Vraag en aanbod op de koopwoningmarkt zijn ook in 2020 verder uit elkaar gegroeid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Steeds meer woningen worden boven de vraagprijs verkocht en er wordt procentueel gezien ook steeds meer boven de vraagprijs betaald. Dat geldt ook voor huizen in Utrecht.
Waar overbieden in 2017 nog een fenomeen was dat vooral in Amsterdam en een aantal andere grote steden, waaronder Utrecht, voorkwam, is het in 2020 de norm geworden voor het hele land, aldus het CBS. Landelijk werd in 2020 de helft van de huizen verkocht boven de vraagprijs, terwijl dat in 2015 nog 7 procent was. Als er meer woningen boven de vraagprijs worden verkocht is dat een teken van een krapper wordende koopwoningmarkt.
Utrechtse huizen gingen vorig jaar gemiddeld 6,7 procent boven de vraagprijs van de hand, tegenover 1,2 procent in 2017. Landelijk gezien lag dat percentage vorig jaar alleen in Almere hoger. Daar gingen woningen gemiddeld 7 procent boven de vraagprijs weg. In de provincie Utrecht valt verder Nieuwegein op, waar gemiddeld 6,5 procent meer werd betaald dan de vraagprijs.
Tekst loopt door onder het kaartje
Ook worden woningen sneller verkocht dan een aantal jaar geleden. Begin 2015 stond een verkochte woning in Nederland gemiddeld tien maanden te koop, maar in de jaren daarna begon dat terug te lopen. Eind 2020 is de gemiddelde aanbodtijd van verkochte woningen in geen enkele provincie langer dan drie maanden.
Gekoppelde berichten
Piek op Utrechtse woningmarkt; Afgelopen zomer meer huizen te koop gezet en verkocht
In de stad Utrecht zijn afgelopen zomer veel meer huizen verkocht dan normaal in die…
Vier vragen over de huizenprijzen in Utrecht
Dat de prijzen voor koophuizen al een tijdje de pan uit rijzen, is voor de…
Eerste woningen Wonderwoods in de verkoop; prijzen tussen 342.000 en 1.155.000 euro
De eerste woningen van het veelbesproken vastgoedproject Wonderwoods staan te koop. De twee groene torens…
16 Reacties
ReagerenMooi. Volgend jaar huis in de verkoop. Kom maar op met dat overbieden.
Overbieden op huis is de nieuwe prijs van waaraf geboden kan worden op een nieuw te verkopen buis in dezelfde straat.
Hoe hoog kunnen die woningprijzen eigenlijk worden in Utrecht?
Gaan we op afzienbare termijn Amsterdam van de troon stoten?
@Koel Hoofd
De primaire drijver achter de huidige huizenprijzen is geldontwaarding. Ze kunnen maar twee kanten op.
Als de ECB in dit tempo geld blijft ontwaarden (bijdrukken) dan is er over 4-5 jaar vrijwel letterlijk geen huis onder de 1.000.000 Euro meer te koop. Niemand’s spaargeld is nog een fluit waard, pensioenen zijn er niet meer en een brood zal 10 Euro kosten. De econonie is verwoest.
Stoppen ze met geld ontwaarding dan volgt een mega-beurscrash en gaan we een ongekende financiele crisis in, waarbij de huizenprijzen over een periode van 4-5 jaar met een procent of 30-40 zullen dalen. Net als in 2008-2013. Misschien wel meer, want de bubble is nog veel groter dan in 2008. De economie is dan nog steeds serieus naar de filistijnen (vele vele vele bedrijven zullen sneuvelen), maar er is wel een kleine kans op herstel in een Japan-scenario.
Meer smaken zijn er niet. Politici hebben geld kapot gemaakt.
@JdV en wat denk je daarvan terug te kunnen kopen met deze exploderende cijfers? Een studentenkamer? Je geld wordt zo minder waard hoor.
@ Scherpschutter, Zolang onze socialistische zuiderburen geen enkele verantwoordelijkheid nemen met hun begroting blijft het zo doorgaan. Pas als we eens goed optreden en landen als spanje en italie uit de euro gooien kunnen we aan een stabiele munt bouwen.
@uutje: geen probleem. Heb vorig jaar al nieuwbouw woning gekocht in project dat volgend jaar zal worden opgeleverd. Yegen die tijd is dat nieuwe huis ook al weer 15% meer waard dan dat ik er vorig jaar voor heb betaald. Dus aan 2 kanten winst. Huidige woning stijgt nog steeds door in prijs en levert volgend jaar meer op dan nu.
Nieuwe woning gekocht tegen prijs uit 2020, levert bij oplevering in 2022 ook al weer meer op.
Leuk is dat mijn nieuwe huis 30% duurder is dan mijn huidige woning. Maar door de zeer lage hypotheekrente kost mijn nieuwe huis minder dan mijn huidige woning. Wel 50m2 groter en met 300m2 grond. Dus wat mij betreft kan er niet genoeg ovetboden worden. Las vandaag trouwens bericht dst het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht is. Helemaal top!!
