Mogelijk versneld 2.492 nieuwe woningen in Utrechtse Beurskwartier Mogelijk versneld 2.492 nieuwe woningen in Utrechtse Beurskwartier

Mogelijk versneld 2.492 nieuwe woningen in Utrechtse Beurskwartier

Mogelijk versneld 2.492 nieuwe woningen in Utrechtse Beurskwartier
Model van het nieuwe Beurskwartier
De regio Utrecht heeft minister Kajsa Ollongren met klem gevraagd om de aanvragen voor de nieuwbouw van ruim 6.700 woningen goed te keuren. 2.492 van die huizen komen in de gemeente Utrecht.

De regio Utrecht heeft minister Kajsa Ollongren met klem gevraagd om de aanvragen voor de nieuwbouw van ruim 6.700 woningen goed te keuren. 2.492 van die huizen komen in de gemeente Utrecht.

De aanbouw van nieuwe woningen zijn urgent voor de regio en kunnen met toestemming van de minister sneller worden uitgevoerd. Het grootste deel van de concrete bouwprojecten komt op de zogeheten versnellingslocaties van de Woondeal, plaatsen waar volgens afspraak versneld nieuwe woningen kunnen worden gebouwd.

Door de aanvragen van de regio Utrecht te honoreren, zou minister Ollongren verschillende gemeenten een bijdrage vanuit de Woningbouwimpuls kunnen geven voor het oplossen van het woningtekort.

Grote woningbouwlocaties

Met de Woningbouwimpuls stimuleert het kabinet de bouw, onder meer van betaalbare woningen, voor starters en mensen met een laag- en middeninkomen. De woningbouwimpuls richt zich op het versneld ontwikkelen van grote woningbouwlocaties waar ten minste 500 woningen gebouwd worden. Hiervoor is 1 miljard euro beschikbaar.

De woningen waarvoor de aanvragen zijn, moeten in Utrecht in het Beurskwartier komen, het gebied rond station Utrecht Centraal. De andere gemeenten waar nieuwe woningen moeten komen zijn Nieuwegein, Woerden en de Ronde Venen.

Betaalbare woningen

In november vroeg de gemeente Utrecht ruim 12,7 miljoen euro aan het Rijk om meer betaalbare woningen te kunnen bouwen in het Beurskwartier. Er komen sowieso 2.492 woningen in het gebied, maar wat voor woningen is afhankelijk van het geld dat de gemeente gevraagd heeft.

Wanneer de gemeente de miljoenen krijgt, gaat 63 procent van de woningen vallen onder de categorie ‘betaalbare’ woningen. Krijgt de gemeente geen geld, dan valt er 47 procent van de woningen onder deze categorie.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Lachgas

  Laat me raden naar de prijzen…

 2. paul

  Goed om in de versnelling te gaan !
  Juist verhoogde productie zorgt dat de markt minder overspannen is…
  Natuurlijk is vlak nabij Centraal Station Centrum wonen niet goedkoop, dat lijkt me logisch met het grootste OV knooppunt op loop afstand….

 3. De count

  Dus als ik het goed begrijp is komt met de goedkeuring een bak geld vrij om woningen te subsidiëren? Men is al bezig met het beurskwartier zie ik dagelijks als ik voorbij fiets. Versnelling slaat dat op het versneld overmaken van overheidsgeld naar projectontwikkelaars?

 4. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat de bouw van een paar duizend “betaalbare woningen” weinig gaat doen aan de opwaartse prijsdruk op de “onbetaalbare woningen”.

 5. Jeroen

  Met die 12,7 miljoen zouden er op een andere locatie dan de A++ locatie van het Beurskwartier veel meer, ruimere en kwalitatief betere huizen gebouwd kunnen worden. Op deze toplocatie proberen betaalbare woonruimte te creëren is slechts politiek doordrammen en geld verspillen. Middelhuren rijzen binnen enkele jaren toch de pan uit, want maximaal verhogen ieder jaar. Betaalbare woningen worden binnen enkele jaren met woekerwinst door de paar gelukkige kopers doorverkocht en schieten zo door het plafond. De sociale huurwoningen zitten binnen de kortste keren vol scheefhuurders. Families willen niet wonen in een appartement op een met de auto onbereikbare plek, alleenstaande of tweeverdienende jonge professionals vertrekken nooit meer, ook niet als hun inkomen dat toestaat. Voor een prikkie midden in het centrum.

 6. RABE

  Dat zullen elite woningen worden.
  De gewone man of de starter telt niet mee in Utrecht.

 7. Isabelle

  @Jeroen, mee eens. Waarom wil de gemeente Utrecht voornamelijk prestige projectjes uitvoeren? Dit heeft inderdaad niets met betaalbaar wonen te maken!!

 8. WvR

  @Isabelle:
  Omdat de meest, en de meest voor de hand liggende ruimte van 10-12 km2 zijn gereserveerd voor dat andere onbenullige prestige project:
  Het Energie Landschap Rijnenburg & Reijerscop ™

 9. Erwin

  Och, ‘t is maar wat je betaalbaar wonen bedoelt. Voor de 1 is dat 3 ton, voor de ander 8.
  Mensen die 8 ton kunnen uitgeven aan een woning moeten toch ook ergens wonen?

