Nieuw omzet- en splitsbeleid voor woningen vastgesteld; niet iedereen tevreden | De Utrechtse Internet Courant Nieuw omzet- en splitsbeleid voor woningen vastgesteld; niet iedereen tevreden | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw omzet- en splitsbeleid voor woningen vastgesteld; niet iedereen tevreden

Nieuw omzet- en splitsbeleid voor woningen vastgesteld; niet iedereen tevreden
Het college van B&W heeft nieuw beleid vastgesteld voor het omzetten en splitsen van woningen. De nieuwe regelgeving is per 1 januari 2016 nodig omdat zonder regelgeving er vanaf die datum alles mogelijk is op het gebied van splitsen en omzetten door de nieuwe huisvestingswet.

Het college van B&W heeft nieuw beleid vastgesteld voor het omzetten en splitsen van woningen. De nieuwe regelgeving is per 1 januari 2016 nodig omdat zonder regelgeving er vanaf die datum alles mogelijk is op het gebied van splitsen en omzetten door de nieuwe huisvestingswet.

In het nieuwe beleid moest er een afweging gemaakt worden tussen enerzijds het creëren van ruimte voor het toevoegen van meer kamers en appartementen voor starters en studenten en aan de andere kant moet er rekening gehouden worden met de zorgen van bewoners over de leefbaarheid in de buurt.

In de nieuwe regelgeving staan deze leefbaarheid en de kwaliteit van de woningen centraal. Een uitgebreide leefbaarheidstoets wordt verplicht en er worden kwaliteitseisen aan de woningen gesteld. Ook wordt de leefbaarheid op buurt-, straat- en pandniveau getoetst. Daarnaast wil de gemeente de communicatie tussen alle betrokken partijen verbeteren.

Kwaliteit

Aan de kwaliteit van de woonruimte in omgezette en gesplitste woningen worden hogere eisen gesteld. Bij kamerverhuur moet iedere bewoner minimaal kunnen beschikken over 24m2 (kamer en gemeenschappelijke voorzieningen). En na splitsing moet een woning minimaal 50m² zijn. Ook worden eisen gesteld aan geluidsisolatie.

‘Hier heeft niemand wat aan’

“Met dit voorstel laat het college zien dat ze alleen denken aan een handjevol klagende buurtbewoners. De student staat in de kou,” zegt Pijke Dorrestein, voorzitter VIDIUS studentenunie: “Elke student droomt van zo’n grote kamer van 24m2, maar ook elke student heeft nachtmerries van hoeveel zo’n kamer per maand kost. Dat worden onbetaalbare luchtkastelen. Hier heeft niemand iets aan.”

Met die klagende bewoners doelt Dorrestein op bewoners die zich hebben verenigd onder de noemer ‘Splits030’. Twee weken geleden lieten zij aan DUIC weten: “Elke keer wordt de schaarste aan starters- en studentenwoningen als argument gebruikt om het huidige beleid te rechtvaardigen. Dit is een drogreden. Utrecht kent in alle woonsegmenten schaarste. Jonge gezinnen en ouderen willen ook graag in de wijken rondom het centrum blijven wonen. Voor doorstromers lijken de Vinex wijken en randgemeentes het enige betaalbare alternatief. Schaarste is er voor iedereen. Dus moeten we die schaarste evenwichtig voor iedereen verdelen.”

Dorrestein: “Het aantal studenten dat tevreden in de stad woont, is enorm veel groter dan de bewoners die nu zorgen voor dit nieuwe beleid. De gemeente gooit vanwege deze bewoners de stad op slot. Studenten zijn niet meer welkom. Utrecht is een stad met verschillende soorten bewoners en studenten horen hier absoluut bij!” De scheve afweging van de belangen van studenten en klagende buurtbewoners laat zien dat de gemeente bij de waan van de dag leeft.”

Naar verwachting neemt de raad het voorstel in november in behandeling.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
  1. Wilko

    24m2 inclusief gemeenschappelijke ruimte. Ben ik gek, of voldoet zo’n beetje elke SSH woning daar aan?

  2. Katja

    Nog even en alle woningen zijn zodanig gesplitst dat er alleen nog studentenkamers over zijn en de gewone inwoner de klos.

  3. Willem

    Dorrestein moet niet zo zeuren. Er wonen nou eenmaal meer mensen dan alleen studenten in Utrecht.

  4. Thomas

    Pijke Dorrestein is niet zo goed in begrijpend lezen.
    Een studentenkamer hoeft helemaal geen 24 meter te worden volgens het nieuwe beleid, lees er de nota maar op na.

    Gelukkig wordt er beter naar de leefbaarheid gekeken en wordt de situatie rondom een specifieke vergunning aanvraag meegewogen.

    De bouwkundige eisen worden aangescherpt, waardoor de kwaliteit van het woningbestand zal verbeteren en ook de leefbaarheid in en om de panden zal toenemen.
    Dit is echt hard nodig, ik spreek uit ervaring.
    Overigens is dat ook in het voordeel van de studenten.

  5. syb

    zeuren is t herhalen van een onbeantwoord probleem.
    begrypend lezen impliceert dat de beschuldiger over zeuren eigenlyk naast de pot pist en alleen maar denigrerend doet. eerder is al gesteld dat groter mooier is maar ook duurder.
    de gesubsidieerde studenten kers van SHHV zyn 12 m2 + medegebruik v woonkmr wc douche en keuken. dat is ongeveer
    12+1+2+4 m2=19 m2
    maw de nw kwal eis gaat zeker 24/19 x de oude huur kosten. de vrg is of de subsidie op de huur dit zal betalen

  6. syb

    myn voorgaande commentaar is fout.
    kers had moeten zyn kmrs.
    daarnaast is de individueel gehuurde kmr v 12 m2 vergeten in de optelling v 19 m2.
    ik weet niet of de gemeenschappelyk gebruikte ruimte niet zynde transport ruimte, zoals gang en portaal, worden omgeslagen op de gebruikers.
    maar t feit blyft dat al de door hen die t niet hoeven te betalen, gewenste verbeteringen, kostenverhogend werken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).