NS en gemeente willen bouwplannen Sijpesteijnkade uitbreiden | De Utrechtse Internet Courant NS en gemeente willen bouwplannen Sijpesteijnkade uitbreiden | De Utrechtse Internet Courant

NS en gemeente willen bouwplannen Sijpesteijnkade uitbreiden

NS en gemeente willen bouwplannen Sijpesteijnkade uitbreiden
Er komt waarschijnlijk een grotere woontoren langs de Van Sijpesteijnkade dan nu in het bestemmingsplan staat gemeld. Dat blijkt uit een brief die het college van B&W naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Hierin vraagt de NS Vastgoed het woonplan met 6.000 vierkante meter te vergroten. Een aantrekkende markt is de reden hiervoor.

Er komt waarschijnlijk een grotere woontoren langs de Van Sijpesteijnkade dan nu in het bestemmingsplan staat gemeld. Dat blijkt uit een brief die het college van B&W naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Hierin vraagt de NS Vastgoed het woonplan met 6.000 vierkante meter te vergroten. Een aantrekkende markt is de reden hiervoor.

Het college laat de raad weten het een goed plan te vinden om in te stemmen met een groter woningprogramma dan aanvankelijk het uitgangspunt was. Reden om het op 1 oktober 2014 onherroepelijk vastgestelde bestemmingsplan, met daarin een maximum van 25.000 vierkante meter woonoppervlakte, toch te willen wijzigen is doordat er in de zogeheten Bilaterale Ontwikkelovereenkomst (BOO) voor het gebied (het forum) ooit is gezegd dat er 35.000 vierkante meter woonoppervlakte mogelijk is op dit stuk grond.

De 6.000 vierkante meter extra moet zorgen voor 270 kleine appartementen extra voor starters en senioren in de 90 meter hoge toren. Uitbreiding van het woonprogramma is volgens de gemeente ook wenselijk gelet op het toevoegen van extra levendigheid in dit gebied.

Hieronder de nieuwste impressies van de woontoren aan de Van Sijpesteijnkade met daarin verwerkt het monumentale pand.

sijpesteijn 3 sijpesteijn 2 sijpesteijnsijpesteijn 5beeld-huidig_4

24 Reacties

Reageren
 1. casper

  Prachtig, mooie hoogbouw, goede hoge plinten met mooie uitstraling. Mooi ook dat het witte pandje blijft behouden, en zo een klassieke, goed ingepaste entree naar de hoogbouw krijgt.

  T wordt een mooi stukje stad, rondom de westzijde van het station. Modern, met hoogbouw en echt stedelijk. Zeker aan de aan deze kant van het station, rondom het jaarbeurs terrein kan dit prima. Laat echter de oostzijde lekker de kant van de oude binnenstad blijven!
  Ik hoop alleen wel dat er een gedegen wind analyse is gemaakt. dit is essentieel in een hoogbouw milieu, want rond de Rabotoren waait het af en toe al flink..

 2. Lp

  Pijn aan mijn ogen. Enige reden om dit te bouwen is geld. Neudeflat in t kwadraat.

 3. Bill

  Prima, hoe meer woningen des te beter voor de levendigheid…!!

 4. Chiem

  Prachtig. Precies wat dit stukje stationsgebied nodig heeft om het Forum lekker levendig te maken!

 5. Johan

  En ook bij dit project slaat de starters- en studentenschimmel weer toe. Dit keer vermengd met een seniorenkorstje. Dat dan weer wel.

 6. Eugene

  He potverdorie, alweer voor starters? Waarom eens niet voor goed verdienende dinky’s? Het geld klotst bij ons thuis tegen de plinten, en mijn vrouw en ik zouden graag hoog en droog in een woontoren willen wonen, maar alle hoogbouw is voor starters en studenten. Moeten we dan maar naar Rotterdam?

 7. hay

  Studentenschimmel? Utrecht is sinds juli vorig jaar juist actief nieuwe studenten uit het centrum aan het weren met de aanscherping van de regels omtrent wonen.

 8. Johan

  Eens met Casper en Chiem. Grootstedelijke bouw past in die omgeving. Eens met Bill ook: hoe meer woningen hoe beter voor de levendigheid. Maar…. Waarom moet de hele stad toch volgepropt worden met hokjes. Hokjes voor studenten en starters. En hier ook voor senioren. De stad en zeker de binnenstad smacht naar diversiteit in de woonvoorraad.

