Nieuwbouwwoningen in Leidsche Rijn worden verkocht aan hoogste bieder: ‘Woekerwoningen’ | De Utrechtse Internet Courant Nieuwbouwwoningen in Leidsche Rijn worden verkocht aan hoogste bieder: ‘Woekerwoningen’ | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwbouwwoningen in Leidsche Rijn worden verkocht aan hoogste bieder: ‘Woekerwoningen’

Nieuwbouwwoningen in Leidsche Rijn worden verkocht aan hoogste bieder: ‘Woekerwoningen’
Luchtfoto van Leidsche Rijn Centrum. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
In Leidsche Rijn Centrum worden nieuwbouwwoningen in twee appartementencomplexen niet toegekend door middel van loting, maar aan de hoogste bieder. Dat bevestigt een woordvoerder van projectontwikkelaar a.s.r.: “Er kan eenmalig bovenop de vraagprijs worden geboden.”

In Leidsche Rijn Centrum worden nieuwbouwwoningen in twee appartementencomplexen niet toegekend door middel van loting, maar aan de hoogste bieder. Dat bevestigt een woordvoerder van projectontwikkelaar a.s.r.: “Er kan eenmalig bovenop de vraagprijs worden geboden.”

Het derde blok van de vier appartementencomplexen is in de verkoop. De eerste twee complexen werden toegekend na loting, maar bij de derde en vierde is nu gekozen voor bieding. “We zagen dat een grote groep mensen per se een appartement wilden, maar steeds werden uitgeloot. We geven ze nu de optie om eenmalig bovenop de vraagprijs eenmalig een extra bedrag te bieden.” Hiermee zegt a.s.r. een biedingsstrijd te voorkomen.

De SP in Utrecht noemt het woekerwoningen. Fractievoorzitter van de SP, Tim Schipper: “Het is nu al voor veel Utrechters onmogelijk om een huis voor een normale prijs te kopen of te huren. Deze woekerwoningen zijn voor ontwikkelaars en makelaars een manier om grof te verdienen over de rug van woningzoekenden.”

De SP maakt zich ook zorgen over mogelijk misbruik: “Hoe voorkom je dat er geheime afspraken worden gemaakt waarbij prijsopdrijvende bieders door de verkopende partijen worden ingezet om maximaal te cashen?”

De partij pleit voor een andere aanpak: “Jongeren, starters en doorstromers met een minder dikke portemonnee staan al buitenspel door de hoge koop- en huurprijzen in de stad. Nóg meer doorgeschoten marktwerking is niet de oplossing. We moeten veel meer inzetten op de bouw van betaalbare huurwoningen.”

De SP gaat vragen stellen aan het stadsbestuur. Het vierde blok gaat na de zomer in de verkoop.

Update 16.uur:

Wethouder Kees Geldof gaf een korte schriftelijke reactie: “De gemeente Utrecht heeft voor het project Leidsche Rijn Centrum een overeenkomst met de ontwikkelaar ASR gesloten. Het betreft een gebruikelijke overeenkomst waarin geen verkoopprijzen zijn vastgelegd. ASR bouwt de woningen voor eigen rekening en risico en bepaalt zelf hoe het verkoopproces van de woningen wordt ingericht. De meeste ontwikkelaars kiezen voor een systeem met vaste verkoopprijzen. Wij hebben begrepen dat de ontwikkelaar voor dit specifieke blok woningen voor een ander systeem heeft gekozen, wat ook is toegestaan.”

“Overigens ziet de gemeente het als positieve ontwikkeling dat de belangstelling voor Leidsche Rijn Centrum groot is. Doelstelling is dat hier een levendig centrum ontstaat, waar mensen kunnen wonen, werken, winkelen en uitgaan.”

15 Reacties

Reageren
  1. cas

    En dan stellen de makelaars dat het speelveld op deze wijze eerlijker wordt…
    Als er iemand is die dat zo kan brengen dat ik het geloof, neem ik die persoon mee uit eten.

  2. Erwin K

    Typische SP retoriek weer. Nog 1 keer dan: je KAN marktwerking niet tegenhouden, hooguit iets bijsturen. In deze tijd willen mensen in een stad wonen. Met schaarste als gevolg. Schaarste drijft de prijs op. Daar doe je niets tegen, anders dan faciliteren. Ofwel, meer koopwoningen bouwen.

    Betaalbare huurwoningen als oplossing? Kul natuurlijk. We hebben het hier over een groep potentiele KOPERS, niet huurders. Huurwoningen zijn economisch bezien alleen interessant voor verhuurders en belastinginners. Niet voor de huurder, die schiet financieel niets met huren op, er wordt immers geen enkele vorm van waarde of kapitaal opgebouwd.

