Omwonenden Neude willen nog wel eens zien of Stayokay er komt | De Utrechtse Internet Courant Omwonenden Neude willen nog wel eens zien of Stayokay er komt | De Utrechtse Internet Courant

Omwonenden Neude willen nog wel eens zien of Stayokay er komt

Omwonenden Neude willen nog wel eens zien of Stayokay er komt
Omwonenden van de Neude zijn er nog niet zo zeker van dat er een Stayokay hostel komt op het plein. Vanavond is er een inloopavond voor de buurt en de bewoners laten weten flink wat kritiek te hebben op de plannen.

Omwonenden van de Neude zijn er nog niet zo zeker van dat er een Stayokay hostel komt op het plein. Vanavond is er een inloopavond voor de buurt en de bewoners laten weten flink wat kritiek te hebben op de plannen.

Afgelopen vrijdag bracht de gemeente het bericht ‘Stayokay hotel in centrum Utrecht’ naar buiten. In het bericht kwam naar voren dat er een zogenoemd startdocument is vastgesteld. “Met de komst van dit Stayokay hotel krijgt Utrecht een nieuwe overnachtingsmogelijkheid die de gastvrijheid van de stad vergroot. Ook biedt het nieuwe hotel werkgelegenheid en stimuleert het de economie in de directe omgeving van het Neude,” was een deel van het bericht.

Dergelijke teksten schoten bij omwonenden in het verkeerde keelgat. Eén van de buren, die anoniem wil blijven, doet zijn beklag aan DUIC. “Er is nog niet een officieel moment geweest waarop we bezwaar hebben kunnen aantekenen en de gemeente brengt al min of meer naar buiten dat de deal helemaal rond is.”

Geluidsoverlast

Vanavond is er een informatieavond voor de buurt georganiseerd door Stayokay. Bewoners, buren en ondernemers zullen er aanwezig zijn om hun beklag te doen. “We hebben het plan van Stayokay ingezien en dat is echt heel snel in elkaar gezet. Er wordt bijvoorbeeld in beweerd dat het hostel geen extra geluidsoverlast met zich meebrengt en dat daar dus geen extra maatregelen voor hoeven worden te worden genomen. Maar dit zijn allemaal monumentale panden, die niet heel geluiddicht zijn. Het is nogal een verschil of er ‘s nachts een leegstaand kantoor naast je zit of 250 hostel-gasten.”

Aanzicht plein

Een ander punt waar de bewoners zich zorgen om maken is het aanzicht van het plein dat wordt aangetast in hun ogen. “We voorzien veel overlast in het soort gasten dat Stayokay met zich meebrengt. Toeristen die 20 euro overhebben voor een bed, zullen niet 30 euro op een terras uitgeven. Die gaan waarschijnlijk Euroshopper-blikken kopen en op het plein leegdrinken.”

Moeite van het onderzoeken waard

“Het klopt dat het Startdocument is vastgesteld: dat wil zoveel zeggen dat het college dit plan de moeite waard vindt om te onderzoeken,”  laat de gemeente weten. “Bezwaren worden zeker en zoals altijd meegenomen in het besluitvormingsproces en uiteraard informeren we alle belanghebbenden over de mogelijkheden daartoe.”

Het collegebesluit wordt verwacht in oktober. Over de manier van communiceren (‘Stayokay Hotel in centrum Utrecht’) laat de gemeente weten. “Deze nuancering is lastig samen te vatten in een korte kop, die vooral direct duidelijk moet maken waar het over gaat.”

55 Reacties

Reageren
 1. Zeurbewoners

  Hoewel het terecht is dat er bij zo’n plan kanttekeningen worden geplaatst is de reactie van de omwonenden weer heel typisch. In de buurt van het café waar ik werk is hetzelfde gezeur: in de levendige dynamische binnenstad willen wonen, maar protesteren tegen elke decibel. Ook is de klacht dat hostel bezoekers alleen maar geld zullen uitgeven aan euroshop blikken en niet in de horeca compleet ongegrond. Zijn deze mensen zelf nooit op vakantie geweest in hun jongere jaren? Is het idee dan niet dat je aan de slaapplek zo min mogelijk uitgeeft zodat je meer overhoudt om te besteden tijdens de reis? Utrecht heeft al weinig hostelbedden, laat het stay okay maar komen!

 2. jeroen kaakdorst

  Ik als naaste bewoner van de Neude zou graag aanwezig willen zijn op deze informatieavond, weet iemand waar en hoelaat dit zal plaatsvinden?

  Ook ik heb zeker mijn bezwaren tegen een hostel op deze locatie. Er is niets mis met méér toerisme naar onze prachtige stad, echter trekt een StayOkay hostel een slag mensen aan waarmee je als AAA locatie niet echt bent gemoeid. Vaak zijn dit backpackers die door Europa trekken en nu eenmaal weinig te besteden hebben. Hierdoor zullen zij eerder geneigd zijn om bij plaatselijke retail hun gerief te zoeken in goedkope alcohol, om deze vervolgens op straat te nuttigen. Daarnaast zal de geluidsoverlast navenant zijn, en zal er ongetwijfeld weer in mijn portiek worden geurnineerd. Nu dan eens niet door een student, maar door een dronken Amerikaanse backpacker.

