Onduidelijk hoe vaak gemeente Utrecht toestemming gaf voor afwijken van opkoopbescherming Onduidelijk hoe vaak gemeente Utrecht toestemming gaf voor afwijken van opkoopbescherming

Onduidelijk hoe vaak gemeente Utrecht toestemming gaf voor afwijken van opkoopbescherming

Onduidelijk hoe vaak gemeente Utrecht toestemming gaf voor afwijken van opkoopbescherming
Foto: Robert Oosterbroek
Het is onduidelijk hoeveel vergunningen de gemeente Utrecht heeft uitgegeven aan vastgoedeigenaren waarmee ze zich niet hoeven te houden aan de opkoopbescherming. De gemeente zegt dit niet bij te houden. Wel heeft de gemeente een datalek gemeld omdat namen van toekomstige bewoners bij meerdere vergunningen leesbaar waren.

Het is onduidelijk hoeveel vergunningen de gemeente Utrecht heeft uitgegeven aan vastgoedeigenaren waarmee ze zich niet hoeven te houden aan de opkoopbescherming. De gemeente zegt dit niet bij te houden. Wel heeft de gemeente een datalek gemeld omdat namen van toekomstige bewoners bij meerdere vergunningen leesbaar waren.

Opkoopbescherming is een regel waardoor bijvoorbeeld beleggers of pandjesbazen een huis niet meer mogen kopen om het vervolgens te huur te zetten. Door deze regel moeten starters en mensen met een middeninkomen meer kans hebben bij het kopen van een woning. Het gaat om woningen die 587.000 euro of minder zijn waard (WOZ) zijn en het geldt voor de eerste vier jaar na aankoop.

Wie zijn vastgoed wel wil verhuren moet daar een vergunning voor aanvragen, er zijn namelijk een aantal uitzonderingen bedacht. Zo mogen woningen nog wel verhuurd worden aan bepaalde familieleden. Ook woningen die onderdeel zijn van een bedrijf of winkel zijn uitgezonderd. Huisbewaring voor twaalf maanden is ook toegestaan, waarbij een woning dus voor maximaal een jaar wordt verhuurd. Als laatste optie kunnen vastgoedeigenaren een vergunning krijgen als het verhuren echt belangrijker is dan de opkoopbescherming.

Hoeveel vergunningen?

DUIC was benieuwd hoeveel vergunningen er ondertussen zijn uitgegeven voor ‘koopwoning niet zelf gebruiken – opkoopbescherming’. De gemeente Utrecht laat weten dat dit niet wordt bijgehouden.

Via de website Officiële Bekendmakingen, waar een gedeelte van alle vergunningsaanvragen en besluiten worden gepubliceerd hebben we zelf wel een zoektocht ondernomen. Daar kwamen zo’n 54 toegekende vergunningen uit naar voren sinds de invoering van de maatregel in maart 2022. De meeste vergunningen werden verleend omdat er een familielid van de eigenaar in het huis kwamen wonen. Het is echter onduidelijk of dit aantal compleet is.

Datalek

Wel heeft de gemeente naar aanleiding van vragen van DUIC een melding gemaakt van een datalek. Wij konden namelijk zien wie de beoogde toekomstige bewoners waren van verschillende adressen waar de vergunningen voor waren verleend. Dit was simpelweg zichtbaar omdat ambtenaren vergeten waren de namen weg te lakken bij de vergunningen. Dit waren allemaal vergunningen die verleend waren omdat er een familielid, veelal een dochter of zoon, van de eigenaar in het huis ging wonen.

Hoewel wij 54 vergunningen vonden, gaat het wel sowieso om meer woningen. Een enkele specifieke vergunning die we tegenkwamen is namelijk geldig voor zo’n honderd (zorg)appartementen aan de Winklerlaan. Deze vergunning is uitgegeven omdat het hier om een nieuwbouwproject Hof van Tuindorp ging waarover de gemeente met de ontwikkelaar al afspraken had gemaakt. 

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
  1. Reau

    Tijd voor een paar WOO verzoeken zo te horen? Wellicht houden ze de aantallen niet bij, maar de vergunningen zelf 100% wel.

  2. Wim Vreeswijk

    Een oud spreekwoord luidt ‘wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best !

  3. Baliekluiver

    Als een overheid anno 2023 iets ‘niet weet’ weten wij genoeg!

  4. de Roeptoeter

    Wat een gave foto!

  5. Koel Hoofd

    Om de absurditeit van deze opkoopbescherming eens in een ander daglicht te zetten…
    €575.000 = 1.267.133 Gulden.
    U leest het goed, een miljoen tweehonderdzevenenzestigduizend en honderddrieendertig Gulden… en dat vind onze gemeente woningen voor starters en middeninkomens.
    De starters en middeninkomens meerpersoonshuishouden zijn er ook naar met 84.000 gulden voor een starter (modaal salaris) tussen 99.000 en 165.000 gulden voor de middeninkomens (stel met/zonder kids)

    Een ding is in die 30 jaar wel enorm veranderd…
    Starters en middeninkomens kunnen -ondanks dat ze een ton of meer per jaar verdienen – nu geen woning van een miljoen of meer kopen wat in de jaren negentig nog wel kon.
    Want toen was de sky the limit dankzij de nieuwe EU.
    Het was toen niet online cheapshit formuliertje invullen met als resultaat: “u kunt maximaal dit krijgen” maar bij een persoonlijke vis à vis afspraak in een kantoor onder genot van kopje koffie met koekje kreeg u de vriendelijke vraag “hoeveel wilt u lenen voor 6-7% rente?”
    Dus met een ton aan inkomen een hypotheek van 1 miljoen scoren was toen no problemo want het was je eigen verantwoordelijkheid om die kosten op te brengen.
    Diezelfde EU heeft het kredietlimiet drastisch ingeperkt omdat de EU (steenrijke mensen die zich verrijken met uw centen) vind dat burgers te dom zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen bezit en leven.

    Maar goed dat de Euro is ingevoerd, dan lijkt het drama toch een stuk minder groot dan wat de EU en onze hopeloos falende overheid lachend over ons heeft uitgestort

  6. Ted Danson

    @Koel Hoofd: als je verwacht dat de gemeente net als jij 21 jaar na dato nog in guldens blijft rekenen ligt de absurditeit toch echt bij jou.

    Verder heb je blijkbaar een soort Griekenland voor ogen qua onbeperkt bijlenen zonder regels. Lijkt me ook wel lekker, maar weet jij zeker dat je niet aan de kant van die ‘steenrijke mensen’ zit die daar niet geheel toevallig toch altijd als winnaar uit komen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).