 9. Ralf1960

  Erg goed nieuws, de vergroting van het woningprogramma is goed voor de levendigheid in het centrumgebied. Dit nog los van het feit dat het centrumgebied met deze woontoren weer een impuls geeft aan een volwassen stadshart. Wel jammer dat het onherroepelijk bestemmingsplan hierop aangepast moet worden. Dat kost helaas weer tijd en gedoe met de notoire bezwaarmakers in de stad. Zou het zeer toejuichen als de start bouw snel kan beginnen.

 10. Thomas

  Mooi of niet, maar die 270 extra wooneenheden (bovenop alles wat al gepland is bv zijdebalen en rond HC) geven ook extra verkeersdruk van bewoners, hun bezoek, de pakketjesdiensten, verhuizers etc etc.

  Hoe moet dat straks allemaal over lotjes éénbaanswegen???

 11. Bernard Tomlow

  Wat mij verbaast in het ontwerp is het ontbreken van buitenruimte. In December zie ik al (of nog) mensen s,avonds om 23.00 uur nog buiten op het terras( bijvoorbeeld Jan Primus).Een flat zonder terras is een gemiste kans.

 12. Michiel

  270 “kleine” appartementen erbij als er 6.000 m² bijkomt? Dat is 22,22 m² per appartement! Dat valt toch niet serieus te nemen?

 13. Mimi

  Alwéér studenten & starters??? Op deze manier wordt of) de Utrechtse bevolking wel heel erg homogeen, met alle onwenselijke gevolgen (zie ook hierboven) van dien, of) nu gebouwd voor toekomstige leegstand, gezien het toenemende aantal studenten dat bij gebrek aan een fatsoenlijke studiebeurs maar bij de ouders blijft wonen.

  Ik begin deze eeuwige focus op korte-termijn-gewin van de Utrechtse projectontwikkelaars en niet te vergeten vooral ook de gemeente, goed zat te worden.

 14. Cico

  Levendigheid is een kulargument van de projectontwikkelaar en iedereen neemt het over. Kennen mensen de locatie wel? Lombok is niet bepaald een saaie wijk, het gebied tussen die wijk en het station is ook geen achterafweggetje. Lekker flaneren op je terras tussen de filerijdende auto’s, drukste treinknooppunt van NL en het intensieve fietsverkeer? Ik zou niet op die locatie willen wonen.
  En dan het ontwerp: het is gewoon een toren met hokjes en een witplastic gevel met een geometrisch patroon. Het oude rijksmonument is gedegradeerd tot een ingangspartij, er wordt niks mee gedaan. Lekker goedkoop, het komt neer op vierkante meters verkopen voor de hoofdprijs. Sorry naar ik word daar niet enthousiast over

 15. bovverboy

  Arm monument! Waarom geen royale appartementen, ook voor senioren? Of een mix van groot en klein? Eens met alle kritiek op het woningbouwbeleid dat alleen oog heeft voor snel gewin en niet kijkt naar woonbehoeften op langere termijn. En wat een fantasieloze bouwpakketarchitectuur…

 16. Jeannette

  Prachtig, heerlijk om zo in de stad te wonen.
  Maar ik snap er geen snars van waarom senioren klein zouden moeten wonen. Ten eerste omdat ik het kul vond dat senioren klein zouden moeten (willen) wonen, ten tweede omdat mobiliteit en balans minder worden meer hulpmiddelen in het vizier komen. Om die prettig te gebruiken is er ruimte nodig om te kunnen manoeuvreren en in huis te stallen.
  Toevallig zijn deze mensen over het algemeen gewoon geïnteresseerd om deel te nemen in het normale stadse leven, en hebben daarvoor nog geld ook nog.

 17. Lauk

  Zo’n gebouw – bijna even hoog als de Domtoren – slaat de schaal van de binnenstad verder stuk. 35.000 m2 mogelijk? Er is zoveel mogelijk. Willen we dat ook? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke belangen zitten hier achter? Toevoegen van ‘extra levendigheid’ aan het gebied? Wonen, werken, recreëren, winkelen, het is er allemaal al. Inderdaad lijkt dit erg gefocussed op de korte termijn winst voor projectontwikkelaars. Die fout is al zo vaak gemaakt, denk aan het oude Hoog Catharijne. Wanneer wordt er nu eens geleerd van de geschiedenis. Weer een impuls aan het volwassen stadshart. Wat ís dat eigenlijk? Houd de schaal van Utrecht in de gaten en maak niet datgene stuk wat Utrecht juist zo aantrekkelijk maakt. Ik mis een uitgebalanceerd plan, zonder drogredenen of reclame en PR praatjes. Hoeveel m2 per appartrement, wat gaan die kosten? Harde cijfers graag. Zo’n toren kan ook een stuk verder van de Dom vandaan, andere kant van het spoor? Met een horizontale roltrap (á la Schiphol) onder spoor door als verbindingen met de zo geliefde binnenstad.