 10. Koel Hoofd

  Klinkt als de geplande sociale woningbouw op westplein waar enkel de vrije sector woningen een parkeermogelijkheid krijgt.

 11. Pee

  Het is maar wat je onder ”betaalbare woningen” verstaat.

 12. Zonnewende

  Een met Jeroen, maar met kanttekeningen:

  – om segregatie tegen te gaan, zijn ook op AAA-locaties betaalbare koopwoningen en sociale huurwoningen nodig.

  – Scheefwonen is op te lossen door met tijdelijke contracten te werken bij sociale huur.
  – Is je inkomen 2 jaar boven de grens en zijn de prognoses dat dat zo blijft, dan heb je 2 jaar om een huis in de vrije sector te kopen of huren.
  – Valt je inkomen in die 2 zoekjaren toch weer terug, dan mag je uiteraard blijven wonen.
  – Met een antimisbruikbepaling; om het manipuleren of tijdelijk bewust minder verdienen om te kunnen blijven wonen, tegen te gaan.

  – Verkoop-binnen-een-paar-jaar Is tegen te gaan door een koopcontract waarbij slechts een bepaalde marge in eigen zak mag worden gestoken (bijvoorbeeld de gemiddelde woningstijging op ‘gewone’ B/C-locatie.)
  Werd in Nijmegen al gedaan bij de verkoop van sociale huurwoningen.

  En meteen een zelfbewoningsplicht voor alle koophuizen invoeren. Om beleggen tegen te gaan. Dat houdt alle koopwoningen beschikbaar voor koop.

 13. Joas

  Ook hier maar mijn reactie uit het andere topic, net zo relevant:

  Raar idee altijd, dat alleen de rijken op de zogenaamd betere en beste plekken mogen wonen en dat mensen meegaan in de argumenten vh neoliberalisme, totdat ze zelf vervangen worden op het werk door een beter of efficiënter of knapper exemplaar, of omdat ze een kostenpost zijn (zonder dat door te hebben, zichzelf ophemelend》 newsflash: “voor de baas ben je een nummer, een kostenpost. Ook jij in je dure pak met je mooie bak”).
  Of wanneer men erachter komt dat zij zelf uit hun huis moeten en geen ander huis meer kunnen betalen.

  Woonruimte moet vooral goed zijn. Ook moeten wijken divers zijn. We zijn immers een SAMENleving en eigenlijk geen ghettoleving (helaas inmiddels wel). Ben er toch trots op dat je als sterkste schouders de samenleving mag dragen. Ben eens niet jaloers op mensen die het mogelijkerwijs minder getroffen hebben.

  Over de kosten. In dit pand werden eerst verslaafden opgevangen en geholpen. De instelling is failliet gegaan. Het pand is met verlies verkocht, want moeilijk her te bestemmen. Mitros heeft hier niet per se de grondprijswaarde voor betaald. Goeie deal dus. Daarnaast zijn de zijstraten en stegen al vanaf de middeleeuwen in Utrecht de straten voor ‘sociale’ woningbouw. Ken je geschiedenis.

  Totdat de beleggers en investeerders werkelijk alles gingen opkopen en alleen nog maar de hoogste bieder er toe deed. Dit houdt een stad niet divers en leefbaar en is niet in het belang van de gemeenschap en samenleving. Het staat er zelfs haaks op.

  In de jaren tachtig vluchtten de yuppen trouwens massaal weg uit de verpauperde stad. De gemeente, gemeenschap en ook de coöperaties moesten met behulp van belastinggeld en een oppoetsbeurt de oude stad weer leefbaar maken. En wie profiteert er kosteloos mee van deze maatschappelijke investering? Juist ja. Zij die nauwelijks tot geen belasting betalen. De beleggers en internationale vastgoedsector die zich alleen om rendement bekommert. Dit staat haaks op het menselijk belang om veilig en prettig te kunnen wonen. Uiteindelijk wordt iedereen, dus ook u zelf, misschien bent u gewoon nog niet aan de beurt geweest, weggeconcurreerd door het neo-libeeale model, waarin alleen de super-superrijken winnen. Het is namelijk 1 groot piramidespel.

 14. Metropool Utrecht

  @ jeroen , ter info de bevolking samen stelling van Utrecht is globaal 50 % alleenstaand, 25 % samen wonend, 25 % gezinnen. Dus het idee dat er veel gezin winingen met tuintje moeten komen lijkt niet logisch…
  Bovendien zijn er juist veel meer niet Traditionele gezinnen die helemaal geen auto voor de deur willen !
  In de buitenwijken zijn genoeg woning laagbouw met tuintjes…verhoudings gewijze met de andere genoemde groepen

 15. AH

  De grond komt pas in 2023 in handen van de Gemeente in het Beurskwartier. Dus voor die tijd kan er sowieso niet gebouwd worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).