Onrust bij Utrechtse woongroepen sinds overname SSH; straks alleen nog plek voor studenten Onrust bij Utrechtse woongroepen sinds overname SSH; straks alleen nog plek voor studenten

Onrust bij Utrechtse woongroepen sinds overname SSH; straks alleen nog plek voor studenten

Onrust bij Utrechtse woongroepen sinds overname SSH; straks alleen nog plek voor studenten
Foto: SSH
Er is onrust ontstaan in een aantal Utrechtse woongroepen. Nu SSH Student Housing sinds kort de woningen heeft overgenomen van woningcorporatie Bo-Ex is er straks alleen nog plek voor studenten. Bewoners zouden zich zorgen maken over het voortbestaan van hun manier van leven en ook de politiek bemoeit zich met de zaak.

Er is onrust ontstaan in een aantal Utrechtse woongroepen. Nu SSH Student Housing sinds kort de woningen heeft overgenomen van woningcorporatie Bo-Ex is er straks alleen nog plek voor studenten. Bewoners zouden zich zorgen maken over het voortbestaan van hun manier van leven en ook de politiek bemoeit zich met de zaak.

Vorig jaar werd bekend dat SSH en Bo-Ex woningen zouden gaan ruilen. Het ging toen om 500 zelfstandige woningen en studentenkamers van Bo-Ex, die geruild werden tegen 350 zelfstandige woningen van SSH.

Nu zijn er zo’n veertien Utrechtse woongroepen in handen gekomen van de studentenhuisvester. Dat betekent dat zodra er iemand uit die huizen vertrekt er een student voor in de plaats moet komen. Voorheen konden de bewoners zelf een nieuwe medebewoner selecteren.

Politiek

Pepijn Zwanenberg van GroenLinks zegt dat de mensen die er nu wonen vanwege het nieuwe beleid hun manier van leven op moeten geven. “Niks ten nadele van studentenhuizen, maar een woongroep is echt iets anders. Daarom wil ik dit voorkomen. We hebben juist meer woongroepen nodig in onze stad, niet minder.”

SSH erkent dat er straks alleen nog maar studenten kans maken op de woningen, maar dat de bewoners nog wel iets te kiezen hebben. “Wij zijn een studentenhuisvester en vinden dat de mensen die er nu wonen nog steeds zelf de keuze moeten hebben over wie er bijkomt, maar dat moet wel een kandidaat zijn die bij ons staat ingeschreven.”

Ouder

De huidige woongroepen bestaan voor een groot deel uit mensen die wat ouder zijn en ook al zijn afgestudeerd. De betreffende huizen zouden al jaren als woongroep dienstdoen, maar stonden nooit op die manier geregistreerd omdat dat bij Bo-Ex niet nodig was.

Zwanenberg vindt dat er bij de overdracht tussen SSH en Bo-Ex niet zorgvuldig genoeg gekeken is naar de specifieke situaties. “Dat gebeurt in ieder geval niet bij deze veertien panden. De SSH wil hen niet erkennen als woongroep. Dat kan en moet anders. Erken hun status als woongroep en laat deze mensen samenwonen in de vorm die bij hen past, en waar de SSH trouwens al ervaring mee heeft.”

Waar deze woongroepen zich precies in de stad bevinden wilde SSH vanwege privacyredenen niet zeggen.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Tja. Stichting Studenten Huisvesting. De naam zegt het al. Niet Stichting Utrechtse Woongroepen. Of iets dergelijks.

 2. Erik

  @JdV:
  Het was van Bo-Ex. Verkocht aan SSH.

 3. Koel Hoofd

  Arme bewoners, kan hun bezwaren heel goed begrijpen.
  Een 18 jarige zit toch in een heel andere levensfase dan een dertiger, heeft iets te maken met hormonen en gezond verstand.
  Bijvoorbeeld de vele illegale corona feestjes in studentenhuizen om de huidhonger en dorst te stillen, terwijl de rest van de wereld probeerde om zich aan de adviezen te houden.

  Waarschijnlijk maken ze bij de rechter meer kans dan bij de politiek, want die komen niet verder dan hun groene mening geven. Terwijl de rechter net een zeer zwaarwegende uitspraak heeft gedaan over een ongestoord gezinsleven….

 4. Hadjememaar

  Het staat mij bij dat Bo-ex opgericht is om “jongeren” te huisvesten, waarbij het ontstaan van woongroepen de bedoeling was. We hebben bij ons in de buurt zowel grote SSH woningen als grote Bo-ex woningen, ze zijn niet te vergelijken. De bewoners van SSH panden wonen één of twee jaar en verbinden zich niet met de buurt. De bewoners van de Bo-ex panden wonen er 10-tallen jaren en verbinden zich juist wel met de buurt. Ze zorgen ook goed voor hun pand en de buurt. Best raar als het huis waar je al jaren woont en in geïnvesteerd hebt ineens een studentenhuis wordt.

 5. Anne Marie ten Berge

  Laat mij nu altijd verteld zijn dat SSH betekende: Stichting Sociale Huisvesting! en dat de Stichting Studenten Huizen (SSH) vroeger, met zicht op de Weerdsluis een gezellige mensa dreef!

 6. Peter

  SSH heeft niet voor niets Jebber opgericht om dit soort verhuur te faciliteren. Erken gewoon de inschattingsfout en breng de huizen daar onder. Dan kun je de doorstroom van oud-SSH huurders naar deze woongroepen begeleiden en maak je in de studentenkamers plek voor nieuwe studenten. Win-win.

 7. Ties

  Een groep werkende dertigers zou prima in staat moeten zijn zelf een huis te regelen om samen in te wonen. Dan houden we in de sociale woningbouw meer woningen over voor studenten en gezinnen die het echt nodig hebben.

 8. JdV

  @Erik: Juist. Studenten huisvesters.
  @ Anne Marie: Dan is het maar goed dat je nu weet waar SSH voor staat. Google is je beste vriend.

 9. W.

  Volgens mij beheert SSH inmiddels heel wat panden die niet alleen aan studenten worden verhuurd. Snap de zorgen van de woongroepbewoners wel.

 10. Balderik v. Ravenzwaaij

  @jdv incorrect. De SSH heet van origine: Stichting Sociale Huisvesting. Dat men daarna de naam heeft omgevormd is een andere kwestie. Maar vanaf begin jaren 90 tot 2010 was het Stichting Sociale Huisvesting. En in die tijd zijn al de woongroepen opgestart, komt bij dat zij woningen van Boex hebben overgenomen ……….. geruild………. en terecht maken mensen zich dan zorgen opgescheept te worden met studententuig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).