    De rijkste groep Nederlanders zijn de 55plussers. Gemiddels meer dan 250k vermogen. Waarvan gemiddeld tweederde in hun huis zit, het overgrote deel is inmiddels hypotheekvrij. Slechts 2 tot 3 procent staat onder water.
    Ofwel, een koophuis en deze aflossen levert het meeste op, zowel voor de koper als voor de Staat en gemeente in de vorm van belastingen.

    Maar de SP vindt ditallemaal niet wenselijk, en wil meer niet-kapitaal opbouwende huurwoningen. De SP stelt dus een grotere kloof tussen arm en rijk voor.

    Economische basisregels, het blijft moeilijk voor de SP.

  3. Frans van staa

    1 woord…………..SCHANDALIG!…………….

  4. Scherpschutter

    U heeft een schaarse, zeldzame en zeer gewilde Lamborghini in uw bezit. U besluit de auto niet per opbod te verkopen aan de uiteindelijk hoogste bieder te verkopen, maar voor een vaste prijs waarbij iedereen eenmalig boven de vaste prijs mag bieden. Volgens de SP bent u een woekeraar.

    “Het is nu al voor veel Utrechters onmogelijk om een Lamborghini voor een normale prijs te kopen of te huren. Deze woekerauto’s zijn voor verzamelaars een manier om grof te verdienen over de rug van autozoekenden. We moeten [als overheid] meer goedkope auto’s produceren”

    Man man man.

  5. Utrechter

    Erwin K. houdt er zijn eigen economische basisregels op na. Het is onzin dat marktwerking alle problemen kan oplossen. Bovendien is en wordt zogenaamde marktwerking altijd verstoord. Dat was in het verleden zo, dat is nu zo en dat zal altijd zo zijn, omdat een werkelijk vrije markt nooit bestaan heeft en ook nooit zal bestaan.

    Intussen zijn door het naïeve geloof van velen in die marktwerking de afgelopen decennia tal van problemen ontstaan. De zogenaamde huizenmarkt is er een van. Het zal zowel de landelijke als de gemeentelijke overheid enorme inspanning gaan kosten om het tij te doen keren en er mede zorg voor te dragen dat iedereen weer behoorlijk kan wonen. Dat is een treurige constatering, want de mensen die nu dringend woonruimte nodig hebben hebben er alleen op termijn wat aan. Als het al lukt om het neoliberale tij te keren…

  6. Utrechter

    Net een reactie aan het plaatsen toen Scherpschutter zijn losse flodder afschoot. Een woning is, in tegenstelling tot ‘een schaarse, zeldzame en zeer gewilde Lamborghini’, geen luxeproduct, maar net als voedsel en kleding een basisbehoefte voor iedereen.

  7. Sjaak

    Jongeren en starters staan buitenspel volgens de SP.
    Er wordt anders in Utrecht vrijwel volledig voor deze groep gebouwd. Mensen met geld moeten toch ook ergens kunnen wonen?

  8. Erwin K

    @Utrechter, lezen is ook een kunst. Ik beweer nergens dat marktwerking alle problemen kan oplossen, noch dat er een perfecte marktwerking bestaat. Dus waarom deze opmerkingen aan mij gericht zijn is mij een raadsel.

    Ik zei wel dat we hier marktwerking aan het werk zien. Aanbod en vraag dus. Met de gevolgen bij verstoring van het evenwicht hiertussen.
    En nogmaals, er is sprake van een verschuiving naar de steden. Dit KAN een gemeente niet beinvloeden, het zijn de mensen zelf die dit willen. Utrecht kon mij niet verbieden hier 17 jaar geleden te gaan wonen, net als dat het dorp waar ik hiervoor woonde mij kon verhinderen weg te gaan.
    Er staan ruim 400.000 woningen leeg in Nederland (bron CBS), een groot deel in het lagere segment, dus het is prima mogelijk fatsoenlijk te wonen. Keuze te over zelfs. Echter kennelijk niet op de plaatsen die de mensen willen. Tja.

    Dit heeft niets met neoliberalisme, of verstoorde marktwerking te maken. Puur met geografische vraag en aanbod. Niets meer, niets minder.

  9. JdV

    @utrechter. Er is geen woningtekort. Er is alleen een probleem omdat iedereen in dezelfde regio, stad, buurt, straat wil wonen. Dan gaat de markt zijn werk doen en stijgt de prijs. Worden de huizen in Utrecht je te duur? Zeewolde, Den Helder, Venlo en Almelo zijn veel goedkoper. Waarom zou iedereen in godsnaam voor weinig geld op de meest gewilde plekken mogen wonen? Een dak boven je hoofd is prima, maar wel op een plek die betaalbaar is.