  Utrechtse horeca lijken zich niets aan te trekken van de klachten van omwonenden. Een zeker cafe in mijn omgeving vond het nodig om tot 3.00 ‘s nachts het glas te dumpen in een stalen vuilcontainer. Heeft U enig idee wat voor kabaal dit maakt? Dit heeft in mindere mate te maken met de rust van de binnenstadbewoners, maar des te meer met de hautaine houding van de horeca uitbaters.

 3. dirk porrevoort

  Weg met dit plan!

 4. RobH

  Wat een rare redenaties van die bewoner. Als ik de wereld overtrek, dan verblijf ik, vooral in de weekend altijd in een hostel. En al die tijd heb ik nog nooit een blik bier op straat gedronken. Iets wat in Nederland ook niet zomaar mag.

  En daarnaast, ik kies voor een (centraal) hotel van waar ik EU.20 voor een bed betaal, omdat ik geen zin heb om EU.100 (of meer) voor een kamer te betalen, als ik al het geluk heb dat ze eenpersoonskamers hebben. Anders betaal ik het dubbele. En dat verschil geef ik graag uit in de plaatselijke horeca.

  Dat er wat aan de geluidsoverlast moet gebeuren is een feit. Het pand was een kantoor en er zal dus sowieso verbouwd moeten worden.

 5. Jiri

  Welkom StayOkay in onze mooie stad! En tegen de gasten zeg ik: Coffeeshop Andersom zit op loopafstand en de Appie op een steenworp afstand. Have fun!

 6. Kilgoretrout

  Wat een genimby zeg

 7. Russell Jackman

  Personally I’m really looking to buying cheap half-litre cans of beer and drinking them empty on the Neude square! Get some turkish pizza at the famous Ten Beste kebab house, have a puke against the old post office, and off to bed! Will be such an amazing week with my mates. Can’t wait!

 8. Jelmer

  Daarbij is een Stayokay nou ook niet echt een budget-hostel te noemen. De reizigers die echt op een laag budget reizen overnachten daar niet. Daarentegen juist wel weer veel gezinnen met jonge kinderen en ook ouderen.

  Zo’n voorziening is iets dat Utrecht echt mist. Dat hoort gewoon in een binnenstad van een grote(re) stad. En dan zijn er altijd omwonenden die bang zijn. Maarja, eens met de andere reactie: wel de levendigheid van de binnenstad willen, maar tegen van alles dat die levendigheid brengt zijn, is moeilijk met elkaar te rijmen.

 9. RobH

  Daarnaast valt het me op dat in de grotere steden soms hele gezinnen in een hostel overnachten. De kwaliteit en de uitstraling is vaak niets mindere dan een normaal hotel, alleen deel je een kamer (met een man of zes). Natuurlijk zijn er afgeragde hostels, maar er zijn ook hotels van een dubieuze kwaliteit.

  Ik weet het, het is allemaal redelijk anekdotisch bewijs (n=1), maar de hostelbezoeker wordt hier wel heel gemakkelijk als arme sloeber weggezet.

 10. Joe

  StayOK is een merk dat beslist niet alleen backpackers trekt maar ook gezinnen met kinderen etc. De vestiging bij Rhijnauwe is daar een mooi voorbeeld van. Ik werk vlakbij het hostel in de Boothstraat en geloof toch niet dat we daar nou zo vreselijk veel overlast van hebben. Ze zitten in ieder geval niet op straat bier te drinken. Dan is de overlast die de heren in het Gele Kasteel op het Janskerkhof veroorzaken vele malen groter. De Neude is bovendien zo’n beetje het best bewaakte plein van Utrecht dus ordeproblemen zie ik nu ook niet zo snel ontstaan.
  Ook volg de redenering niet dat klanten van een jeugdherberg niet op het terras gaan zitten. Lijkt me toch dat een goedkope overnachting meer ruimte in het budget laat voor terrasjes, uit eten etc. Keer de redenering eens om: wie gaat er nu een hoop geld uitgeven voor een reis naar Utrecht om daar op winderig plein C-merk pils te gaan zitten drinken?
  Desalniettemin heb ik mijn vraagtekens bij het plan voor een StayOK op de Neude. Een zo groot hotel zal een komen en gaan betekenen van allerlei gasten. Hoe aantrekkelijk ziet een mega-hostel eruit aan de buitenkant? Het aangezicht van de Neude zal denk ik drastisch veranderen. En hoewel ik dus niet verwacht dat er enkel zuipende jongeren naar het hotel zullen komen, moeten we in Utrecht wel oppassen dat we niet teveel in die doelgroep terechtkomen. Utrecht kan zeker meer budget-hotelkamers gebruiken. Het hangt erg van de formule die gekozen wordt af of de doelgroep die zich aangetrokken voelt breed genoeg is.

 11. jeroen kaakdorst

  Als je liever vrijwillig met 5 anderen gaat liggen ruften op een kamertje in een hostel t.o.v. een goed hotel met alle rust en privacy voor 6 tientjes meer, verdien je het predikaat “arme sloeber”, en lijkt het me allerminst waarschijnlijk dat je een bewoner bent van de binnenstad.

