Nieuwe aanwinst voor stationsgebied: Wonderwoods, groen gebouw met verticaal bos | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe aanwinst voor stationsgebied: Wonderwoods, groen gebouw met verticaal bos | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe aanwinst voor stationsgebied: Wonderwoods, groen gebouw met verticaal bos

Nieuwe aanwinst voor stationsgebied: Wonderwoods, groen gebouw met verticaal bos
Het toekomstige Wonderwoods.
Het Healty Urban Quarter aan de Jaarbeursboulevaard in het stationsgebied wordt ingevuld met het plan Wonderwoods. Een gebouw dat de natuur in de stad wil terughalen met als doel een gezonder leven.

Het Healty Urban Quarter aan de Jaarbeursboulevaard in het stationsgebied wordt ingevuld met het plan Wonderwoods. Een gebouw dat de natuur in de stad wil terughalen met als doel een gezonder leven.

Het project gaat ontwikkeld worden door G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten (VolkerWessels). “Het plan Wonderwoods is een aanwinst voor de stad”, aldus wethouder Victor Everhardt. “Er komen twee unieke woontorens die de groene, gezonde en duurzame verstedelijking uitstralen die we in Utrecht zo graag willen en die de toon zetten voor het nieuwe Beurskwartier.” Menno Ploeger van G&S Vastgoed presenteerde het concept vandaag voor de pers. “We hopen dat het gebouw net zo iconisch worden als de Dom.”

Het plan Wonderwoods bestaat uit twee torens van 90 en 70 meter, verbonden met een loopbrug. De hoogste toren, met de naam ‘Introvert’, komt aan de Croeselaan. Deze komt eruit te zien als een ‘verticaal bos’, waarbij de beplanting is mee ontworpen op de balkons en de gevel. Om dit plan goed uit te kunnen voeren werken Stefano Boeri Architetti en Arcadis samen met de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht.

Playlab

‘Playlab’ wordt de culturele publieksfunctie in Wonderwoods. Kunst en wetenschap staan hier centraal. “Er komt ook een auditorium waar kunstenaars als Daan Roosegaarde kunnen spreken”, aldus Ploeger. “Het moet een totaalervaring worden voor jong en oud op het snijvlak van technologie (virtual reality en 3D), beeldende kunst en populaire cultuur.”

Het ‘groen’ is het belangrijkste uitgangspunt van Wonderwoods. Zo komen er 360 bomen, 9.640 struiken en heesters, 10.000 planten en dertig verschillende soorten dieren (vogels, vleermuizen, vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen) in en rond de gebouwen. Er komt één hectare bos en twee hectare struiken op de twee gebouwen (ter grootte van zes voetbalvelden).

‘Passend bij de omgeving’

De toren aan de kant van bioscoop Kinepolis, ‘Extrovert’, krijgt veel groen aan de binnenkant. Deze is ontworpen door architect Roberto Meyers van MVSA Architects. “Het ontwerp markeert een perfecte overgang tussen het Stationsgebied en het toekomstige Beurskwartier. Enerzijds is het robuust, zoals de grote kantoren in de omgeving, en anderzijds is het op detailniveau aangepast voor een prettig straatniveau”, aldus de gemeente.

In Wonderwoods worden zo’n driehonderd woningen gerealiseerd, waarvan 40 procent koop en het overige deel huur. Zo komen er huurwoningen speciaal voor mensen die werken in de publieke sector en atelierwoningen. Ook is er 27.000 m2 gereserveerd voor andere voorzieningen als een PlayLab, kantoren, gezonde horeca, fitness, yogaruimtes, kleinschalige winkels en educatie. In de twee torens worden zo’n tweehonderd parkeerplaatsen gerealiseerd (voor onder meer deelauto’s) en zo’n 2.500 inpandige fietsparkeerplaatsen.

Volgens planning start de bouw in het voorjaar van 2019. In 2022 moet Wonderwoud opgeleverd worden.

19 Reacties

Reageren
  1. Johan

    Heerlijk die kromspeak van projectontwikkelaars en gemeentelijk verkopers. “Zo komen er huurwoningen speciaal voor mensen die werken in de publieke sector”. Hebben ambtenaren andere woonbehoeften dan normale mensen?

