Nieuwe Utrechtse woonbuurt Haarrijn stap dichterbij: college keurt bestemmingsplan goed Nieuwe Utrechtse woonbuurt Haarrijn stap dichterbij: college keurt bestemmingsplan goed

Nieuwe Utrechtse woonbuurt Haarrijn stap dichterbij: college keurt bestemmingsplan goed

Nieuwe Utrechtse woonbuurt Haarrijn stap dichterbij: college keurt bestemmingsplan goed
De Haarrijnseplas. Beeld: Google 3D
Het Utrechtse college heeft het bestemmingsplan voor woningbouw aan de Haarrijnseplas goedgekeurd. Hiermee wordt de bouw van maximaal 700 duurzame woningen mogelijk gemaakt. Verder kan er een klein zonnepark komen en is er ruimte voor horeca.

Het Utrechtse college heeft het bestemmingsplan voor woningbouw aan de Haarrijnseplas goedgekeurd. Hiermee wordt de bouw van maximaal 700 duurzame woningen mogelijk gemaakt. Verder kan er een klein zonnepark komen en is er ruimte voor horeca.

In het bestemmingsplan, genaamd ‘Woningbouw Haarrijn en Haarrijnseplas’ is extra aandacht voor duurzaamheid, duurzame energie en gebruik van circulaire materialen. Zo komen er voorzieningen voor elektrisch- en deelvervoer en komen er op het recreatiedeel van de Haarrijnseplas drijvende zonne-energie-eilanden. Daarmee kan volgens het college in een groot deel van de energiebehoefte van Haarrijn worden voorzien. Om de zonne-eilanden komen groenstroken, waar vogels en vleermuizen kunnen broeden.

Van de 700 woningen wordt 19 procent sociale huur, 15 procent middenhuur, 35 procent betaalbare koop en 31 procent in de dure categorie gerealiseerd. Er komt een Utrechts Kindcentrum (UKC) en een kinderdagverblijf. Hiernaast is er ruimte voor horeca en evenementen mogelijk. Het westelijke deel van de Haarrijnseplas is in het bestemmingsplan als natuurgebied vastgelegd.

Het bestemmingsplan heeft begin dit jaar ter inzage gelegen, wat volgens het college geleid heeft tot een aantal kleine aanpassingen. In het najaar gaat de raad het bestemmingsplan behandelen.

28 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Mooi. 700 woningen is weliswaar niet veel maar alle kleine beetjes helpen. Jammer van de grote hoeveelheid sociale- en middenhuur. Dat maakt het minder aantrekkelijk voor de duurdere woningen, niemand wil tenslotte graag een duur huist naast sociale huur kopen.

 2. Wim

  Tjonge de gemeente heeft een plas gedaan voor een gebied dat al voorbestemd was om te bouwn

 3. Paul

  Krijgt deze wijk dan ook accu’s waarop ze de stroom opslaan?
  Anders gaat deze stroom niet naar deze wijk en is dit prestige zonneeiland 1 grote poppenkast.
  Als je het gebruik van je wijk wilt compenseren kun je ook zonnepanelen betalen en die op de lege daken van de distributiecentra op lage weide leggen.
  Dan is het verpesten van deze plas ook niet nodig.

 4. mikel

  moet je kijken naar die foto. wat een ruimte,. en dan bouw je maar 700 woningen. wat een wanprestatie weer van de groenlinks coalitie.

 5. Anne Marie ten Berge

  Het was beter én leuker geweest om 700 duurzame woonboten af te laten meren in de Haarwijnseplas, waaronder één horecaboot. Want als dat water verdwijnt verandert de grondwaterstand. Een gerandeerde oorzaak van scheuren in de nabijgelegen reeds bestaande woningen en verzakkingen van wegen. Een gewaarschuwde huiseigenaar telt voor twee.

 6. Len

  @ mikel, het gaat geloof ik alleen om dat stukje zand rechts onderin

 7. Wim Vreeswijk

  Dat zal nog niet mee vallen want er vertrekken meer Utrechters dan er bij komen. Een en ander is het gevolg van het feit dat Utrecht volgens de bron Metatopos inmiddels landelijk op de 9e plaats staat qua bevolkingsdichtheid per vierkante kilometer. Bovendien zijn er heel wat provincies te benoemen die tonnen goedkoper zijn dan de provincie Utrecht, dus tel uit je winst.

