Nieuwe woonwijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn wordt verbinding tussen oud en nieuw Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe woonwijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn wordt verbinding tussen oud en nieuw Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe woonwijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn wordt verbinding tussen oud en nieuw Utrecht

Nieuwe woonwijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn wordt verbinding tussen oud en nieuw Utrecht
Een nieuwe groene en duurzame woonwijk moet vanaf 2017 verrijzen nabij het Leidsche Rijn Centrum. Wijk Leeuwensteyn moet één van de verbindingen worden tussen oud en nieuw Utrecht. 

Een nieuwe groene en duurzame woonwijk moet vanaf 2017 verrijzen nabij het Leidsche Rijn Centrum. Wijk Leeuwensteyn moet één van de verbindingen worden tussen oud en nieuw Utrecht. 

Het college van B&W heeft vanmiddag besloten het Plan voor de nieuwe woonwijk Leeuwesteyn voor te leggen aan de gemeenteraad. Leeuwesteyn wordt een duurzame, groene woonwijk met 950 tot 1100 woningen aan de westkant van het Amsterdam Rijnkanaal. De wijk krijgt een inrichting met een fijnmazig netwerk van wandel- en fietsverbindingen en een oeverpark naast het kanaal. Bewoners kunnen straks energie opwekken en water op eigen terrein opvangen.

Het ontwerp van Leeuwesteyn kenmerkt zich volgens de gemeente door de balans tussen natuur en bebouwing met een Utrechts karakter: stedelijk met groen, smalle stegen, brede lanen, gevelstoepjes en een herkenbare architectuur. Leeuwesteyn ligt straks dichtbij winkelgebied Leidsche Rijn Centrum. Bewoners kunnen in de toekomst snel via de toekomstige Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in het oude centrum van de stad komen.

De wijk komt op de plaats van de oude buitenplaats Leeuwesteyn en wordt één van de verbindingen tussen oud en nieuw Utrecht. Tussen het Willem-Alexanderpark op de landtunnel van de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal zit een hoogteverschil van circa 8 meter. Dit wordt in de woonwijk overbrugd door terrassen, trappen en hellingen.

13 Reacties

Reageren
 1. Bill

  “Stedelijk met groen”? Dit is totaal niet stedelijk…! Hier aan het kanaal moet je 10/15-hoog in moderne bouwstijlen bouwen zodat meer mensen van de activiteit op het water van het A’dam-Rijnkanaal kunnen genieten ipv deze dorpse laagbouw. Tijd voor een verandering naar grootstedelijk denken bij de gemeenteraad..!!!

 2. Maria

  Hiep hiep hoera. Hoe meer Leidsche Rijners, relatief des te minder Groenlinksers!

 3. Joris

  Inderdaad, de lucht in met die bebouwing! Rotterdam heeft de Nieuwe Maas en Utrecht het A’dam Rijnkanaal. Pas op voor vertrutting.

 4. Casper

  tsja, verwerk de woorden duurzaam, groen, dorps en autoluw in je tekst en je kan op elke locatie in Utrecht neerzetten wat je wilt.
  Ondanks dat het hier niet past en niet aansluit bij de stedelijke dichtheden die de stad nodig heeft, was het toch wel te verwachten.

 5. Johan

  @ bill

  Hear hear. Leidsche Rijn oogt als een platte schijf boterhamworst. Elke grootstedelijkheid ontbreekt. Stadsontwikkeling, doe iets met die Kanaalkant!

 6. Kees

  Mag dat wel van Lot? Ik zie drie auto’s op de artist impression en maar één fietser?‼️

 7. Ramon

  Echt weer heel triest klein ,dorps geneuzel. Utrecht groeit uit zijn voegen en dan komen ze op deze prachtige locatie met eensgezins woningen. Zet nou een paar mooie 100+ torens neer langs het kanaal en een zijdebalen-achtige wijk er achter.

  Mooie groene wandel boulevard tussen de toren en het water .

 8. Frank

  Ik ben het helemaal eens met Bill en Johan.

  Het kanaal is te breed voor zo weinig woonlagen. Dat zal het kanaal alleen maar nog breder en een grotere barriere laten lijken. Volgens mij gaat het om proporties. Vijftien is misschien wat veel, maar de bebouwing moet in ieder geval voor een soort van beschutting/afbakening zorgen. Dat lukt niet met drie verdiepingen.

 9. Ronald

  In ieder geval snel opvullen dat lege gat midden in de stad.
  Ik ben ook wel voor woontorens, ik schrijf me alvast in voor het penthouse.

 10. Max

  Wat een DORPSE bouw zeg, wake up ! Zoveel bouwgrond heeft utrecht niet meer. Als er juist mooie stedelijk hoogbouw is dan heb je niet alleen schitterend zicht op de bestaande stad en centrum, maar kun je ook een levendige kanaal boulevard realiseren met leuke terrassen en verblijfs plekken. Het kanaal is onze voornaamste kans om aan een grote doorgaande waterweg te wonen…. zoals bij het ij of maas boulevard, dat zijn mooi voorbeelden… Niet provincie oorden zoals Nijmegen of Gorcum of zo..

 11. Ellaah

  Wat een negativiteit zeg. Heel Utrecht wordt al volgebouwd met appartementen blokkendozen van X verdiepingen hoog. Utrecht moet zich niet op deze manier met een stad als Rotterdam willen meten door nu ineens een skyline op te tuigen aan het kanaal. Prima plan zoals het er nu ligt. Rondom CS is voldoende mogelijkheid voor stedelijke hoogbouw.

 12. rene

  Als Rotterdammer zijnde,
  de skyline is mooi, de binnenstad, rondom het CS zijn prachtig.
  Mooie woontorens, maar peper en peper duur.
  Tien minuten er vandaan, de meer betaalbare wijken, Oude Noorden, Oude Westen….wat meer betaalbaalder, maar oud, moskeen, geen mogelijkheid om een slager met varkensvlees te vinden, geen bakker met roomsoesjes, of moorkoppen…nee, dan weer veel verder naar buiten.
  Het gras lijkt bij de buren altijd groener.

 13. Roelof

  Utrecht moet zich zelf eens Europees op de kaart zetten met architectonisch aantrekkelijk hoogbouw en een Waterfront aan het kanaal. Dat trekt toeristen aan!!! Zie Rotterdam. En dat eeuwige gezeur over de dom moet eens ophouden. De lucht in met 100+ers aan het kanaal en leidsche rijn is enige redding voor Utrecht. Utrecht heeft potenties om wereldstad te worden. Doe er dan ook iets aan en bouw een nieuw architectonisch hoogbouwgebied aan de westzijde van kanaal. Goed voor economie en aantrekkingskracht en vestigingsklimaat. Gebeurt dit niet dan mist Utrecht zijn kans en blijft het een provinciestadje. Ook Leidsche rijncentrum is gedoemd te verworden tot shoppingmall zonder allure of potentie (nu al mislukking) en een grote muur van 7 hoog. Meer hoogte en grotere verschillen moeten er komen in dit gebied! Bouw woontorens met allure en niet al die rijen eensgezinswoningen in een potentieel centrum. Hoe dom kun je zijn Utrecht?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).