  He, kijk mij eens hautain doen!

  Anyway; je anekdotisch bewijs snijdt natuurlijk geen hout. Om er maar even mijn eigen N=1 tegenaan te gooien; ik heb zelf ook meerdere malen in (stayokay) hostels verbleven, en zeker onder de jongeren gaat het er ruig aan toe. Dat weet je zelf ook. Veel drank, veel schreeuwen, veel stappen. Logisch hoor, het is dan ook leuk om te doen, maar iets minder leuk voor de omwonenden die de volgende dag gewoon weer moeten werken. Daarom idd, NIMBY.

 12. Toine Goossens

  Eerst ZEUREN dan pas denken. Gewoon met een gestrekt been erin, terwijl je niet weet waarover je het hebt.

  Dat is bij uitstek een Nederlandse kwaliteit. Not In My Back Yard. We zijn druk bezig om de participatie samenleving bij voorbaat om zeep te helpen. Allen de eigen emotie telt.

  Het vorig jaar heeft de gemeente Utrecht de bewoners van Tuindorp gevraagd om hun mening te geven om in Tuindorp, bij wijze van experiment, welstandsvrij te mogen bouwen.
  Nou dat is door die lieve buurtbewoners met verbaal geweld direct onmogelijk gemaakt. Niets, niets niets deugde ervan.
  Niemand, maar dan ook helemaal niemand heeft echter iets gezegd dat relevant was voor welstandsvrij bouwen. Iedereen had het over die verschrikkelijke buren die er niet voor terug zouden deinzen om alle bouwregelgeving aan hun laars te lappen.
  Laat dat nou in de omgevingswet geregeld zijn. Daar ging de avond niet over. Maar de welstandscommissie is met veel steun van de Tuindorpers in stand gebleven!

  Het gedrag van bewoners loopt in deze situaties werkelijk de spuigaten uit. Om anderen te saboteren worden de meest afschuwelijke beelden opgeroepen. EN BEWIJST U MAAR EENS DAT IK ONGELIJK HEB.
  Het is de wereld op zijn kop.

  Vanavond gaat Stay Okay haar plannen toelichten. Daar is dan de mogelijkheid om vragen te stellen en om wensen kenbaar te maken. Probeer dat eens op een fatsoenlijke manier te doen.

 13. Tja

  OK. Ik vind dat bewoners on de binnenstad, zeker die in de woonstraten, ook recht hebben op hun rust en op een leven, maaaaarrrrrrrrrr; deze kritiek gaat toch echt te ver.

  We hebben het hier over de Neude notabene! Dat is hetzelfde als roepen dat er bij de Dam, Leicester Square, Unter dem Linden, of noem ze maar op, geen hostel mag komen. Wat een bull.

  Daarnaast: Stay Okay is een wat duurder hostel, waar vooral rustige mensen komen en veel ouderen of gezinnen met kinderen. Iedere Stay Okay in NL bevestigt dit beeld. Kamers van rond de vijftig euro, want in dat segment zit Stay Okay als je een kamer boekt, noem ik niet heel goedkoop trouwens. Daarnaast geeft het type reizeger waar Stay Okay zich op mikt juist veel geld uit aan de horeca, alleen is deze reizger wat meer op zoek naar bijzondere horeca. De terrasjes op de Neude zullen weinig meer klanten trekken, maar de koffietentjes ind e buurt des te meer.

  Het aangezicht van het gebouw zal er op vooruit gaan, want dit bankgebouw had toch echt de allure van een natte krant. Zeker als er een terras voor de deur komt. Met parassols en mooie luifels.

  Het Euroshopper voorbeeld; het merk bestaat zelfs niet meer, framing eerste klas. Een beeld in de hoofden van mensen proppen dat niet bestaat of niet realistisch is. Daarnaast zitten er op die gigantisch gore banken op de Neude juist nu alleen maar zervers halve liters weg te tikken. Haal die banken juist maar weg en laat er maar een extra terras komen.

 14. RohH

  @Jeroen: Ik weet niet hoe jij op 8 tientjes kom, maar als ik op een vergelijkbare locatie een éénpersoonskamer boek (Apollo Hotel) dan betaal in Eu.140 per nacht. Daar kan ik een hele week van liggen ruften in een kamertje (met 5 anderen).

 15. Marcel

  Wat is er mis met een goedkoop hotel in de binnenstad? Als je 20 euro voor een bed betaalt bespaar je minimaal 80 euro die je aan andere dingen kan uitgeven. Zeker voor gezinnen is een Stayokay een uitkomst. Als er al overlast ontstaat dan kan er altijd ingegrepen worden. Ik juich dit plan toe.

 16. Tja

  Ik weet niet in welke Stay Okay’s mensen verblijven, maar ik kom er zelden ruige, rauwe jongeren tegen die de boel slopen. Hooguit wat studenten of scholieren die een biertje drinken, naast alle gezinnen en wandelbejaarden overigens. daarnaast heersen er strenge regels en wordt je er uit gegooid als je overlast veroorzaakt.

  Misschien moeten mensen zich eens verdiepen in het merk stayOkay: http://www.stayokay.com/nl

  Op de website kijken de gezinnen op alle foto’s je recht in de ogen aan overigens. De hele uitsraling van de website is al niet goedkoop en gericht op feesten, maar op rust en ontspanning gericht.

