Opvang 400 asielzoekers Overvecht van start | De Utrechtse Internet Courant Opvang 400 asielzoekers Overvecht van start | De Utrechtse Internet Courant

Opvang 400 asielzoekers Overvecht van start

Opvang 400 asielzoekers Overvecht van start
Het gebouw aan de Einsteindreef, waar asielzoekers tijdelijk worden opgevangen. Foto: Socius
De veelbesproken tijdelijke huisvesting van asielzoekers in Overvecht gaat eind deze maand van start. Door verschillende omstandigheden is de duur van de huisvesting uiteindelijk teruggebracht van dertig naar twintig maanden. 

De veelbesproken tijdelijke huisvesting van asielzoekers in Overvecht gaat eind deze maand van start. Door verschillende omstandigheden is de duur van de huisvesting uiteindelijk teruggebracht van dertig naar twintig maanden. 

Oorspronkelijk zou de tijdelijke huisvesting in juni 2016 al van start gaan. Tot november 2018 zullen 38 studenten en maximaal 400 asielzoekers aan de Einsteindreef gaan wonen. Hier worden in samenwerking met buurtbewoners onder andere cursussen in Engels en ondernemerschap gegeven. Dit project wordt ‘Plan Einstein’ genoemd.

Aan het einde van deze maand zal de eerste groep asielzoekers het pand betreden. Deze groep bestaat alleen nog uit volwassenen, gezinnen zullen pas in het pand komen wonen als de verbouwing medio mei is afgerond. In november 2018 zullen de asielzoekers door het COA op een andere locatie worden ondergebracht. Waar dit zal zijn is nog niet bekend.

Verbouwing

In november 2018 zal het pand aan de Einsteindreef omgebouwd worden naar huurwoningen voor jongeren, starters en expats die tijdelijk voor hun werk in Nederland verblijven. Het zal om 230 gemeubileerde studio’s en appartementen gaan.

Voor de bewoners zal een gemeenschappelijke groene daktuin op het gebouw komen en er wordt gekeken naar de mogelijkheid om een stuk aan te bouwen. Daarnaast wordt er uitgezocht of er in de toekomst gebruik kan worden gemaakt van leegstaande kantoren in de omgeving om het project uit te breiden.

Plan Einstein

Plan Einstein wordt onder andere gefinancierd vanuit een Europese subsidie. Deze subsidie dient om integratie en opvang van asielzoekers beter samen te laten gaan met de betrokkenheid binnen de wijken waarin de opvangcentra geplaatst worden.

Tijdens de bekendmaking van het project begin vorig jaar stuitte het plan echter op veel weerstand en onbegrip vanuit de buurtbewoners. Dit leidde zelfs tot meerdere relletjes op straat tussen de voor- en tegenstanders van de opvang in de wijk.

De voornaamste kritiek op het woon- en leerplan voor de asielzoekers ging over de vraag of er in Overvecht niet eerst gekeken moet worden naar de huidige problemen in de wijken, voordat er een opvang wordt geplaatst.

1 Reactie

Reageren
  1. Smurfin

    400 asielzoekers op 38 studenten?? Is dat niet een béétje uit balans?? Wat is er uiteindelijk gedaan met de bezwaren van buurtbewoners? Hoe kijken die hier tegenaan vraag ik me af.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).