Nieuw buurtje in het Utrechtse Leeuwesteyn met 44 woningen krijgt binnentuin met eigen kas Nieuw buurtje in het Utrechtse Leeuwesteyn met 44 woningen krijgt binnentuin met eigen kas

Nieuw buurtje in het Utrechtse Leeuwesteyn met 44 woningen krijgt binnentuin met eigen kas

Nieuw buurtje in het Utrechtse Leeuwesteyn met 44 woningen krijgt binnentuin met eigen kas
In de nieuwe Utrechtse buurt Leeuwesteyn komt een blok woningen met een gezamenlijke binnentuin en een glazen kas voor urban farming. Er komen 44 koopwoningen waarvan iets meer dan de helft betaalbare koop wordt, met een maximum prijs van 307.000 euro.

In de nieuwe Utrechtse buurt Leeuwesteyn komt een blok woningen met een gezamenlijke binnentuin en een glazen kas voor urban farming. Er komen 44 koopwoningen waarvan iets meer dan de helft betaalbare koop wordt, met een maximum prijs van 307.000 euro.

Ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal ligt de nieuwe, duurzame woonbuurt Leeuwesteyn. Dit is waar het nieuwe blok koopwoningen genaamd ‘De Omloop’ komt. Centraal in het plan staat de gemeenschappelijke binnentuin die bewoners moet stimuleren tot het verblijven in de buitenlucht, tuinieren en ontmoeten.

Het plan is ook vernieuwend vanwege het circulaire karakter ervan. Door de inrichting van de gemeenschappelijke groene binnentuin past De Omloop zich aan de verschillende weersomstandigheden aan. Zo heeft het plan een gesloten waterkringloop, die wateroverlast tijdens piekbuien voorkomt. Er is een zogenoemde wadi die bij piekbuien vol kan lopen en het water vasthoudt. De paden in het plan zijn water doorlaatbaar, evenals de verharde oppervlaktes in de privétuinen van toekomstige bewoners.

Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn): “Dit plan is een mooi voorbeeld van hoe wij ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’ in Utrecht in de praktijk willen brengen. Een woonbuurt waar expliciet aandacht is voor circulariteit en de groene leefomgeving van de nieuwe bewoners. Bovendien bestaat 60 procent uit betaalbare koopwoningen, die geschikt kunnen zijn voor starters.”

19 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  “Dit plan is een mooi voorbeeld van hoe wij ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’ in Utrecht in de praktijk willen brengen.”

  Ik denk dat die mensen liever gewoon een grotere achtertuin zouden hebben gehad Klaas, in plaats van een veredelde hippiecommunie en een berg geleuter. Ze krijgen de keuze alleen niet van je.

 2. Koel Hoofd

  “de gemeenschappelijke binnentuin die bewoners moet stimuleren tot het verblijven in de buitenlucht, tuinieren en ontmoeten.”
  Dat geeft een fors probleem als je niet met je buren overweg kan…
  Corona heeft al laten zien dat het alleen in dromenland overal koek en ei is,

 3. Massegast

  Wat een geneuzel met dit soort tuintjes. Kost extra geld. Alleen om politiek hobbyisme te bedrijven. Ook een vorm van wegkijken. Echte politiek kunnen we laten voor wat het is. Een paar braamstruiken noemen we ‘urban farming’. Lache woar.

 4. Jansen

  Het wordt toch wel steeds erger met de gemiddelde reaguurder hier. Keer op keer, tientallen keren per dag vaak, de moeite nemen om je negatief commentaar te typen over zaken die je niet interesseren of niet bij je passen.

  Misschien eens goed om je te realiseren als reaguurder dat jij geen maatstaf voor de rest van de wereld bent; godzijdank.

  Het regent aannames, zelfprojecties, ongefundeerhdeid, onwetendheid, vooringenomenheid, etc., etc…

  Kort: van dit project zullen vast mensen blij worden, namelijk de mensen die besluiten er te gaan wonen. Misschien juist goed dat als ze ruzie krijgen ze er harder aan moeten werken om die ruzie op de één of andere manier weer uit de wereld te helpen, omdat ze iets delen met elkaar.

  Overigens is er niks hippies aan een gemeenschappelijke binnentuin; in de binnenstad heb je er al heel lang meerderen. Ik heb er zelf ooit gewoond en 1 gedeeld. Ik heb er nog noot ruzie met 1 van mijn buren gekregen. Mensen worden er vin het algemeen erg rustig en blij in, in zo’n tuin. Hofjes waren ook al gedeelde binnentuinen. Met een gedeelde tuin heb je een grotere tuin dan wanneer je een individuele postzegel van een paar m2 met hekken, schuttingen of muren er omheen zou krijgen. Wie wordt daar nu gelukkig van?