  Zijn hier daadwerkelijk nog nooit mensen bij de StayOkay in Rhijnauwen op het terras een wijntje gaan doen ofzo?

 17. Mona

  Beste Jeroen, wáárom ben je eigenlijk in de binnenstad gaan wonen? Stel je die vraag eens (opnieuw). Ben benieuwd naar je antwoord.

 18. Tja

  Jeroen is gewoon een sukkel. Zich blauw betalen voor een plek in de binnenstad, terwijl hij in Lunetten voor een schijntje kan wonen in alle rust.

 19. Tja

  Misschien heeft Jeroen iets te veel busuitlaatgassen ingeademd.

 20. Jacco

  Hopelijk houden StayOkay / Utrecht hun rug recht, wat een geNIMBY hier. Eerst werd Vapiano al weggestuurd uit de Neudeflat, en nu dit.

 21. Joost

  Maar waar is nu eigenlijk de info avond en hoe laat?

 22. jeroen kaakdorst

  Ik ben in de binnenstad gaan wonen omdat ik houd van het grootstedelijk en historische karakter van onze binnenstad. Ook vind ik het prettig faciliteiten om mij heen te hebben zodat ik niet constant gebonden ben aan de fiets of de auto, en ik mij dus eigenlijk altijd te voet kan verplaatsen.

  Ik vind onze binnenstad een heerlijke omgeving, maar baal van lallerige studenten die voor mijn deur kotsen of in het portiek pissen. Kortom, mensen met gebrek aan fatsoen. Denkend aan een StayOkay op de Neude zie ik eigenlijk alleen maar een uitbreiding daar op.

 23. Kees Bangma

  Er bestaat al jaren een Stay Okay hotel in fe Utrechtse binnenstad.
  Is daar wel eens overlast geweest?
  Die angst van “buurtbewoners “, voor backpack toeristen die niet genoeg geld zouden uitgeven bij de horeca op het Neude, Is volkomen onzin.
  Alhoewel, als ik een backpack toerist was, en ik moest €30,_ per nacht betalen om met anderen op een kamer te slapen die aan het Neude ligt, dan zou ik me, terwille van mijn nachtrust , eerst beraden. In en om een backpackers hotel is het na 23.00 uur stil. Dat zijn de regels.
  In tegenstelling tot het Neude, want daar begint de herrie vaak rond deze tijd , en gaat tot in de kleine uurtjes door. Met dank aan de Horeca en de studenten. Die kopen liever ook hun bier bij de supermarkt en drinken dat op straat (voor hun studenten woning) op.
  Tja, je hebt natuurlijk altijd mensen die bij het minste en geringste bij voorbaat al gaan zeiken. Vaak is dat eigenbelang.
  Je hebt er voor gekozen om in de binnenstad te wonen. Als je daar niet tegen kan , ga dan lekker op backpack vakantie, het liefst voor een paar jaar.

 24. Bram

  De gemeente doet nu al zo z’n best om de Neude een kwaliteits-uitstraling te geven door er regelmatig allerlei schuttingen en containers te laten plaatsen voor ‘events’ en als die er niet zijn dan de troosteloze pop-up fietsenstalling.

 25. Tja

  Jeroen hier is echt hilarisch en spant de kroon.
  Wel de lusten, niet de lasten.

  Daarnaast is hij dus klaarblijkelijk nog nooit in een StayOkay gewees, zelfs niet in Rhijnauwen; en heeft hij dus ook niet naar aanleiding van mijn eerdere post de moeite genomen om de website te bezoeken. Daar zie je dat het pijsniveau hoger ligt, men zich voornamelijk op een andere doelgroep richt daan waar Jeroen bang voor is, er meer kamers zijn dan “dorms”. Kortom: Jeroen is het portotype NIMBY.

  Bovendien waarschijnlijk als student ooit zelf iemands voordeur onder gekotst; anders zou hij er niet zo bang voor zijn. Dan nog iets: Jeroen; er zijn genoeg straten in het centrum waar je in rust kan wonen. JIJ hebt gewoon de verkeerde plek uit gekozen dat is je eigen schuld. Ga dan niet anderen er mee lastig vallen. Als er ergens sowieso al veel overlast is, NU, dan is het op de Neude. Ik denk zelfs dat de StayOkay het gehele aangezicht, zoals eerder uitgelegd, juist gaat verfraaien.

  Overigens komen die lallende coprsballen niet in de StayOkay hoor, daar tref je vooral in cultuur en landen geïntersseerde studenten aan. De lallende zitten op de Griekse eilanden of in andere badplaatsen in de zomer.

