Nieuwe woonbuurt Leeuwesteyn in Utrecht krijgt 70 duurzame huur- en koopwoningen Nieuwe woonbuurt Leeuwesteyn in Utrecht krijgt 70 duurzame huur- en koopwoningen

Nieuwe woonbuurt Leeuwesteyn in Utrecht krijgt 70 duurzame huur- en koopwoningen

Nieuwe woonbuurt Leeuwesteyn in Utrecht krijgt 70 duurzame huur- en koopwoningen
De gemeente Utrecht heeft de plannen voor een nieuw woonblok in de wijk Leeuwesteyn bekendgemaakt. In de nieuwe wijk komt een woonblok bestaande uit circa 70 duurzame huur- en koopwoningen. Het Utrechtse collectief De Strakke Hand gaat het woonblok, ‘De Kroon op Leeuwesteyn’, voorzien van kunst.

De gemeente Utrecht heeft de plannen voor een nieuw woonblok in de wijk Leeuwesteyn bekendgemaakt. In de nieuwe wijk komt een woonblok bestaande uit circa 70 duurzame huur- en koopwoningen. Het Utrechtse collectief De Strakke Hand gaat het woonblok, ‘De Kroon op Leeuwesteyn’, voorzien van kunst.

Leeuwesteyn ligt in Leidsche Rijn aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Van de 70 woningen in het nieuwe blok zijn er 45 voor verhuur in het middensegment. De andere 25 zijn bestemd voor de verkoop. Het woonblok krijgt naast privétuinen ook een centrale binnentuin waar bewoners voedsel kunnen verbouwen of kunnen sporten en waar kinderen buiten kunnen spelen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Duurzaamheid is een belangrijke eis voor nieuwbouw in Utrecht. De bouwmaterialen krijgen een zogenaamd ‘materialenpaspoort’ zodat ze later hergebruikt kunnen worden. Verder worden de woningen ‘remontabel’ gebouwd, zodat ze later makkelijker aan te passen zijn.

Op het dak van het woonblok komen panelen die zowel water verwarmen als energie opwekken. De energie gaat rechtstreeks naar de warmtepompen van de woningen. Ook houdt het plan rekening met de natuurlijke afvoer en berging van regenwater.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De zwaluw is het logo van het nieuwe woonblok en uitgangspunt van het kunstwerk door De Strakke Hand

Kroon op het dak

In het ontwerp van het gebouw zijn ‘statige en lineaire’ details uit de art-decostijl te vinden. Het woonblok krijgt bijvoorbeeld een ‘kroon’ door de kantelen die boven de dakrand uitsteken. De Kroon op Leeuwesteyn moet er daarbij ‘Utregs’ uit komen te zien. Daar moet het kunstwerk van De Strakke Hand voor zorgen.

Naar verwachting start de verkoop van de koopwoningen halverwege 2021. De bouw moet eind 2021 beginnen en de laatste woning in 2023 opgeleverd.

32 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Wordt er ook regenwater opgevangen voor het spoelen van het toilet ?
    Kraanwater is te belangrijk hiervoor.

  2. Hugo Aylva

    Mooie blikvanger als je de Daphne Schippersbrug af komt, niet slecht!

  3. Lombokker

    Fijn dat al die bewoners daar hun eigen groenten kunnen gaan verbouwen. Het geld dat ze daarmee besparen zullen ze waarschijnlijk hard nodig hebben om de huur of hypotheek te betalen.

  4. Paul

    Ah, nee, ik was in de war, dit is Leeuwesteyn… Kavel 13B bij de Daphne Schippersbrug. Mooie locatie! Ook erg benieuwd naar Bellevue straks bij de Hogeweidebrug.

  5. Wies

    Mooi plan, mooi gebouw.

    Toch een kritisch noot bij de eisen die gesteld worden aan nieuwbouw betekenen. Vaak heeft dit een consequentie: zo mag bij veel nieuwbouwprojecten een huurcontract voor de warmteterugwininstallatie afsluiten, een vergoeding (servicekosten of huur, of nog erger: een gigantisch aankoopbedrag) voor de parkeerplaats, voor de berging, en de tuin betalen. Het wordt dan al gauw te duur, en je bent dan ook nog eens afhankelijk van een heel aantal verhuurders (en huurstijgingen, iets wat je niet verwacht bij een koopwoning!). Lang verhaal kort: het gaat wat mij betreft soms wat ver, en de échte functie van een woning, namelijk BETAALBAAR WONEN, lijkt te zijn vergeten.

