Nieuwe Cartesiusdriehoek moet meest gezonde wijk van Nederland worden - De Utrechtse Internet Courant Nieuwe Cartesiusdriehoek moet meest gezonde wijk van Nederland worden - De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe Cartesiusdriehoek moet meest gezonde wijk van Nederland worden

Nieuwe Cartesiusdriehoek moet meest gezonde wijk van Nederland worden
In de laatste plannen voor de Cartesiusdriehoek is een grote woontoren op het CAB-gebouw te zien.
Het voormalige bedrijventerrein Cartesiusdriehoek moet de meest gezonde, OV- en fietsvriendelijke wijk van Nederland worden. Dat blijkt uit het winnende plan Blue District dat is ingediend voor het nieuwe stedelijk gebied. In 2020 wordt er gestart met de bouw.

Het voormalige bedrijventerrein Cartesiusdriehoek moet de meest gezonde, OV- en fietsvriendelijke wijk van Nederland worden. Dat blijkt uit het winnende plan Blue District dat is ingediend voor het nieuwe stedelijk gebied. In 2020 wordt er gestart met de bouw.

In de Cartesiusdriehoek verrijzen circa 2.600 woningen, een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen. Blikvanger en epicentrum van de buurt wordt het historische CAB-gebouw, met onder meer plek voor muzikale broedplaats dB’s, brouwerij Oproer en het nieuwe CABLAB.

In het CABLAB zullen de bedenkers van het plan, MRP Development en Ballast Nedam Development, in samenwerking met vier Nederlandse universiteiten, verzekeraar ONVZ en andere gebruikers werken aan de verdere uitwerking van het concept. Ook de buurt en andere betrokkenen kunnen meedenken.

National Geographic

MRP Development en Ballast Nedam Development zijn door NS en de gemeente Utrecht geselecteerd om de nieuwe Utrechtse woonwijk te ontwikkelen en tekende hiervoor dinsdag de intentieovereenkomst. Het plan is gebaseerd op een wetenschappelijke theorie over plekken op de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven, de zogenaamde blue zones.

De blue zones zijn vijf gebieden in de wereld – Okinawa, Nicoya, Loma Linda, Sardinië en Ikaria – waar veel inwoners uitzonderlijk lang en in goede gezondheid leven. De plekken kregen internationale aandacht door een artikel in de National Geographic, The Secrets of a Long Life door Dan Buettner uit 2005.

De Cartesiusdriehoek in Utrecht wordt een stadswijk met veel groen, stedelijke voorzieningen en waar wandelen en fietsen het hoofdvervoer vormen. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, innovatieve energieoplossingen en voor duurzame (deel-)mobiliteit. De wijk bestaat uit een variatie aan woningtypes voor uiteenlopende doelgroepen. Ongeveer een kwart van de woningen is bestemd voor sociale huur.

12 Reacties

Reageren
 1. Bertje 030

  Leuk bedacht, maar komt er dan een koepel overheen zodat de vieze lucht wegblijft en krijgt iedereen verplicht een voedingsdieet en een beweegadvies?
  In het aangehaalde artikel is een levenswijze, leefomgeving en eetpatroon een belangrijk onderdeel van het gezond zijn en oud worden.

 2. Jeroen

  Je kunt voor mensen de randvoorwaarden scheppen, de rest moeten ze zelf doen, Bertje

 3. JdV

  Dus een medische keuring gaat daar standaard onderdeel worden van de inschrijving voor de woningen?

 4. Katja

  Ingeklemd tussen Cartersiusweg, Josephlaan en de ASW wordt het nog een hele toer om daar gezond te wonen…

 5. joop

  Het is een mooi idee en klinkt marketing technisch heel goed, want groen is ‘hip’. Als je een plan zo groen mogelijk als dit verkoopt dat geef je als Gemeente Utrecht voor de betreffende woningen geen autovergunning af en laat je het ook niet toe om een parkeergarage onder de woningen bouwen. Het is allemaal verkooptechniek denk ik. Als niemand auto’s bezit in die wijk dan kan je nog meer mensen opstapelen per m2 en toch je milieunorm halen. Daarnaast hoeft de gemeente vervolgens niks te doen aan de slechte uitvalswegen in de betreffende wijk. Dit betekent dubbele winst voor Gemeente Utrecht. Of ben ik nou te pessimistisch over een (in theorie) mooi idee?

 6. Toine Goossens

  @Bertje 030,

  U loopt hopeloos achter met uw ideeën over vuile lucht. Lot van Hooijdonk heeft al in januari rapporten aan de raad gestuurd waaruit blijkt dat de Utrechtse lucht aan alle EU normen voldoet.

 7. Toine Goossens

  Hé dat valt op. De komst van t´Hoogt naar het CAB gebouw wordt niet genoemd. Over precies 173 dagen, waarvan 125 werkdagen, dient ´t Hoogt het huidige pand leeg op te leveren. Dat kost 10 werkdagen. Dan resten er nog 159 dagen voor het doek valt.
  De aannemingsmarkt is hopeloos overspannen op dit moment. Ik hoor al van inschrijvingen die 50% boven de calculaties liggen. Daarmee zijn de ambities nu ook niet meer financieel haalbaar.

  t´Hoogt: Geen tijd, geen geld, geen valide businessplan.
  IK verwacht dat Anke Klein binnenkort een einde aan deze politieke dromerij maakt.

 8. cas

  De mensen die hier gaan wonen leven geen seconde langer dan de rest van de stad. Ik wordt echt moedeloos van deze luchtfietserij en wollige verkooppraatjes.
  En ik weet nu al dat alle leuke dingen in deze wijk snel sluiten door zeikerige mensen die hier gaan wonen voor hun rust.

 9. JdV

  @Cas: Dus Katja gaat hiernaar toe verhuizen begrijp ik?

 10. Ties

  Een groene verbinding met het Julianapark is misschien een idee.

 11. Marko

  Uiteraard leven mensen hier langer dan in de rest van de stad. Het wordt een wijk met veel koopwoningen in het hogere segment en relatief weinig sociale woningbouw. Dat betekent per definitie dat de mensen statistisch ouder worden. Vergelijk dit bijvoorbeeld met Overvecht, een wijk met veel sociale woningbouw en een socio-economisch zwakkere bevolking. Daar ligt de levensduur 10 jaar onder het gemiddelde. Best makkelijk dus om mensen in de Cartesiusdriehoek langer te laten leven.

 12. Zonnewende

  Beste gemeente,

  Alweer een nieuwbouwproject in 50 tinten grijs….
  Ik word er moedeloos van 🙁

  Denk de planten weg en je ziet een treurige verzameling van grijze kolossen.

  Bouw alsjeblieft wat meer in de combi baksteen, hout en glas.
  Kijk naar Zijdebalen en Leidsche Rijn centrum, daar worden mensen blij van. En dat is over 50 alleen maar mooier.

  Durf te eisen van projectontwikkelaars. Utrecht is heel gewilde grond. Daar mag je best hoogstaande architectuur verwachten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).