 26. Peet

  Welkom stayoke
  Ik woon in de schoutenstraat
  De backpackkers dat zijn geen brallers en zuipers
  En in stayoke heerst orde rust en tucht
  Het bralvolluk komt vaak van buiten de stad,
  Die laten zich vollopen. En pissen tegen de gevels aan
  Nee hoor ik zie geen enkel,probleem bij stayoke
  Welkom
  Hier spreekt 30 jaar ervaring binnenstad

 27. Bas

  Lijkt me een prachtige aanvulling voor de stad. Al jaren wordt er geroepen dat er behoefte is aan meer betaalbare hotelfaciliteiten voor een specifieke doelgroep. Met een StayOkay in de stad kan in deze behoefte worden voorzien. En met de keuze voor de Neude ook nog in het bruisende hart van de stad

 28. Dirk

  Allereerst zijn klachten van mensen NOOIT gezeur. ik hoor hier over een dynamische binnenstad. dat is onzin. Ik woon al 42 jaar hier, en ik heb de stad zien veranderen van een mooie vredige, stad, tot een studenten-puinbak. De Terreur van de student verpest alles. Vroeger woonden en werkten er nog normale , Utrechts sprekende Utrechters. Maar de mensen die hier feitelijk horen te wonen zijn door deze uitwoon-stinkhok geluidsterroristen letterlijk verjaagd doordat de huren omhoog gingen en woningen werden afgebroken of omgezet tot studentenkotshok. Het probleem is dat er geen diversiteit aan bewoning is in de binnenstad. deze is verworden tot een speelplaats en een pretpark van de jongeren. Ze terroriseren ouderen en denken alleen maar aan zichzelf. Ze denken dat alles van hen is, en dat iedereen kan opsodemieteren omdat het leven een feestje moet zijn. De meeste studenten die aan het hbo studeren of de uni denken feitelijk op het lbo niveau van vroeger, het is als academicus triest te moeten concluderen dat we nu al 3 generaties hebben die niets kunnen, niets presteren, en alleen maar herrie kunnen maken, rommel kunnen maken, herrie kunnen schoppen en van Utrecht een onleefbare stad maken. We hebben al kanibaleneiland als herriestaat, laat onze binnenstad aub weer schoon en mooi worden zoals hij altijd is geweest. Tussen 1850 en 1990 was de binnenstad, schoon, en mooi, en keurig, het is echter de laatste jaren dat de generatie nix die op dit plan positief reageert, alle mogelijke normale vormen van leven probeert onmogelijk te maken. Ook in de stad horen de regels hetzelfde te zijn als in het dorp of het platteland. Omdat je toevallig in een stad woont en leeft wil het nog niet zeggen dat je geen rekening met anderen moet houden. In tegendeel. Er zou MEER rekening gehouden moeten worden voor omwonenden. Leven moet op nr 1 staan. En het bedrijfsleven op nr 2. Horeca is het minst belangrijk. Als je wat wil eten en drinken kook jezelf maar. Het ontploft nu al van de zuiphokken en de vreetschuren, we willen er niet-meer-bij. En wij zijn de mensen die dat bepalen, wij de oorspronkelijke bewoners die hier wel thuis horen en hier geboren en getogen zijn. !

  Ik heb gezegd.

 29. Charlotte

  Haha Dirk, sterk verhaal!

  Je bent denk ik de enige die hier uit eigen ervaring kan meepraten over de situatie tussen 1850 en 1900, dus daarover zal je wel gelijk hebben.

  Maar leven moet op nummer 1 staan, voor jou als oude vent in dit geval. Voor mensen als jij, die willen leven zoals het in 1900 was, hebben we plaatsen als Staphorst en Spakenburg. Ik denk dat je geweldig in het straatbeeld zou passen, ga er eens kijken!

  Ook de laatste 3 generaties die ‘niets kunnen en niets presteren’ zullen blij zijn als je weg bent. Kunnen we ons mooi richten op hard werken en geld verdienen, zodat er genoeg belasting binnenkomt om jouw AOW te betalen, zonder naar je gezeur te hoeven luisteren.

 30. Charlotte

  Pfoe je laat je wel een beetje gaan he Dirkje. Dit gescheld noem ik niet ‘iets presteren’, eerder ‘herrie schoppen’, terwijl je daar zo’n hekel aan had!

  Dan is onze generatie toch een stuk beter opgevoed. Als dit jouw opvoeding is, had je vader zich beter kunnen richten op zijn zoon wat meer fatsoen bijbrengen

 31. RobH

  Tot zover, onze academicus dirk.

 32. Charlotte, het zwijntje

  *Knor knor*

 33. Erwin

  Gezellig hier… Tijd voor een moderatortje @Duic..?

 34. Gas

  Ik zie hier wel een komische serie in van Utrechtse makelij, Een hotel op dat Neude, Dirk als eigenaar/receptionist, en Charlotte als frivole kamermeid, en niets dan klagers af en aan, gescheld (op z’n Utregs), maar elke aflevering een happy end, tijdens de serie wordt de spanning op gebouwd, gaan Dirk en Charlotte ooit iets krijgen, komt de vergunning rond, en wie is die mysterieuze vrouw met die bakfiets met twee kinderen er in. etc. Rtv Utrecht kom er maar in.

 35. Bert

  Een stad als Utrecht vernieuwd en zal er over 20 jaar anders uitzien dan nu. Kies je ervoor om te wonen in Utrecht accepteer dan ook dergelijke veranderingen. De lusten en ook soms wat lasten tja lijkt mij een fair trade.

  Een initiatief als StayOk past dan ook prima in de stad en sluit aan bij de visie op toerisme en de hotel nota welke zijn vastgesteld door de raad.