 18. Fab

  Dat wordt een reeks inloopkasten zonder buitenruimte met een garantie voor het afgesloten zijn van de buitenwereld. Wat een dommigheid. Waarom zo,n bekrompen ruimtelijke invulling, want planning kun je dit niet noemen.

 19. Ollie

  Werd er niet ooit gezegd dat de torens die gebouwd zouden worden in de BINNENSTAD nooit de hoogte van de Dom zouden mogen benaderen. Prima, gooi de charme van de binnenstad maar te grabbel en bouw vooral geen torens en megalomane giga-troep aan de rand van de stad maar MIDDEN in onze geweldig fijne historische en prachtige binnenstad. Stelletje poenscheppende graaiers. Met de hartelijke groeten.

 20. D.B

  Ja, het is inmiddels bekend: de Gemeente gaat voor starters en studenten.
  Nu komt er dan iets, ook bedoeld voor senioren die nu nog de stad uitgejaagd worden. Maar… de huidige senioren willen geen klein flatje, ze willen iets dat ruim en comfortabel is 🙂

 21. Zonnewende

  Eens met de heer Tomlow (ik ben trouwens de bovenbuurvrouw van uw zoon :-)).

  Gisteren nog met mijn partner besproken dat we liever in een appartement in een stedelijke omgeving wonen dan in een huis in een buitenwijk. Ook op lange termijn. Maar dat we goed aanbod missen in het middensegment. Er wordt vanuit gegaan dat het middensegment in een huis wil wonen. En juist dat, is in grote steden op de lange termijn niet haalbaar. Inzet op hoogbouw is dan ook prima, mijns inziens.

  Maar wat ik enorm mis in de huidige appartementsbouw is een ruim balkon, liefst twee waardoor hele dag zon. Groot voordeel van appartement is dat je van grofweg februari tot en met oktober buiten kunt zitten/leven en dagelijks kan genieten van zonsopkomst en neergang. Maar dan wil je wel ruimte voor eettafeltje, luierstoelen en mooie grote plantenbakken. Dan kan een appartement prima concurreren met een woonhuis.

  Ook doorzonappartementen zijn maar weinig te vinden in nieuwbouw.

  “En voorts blijf ik van mening dat het gebruik van plaatmateriaal verboden moet worden”

  Om Cato vrijelijk te misbruiken 😛

  Baksteen, hout en glas is veel mooier dan al dat (witte, zwarte en grijze plaatwerk waarmee Utrecht nog steeds volgestampt wordt) En bovendien waardevaster. Dat laat het artikel elders over de gesloopte stationswijk nog maar een pijnlijk duidelijk zien….

  Neem alsjeblieft een voorbeeld aan de Amsterdamse ontwikkeling van het Oosterdok en Westerdok.

 22. Max

  Prachtig plan, ik wil er gelijk wonen ! Geweldig dat meer mensen de kans krijgen op in het Centrum West deel te gaan wonen. Daardoor kun je zo Lombok in lopen, maar ook de Binnenstad, naar een van de vele Theaters. Een eigen auto is overbodig door dat ook het OV terminal van NL aan je voeten zit.
  Het uitzicht moet ook er ook perfect zijn zeg..
  Lof voor de Gemeente !

 23. Toine Goossens

  Onbegrijpelijk dat de gebouwen rondom het station of voor wonen of voor kantoren worden gebouwd. Begrijpen ontwikkelaars en gemeenten nu nog niet dat die twee functies in de nieuwe wereld volledig geïntegreerd zijn?

  De nieuwe MKB ondernemer werkt wereldwijd en heeft behoefte aan werklocaties waar in de directe nabijheid ook medewerkers gehuisvest kunnen worden. Je loopt het station in, reist naar Schiphol en vliegt naar huis of naar de vestiging in de US of Azië.

  NS Centraal is ideaal.

  Het gebruik van de slogan is vrij voor iedereen.

 24. Nadibio

  Prachtige toren !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).