Overvecht krijgt een bijzonder groen studentencomplex - De Utrechtse Internet Courant Overvecht krijgt een bijzonder groen studentencomplex - De Utrechtse Internet Courant

Overvecht krijgt een bijzonder groen studentencomplex

Overvecht krijgt een bijzonder groen studentencomplex
Het toekomstige studentencomplex Op Dreef in Overvecht. Beeld: Team V Architectuur
Er komt een nieuw studentencomplex met 629 woningen in Overvecht. Het complex komt op de hoek van de Brailledreef te staan.

Er komt een nieuw studentencomplex met 629 woningen in Overvecht. Het complex komt op de hoek van de Brailledreef te staan.

Het wordt een bijzonder complex van zestien verdiepingen. Er zullen 491 zelfstandige appartementen van ongeveer 22 m2 gerealiseerd worden, tien studio’s van 55 m2, twintig woningen voor minder validen en achttien woongroepen met zes units per groep.

Het studentencomplex is ontworpen door Team V Architectuur. en Van Wijnen. Het gebouw, dat de naam ‘Op Dreef’ heeft, krijgt twee getrapt oplopende torens. Op de ‘trappen’ van die torens komen groene dakterrassen en sportvoorzieningen zoals een bootcamp-track. Daarnaast komt er een restaurant, fitnessruimte, een innovatie-lab voor Healthy Urban Living, een koffiebar en filmzaal.

Verwacht wordt eind volgend jaar te starten met de bouw.

Op Dreef. Beeld: Team V Architectuur

19 Reacties

Reageren
 1. Evelina

  Nice! waar kan ik mij aanmelden?

 2. Bill

  Mooi ontwerp!! Dit soort projecten mogen wel meer worden gebouwd in Overvecht, zal de wijk goed doen.

 3. JdV

  Oh gelukkig. Want er waren niet genoeg studentencomplexen in Utrecht, toch ?

 4. BB

  @JdV
  Nee. Er is nog steeds een tekort van 4500 studentenwoningen. Dit project levert 629 woningen op, dus het tekort neemt dan af tot ongeveer 3850 woningen.

 5. Jack

  ‘de’ hoek van de Brailledreef? Welke?

 6. Vraag

  @ JdV

  Gelet op het kamertekort van duizenden zo niet tienduizenden kamers en het uitmelken van studenten door louche huisbazen die veel te veel huur vragen en misbruik maken van de markt, kan er niet genoeg gebouwd worden. De vraag bepaalde de economie toch?

 7. Hendrik

  @ JdV

  Dat is de varkenscyclus he. BIj een tekort duikt iedereen erop met als resultaat in no time een overschot. Helaas stuurt de gemeente niet. Verpaupering gegarandeerd: over 10 jaar staan al die nieuwgebouwde kamertjes weer leeg..

 8. Léon

  Komt deze te staan op de hoek waar nu het oude Belastingsdienstkantoor staat? Dat is de enige plek die ik zo kan bedenken die de beschrijving past

 9. Bill

  @ Leon: Dit pand komt op de hoek waar nu het Spectrum (vg. uitgeverij en nu huist er kunstenaarscollectief Das Spectrum) gebouwtje staat.

 10. Rietje

  Waar nu de loodsen zijn. Tussen het winkelcentrum en de Brailledreef.
  Tegenover het nieuwe Zandpad/waterzuivering.

 11. Joost

  Léon

  Deze komt bij winkelcentrum Overvecht op de plek van de oude Opel garage en dat kantoorpandje . Bij de ingang AH XL zeg maar.

 12. Sjaak

  @leon: waar vroeger de Nederlandse Pakket Dienst (NPD) zat.

 13. JdV

  @BB en Vraag. Er is op geen enkele wijze een tekort aan studentenwoningen in Utrecht. Er is uitsluitend een overschot aan personen die na het afronden van hun studie niet netjes hun studentenwoning verlaten om plaats te maken voor de volgende lichting, maar gewoon lekker blijven wonen in hun gesubsidieerde woonruimtes.
  Voor wat betreft de vraag, de markt bepaald maar ik vermoed dat het hier gaat om woonruimte die in het sociale huurdomein valt. Als dit vrije sector wordt met een bijbehorende huur is het een heel ander verhaal.
  Verder geheel eens met Hendrik. Gezien de demografische ontwikkelingen in NL de komende 30 jaar is dit pure geldverspilling. Het aantal jongeren gaat significant afnemen, het aantal ouderen stijgt navenant. Dus bouw liever voor 60+ dan voor 18+.

 14. Jasper

  Studentencomplex ? Zelfstandige studio’s ? 55 m2 ?

  Starterwoningen zijn tegenwoordig 30 m2, voor wie is dit dan bedoeld? En hoe wordt het betaalbaar gemaakt ?

 15. Een werkende dertiger

  @JdV Private kamerhuurders ontvangen geen subsidie. Huurders via de SSH soms wel, maar die hebben een campusclausule, die hen verplicht binnen een jaar te vertrekken na het afronden van de studie.

  U zegt: er is geen tekort aan kamers, maar een overschot aan mensen die niet vertrekken, waardoor nieuwe studenten geen plek vinden. Dus, door oorzaak X, niet genoeg plekken voor nieuwe studenten. In jargon wel eens een “tekort” genoemd.

  Zijn deze woningen trouwens niet ook prima voor alleenstaand 60+? Ik zou er voor tekenen, over 30 jaar, als ik alleen zou zijn.

  U klinkt in uw overwegingen haast als een babyboomer, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk, want dan zou u over 30 jaar toch niet meer zelfstandig kunnen wonen.

 16. Zonnewende

  Mooi!
  Had zoiets ook maar op Rotsoord gezet, ipv dat lelijke gouden bastion.
  Inclusief openbare rooftopbar :-).

 17. Ellen

  Ik vind het geen mooi gebouw en te groot. Wel fijn dat er zoveel mensen onderdak kunnen vinden. Afgezien van de trap-vorm is het vrij eentonig van vorm en kleur, fantasieloos.

 18. Hans

  @Een werkende dertiger: een probleem oplossen door symptoombestrijding, in plaats van oorzaak x aan te pakken. In jargon noemt men dat ook wel: water naar de zee dragen.

 19. CAB

  In navolging van dit “Studentencomplex” komen er naast dit gebouw nog een hele rits aan nieuwe woon complexen. Deze nieuwbouw zal waarschijnlijk ook ruimte gaan bieden aan andere groepen zoals ouderen, alleenstaanden e.d.

  Er zal zodoende niet alleen voor studenten gebouwd maar ook gekeken worden naar het woningtekort van andere groepen. Al met al lijkt me dit een goede toevoeging voor de stad maar ook voor Overvecht in het bijzonder.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).