    Maar goed het is ook wat de gek er voor geeft en dit is een prominent project op een prominente plek. Maar ik vraag mij wel af waar de betaalbare woningen blijven.

  6. Herman

    Is dit nu een nieuwsbericht of een gekopieerd persbericht?

  7. paul

    Mooie architectuur die goed past bij oog en al.
    Eindelijk ook eens wat hoger bouwen aan de west kant van het kanaal ! Want ik vindt het een gemiste kans dat er zoveel laagbouw is … wie wil nou niet de hele dag heel veel vrij zicht hebben op voorbij varende boten ?

  8. Lombok

    @wies: tsja, voor een deel komt dat omdat de overheid bizarre eisen stelt aan nieuwbouw (een materialen paspoort?…wel mooi initiatief) Waardoor alles zo duur wordt dat voor alles apart moet worden betaald. En natuurlijk zijn dergelijke opbrengsten mooi meegenomen voor onze vastgoed overlords. Deze praktijken zullen overigens blijven bestaan als de schaarse in stand wordt gehouden door een netto immigratie van 100 000 personen per jaar terwijl het aantal huishoudens toeneemt en de bebouwbare grond opraakt.

  9. Koel Hoofd

    Leuke artist impressions.
    Of het straks ook daadwerkelijk leefbaar en betaalbaar wordt blijft de grote vraag bij de gemeente Utrecht.
    Kortom, wederom een duurzaam verrassingsprojectje.

  10. De Baliekluiver

    Volgens mij staat de schaduw anders dan ze nu laten voorkomen… 😉

  11. Barend

    @ Paul

    Helemaal mee eens. Ik vind het onbegrijpelijk dat die prachtige plek bijna helemaal gevuld wordt met laagbouw. Die plek leent zich er bij uitstek voor eens goed hoog uit te pakken met een prachtig uitzicht op de stad.

  12. Luuk Upuuk

    70 woningen, daar zijn ze dan wel 2 jaar mee bezig, maar dan is het probleem van het tekort aan woningen gelijk opgelost en kunnen we weer rustig gaan slapen.

  13. Saskia

    Leuk, maar wel lastig spelen voor de kinderen op straat met alle bloemenperken. Lijkt mij niet een realistische combinatie.
    En een gezamelijke moestuin, niet iedereen heeft groene vingers dus dat wordt een uitdaging voor de buurt om het te onderhouden. En als er veel kattenbezitters komen te wonen is er nog een verhoogd risico op ziektes voor de moestuiniers en de mensen die producten uit de moestuin eten. (Aangezien katten hun behoeftes ook graag tussen de groente doen)
    Waarom is het logo een zwaluw, en bijvoorbeeldniet een kroon zoals het complex zou krijgen aldus de tekst?

  14. Fred

    Dat hogere pand langs het kanaal ziet er goed uit, eigenlijk zouden ze wat meer van dat langs het kanaal moeten bouwen.
    Jammer alleen dat de huisjes daarachter allemaal slechts 3-hoog zijn, dat snap ik niet zo goed.
    Als er zoveel woningnood is en zoveel vraag naar meer woningen, bouw daar dan met minimaal 6 lagen, liefst 8 tot 10 hoog, een beetje meer stedelijk ook.
    En pas die nieuwe OV-plannen dan ook aan dat er een tramverbinding langs loopt, de lijn naar papendorp doortrekken door LR.
    Utrecht moet echt eens meer de aanpak van een grote stad gaan kiezen, dit is allemaal net wat te truttig.

  15. Wim

    Dat hoekpand heeft een hoogte die daar tenminste een beetje past. De rest is weer afgezaagde laagbouw, laagbouw, laagbouw. Langs het kanaal hoort een mooie hoge wand te komen. Het is een STAD daar.