  De gekozen locatie lijkt mij uitstekend gekozen en is een echte aanvulling voor de stad.

  Bewoner van de binnenstad sinds 1985.

 36. Mona

  Dirk, gaat ‘ie lekker ouwe? Haha

 37. Tja

  Dag Dirk,

  Ik heb zelden iemand zulke flauwekul horen uitslaan.

  De StayOkay komt op de Neude, al sinds jaar en dag plek voor de horeca.

  Dan nog iets. Misschien bent u kort van memorie, maar steden hebben er tussen pak ‘m beet 185o en 199o dus niet goed bijgelegen, met als ultieme dip half jaren ‘7o en de jaren ‘8o. Bijna alles was grijs en grauw en uitgeleefd. De aanslag van de luchtvervuiling zat op ieder gebouw, straten werden bevolkt door junks en zwervers en er was veel verwaarloosde leegstand en er werd veel gesloopt. Laten we maar niet beginnen over mensonterende toestanden met open riolen, veel ziektes, vroeg voerlieden, etc, in de oude volksbuurten in de 19e en begin 2e eeuw, waar het vaak knokken geblazen was. Ik lust er zo nog wel een paar.

  De reden dat de stad veryupt is juist omdat mensen er graag willen wonen, daardoor stijgen de prijzen, dat komt door de verbetering van de binnenstad sinds de jaren ‘9o.

  Trouwens, net of een stad met alleen masar echte Utrechters die Utrechts proaten zo fantastisch is. Daar zitten namelijk helemaal geen rotte appels of tokkies tussen. Net als onder studenten. Veel mensen zijn nu eenmaal kut. In een stad zie je ze allemaal, de leuke mensen en de stomme mensen. Die vind je in groepen van verschillende afkomst. Of het nu studenten zijn of Utrechters.

  Ik zou trouwens niet graag in een stad met Dirks wonen, maar dat terzijde.

 38. Maarten

  Tja vat het netjes samen 🙂

  Trouwens de “oude stad bewoners” die gevlucht zijn, waren destijds allemaal wel zo slim om hun toen al uitgewoonde huis maar te gaan verhuren aan studenten… Dat vergeet Dirk nog te vermelden. Wat wel zo is, is dat de Neude nog niet heel lang een horecaplein is, dat is dan wel weer waar.

  Ontopic: Stayokay is een prima aanvulling voor de stad. Utrecht wordt weinig bezocht door schreeuwerige jonge reizigers, dus dat zal wel zo blijven. Het volk dat zich moeilijk kan gedragen (met name ‘savonds na een borreltje) zijn zowel studenten als opgeschoten uitgaansvolk. Dom lallerig gedrag is van alle lagen van de bevolking, de gemiddelde persoon heeft gewoon niet zo een dikke laag beschaving.

 39. Tja

  @ Jan, of moet ik zeggen Dirk,

  Als dit Utrechtese proat is, dan is het maar goed ook dat er ook andere mensen zijn komen wonen.

  Ja joh,die heerlijke jaren ‘6o en ‘7o, waarin het Utrechtse hart gesloopt werd om er Hoog Catherijne voor in de plaats bouwen.
  En dan die heerlijke jaren ‘8o, kuchkcuh van de buine smog, o pas op, nog een junk en nog een.

  Misschien zul je zien dat er genoeg leuke nieuwe Utrechters zijn, waarmee je een leuke avond kan hebben in de kroeg

 40. Jan

  Tja Pietjebel tegen het slopen van het Utrechtse hart hebben wij gedemonstreerd en niet zo’n beetje ook, vooral het mooie gebouw van de “Utrecht”en de singels en dat zie ik in deze tijd niet meer gebeuren de “nieuwe Utrechters” zijn verwende krengen kan hun het schelen dat het Muziekcentrum miljoenen meer kost en HC het Station en Stadskantoor.
  Ik was jarig en heb een junk 50 gulden ooit gegeven en ik heb nog nooit zo mooi lang zal die leven horen zingen!!!

  .

 41. Tja

  Beste Jan/ Dirk,

  Mak ik je eraan helpen herrinneren dat het vooral de zgn “echte” Utrechters in de gemeenteraad zijn die er vaak dubieuze belsissingen op na houden. Zo is HC toch echt door een, toch ook wel door een deel, echte Utrechters tot stand gekomen, omdat ze bang waren de concurrentie met Amsterdam te verliezen.

  Daarnaast zijn er een hoop nieuwe Utrechters tegen het prestige gebeuren hoor: TiVre, stadskantoor, tour, noem maar op. Ik heb het juist het idee dat veel zgn echte “Utrechters” dit juist staan toe te juichen, maar dat zal wel aan mij liggen dan.

  Overigens maken de echte “Utrechters” bij de FC er al jaren een zooitje van, supporters en bestuurders te weten. Misschien moet Velox maar weer opgericht worden.

  terug naar het topic, hoe kan een stayokay er nu voor zorgen dat Utrecht en de Neude er op achteruit gaan en voor overlast kan zorgen. Daar heb ik nog geen goed argument voor gehoord. Er zijn vooral argumenten langsgekomen, waaruit blijkt dat veel zorgen onterecht zijn.