  2. sander

    Als je het hebt over brandbare gevelbekleding…

  3. Hendrik

    Ik ben benieuwd. De Katreinetoren moest ook ooit een met groen opgeleukt gebouw worden. Binnen de kortste keren was het een grote bos dor hout dat troosteloos in de bakken langs de gevel hing. Ziet er nu na de makeover met die glasvliesgevel toch een stuk beter uit…

  4. R_Utrecht

    Fantastisch!!! Echt een icoon. Niets meer veranderen aan dit ontwerp en het liefste morgen starten met die bouw :).

  5. Tp

    Mooi ontwerp! Hopelijk blijft het ook zo en bewaakt de gemeente dat t ontwerp niet wordt “versoberd”. Over 5 jaar staat het er pas.

  6. Vingervlug

    Wel mooi vind ik

  7. Kobus van de Melkboer

    kopie van parkeergarage bij stadhuis Nieuwegein dus. of jatwerk……….

  8. Jeroen

    @Hendrik, niet zo negatief ouwegie. In Milaan staat al een paar jaar een soortgelijke toren van dezelfde architect en daar blijft het prima groen. Neem aan dat daar over nagedacht is en er een vorm van irrigatie is opgenomen in het ontwerp.

  9. Zonnewende

    Zou héél tof zijn als dit er echt zo gaat komen!

    Zolang het groen maar als echte verplichting is opgenomen en niet als inspanningsverplichting, of aan de bewoners wordt overgelaten.

    Maar als het zo wordt als op het plaatje, ben ik super blij 🙂

  10. Zonnewende

    Samenwerking met de Botanische tuin is in ieder geval een goed initiatief! Hulde!

  11. Ramon

    Bosco Verticale in Milaan is inderdaad prachtig . Voor dit ontwerp is een irrigatie systsysteem met het hemelwater bedacht en is het onderhoud van het groen centraal geregeld. Dit is echt een eyecatcher van een gerenommeerd architect. HULDE!

  12. Enthousiast

    Kan ik solliciteren in de publieke sector, met als secundaire voorwaarde dat ik 1 van deze woningen kan krijgen?
    Mooi ontwerp en als er geen concessies worden gedaan aan het ontwerp en de irrigatie, dan is dit een top ontwerp en zou ik er erg graag willen wonen.

  13. Cico

    Als dit lukt (onderhouds-technisch lijkt het me een uitdaging, al dat levende groen), is het inderdaad een topontwerp dat het gebied nodig heeft om het steen visueel te compenseren.

  14. blm

    ziet er mooi uit!

  15. dv

    Greenwashing in haar puurste vorm. Zoals de grote architect Frank Lloyd Wright ooit zei: “A doctor can bury his mistakes but an architect can only advise his clients to plant vines.”

    En is dit nu echt heel ‘duurzaam’?: een pomp die continu de plantjes water moet geven. Is irrigatie nu niet juist net wat cultuur van natuur onderscheidt?

    En vergeet niet dat extra staal en beton nodig is om het gewicht van de bodem te dragen.

    Ik hoop dat men tijdig begint met de tuinmannen op klimcursus te sturen; onderhoud in Milaan vindt plaats door abseilers. De gebouwen worden namelijk met een onderhoudscontract aangeboden (10-20 jaar?) – zolang deze loopt ziet alles er tip top uit. De vraag is hoe het dit gebouw vergaat nadat het onderhoudscontract afloopt.

    Sowieso is het maar een speculatieve duurzaamheid. Want ook hier geldt: duurzaamheid is niet iets wat je van te voren aan zo’n project kunt toeschrijven, de tijd zal leren of de ambities worden verwezenlijkt en hoe lang deze stand houden.

  16. Berk

    Top, eindelijk kiest Utrecht voor kwaliteit! Heel mooi

  17. Joost

    Pure marketing, een dun laagje vernis waar weinig van over blijft.

  18. Ad

    Ondertussen in China wordt gebouwd aan Liuzhou Forest City. Moet klaar zijn in 2020 en gaat nog wel wat stapjes verder.

  19. paul

    Super, een mooie nieuwe icoon die aangeeft waar Utrecht staat als innovatieve stad in de randstad. Geen copie architectuur zoals in Rotterdam veel al het geval is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).