Bouw nieuwe stadswijk op Defensieterrein in Utrecht start in 2019 - De Utrechtse Internet Courant Bouw nieuwe stadswijk op Defensieterrein in Utrecht start in 2019 - De Utrechtse Internet Courant

Bouw nieuwe stadswijk op Defensieterrein in Utrecht start in 2019

Bouw nieuwe stadswijk op Defensieterrein in Utrecht start in 2019
In 2019 wordt gestart met de bouw van de nieuwe stadswijk in Utrecht op het Defensieterrein in de Merwedekanaalzone. De gemeente heeft het Stedenbouwkundig Plan vastgesteld.

In 2019 wordt gestart met de bouw van de nieuwe stadswijk in Utrecht op het Defensieterrein in de Merwedekanaalzone. De gemeente heeft het Stedenbouwkundig Plan vastgesteld.

In dit plan van ontwikkelaar BPD staat hoe de nieuwe woonwijk met 600 woningen (waarvan 120 in de sociale huur en de overige in verschillende prijsklassen koop, eengezinswoningen en -appartementen) eruit komt te zien. Nu de gemeenteraad op 8 februari de Omgevingsvisie Merwedekanaalzone en het bestemmingsplan Defensieterrein heeft vastgesteld, kan begin 2019 worden gestart met de uitvoering.

“Bij de planvorming is uitdrukkelijk naar de mening van buurtbewoners geluisterd”, volgens wethouder Kees Geldof. “We bouwen op het voormalige Defensieterrein een nieuwe stadswijk, die zoveel mogelijk voldoet aan de verwachtingen van nieuwe bewoners en bewoners van omliggende buurten.”

Het terrein is nu een grote zandvlakte.

Autoluw

Het wordt een autoluwe wijk waar niet op straat wordt geparkeerd, ook niet door bezoekers. In de parkeergarages komen elektrische laadpalen en ruimte voor fietsparkeren, deelauto’s en andere innovatieve mobiliteitsoplossingen.

Er komt ook een zogeheten ‘sky-walk’, die overdag toegankelijk is voor publiek. Aan deze sky-walk komen dak(moes)tuinen voor bewoners en enkele woningen. Een nieuw park aan het Merwedekanaal is ook onderdeel van het plan.

Impressie van de Skywalk

In de stadswijk komt een aantal grote bomen en waterpartijen en de woningen worden energiezuinig. Ze krijgen geen gasaanlsuiting of stadsverwarming, maar collectieve warmtepompen in combinatie met zonnepanelen. Aan de rand van de wijk komt een hoge woontoren van 70 meter.

In de nieuwe wijk is ruimte voor kleinschalige voorzieningen, bijvoorbeeld een sapjes-bar, sportschool of een fietsreparatiepunt en een centraal punt om online bestellingen en pakketten te kunnen afhalen.

11 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Goh wat ben ik blij dat ik niet meer in Utrecht woon!

 2. Kakhiel

  @fred: wij zijn ook blij dat je niet meer in Utrecht woont.

 3. Jasper

  Goh wat ben ik blij dat ik in Utrecht woon!

 4. Alex

  @Kakhiel

  Hahahaha

 5. Dirk

  “Het wordt een autoluwe wijk waar niet op straat wordt geparkeerd, ook niet door bezoekers.”

  Mooi, dit soort maatregelen zorgt ervoor dat de luie tokkies wegblijven.

 6. R.v.t.

  Als men er nu ook voor zorgt dat door gebruik te maken van transparante zonnepanelen in plaats van gewoon dubbel glas en men overal LED lampen gebruikt

 7. Lombokker

  Leuk hoor, zo’n Skywalk. Gaat ongetwijfeld een succesnummer worden bij jongelui uit omliggende wijken. Maar daar is deels al op geanticipeerd, zo zie ik.

 8. Massegast

  Bij een beetje strenge winter, wordt dat kou lijden met die warmtepompjes. Zie de berichten over De Trip. Aansluiten op de al aanwezige stadsverwarming is toch zo simpel. Het nieuwe WOS (Warmte Overdracht Station) van Eneco ligt er verdorie naast! En daar zal het milieu echt niet minder van worden.

 9. Dom

  Hallelujah! Een halve eeuw na de London Pedway gaat ook Utrecht een heuse Skywalk realiseren, men moet immers “met de tijd mee gaan”. En wat een succes was dat! (https://vimeo.com/80787092)

  Eureka! Het scheiden van verkeersstromen, dat we daar niet eerder op zijn gekomen!
  Zou de stedenbouwkundige geïnspireerd zijn door de bijna 100 jaar oude tekeningen van architect Ludwig Hilberseimer? (https://www.flickr.com/photos/98803345@N06/9505002727)

  Door te bouwen op parkeergarages hoeven de meeste bewoners helemaal niet op straat te komen. De straten lijken daarmee niet alleen autoluw, maar ook bewonerluw te worden. Dit zal vast enorm bijdragen aan een levendig straatbeeld!

  En dan ook nog van die moderniteiten zoals een fietsenreparatiepunt (hebt u daar wel eens van gehoord?) en een centraal punt om pakketjes af te halen. Wat een creativiteit! De rest van Nederland blijft achter. Wat zijn we jaloers

 10. MA

  600 woningen lijkt mij een druppel op een gloeiende plaat, had er nu niet wat meer gebouwd kunnen worden? Gierende woningnood, prijzen die uit de pan vliegen en dit is dan een reactie. Leuk prestigieus project maar doet niet veel aan het probleem.

 11. Wil

  @MA Dit deelgebied (voormalig defensieterrein) is slechts een stukje van de gehele merwedekanaalzone die herontwikkeld gaat worden.. Dan hebben we het in totaal over ongeveer 6000 woningen. Dat zijn gelukkig iets meer druppels op de gloeiende plaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).