  10. Venlonaar

    @ JdV

    Venlo is helemaal niet zo goedkoop en ook helemaal niet zo’n ongewilde stad om te wonen, daar het vrij centraal in Europa ligt en ook een sterke economische positie kent in een sterke economische regio ligt (daarnaast scoorde het laatst vrij hoog op de ladder van gelukkige inwoners, niet onbelangrijk). Informeer je in het vervolg beter of bekijk gewoon eens de huizenprijzen.

  11. blm

    Projectontwikkelaar wees gewoon eerlijk en noem het winstoptimalisatie… dat verhaal over uitloten is kul, als iemand al een paar keer is uitgeloot geef deze persoon dan bij de eerstvolgende keer een beter lot of voorrang. ASR merkt dat zij meer kan verdienen op deze wijze, dat is wat er speelt en wees daar eerlijk over.

  12. Toine Goossens

    Mooi dat de SP vragen gaat stellen over betaalbare huurwoningen. Die zal Paulus Jansen met genoegen beantwoorden denk ik. Hier gaat het echter over koopwoningen.
    Tim Schipper probeert hier appels en avocado´s met elkaar te vergelijken. Appels zijn uit en avocado´s zijn in. Natuurlijk heeft dat invloed op de prijs. Zo bewegen koopprijzen van huizen met de markt mee en huurprijzen niet.

    Het uit de hand lopen van het woonbeleid in Nederland is het gevolg van politieke sturing op landelijk niveau. Het beleid van VVD en PvdA, een drama net als op de zorgdossiers.

    Alle lof voor Paulus Jansen, ook SP. In tegenstelling tot de rest van Nederland gaat Utrecht opnieuw een periode van hoge woningproductie tegemoet. Maar tegen de enorme vraag in Utrecht valt geen beleid te voeren. Dat is Europese kost. De ECB houdt de rente enorm laag en dat heeft zo zijn invloed op de huizenmarkt. Precies, dat was en is de bedoeling.

    Het bouwen van huurwoningen tegen lage huurprijzen is de afgelopen ingestort omdat er zo weinig koopwoningen werden gebouwd. Die koopwoningen dragen namelijk een groot deel van de grondkosten van de huurwoningen. Ik zou dus zeggen reken meer grondprijzen aan koop door, dan kunnen de prijzen voor huur omlaag. En ook dat is marktwerking.

  13. Flip

    Sinds kort worden de woningen in Leidsche Rijn Centrum verkocht aan de hoogste bieder. Nog minder kans op een woning voor starters, alleenstaanden, ouderen met een klein pensioen en gescheiden ouders. Nog meer winst voor de projectontwikkelaar A.S.R. Marktwerking is onderdeel van onze economie. Maar dit is geen marktwerking meer. Een woning is voor de meesten van ons geen luxe-product, maar een plek om, als een- of tweeverdiener prettig te leven na een dag van hard werken. In een markt waar alle verantwoordelijke partijen al jaren hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen is er nu een ernstige situatie ontstaan waarbij het voor velen in onze samenleving vrijwel onmogelijk is geworden een (betaalbare) huur- of koopwoning te vinden.
    Het minste wat je als Nederlands staatsburger mag verwachten is een woonruimte voor een redelijke prijs in de omgeving waar je werkt. Dus in dit geval even niet in Venlo, Zuid-Limburg of Noord-Groningen.
    De grootste projectontwikkelaar in Leidsche Rijn Centrum, A.S.R. projecten, ziet nu zijn kans schoon om in deze schaarse markt om even snel de hoofdprijs te verdienen. Projectontwikkelaar A.S.R. (niet te verwarren met de gelijknamige verzekeraar) is 100% eigendom van Ton Meijer en zijn zoon Bart. Beide zijn puissant rijk geworden met vastgoed. De vrouw van Ton Meijer, Maya, kocht onlangs Paleis Soestdijk, waar onder andere ook alleen zeer dure woningen gebouwd gaan worden. Met een dergelijk groot vermogen zou het hen sieren af te zien van deze manier van ‘verkopen’, sterker nog, ook voor mensen die het minder breed hebben een groot woningproject met betaalbare woningen op te zetten. Wat betreft deze manier van verkopen, dus aan de hoogste bieder, zouden gemeenten, maar ook makelaars hun verantwoordelijkheid moeten nemen door niet aan dergelijke woekerpraktijken mee te werken.

  14. S.

    De vastgoedmaffia houd de gemeentepolitiek al jaren in een wurggreep …en de politiek doet er niks aan want ze werken aan een carriere na de politiek.

  15. Utrechternaar

    @utrechter
    “Een woning is, in tegenstelling tot ‘een schaarse, zeldzame en zeer gewilde Lamborghini’, geen luxeproduct, maar net als voedsel en kleding een basisbehoefte voor iedereen.”

    Dat klopt zeker. Maar locatie is wel een luxeproduct wat iedereen eventjes voor het gemak vergeet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).