  De stayokay zorgt namelijk al jaren voor het echte weekendgevoel voor veel Utrechters, lekker terrasje pakken in Rhijnauwen. Stayokay hoort er juist helemaal bij.

  Gegroet, een nieuwe Utrechter.

 42. "Frank"

  Ik wil ook wat zeggen!

 43. Jezus

  Ik vergeef het jullie allemaal, kinders.

 44. Wijk C bewoner

  Ik weet niet waar dit over gaat,

  maar ik ben tegen!

 45. Marco Knol

  Jaja, die Dirk. Die heeft nog de cholera-uitbraken in Wijk C meegemaakt eind 19e eeuw. 😉

  Maar meer on-topic heb ik twee opmerkingen/vragen:

  1.
  Hoe verhoudt een stayokay zich met eventuele plannen om ook in de Neude-flat een (high-end) hotel te vestigen?

  2.
  Hoe denkt de gemeente het verkeer voor de deur te gaan regelen? Het is niet dat in dat gedeelte van de binnenstad de fietspaden nou echt duidelijk te onderscheiden zijn van het voetpad. Althans, voor buitenstaanders. Ik weet het omdat ik hier +20 jaar woon, maar ik zie genoeg mensen zonder blikken of blozen van de stoep voor m’n fiets het fietspad opstappen. (op de een of andere manier doen ze dat dus niet bij de rijbaan)

 46. Y

  Weg met alles we willen geen levendige Utrecht heb ik gemerkt van de gemeente Utrecht net als het sluiten van coffeeshop zanzi en het sluiten van verschillende panden en zoals het beperkte aanbod in leidschenrijn! Ik als ras Utrechter ben het helemaal zat dat ik naar Amsterdam moet om te leven! ik zal overal bezwaar op tekenen ik zal Utrecht maken zoals hun het willen een saai lelijk stad met alleen zeurpieten.

 47. Newsfinder

  Juist wel een goede plek voor een stayokay.

 48. Bewoner binnenstad

  Ik woon dichtbij de Neude,,,al 30 jaar,,heb in de buurt wat nagevraagd, wat men van stayoke vindt op de Neude

  Er komt geen extra overlast
  Geen auto,s etc
  Geen extra bier gelal op de Neude
  Mensen die daar overnachten zijn geen brallers geen auto gedoe
  Tis lowbudget
  Laat maar komen stay oke
  De buurt is accoord

 49. liz

  Wat een hoop agressievelingen hier in de stad. Of ze nou voor of tegen iets zijn.

 50. Average Joe

  17 jaar geleden verhuisde ik naar Utrecht, daarvoor 2 keer in Utrecht geweest en was 2 keer verdwaald rond de catharijne singel met de auto…
  Ik koos uiteindelijk voor Utrecht omdat in Amsterdam de helft een andere taal dan Nederlands spreekt en ik hoor mensen graag denken in het Nederlands.
  Maar in mijn gedachten hoor ik amper de primitivos die in hier commentaar leveren en verbaal de controle verliezen.
  Mensen hebben over het algemeen weinig ruggengraat als het gaat om een blik naar zichzelf werpen.
  Wat dat betreft is het te vaak ‘de anderen’ die de duivel zijn en de oorzaak van hun ongerief in het leven.
  Waarom behandelen mensen elkaar niet met respect ? Ik kan me niet voorstellen dat iemand zichzelf door een verkeerde opmerking van een ander compleet vergeet en tekeer gaat als een op het Neude losstaande wasmachine met een baksteen erin – in no time liggen onderdelen verspreid over het hele plein en zijn voorbijkomende passanten gewond geraakt door het voorbijvliegende puin of konden op tijd wegkomen.
  Ik bied daarom als Utrechter mijn excuses aan Charlotte, jij mag misschien een beetje harteloos zijn door Dirkie de stad uit te wensen en ik ga voor mensen die op deze wijze en publieke oreren gewoon een straatje om, als mens behoor je dit niet naar je hoofd geslingerd te krijgen… mijn excuses juffrouw.
  Diep in zn hartsje zit een Dirk die nog nooit zo gescholden heeft als hierboven en het liefst ook gewoon een beleefde burger is die bij een rood stoplicht wacht tot het groen wordt.

  Meerdere malen is hier vermeld dat het PlaceToStay-hotel niet de allergoedkoopste is. Ook is er een algeheel verbod op drinken in het openbaar en is er in de binnenstad voldoende toezicht door beschermers op straat of mee-kijkend via camera’s.
  Dat de meeste toeristen geen geld op terrasjes willen uitgeven lijkt mij onlogisch maar het is wel logischer dat ze niet veel geld willen uitgeven op 1 plek.
  Omdat er ondanks wereldwijde economische crisis toch nog toeristen zijn en/of er al te vaak geen vrij tafeltje is op de terrassen vraag ik mij af of er überhaupt wel een crisis is geweest ? Zit deze crisis niet gewoon tussen de oren ?
  Dat beleggers geld kwijt raken is altijd al zo geweest en i.p.v. IJsland hadden deze mensen ook gewoon een risicoloze spaarrekening kunnen openen bij de AEGON of groen bij de SNS.