  16. Kadoendra

    @Lombokker

    “Fijn dat al die bewoners daar hun eigen groenten kunnen gaan verbouwen. Het geld dat ze daarmee besparen zullen ze waarschijnlijk hard nodig hebben om de huur of hypotheek te betalen.”

    Als ze i.p.v groente hennep gaan verbouwen komt het met de financiën allemaal goed!

  17. ceeteewee

    De mix van koop en huur is niet in alle gevallen altijd even gelukkig. De Vereniging van Eigenaren in oprichting wens ik dan ook veel geduld en succes.

  18. Johan

    Helemaal eens met bovenstaande reageerders die oproepen om hoger te bouwen langs het kanaal. Vanaf de brug van Daphne heb je een prachtig uitzicht over de stad. Gun de Utrechters die view ook, bouw langs het kanaal woongebouwen van 10-15 hoog. De stad verdient dit en LR heeft dit nodig.

  19. Johan

    @ ceeteewee

    Dat klopt. Als individuele koper leg je het altijd af tegen de belegger die de meerderheid van stemmen heeft in de VvE.

  20. Michiel

    De verhouding tussen bouwen en groen is zoek in Utrecht. Het college kiest vooral voor steen, asfalt en beton. Er is – afgezien van de bushokjes natuurlijk – zo weinig groen in Utrecht. Alle vrije ruimte bouwt de gemeente vol met appartementencomplexen. En de schaarse open ruimte die overblijft, wordt grotendeels dichtgetegeld. Utrecht wordt een groot hitte-eiland tijdens de hittegolven. Dat merk je nu al als je het stationsgebied binnenfietst tijdens een hittegolf, daar is het dan nog warmer dan in de rest van de stad. Hoe meer steen, hoe warmer het wordt.

  21. Drs P.

    Heeft iemand de prijzen al opgezocht?

    Ik wel namelijk. 370.000 euro voor een lullig 3 kamer appartement.

    700.000 euro voor een rijtjeshuis.

    900.000 voor een wat groter rijtjeshuis.

    Nou, wat krijgen we toch een fijne diverse samenleving hiervan.

    Dit zijn prijzen die alleen door 2 mensen met echte topbanen zijn op te brengen. Zal druk worden op de bijlesinstituten voor gymnaisumleerlingen (zie artikel Volkskrant), daar moest ik even aan denken.

  22. Bill

    Tijd voor een beleidswijziging bij de gemeente dat er flink hoger gebouwd mag en kan worden. Ook de nieuwe wijk Groenewoud ernaast wordt waarschijnlijk weer zo’n “laagbouwgeneuzelwijk”, terwijl juist langs het kanaal hoogstedelijke bouw van bijvoorbeeld Zijdebalen, waar uitschieters van tussen 10-25 lagen een optie zijn. Zo kunnen wellicht ook meer mensen van het water/uitzicht geniet en wordt er echt gewerkt aan het woningtekort.
    Bij dit soort projecten denken sommige ambtenaren en de politiek blijkbaar nog steeds dat men in een dorp woont en werkt, in plaats van in een regio van zo’n 700.000 mensen met veel woningzoekenden.

  23. Claudia

    duurzaamheid voor de happy few. In laag segment mag je wonen in de troep.

  24. Uuutje

    Het nadeel van geloof in het neo-liberalisme.

    Er wordt je voorgehouden dat jij er zelf beter van wordt. Uiteindelijk werkt het in zo goed als ieders nadeel.

    Namelijk: totdat je zelf(s) met je topbaan nog niet eens meer een huis kan kopen.

    Daar heb je dan zo hard voor gewerkt, met je aangeboren intelligentie.

    Blijf vooral rechts stemmen. We zitten al sinds Lubbers met neo-liberaal (rechts) beleid opgescheept, ook onder paars 1 en 2. En zijn we er nu echt op vooruitgegaan? Behalve dat we gadgets en apparatuur hebben. Zijn we echt gelukkigere wezens in welzijn geworden?

  25. Jack

    @paul het is bouwkavel 14a. Aan de andere kant van de brug.