 8. Bill

  En dan maar klagen dat de stad “te vol” is, en er geen ruimte meer is om te groeien. Deze lage dichtheid aan woningen op zo’n A1 (A2 desgewenst)-locatie is niet meer te verkopen aan de Utrechtse woningzoekende.

 9. Katja

  Plemp al het groen maar vol, hoogste tijd voor bevolkingskrimp.

 10. woutvr

  Schande, zo weinig woningen..

 11. Hans

  Foei DUIC, dit is wel een bijzonder oude foto. De 550 woningen, die de afgelopen jaren in Haarzicht zijn gebouwd, zijn nergens te bekennen.

 12. Karla

  En horeca is belangrijker dan andere voorzieningen? Grappige prioriteitsstelling.

 13. Pieter

  @JdV: je stelt ‘niemand wil tenslotte graag een duur huist naast sociale huur kopen’. Toch liggen de duurste wijken van het land (per m2) hoofdzakelijk in onze hoofdstad. Dat betreft grotendeels woningen in wijken waar ook volop sociale huurwoningen staan. Er zijn dus een heleboel mensen die bereid zijn enorm hoge prijzen te betalen om te wonen tussen sociale huurwoningen. Ook de m2-prijzen in Utrecht zijn hoog, terwijl het aandeel sociale huur in deze stad ook groot is en genoeg van die koopwoningen in gemixte wijken staan.

 14. M.I. Faal

  Wat jammer,het is zo’n fijne recreatie plek.

 15. JdV

  @Pieter: in Utrecht: Wilhelminapark. Rijnsweerd. Oudwijk. Wittevrouwen. Tuindorp. Oog in Al. Allemaal weinig tot geen sociale huur. Overvecht. Kanaleneiland. Hoograven. Veel sociale huur. Waar zijn de m2 prijzen hoger denk je zelf? Amsterdam? Geen idee. Don’t care.

 16. passalacqua

  @Pieter
  je weet niet waar je t over hebt met: Dat betreft grotendeels woningen in wijken waar ook volop sociale huurwoningen staan.
  volop in duurste wijken? geen sprake van, de sociale huur in bijv Jordaan, Nieuwmarkt, zuid, grachtengordel is er wel maar zeer schaars, waar volop sociale huur is zijn wijken als bijv overtoomse veld, baarsjes, staatsliedenbuurt, indische buurt, oosterpark, noord, rivierenbuurt enz enz, de duurdere wijken waar jij t over hebt is overwegend koop!
  slechts een klein deel is sociale huur

 17. Paul

  Ik hoop dat hier nu eens creatief hoogwaardige drijvende woningen komen met een een boeiende steiger wandeling optie bijvoorbeeld. Utrecht mist nu zo’n locatie. Ook duinen aan de water randen zouden , zoals in bv Almere Duin wijk, het geheel een eigen karakter kunnen geven met meer strand gevoel…( het enige Nederlandse lands landschap type wat we nog niet hebben. Ook zeker méér hoogbouw aan bv de A2 zijde lijkt logisch.
  Ben benieuwd of de zonne panelen eilanden de plassen verrijken…

 18. Vreeswijk visie....

  @ vreeswijk…er vertrekken zoveel Utrechters….? Om hun huis te verkopen voor hoge winsten dan waarschijnlijk. En daarna kunnen ze in hun veel te grote afgelegen woningen met de auto vol veel te dure benzine aansluiten in de file om dat ze toch weer Utrecht missen…

 19. Koel Hoofd

  Mooi, weer een paar woningen erbij waar het kan.

  Daar zijn ze dan al 30 jaar mee bezig, om de laatste VINEX locatie LR te bouwen.
  Dat was 30 jaar over pak hem beet 80.000 woningen, we hebben er nog 1 miljoen te gaan…

 20. Peet

  Het is echt jammer want was een heerlijk gebied om met de hond te wandelen. Bovendien zie ik die huizenbouw dat somber in. Het is ongeveer een moerasland geworden daar. Het brokkelt onder je voeten af onderhand als je daar loopt. Dus hoe ze dat willen gaan doen is mij een raadsel. Dat word 1 groot drama let maar op. Verzakkingen van huizen na een jaar al want tja het moet allemaal heel snel en goedkoop gebouwd worden om vervolgens voor belachelijke prijzen verkocht te worden. Utrecht is tweede Almere geworden. Ik woon hier nu 22 jaar in Leidsche Rijn maar als ik de kans krijg ben ik weg. Brrr al dat beton je waant je nu al in je graf hier.