  Stel er komen maximaal 300 budget-toeristen slapen in het hotel. Zal dit plein en de binnenstad zich laten veranderen door deze 300 ? DIS IS UTREG ! not Sparta !

  Voor die paar omwonenden boven winkeltjes en horeca; U zult allen inspraak hebben en als U met elkander 1 front vormt een dergelijk project in goede banen danwel in de stad ofwel uit de stad kunnen leiden of is het lijden ?

  Iedereen een prettige dag gewenst, zowel vandaag als morgen !-)

 51. Toine Goossens

  @ Average Joe

  “Mensen hebben over het algemeen weinig ruggengraat als het gaat om een blik naar zichzelf werpen. Wat dat betreft is het te vaak ‘de anderen’ die de duivel zijn en de oorzaak van hun ongerief in het leven.
  Waarom behandelen mensen elkaar niet met respect ? Ik kan me niet voorstellen dat iemand zichzelf door een verkeerde opmerking van een ander compleet vergeet en tekeer gaat als een op het Neude losstaande wasmachine met een baksteen erin.´´

  Midden in de roos. Wie zich hier al niet kan gedragen, doet dat bij het stappen op de Neude al helemaal niet.
  Dat is nou net ook de kern waar het allemaal om draait.

  Het eigen gelijk, het eigen gedrag, het eigen territorium en zo kan ik nog veel zelfzuchtige menselijke eigenschappen noemen, leiden inderdaad in de binnenstad tot verdringing van ouderen en gehandicapten. Bewoners mogen zich daar zorgen over maken en moeten dat ook benoemen, anders wordt het nog veel erger.

  De oplossing ligt bij de horeca exploitanten. Zij nemen deel aan een gezamenlijk fonds om de veiligheid in de binnenstad te garanderen. Als de overlast toeneemt, dan dienen deze ondernemers actie te ondernemen. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de veiligheid.
  Een mooie gelegenheid voor Stay Okay om zich daar voor te profileren.

  Overigens wordt dit fonds via de gemeente gefinancierd door de eigenaren van het onroerend goed. In ieder biertje zit een bijdrage. Als dat nodig is moet die bijdrage dan maar omhoog.

 52. Weg met de democratie

  Waar blijft de verlichte despoot als je hem nodig hebt? Het is duidelijk dat dat hotel er gewoon moet komen, de omwonenden moeten maar even hun snaveltjes houden of verhuizen. Immers alle ‘overlast’ die men ervaard (wat inherent is aan het wonen in een binnenstad) wordt onmiddelijk geprojecteerd op een nieuw plan nog voor men van een klok of klepel weet. We moeten meer uitgaan van de grootste algemene deler, een paar zeurpieten hou je altijd maar als we daar onze stad door moeten laten inrichten kunnen we de boel netzogoed meteen opdoeken!

 53. Average Joe

  @ Toine
  Er zijn meer partijen die oplossingen kunnen brengen… bijv. burgers, politie, gemeente, politici en vast nog wel n paar…

  @Leve Mijn Vrijheid Maar Ik Woon Liever In Birma
  Vindt jij ook dat de meeste mensen het gewoon niet goed begrijpen ? Dat deze mensen beter kunnen verdwijnen zodat mensen zoals jij eindelijk eens af zijn van dat gemekker der stommelingen ?
  Vergeet dan niet, er zijn altijd mensen die naar je willen luisteren !! #ikbentochnietgek….

 54. Peter

  Dirk is behoorlijk in de war met zijn verheerlijk van de binnenstad tussen 1850 en 1990. Er was het grootste deel van die tijd niet eens stromend water. Behoeften deed men overal. Dat was echt nog wat slechter dan een paar pissende studentjes. De pleinen waren veemarkten en later foeilelijke parkeerterreinen.

  Het gaat juist sinds 1990 in alle opzichten veel beter met de stad.

  Ga ergens anders heen als bedrijvigheid en plezier van anderen je niet zint.

 55. Richard

  Hallo beste omwonenden,

  Ik ben een 55 plusser die vaak gebruik maakt van de diensten van stayokay, door met familie en (kleine) kinderen een aantal dagen te overnachten. Soms in een groene omgeving, soms aan zee en soms in een stadscentrum. Wij zijn spaarzame mensen, en moeten ons vakantiebudget wijs besteden.
  Onze ervaringen met jeugdherbergen in nederland en het buitenland zijn goed, we kiezen stayokay vanwege de rust en de kindvriendelijkheid (het is tenslotte een jeugdherberg)
  Wij zijn allen in het bezit van een museumjaarkaart en ee treinabonnement die je in principe in Utrecht goed kunt gebruiken.
  Kortom een aantal overnachtingen aan het Neude zou ons goed passen!
  Wat mij weerhoud om te boeken is de aggresieve en denigrerende houding van sommige omwonenden. Alsof het gedrag van iemand afhankelijk is van het salaris dat iemand krijgt!
  Wij hebben onze kinderen netjes opgevoed en ik wens ze niet in contact te laten komen met het soort mensen dat hier aan het vuilspuiten is. Kortom, ik kijk nog even de kat uit de boom.
  En als je als buurt de nette bezoekers schoffeert en afschrikt, wat houd je dan over………….?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).