  26. Verhuizer

    Ik zet de cijfers van Drs P nog even op een rijtje

    370.000 euro voor klein appartement
    700.000 euro voor klein rijtjes huis
    900.000 euro voor groot rijtjes huis.

    Dan nu wat “midden segment” of “Jan modaal” verdiend:
    2020 cijfers eenverdiener : € 36.500
    2020 cijfers tweeverdieners € 64.000

    Jan modaal / het middensegment is niet waarvoor deze bouw gerealiseerd word.
    Voor deze mensen, word een bankschroef gebouwd : de 45 huurwoningen.

    Het is belachelijk.
    Maar goed, Utrecht is dan ook een stad voor elite, die hun bediende weer keihard uitknijpen met huur, want kopen kan niet meer.
    Ga maar lekker ergens anders wonen, pleb (2020 term voor ‘arbeider’) , is wat er geroepen word , met en zonder woorden, in de stad Utrecht.

  27. paul

    Mooi gebouw die goed aansluit bij Architectuur van Oog en al.
    Gelukkig nu ook wat hoger, want al die laagbouw aan het kanaal West zijde vindt ik echt een gemiste kans ! Het is prachtig om de hele dag de schepen voorbij te zien gaan…en vooral als je op 4e verdieping of hoger zit.
    Tevens heb je hier altijd vrij uitzicht !

  28. Paul

    @michiel : tip ga eens wandelen in utrecht, dan merk je hoeveel groenstroken, kanalen en parken er in de stad zijn.!

  29. Ronnie

    Ik heb vierhoog aan de Johan Wagenaarkade gewoond met een heerlijk uitzicht op het kanaal. Ik snap er niks van dat ze aan de ander kant geen hoogbouw maken. Niets leukers dan die bootjes te zien en aan die kant kijk je ook nog eens mooi naar de stad.

  30. Scott

    @Paul @Michiel, eens met je Michiel, als je het hebt over nieuwe bouwgrond en groen. Loop in de hete zomer door de wijk Hoge Weide, en daarna door het Willem Alexanderpatk, dan voel je de koelte langs je benen als temperatuurverschil, simpel door een strook gras en planten.
    Hoe mooi en architectonisch de nieuwbouw ook is, er is weinig ruimte voor groene stukken of meedenken met groen in die nieuwbouw. De grond die het eerst was, was groen, met veel fazant, konijnen en enkele roofvogels. De achtertuinen van de nieuwe kavels zijn van het formaat postzegel dat de nieuwe bewoners – na alle investeringen in het huis – alleen nog maar zin hebben om dat vol met tegels te leggen, dus opnieuw geen investering van groen. Ik mis: 1) meer groen verwerkt in de nieuwbouw projecten 2) particulieren meer aangespoord om in groen te investeren al tíjdens de bouw (tuin en groendaken) en 3) een rekensom of compensatieplan voor het geruimde groen.

  31. Gonnie

    @Lombok: uw migratiecijfers kloppen echt niet:

    https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-asiel-migratie-en-integratie/hoeveel-immigranten-komen-naar-nederland-
    Cijfers van het CBS:
    Hoeveel immigranten komen naar Nederland?

    In 2020 immigreerden 219 250 personen naar Nederland. Dat waren er 49 814 minder dan in 2019. Daarnaast emigreerden 151 671 personen uit Nederland, 9 358 minder dan een jaar eerder. In totaal migreerden er in 2020 meer personen naar Nederland dan dat er vertrokken. Het migratiesaldo (de immigratie minus de emigratie) bedroeg 67 579 personen. Van 2003 tot en met 2007 was het migratiesaldo negatief: er waren minder immigranten dan emigranten.

  32. Peet

    Mooi?! Echt niet. Wat een griebus wijk echt net Almere!. Bah ik woon er sinds 2001 en toen nog veel groen en was het heerlijk nu vreselijk. Je hebt haast geen groen alleen maar beton. Als je een hond hebt moet je een auto hebben want losloopgebieden dat kennen ze hier niet. Ga dan maar over de brug naar oog en al waar er wel losloopgebied is langs het kanaal. Daar is het mooi in oog en al. Als ik dan weer terug moet naar Leidsche Rijn ben ik gelijk chagrijnig al dat lelijke beton en steen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).