme discriminatie is nu de voorrangsregels structureel en/of vaker gaan worden toegepast. Bottom line is dat de woningnood voor iedereen aangepakt moet worden. Anders krijg je, heel snel, steden waarin alleen vermogenden (eigen huis) en hun dienstpersoneel (politie, leraren en nanny’s) welkom zijn. Een tussenstap richting Singapore waar ook alleen maar welgestelden en dienstpersoneel welkom zijn (de rest moet ‘s avonds weer de stadsstaat uit naar Maleisië).

 12. Pee

  Nu is plotseling iedereen tegen de toewijzing van deze woningen maar als het statushouders zijn die weer voorrang krijgen dan hoor je niemand.

 13. JdV

  Volslagen gestoord. Volledig willekeurig woningen reserveren voor door jezelf bepaalde groepen
  Want een medewerker van de gemeentereiniging, een medewerker van een distributiecentrum, een buschauffeur of een militair komt niet in aanmerking maar een zorgmedewerker, onderwijzer of politieagent wel?
  Als dit wordt doorgevoerd hoop ik op een rechtzaak en torenhoge boete voor Mitros, laten we zeggen 1 miljoen per onrechtmatig onttrokken woning. Pak ze maar waar het pijn doet.

 14. Antoine

  Raar onwenselijk plan. Schijnheilig misschien…
  Waarom zouden zij op een A-locatie voorrang moeten krijgen? Nieuwegein, Leidserijn, prima bereikbaar. En naast dit alles is ‘politie’ wat mij betreft geen vitaal beroep. ‘Vitaal’ betekent ‘van levensbelang’. En dat is de trauma-arts, de ambulancebroeder. Niet de fietslampjesinspecteur.

 15. Aqua

  @forta
  uw reactie sluit ik mij volledig bij aan, het overgrote deel van lijst van verhuurd staat idd directe bemiddeling bij, hoe en wat is dat?
  maar 21 jaar inschrijfduur en nog steeds geen woning? wat zijn uw woonwensen als ik vragen mag?

 16. Binnenstadbewoner

  @ Antoine: hoe durf je onze politie die letterlijk in de frontlinie van de samenleving staan weg te zetten als “fietslampjesinspecteur”.

  @ DUIC: hoe is het mogelijk dat dit soort giftige reacties steeds maar geplaatst worden?

 17. wollie

  straks laten mensen zich omscholen tot politieagent of leerkracht, puur om een betaalbaar huis te vinden…

  ik ben daar op zich niet tegen.

 18. Esrin W.

  Als ik de schetsen zo zie wordt ook dit weer een mooi stukje aan Leidsche Rijn blokkendozen. Deze ene architect die keer op keer op keer benaderd wordt voor Utrecht moet me toch een partij binnenlopen financieel zeg.

 19. Ooginaller

  @wollie: maar dan is er straks een gierend tekort asn kunsthistorici, cultureel antropologen en vrijtijdswetenschappers op de arbeidsmarkt. Dat risico moeten we als stad toch ook niet willen lopen?

  Verders: wat als een leraar of verpleegkundige zo’n huis krijgt toegewezen en hij of zij een jaar later overstapt naar het bedrijfsleven? Of veel minder gaat werken vanwege bijvoorbeeld kinderen, mantelzorg of gezondheidsredenen? Ontruimen? Vragen, vragen…

 20. Pedro

  Vraagje. Hoe zit het nou met de mensen die nu een vitaal beroep hebben. En over 2 jaar leuk een baan nemen in een andere sector? Worden ze dan uit hun huis geplaatst?

 21. Taalnazi

  Vitaal? als een fitnesscoach? Of bedoelen ze essentieel, of misschien ‘vital’ uit het Engels.

 22. stefan

  dat nou juist de mensen die een auto nodig hebben voor hun werk (behalve leerkrachten dan), en de MWKZ zou toch autovrij worden? moeten ze een keer met spoed naar hun werk: “ja sorry, ik ben wat later, mijn auto staat op papendorp”.

 23. Realist

  Mensen schreeuwen moord en brand maar diezelfde mensen stemmen op partijen die het prima vinden dat woningen met voorrang verstrekt worden aan asielzoekers.

 24. Anne Marie ten Berge

  @ scherpschutter, u krijgt van mij gelijk: Ambtenaren en semi-ambtenaren die voorrang krijgen op woningen. De minder bedeelden blijven zonder dak boven hun hoofd zo geheel volgens het afschaffen van de mensenrechten door de koude politieke kikkerharten in dit ‘gave’ kikkerland.

 25. Scherpschutter

  @Annemarie ten Berge

  Mensenrechten zijn onvervreemdbaar en kunnen niet worden afgeschaft. Overheden gaan in het geheel niet over mensenrechten (de mens van vlees en bloed), overheden gaan over privileges aan personen (juridische fictie van een mens). Leer het verschil goed kennen.

  Maar inderdaad. De privileges van personen die geen ambtenaar of semi-ambtenaar worden hier driest ingeperkt dat is uiteraard om meerdere redenen ronduit schandalig. Het is precies hetzelde dat je in o.a. de DDR ook zag en natuurlijk wat in alle socialistische landen ter wereld goed gebruik is. Some pigs are more equal then other pigs…

  Utrecht is in bloedvaart aan het afzakken naar een socialistisch hell hole.

 26. Utrechter2

  @Duic: bedankt voor het plaatsen van het bericht van Binnenstadsbewoner: iedereen heeft recht op zijn mening, zelfs al vind ik de mening niet leuk. De pers staat steeds meer onder druk om censuur te plegen en in westerse landen in het buitenland gebeurt dat al.

  @Binnenstadsbewoner: als DUIC je oproep serieus zou nemen dan moet ze eerder racisme-beschuldigingen richting de politie verwijderen dan wat neerbuigende opmerkingen zoals fietslampjescontroleur 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).