 21. Rutger

  De bewering van dhr Vreeswijk dat meer Utrechters vertrekken dan er bij komen is m.i. onjuist.
  Als je naar de cijfers van het CBS kikt dan zie er dat de Utrechtse bevolking is toegenomen van 361686 inwoners per 1 januari 2022 tot 364123 inwoners per 1 mei 2022, een toename met 2437 personen . Wat trouwens de grootste groei sinds jaren is voor de eerste vier maanden van een jaar .

 22. Pee

  Zonde om dat ook al vol te bouwen.
  Mogen ook weer geen auto’s komen natuurlijk dus waar gaan de bewoners dan weer hun voertuig parkeren?

 23. JdV

  @Pee: In de nieuwe wijk Haarzicht is de parkeernorm 1,8. Daar kunnen ze in de rest van 030 nog een puntje aan zuigen.

 24. Confusius

  @ JdV

  Je lult maar weer eens wat. Oudwijk staat vol met sociale huur. Sterrenwijk grenst aan Oudwijk> nog meer sociale huur. Beiden in Utrecht Oost. Ook rondom het Wilhelminapark is in de zijstraatjes en achterafstraatjes zeer veel sociale huur te vinden, al vanaf begin af aan.

  @ Passalacqua

  In de Jordaan is zeer veel sociale huur te vinden. Bij de stadssanering in de jaren tachtig is er zeer veel sociale huur in “jaren tachtig bouw” op de plaats van op in storten staande historische gebouwen gekomen, zoals in zoveel Amsterdamse Centrumwijken, dat was een voorwaarde namelijk, zodat de oorspronkelijke bevolking niet zou verdwijnen en mensen niet gedwongen zouden moeten verhuizen.

  Jullie bieden zijn weer eens opzettelijk desinformatie aan het verspreiden en Pieter heeft gelijk.

  Overigens gaan ook in de Bijlmer rijtjeshuizen (koop) voor 500.000-1.000.000 de deur uit. Tussen de sociale huurwoningen.

 25. passalacqua

  @Confusius
  tuurlijk is er in Jordaan sociale huur, lees eerst eens goed, ik heb er zelf in gewoond!
  maar verhoudingsgewijs veel minder dan wat jij schetst, helemaal geen desinformatie angsthaas!

 26. JdV

  Hier maar even een linkje naar de site van de gemeente Utrecht zodat iedereen behalve Confusius de feiten kan lezen.

  https://www.utrecht-monitor.nl/fysieke-leefomgeving/wonen/huurwoningmarkt#:~:text=Het%20dure%20segment%20(huurprijs%20boven,%25)%20en%20Binnenstad%20(9%25).

  Sociale huur in Oost: 34%. In Overvecht: 67%. In Zuid: 44%. In Zuidwest: 47%
  Vergelijk dat met wijken als Noordoost (20%) en Binnenstad (25%) en je ziet dat het een en al leugens zijn die Confusius hier plaatst.

  Wellicht kan DUIC de pertinente onwaarheden van Confusius gebruiken om hem/haar/het te bannen van deze site wegens het moedwillig verspreiden van onjuiste informatie?

 27. Carmen

  Eng hoor JdV, je roept de laatste tijd vaker dat mensen verbannen of gecensureerd moeten worden hier. Beetje klaar met de argumenten en stellingen die je niet welgevallig zijn?

  Confusius maakt het aandeel sociale huur inderdaad wat groter dan het is in de genoemde wijken. Maar iedereen kletst hier duftig uit z’n nek toch? Ik zag laatst bijvoorbeeld dat iemand zei: “niemand wil tenslotte graag een duur huist naast sociale huur kopen”. Aantoonbare onzin, al is het maar omdat een huis niet zomaar duur wordt. Er is veel vraag naar die huizen waar niemand volgens jou graag wil wonen.

  Terug naar de eerste klas economieles jij. Of verbannen of censureren dan maar?

 28. JdV

  @carmen: confusius beroept zich op het feit dat ik onjuiste infotmatie verstrek en daarom gecensureerd moet worden. Ik toon aan dat hij zelf keiharde leugens plaatst. Dus als er iemand moet worden verbannen is het confusius zelf.
  En voor wat betreft mijn stelling dat sociale huur slecht is voor de waarde van de koopwoningen daar vlak bij zou ik zeggen praat eens met een makelaar. Wellicht geloof je die in plaats van mij. Huizen nabij sociale huur zijn minder waard dan dezelfde woningen waar geen sociale huur naast staat. Economie 1.01, hierbij een gratis eerste les voor je.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).