De Neudeflat is geopend: van kantoorpand naar woontoren | De Utrechtse Internet Courant De Neudeflat is geopend: van kantoorpand naar woontoren | De Utrechtse Internet Courant

De Neudeflat is geopend: van kantoorpand naar woontoren

De Neudeflat is geopend: van kantoorpand naar woontoren
Bewoners Bas Smit en Jikke Westerink in de Neudeflat. Foto's: Marlot van den Berg / DUIC
De Neudeflat in de binnenstad is vandaag officieel opnieuw geopend. De flat, meerdere malen uitgeroepen tot een van de lelijkste gebouwen van Nederland, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Wat voorheen als kantoor diende, wordt sinds vandaag gebruikt als woonplek.

De Neudeflat in de binnenstad is vandaag officieel opnieuw geopend. De flat, meerdere malen uitgeroepen tot een van de lelijkste gebouwen van Nederland, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Wat voorheen als kantoor diende, wordt sinds vandaag gebruikt als woonplek.

De flat had tot drie jaar geleden een kantoorfunctie voor ambtenaren. Sinds begin vorig jaar stond de flat in de steigers en vandaag (woensdag) is het officieel geopend. Met een geheel nieuwe gevel en 88 tweekamerappartementen van gemiddeld 52 vierkante meter heeft het gebouw een flinke transformatie ondergaan.

De feestelijke opening van de Neudeflat was vandaag.

De nieuwe bewoners kregen vandaag de sleutels overhandigd. “Het voelt raar om naar de Neude te fietsen en dan ineens thuis te zijn”, vertelt Jikke Westerink. Na haar studententijd vonden Westerink en haar vriend Bas Smit het tijd om samen te wonen. “Omdat we allebei in het centrum hebben gewoond waren we op zoek naar een appartementje in de binnenstad”, legt Westerink uit. “Dit kwam op ons pad en we dachten: dit is de ultieme droom voor een koppel dat in Utrecht wil blijven.”

Veel vraag

Sinds vandaag mogen zij zichzelf de gelukkige bewoners van de veertiende verdieping noemen. Het was namelijk dringen voor een appartement: “Alle appartementen waren al lang voor de oplevering verhuurd”, vertelt Richard Klomp van Syntrus Achmea, eigenaar van de Neudeflat. “Het unieke aan deze flat is de locatie. Middenin het bruisende centrum is ontzettend gewild.”

Privacy

In het centrum wonen kan ook voor veel drukte zorgen. Smit: “Maar doordat we vrij hoog zitten, op de veertiende verdieping, heb je ook privacy. Je doet het raam open en je hoort het draaiorgel muziek spelen, maar als je daar even geen zin in hebt schuif je het raam dicht en ben je volledig afgezonderd.”

Het stel was al langer opzoek naar een appartement in de binnenstad, maar het zat niet altijd mee. “We moesten vaak concessies doen: dan was het geen nieuwbouw, niet in het centrum of de keuken was te oud. Er was altijd wel iets waarop we zouden inleveren”, vertelt Smit. Maar in dit appartement hebben ze alles wat ze willen. Hoewel de huurprijs rond de duizend euro zit, heeft het stel dat er wel voor over.

6 Reacties

Reageren
  1. Barend

    Prachtig wonen, dat wel; het is ze gegund. Maar die afzichtelijke balconnetjes die tegen de gevel geplakt zijn.
    Onbegrijpelijk dat welstand akkoord is gegaan met deze aantasting van het profiel van de flat..

  2. WP

    Het is absoluut de beste stek van het centrum om te wonen: de enige plek waar je die lelijke flat niet ziet 🙂

  3. IJ

    Het is absoluut niet waar wat in dit artikel gesuggereerd wordt. Er zijn tot vlak voor de oplevering (eind februari) nog appartementen in de verhuur geweest. Vooral de appartementen op de lagere etages waren zeker niet makkelijk te verhuren.

  4. WvR

    @Barend: Qua woonwaarde een 10 inderdaad (afgezien van de oppervlakte, wat mij betreft). Maar het is onmogelijk de flat lelijker te krijgen dan’ie al is. De flat is een fenomeen, voornamelijk omdat het, met recht, één van de lelijkste gebouwen van Nederland is. Of eigenlijk: Een oninteressant , en niet eens zo zeer lelijk gebouw, dat op de meest ongelukkige plaats ooit is neergezet, en daardoor zowel bijzonder lelijk, als bijzonder interessant is geworden. Ik denk niet dat Welstand hier ooit een buitengewoon geslaagd object van had kunnen maken, of zelfs maar een acceptabel object.

  5. Jokkebrokken

    Syntrus Achmea jokt en mag weer eens een marketingpraatje houden. Tot aan februari waren er, na vele maanden verhuur, nog steeds makkelijk appartementen te huren. De vraag was dus helemaal niet gigantisch.

  6. Barrt

    In de jaren 60 meende men oprecht om afstand te moeten doen van de historische panden. Oude troep weg ermee en tijd voor het modernisme volgens de Stijl. De Neudeflat is een afspiegeling daarvan en staat gelukkig nu tussen de mooiste historische panden die bewaard zijn gebleven en veelal in oude glorie hersteld. In de huidige jaren meent men oprecht om afstand te moeten doen van panden uit de jaren 60. Het is maar goed dat mensen soms gewoon de juiste beslissing nemen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).