@ JdV
Je weet dat de huizenmarkt een enorme luchtbel/ zeepbel is die op knappen staat, omdat er gebakken lucht verkocht wordt? Kan ieder moment knappen als mensen niet meer geloven in het sprookje. Dat kan zomaar eens sneller zo zijn als jij denkt. Maar dan gaan alle “vermogenden” weer krokodillentranen huilen en moet de overheid het weer oplossen.
Niet gaan huilen strakjes he als het piramidespel gigantisch instort en de bank uiteindelijk beslag legt op je huis. Formeel gezien zijn zij namelijk de eigenaar en en niet jij. In feite lease je een soort van je huis.
Als tweeverdieners in Utrecht komen we niet eens in aanmerking voor een eengezinswoning in de eigen gemeente. Het kapitalistisch systeem faalt de burger volledig. Waar denk je werknemers vandaan te halen als ze niet eens in de wijde omgeving kunnen wonen?
De hyperfocus op ongelimiteerd ondernemen en bedrijvigheid maakt de leefbaarheid kapot. Utrecht moet weer voor mensen worden, dat was altijd haar charme als grootste ‘dorp’ van Nederland.
@Cas 09:33
Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar ook zonder de zuidelijke socialistische welvaartsverstokers hou je flut fiat geld over. Nepgeld dat ieder jaar minder en minder waard wordt, omdat de overheid het bijdrukt uit lucht. Net zoals de Gulden en de Mark. Ook waardeloze flut-geldeenheden.
De uitgifte van geld behoort niet toe aan een overheid. Iedere fiat valuta OOIT is uiteindelijk gecrasht omdat politici hun tengels niet uit de honingpot kunnen houden.
Geld moet je aan private partijen overlaten. Alleen diegenen die de meest betrouwbare, waardevaste en ronduit keiharde valuta uitgeven (en het meeste betaalgenak bieden) zullen overwinnen. Niemand wil geld waar een ander mee kan rommelen…
Het is hoog tijd om het overheidssysteem van monetaire zwendel op de schroothoop der kardinale vergissingen te gooien. Het moet afgelopen zijn met deze valsemunterij. De onder- en middenklasse wordt compleet leeggezogen.
@Uutje: Banken nemen niet zomaar ineens huizen in beslag hoor. Prijsdalingen zijn alleen maar vervelend als je op dat moment je huis moet verkopen. Als je netto woonlasten hetzelfde blijven qua hypotheek de komende 20 jaar is dat vele malen beter dan voor veel geld huren en elk jaar een paar procent huurverhoging er over heen. Dus nee hoor, ik ga niet huilen. De hypotheeklasten die ik de komende 20 jaar heb zijn lachwekkend laag ten opzichte van de huurder. Crying all the way to the bank. Blijf jij maar lekker huren !
@Bram: Tweeverdieners. Dat zegt dus helemaal niks. Twee keer minimumloon? Dan klopt je stelling. Twee keer modaal? Dan al niet meer. Twee keer de Balkenende norm? Onzin.
Tussen de 200k en 400 k staan er 314 woningen te koop in Utrecht.
Wellicht stel je te hoge eisen. Wellicht heb je nooit geld gespaard om in een huis te investeren.
Maar er zijn huizen te koop, ook voor mensen met minder hoge inkomens.
@Scherpschutter
@Cas
De reden waarom overheden zonder tegenwerking van de grote bedrijven de Euro konden devalueren/deprecieren is omdat gunstig is voor de export buiten de EU dus de VS, China etc… Italiaanse en Spaanse bedrijven (plus hun toerisme-horeca) vroegen voorheen ongetwijfeld ook hun overheden op de Lire en de Peseta laag te houden. Het werkt als een exportsubsidie op kosten van iedereen die zijn geld niet dezelfde dag uitgeeft, en daar zijn die bedrijven natuurlijk NIET vies van 😉
Tja, dit lijkt een probleem, maar dat is alleen voor de mensen die zonodig hip in de staf willen wonen. Kijk je wat verder buiten de stad dan is er nog best wat te krijgen voor een normaal bedrag. Vandaag de dag wilt iedere starter al gelijk een huis in de beste, meest gewilde buurten. Ik heb ruim 20 jaar geleden gekocht en mijn hypotheek allang afgelost, dus hier klotst het geld inmiddels tegen de plinten
@Mark van Roozendaal: i.p.v. met stellingen kun je met bedragen komen, en met woonplaatsen.
@Mark van Roozendaal: met het geld dat tegen je plinten klotst ben je de winnaar van het (bijna) piramidespel op de huizenmarkt, want starters moeten steeds meer inleggen om de woningwaardestijgingen uit het verleden te betalen. Nederlanders beseffen niet, of niet voldoende, dat je niet slapend rijk kunt worden met COLLECTIEVE woningspeculatie tenzij het ten koste gaat van anderen.