Overeenstemming over herontwikkeling monumentaal Concordia-gebouw Oudenoord in Utrecht Overeenstemming over herontwikkeling monumentaal Concordia-gebouw Oudenoord in Utrecht

Overeenstemming over herontwikkeling monumentaal Concordia-gebouw Oudenoord in Utrecht

Overeenstemming over herontwikkeling monumentaal Concordia-gebouw Oudenoord in Utrecht
Foto: Google Earth
De vier panden aan Oudenoord met huisnummers 330-370 en het naastgelegen parkeerterrein krijgen een grootschalige opknapbeurt. Er komen in totaal 110 nieuwe woningen in. Het Concordia-gebouw blijft daarbij behouden, de twee buitenste panden maken plaats voor nieuwbouw.

De vier panden aan Oudenoord met huisnummers 330-370 en het naastgelegen parkeerterrein krijgen een grootschalige opknapbeurt. Er komen in totaal 110 nieuwe woningen in. Het Concordia-gebouw blijft daarbij behouden, de twee buitenste panden maken plaats voor nieuwbouw.

De gemeente Utrecht en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling hebben overeenstemming bereikt over de nieuwe plannen voor Oudenoord 330-370. Op dinsdag 31 mei heeft het college van burgemeester en wethouders de bouwenvelop vastgesteld en ondertekend. 

De twee panden aan de buitenkant moeten volgens de plannen wijken voor nieuwbouw. In deze gebouwen komen de 110 nieuwe woningen. Hiervan moeten er 52 sociale huurwoningen worden. Ook moeten er 49 koopappartementen kopen, waarvan 28 appartementen in de betaalbare koop. Daarbij komen er vier eengezinswoningen en vijf stadswoningen te koop.

Concordia-gebouw

De monumentale panden aan Oudenoord nummer 330, het Concordia-gebouw waar de Hogeschool Utrecht zat gevestigd, en nummer 340 blijven behouden. Ze gaan worden ingericht als hotel met ongeveer veertig kamers en ook zo’n 88 ‘shortstay’ kamers. Hier kunnen bijvoorbeeld buitenlandse studenten voor een bepaalde periode verblijven. Ook komt er horeca in de panden, open voor de hotelgasten en buurtbewoners.

In de herontwikkeling moet de historische waarde van het Concordia-gebouw wordt gerespecteerd, aan de binnen- en de buitenkant. Waar nodig gebeuren aan de panden ook herstellende werkzaamheden. Ze moeten ‘toekomstbestendig’ en ‘naar de huidige wensen’ worden ingericht.

Beeldengroep op de gevel van Concordia-gebouw.

Nieuwe functies

Esther Agricola, directeur BPD regio Noord-West: “Wij zijn verheugd over de overeenstemming met gemeente Utrecht. Met dit plan wordt bijgedragen aan de grote behoefte aan woningen in de stad terwijl tegelijkertijd het monumentale karakter van twee panden behouden blijft. Naast wonen, komen er ook nieuwe functies bij, zoals hotel en horeca, dit zal de levendigheid van de buurt versterken.”

Met een overeenkomst over de bouwenvelop kan BPD een aanvraag voor de omgevingsvergunning indienen. Is die rond, dan kan worden begonnen met de herontwikkeling. Die moet volgens de plannen in de zomer van 2023 gaan starten. Herfst 2022 moeten de eerste woningen in de verkoop gaan.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. WV

  Sja. Hotel en horeca. Het zou ook eens niet zo zijn. Ik dacht dat er grenzen aan die groei gesteld waren. Maar we hebben een nieuw college, met nog meer feesten en fietsen.

 2. AL

  Lijkt me wat voorbarig. De buurt mag nog bezwaar maken en er is veel onvrede over de plannen vooral de shortstay in tijden van woningnood. Er loopt ook nog een wob mbt dit onderwerp…

 3. Fred

  @wv: en dus 110 woningen. Laag je die expres even achterwege?

 4. Rene Len

  Bijzonder in een tijd met woningnood voor de minder bedeelde dat het college kiest voor de optie met short stay.

 5. Suzanne

  Belachelijk in een tijd van woningnood- een hotel en weer die eeuwige horeca. Blijkbaar heeft de woningnood weinig prioriteit

 6. Koel Hoofd

  Weer een rolkofferhotel erbij.
  Waarom niet woningen maken in dat monumentale pand in plaats van er toeristen en buitenlandse studenten (die intussen de plekken van Nederlandse studenten innemen) in te proppen die dat geen ruk interesseert?

 7. Stadsie

  De gemeente is 900 jaar en vieren de woningnood met nog meer hotelkamers.

 8. Kaat

  Helemaal eens met koelhoofd. En graag ook Oudenoord aanpakken. Wat een troosteloze straat is dat.

 9. Rob H.

  Niet ieder gebouw is zomaar om te gebouwen naar een gebouw met woningen. Helemaal als “in de herontwikkeling moet de historische waarde van het Concordia-gebouw wordt gerespecteerd, aan de binnen- en de buitenkant. ” (quote uit het verhaal). De eisen voor een hotel/short stay liggen heel anders.

  Dan vind ik dat er met het aantal woningen dat er nu komt, ze het nog aardig doen.

 10. Didi

  Momenteel huizen er meer dan 200 fantastische ondernemers in dit pand die heel veel voor de stad betekenen en doen. Zij moeten nu plaats gaan maken voor toeristen en mensen met veel geld die kort in de stad gaan verblijven.
  De ondernemers moeten maar zien of ze ergens anders in de stad een betaalbare werkplek kunnen vinden. Kan nu al vertellen dat dat praktisch onmogelijk is.
  Als er alleen maar woningen in het pand zouden komen dan is het nog te slikken maar deze keuze niet. Al was het vanaf dag één bekend.

 11. JdV

  @Didi: 200 fantastische ondernemers? Zonder te googelen kan geen een reaguurder ook maar 10 van die 200 ondernemers opnoemen. Wat zeg ik? Nog geen 5. Dus die kunnen we prima missen want geen hond die ze kent on zaken doet met deze “ondernemers”.
  En als je als ondernemer niet een marktconforme werkplek kan betalen ben je een subsidieparasiet, geen ondernemer. Want echte ondernemers bedruipen zichzelf.

 12. Fred van Leer

  Lijkt mij een mooie mix van functies. 110 woningen, klein hotel, restaurant met buurtfunctie en een vleugel met short stay. Over dit laatste wordt altijd negatief gedaan, maar het is gewoon huisvesting voor kenniswerkers. Die hebben ook een plek nodig in de stad. Professoren van de Universiteit, IT-consultants voor de Rabobank, noem het maar op. Utrecht is van iedereen voor iedereen.

 13. Ton

  Mooi dat dat fraaie trappenhuis behouden kan blijven.
  Hopelijk wordt de entree van de rechter vleugel ook hergebruikt in de nieuwbouw.

 14. Sjef van Ondiep

  @Koel Hoofd: Pffff rolkofferhotel. Een hotel is een hotel en de rolkoffer is de enige koffer die nog bestaat, al sinds de jaren ’80 trouwens. Utrecht is je ontgroeid, byeee!

 15. RABE

  een bejaardenhuis.
  dan komen er weer heel veel woningen vrij voor starters.

 16. Paul

  Wv susanne….veel horeca is er niet in deze buurt ! Een enkele snackbar en zuid indiaas restaurant …that all. !
  Er is simpel weg meer behoefte aan horeca als er ook bewoners bij komen. De straat kan wel wat meer levendigheid gebruiken. Jammer dat het parkeer gat nog steeds niet bebouwd wordt !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).