Raad treft nieuwe regeling voor Utrechtse erfpachters | De Utrechtse Internet Courant Raad treft nieuwe regeling voor Utrechtse erfpachters | De Utrechtse Internet Courant

Raad treft nieuwe regeling voor Utrechtse erfpachters

Raad treft nieuwe regeling voor Utrechtse erfpachters
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met een nieuwe afkoopregeling voor de 3500 erfpachters die Utrecht nog heeft. Zij kunnen de erfpacht van hun woning nu voordeliger afkopen dan voorheen, maar niet iedereen is tevreden.

De gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met een nieuwe afkoopregeling voor de 3500 erfpachters die Utrecht nog heeft. Zij kunnen de erfpacht van hun woning nu voordeliger afkopen dan voorheen, maar niet iedereen is tevreden.

Van de vorige afkoopregeling werd weinig gebruik gemaakt. D66-raadslid Lars Roodenburg: “Iedereen was het erover eens dat de conversieregeling 2003 een onvoordelige regeling was en de raad was bereid om hierin verandering aan te brengen op verzoek van de erfpachters.” Dat proces heeft uiteindelijk twee jaar geduurd.

Volgens Roodenburg is geprobeerd zoveel mogelijk de geuite bezwaren en zorgen te laten meewegen. Er is een vastklikoptie voor pachters die op dit moment het geld niet kunnen opbrengen, en er is de mogelijkheid eenmalig een deel af te kopen waardoor de jaarlijkse canon lager wordt.

Financiële problemen
Er is een groep erfpachters die het niet eens is met het voorstel. Actiegroep erfpacht-utrecht.nl vindt de regeling te onvoordelig en overweegt daarom naar de rechter te stappen. DUIC sprak eerder met een erfpachter. Die stelde dat het afkopen van de grond voor financiële problemen zou kunnen zorgen.

De groep meent dat deskundigen en erfpachters door de gemeente genegeerd worden. “Met deze aanpassingen is geen enkele erfpachter geholpen”, stelt Danielo Sijtsma van erfpacht-utrecht.nl. “De enorme consequenties voor erfpachters zijn niet inzichtelijk gemaakt.” Hij vindt het onbegrijpelijk dat de gemeenteraad met de regeling heeft ingestemd.

De Utrechtse raad wil van de erfpacht af. Pachten houdt in dat de eigenaar van een woning niet eigenaar is van de grond waarop deze staat. Daar wordt dan huur voor betaald, maar dat zou niet meer van deze tijd zou zijn. Alleen de PvdA stemde gisteren tegen de nieuwe regeling.

 

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Toine Goossens

    Hulde voor de Raad. Zij trekt een duidelijke lijn tussen private en publieke verantwoordelijkheid. Die lijn is de afgelopen jaren onduidelijk geworden doordat burgers de verantwoordelijkheid voor de oplossing voor hun privé problemen en privé belangen. De politiek was daar vaak gevoelig voor.

    Daar is nu een streep ondergezet. Je neemt publiek geen verantwoordelijkheid voor individuele beslissingen van burgers.
    De pressiegroep van de erfpachters heeft dat nog steeds niet begrepen. Deze maakt zich zelf belachelijk met argumenten die geen hout snijden en keer op keer zijn weerlegd. Hun website staat er bol van.

  2. Utrechter

    Je kocht ooit een huis. De waardering/aankoopprijs voor huis was lager door de erfpacht. Je hebt fiscale voordelen met erfpacht. Je weet dat erfpacht een risico is. Waar is proactieve houding van de bewoner om tegenmaatregelen te nemen door bv te gaan sparen, te verhuizen?

    Bij het vervallen/afkoop van de erfpacht zal de woning in waarde stijgen, een particuliere winst mede mogelijk gemaakt door publiek geld? Wat mij betreft deelt gemeente substantieel mee in de stijging van de waardering van deze woning.

  3. Verpanding

    Welk signaal geef je naar mensen die wel de gevolgen van hun keuze (nl het kopen van huis met erfpacht) hebben genomen in 2003? Dus als je klaagt, niet instemt dan volgt er een beter voorstel. Ik stel voor dat de gemeente dit uitlegt aan de groep die in 2003 ingestemd heeft met de regeling.

    Als mensen stellen in financiële problemen te komen bij huidig voorstel dan stel ik voor dat de gemeente een vordering op het huis neemt. Dat bij verkoop door overlijden/verhuizen de overwaarde (die er ongetwijfeld is op deze huizen) de gemeente kan vorderen. De bewoner zal bij verhuizing een lager bedrag te besteden hebben, maar dat doet meer recht aan de wérkelijke bestedingsruimte die er is.

  4. erfpachter

    Ben redelijk tevreden met deze regeling. Denk dat het uiteindelijke bedrag redelijk is voor de grond, de waarde die deze grond heeft belast met erfpacht in een wijk. Maar er is geen korting gegeven hierbij, ook geen coulance. Ook zitten er in de berekingswijze kromme zaken… heb je uitgebouwd of opgebouwd (dakkapellen) dan betaal je meer voor de grond. Ook appartmenten betalen verhoudingsgewijs meer dan huizen, dat is vreemd. Maar fijn dat er een regeling is. De vastklikoptie en gedeeltelijk afkopen de rest vastklikken vind in fraai. Ik ga er gebruik van maken. En het maakt de woningmarkt transparanter voor de aspirant koper, kosten en risico’s zijn nu zichtbaar.

  5. Linda

    Ben ik nu de enige die vindt dat erfpachters WILLENS EN WETENS huizen en grond met erfpacht hebben gekocht?

    Je denkt toch na voor je iets koopt?

    Ik heb namelijk altijd bewust huizen met een erfpachtconstructie gemeden.

    Of waren het de dollartekens in de ogen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).