 5. Valk

  Kijk dit zijn prijzen die iets meer jonge mensen weer perspectief bieden. Tijd genoeg om slimme thuiswerk kamers in het ontwerp mee te nemen. Een praktische 80m2 zou heel mooi zijn voor deze prijs zeker met zo’n mooie tuin/binnentuin. Even afwachten…

 6. wollie

  leuk, dan ontmoet je je buren ook nog eens ergens anders dan op de parkeerplaats.

 7. niet-reagerende DUIC'er

  @Jansen mooi verwoord, en ook zeer mee eens!

 8. Dries

  Één heel groot voordeel voor de nieuwe bewoners daar: ze zullen gasten als koel hoofd, scherpschutter en massagast niet snel als buren hebben. Dat maakt het leven een stuk aangenamer daar. Die blijven achter hun ommuurde forten wonen met veel stoeptegels en vooral geen prikkende plantjes in hun tuin. Vogeltjes willen ze wel, maar dan vooral kanarie- en zeurpietjes.

 9. Patricia

  Oh, dat lijkt me wel heel gezellig!!! Beetje tuinieren, daarna ff een drankje doen met de buren, vuurkorfje of barbecuetje erbij, en voor je het weet zit je gezellig tot diep in de nacht te kletsen en rol je makkelijk naar je bedje. Is er al een website voor dit project?

 10. Nina

  @Jansen

  Met het wegzetten van een andere mening dan de jouwe als “negatief commentaar” draag je bij aan een gezellige sfeer hier?

 11. Henk

  @ Jansen

  Ik moet er wel om lachen. In aantallen posts zendtijd sta je zelf met stip op nr 1. Daarbij, het ontzeggen van het recht op reactie aan reaguurders die een andere mening hebben dan de algemeenheden die jij verkondigt, draagt zéker niet bij aan een open discussie.

 12. Henk

  @ Jansen

  Ik moet er wel om lachen. In aantallen posts zendtijd sta je zelf met stip op nr 1. Daarbij, het ontzeggen van het recht op reactie aan reaguurders die een andere mening hebben dan de algemeenheden die jij verkondigt, draagt zéker niet bij aan een open discussie.

 13. Koel Hoofd

  @Jansen
  Zoveel mensen zoveel wensen.
  U gaat er toch niet vanuit dat u wel de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigd? Dan kan u nog bedrogen uitkomen…
  Als er iets met stip op één staat in deze extreem welvarende wereld is dat wel de individuele beleving welke belangrijker wordt geacht dan de beleving van een ander.
  Dus veel succes met de binnentuin en blijven hopen dat gelijkgestemde zieltjes uw buren worden.

 14. Jansen

  @ Nina

  Mijn commentaar over dit project is juist uiterst positief.

  @Henk
  Best knap jouw conclusie. Ik reageer 1-2 x per dag en soms wel eens 2-3 dagen niet. Ik word daarmee ruimschoots overtroffen door de Scherpschutters, JdV’tjes, Koel Hoodfjes en ook de etc., etc….Overigens heb ik hier ook letterlijk jaren niet gereageerd toen ik in het buitenland zat.

  En voor beiden: het gaat niet per sè over een andere mening dan de mijne; het gaat ergens anders over. Sommige lezers zullen me begrijpen. Grappig dat ik door jullie, zij het persoonlijk (ik was algemeen), juist op mijn mening aangesproken wordt, haha.

 15. Joep

  In 1 woord: prachtproject: 😊😊😊😊😊☺☺☺☺☺🤗

 16. Kunstelears

  In welk opzicht deelt ‘jansen’ algemeenheden dan? Ik onderschrijf zijn mening t.a.v dit project en reaguurders volledig.

 17. Linda Havermans

  @ Henk

  Hoe kom je er bij dat reactievelden bedoeld zijn voor dicussies? Reactievelden zijn voor, rara: reacties, meningen. Niet per sè voor slow chats of discussies.

  Over dit project: top

 18. Ton

  @ Henk:
  “de algemeenheden die jij verkondigt, draagt zéker niet bij aan een open discussie.”
  Dus blijkbaar toch wel .

 19. Nina

  @Janssen

  Lezen is een kunst.

  Je bent niet aangevallen door mij; ik stel een vraag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).