Plan voor 140 meter hoge woontoren met rooftopbar in Utrecht ligt ter inzage Plan voor 140 meter hoge woontoren met rooftopbar in Utrecht ligt ter inzage

Plan voor 140 meter hoge woontoren met rooftopbar in Utrecht ligt ter inzage

Plan voor 140 meter hoge woontoren met rooftopbar in Utrecht ligt ter inzage
Beeld: gemeente Utrecht
Het bestemmingsplan voor MARK ligt vanaf 25 maart ter inzage. Utrechters kunnen vanaf dan dus reageren op de plannen voor de 140 meter hoge woontoren met rooftopbar in Leidsche Rijn.

Het bestemmingsplan voor MARK ligt vanaf 25 maart ter inzage. Utrechters kunnen vanaf dan dus reageren op de plannen voor de 140 meter hoge woontoren met rooftopbar in Leidsche Rijn.

Het complex moet een ‘verticaal dorp’ worden, met drie woontorens waarin maximaal 1.200 appartementen komen. 25 procent van de woningen is voor de sociale huur, 25 procent is voor middeldure huur en 11 procent is geschikt als zorgwoning en er komen 48 speciale zorgunits voor mensen die specifieke zorg nodig hebben, zoals mensen met dementie. Verder komen er koopwoningen in het gebouw.

Op de begane grond komen werkplekken en op verschillende verdiepingen komt daarnaast ruimte voor groen en ontspanning. In de hoogste toren komt een rooftopbar met uitkijkpunt op een glazen balkon. Voor de bewoners zijn straks zo’n honderd deelauto’s beschikbaar en er komt een fietsenstalling met 3.500 parkeerplekken, deelfietsen en elektrische fietsen.

Complete wijk

Wethouder Klaas Verschuure noemt MARK ‘haast een complete wijk in één gebouw. “De bewoners kunnen elkaar in de verschillende binnentuinen ontmoeten, er komen winkels en een restaurant. Het is dat er nog zoveel ander moois in de buurt is, anders zou je de torens niet uit hoeven.”

Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 25 maart ter inzage voor een periode van zes weken. Daarna kijkt de gemeente welke reacties meegenomen kunnen worden in de plannen. Het definitieve bestemmingsplan wordt vervolgens voorgelegd aan de gemeenteraad.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

46 Reacties

Reageren
 1. Max

  Geweldig plan!

 2. Ponsianus

  Ik zou niet weten wie er na de laatste storm nog zo hoog wil wonen, los van de prijs. En hadden we niet voorkomen dat de Belle van Zuylen (2x zo hoog!) er zou komen?
  Waarom toch die drang voor zo’n megalomaan project.
  We hebben toch al een schitterend hoog gebouw, de Domtoren !

 3. Peter.

  Snel beginnen ermee.

 4. Herman

  Doen, maar niet op die plek. Zo’n toren hoort in centrum thuis.

 5. Richard

  Eindelijk de hoogte in, doen!

 6. Marcel

  Wanneer gaat de bouw beginnen?
  Ik zit er tegenover.

 7. Paul

  zozo 100 deelauto’s komen er ook nog normale parkeerplekken of is dat maar het probleem van de omgeving?

 8. Juultje

  Bovenophetdakrestaurant

 9. pieter

  hoger dan onze Dom????

 10. Jeroen

  Ja, daarboven ga ik nog wel eens een drankje doen..

 11. Wim

  Klinkt goed!
  En nu ook in de rest van LR eens wat meer hoogbouw.
  #zoplatalseendubbeltje

 12. ad gladium

  @Pieter: Ja, hoger dan onze Dom – maar die staat dan ook in een heel ander deel van ons dorp. Mooie manier om het slaperige LR wat minder slaperig te maken!

 13. BdV

  Met een paar van deze heb je al gauw een hele polder gered.

 14. Bert

  @Ponsanius, die in mijn ogen veel fraaiere Belle van Zuylen is niet tegengehouden door publieke opinie, maar de kredietcrisis

 15. Marcel 59

  Met 140 meter is deze woontoren net zo hoog als de schoorsteen van de elektriciteitscentrale op Lage Weide, daar vlak bij. Opvallend hoe die schoorsteen op geen enkele impressie te zien is; staat toevallig altijd net buiten beeld.

 16. Johan

  @ BdV
  Zo is het. Verre de voorkeur boven al die eindeloze ruimtevretende rijen met huizen,

 17. Harm Petersen

  Als ik boven op de Dom sta,
  kijk ik even naar Leidscherijn,
  Zie ik daar die grote toren
  O dat baart toch zoveel pijn
  Die hoort niet in dit landschap
  Wat een afschuwelijk idee
  Ik blijf maar in mijn stadsie
  En daar woon ik heel tevree.
  En daar woon ik heel tevree

 18. Massegast

  Als je met de lift naar de rooftopbar wil, dan komt deze Utrechtse uitdrukking bij me bovendrijven: brood mee! Het land wordt er kleiner door. Van Rhenen tot Abcoude en van Eemnes tot Vianen ga je die toren zien en je denkt: wat een klein landje. Maar gelukkig komen bij De Meern, aan de overkant van de A12, windmolens van 230m hoog. Voor de broodnodige skyline variatie. En voor degenen die nog moeten stemmen: Deze wethouder is van welke partij? Top of Flop? Flop.

 19. Scherpschutter

  Wat een enorme gemiste kans! Hier had je meerdere vliegen in 1 grote klap kunnen slaan door er 1200 sobere sociale huurwoningen van te maken. Daarmee zouden 1200 sociale huurwoningen in Utrecht zelf te koop op de markt kunnen worden aangeboden, nadat je de 1200 sociale huurders naar de nieuwe torens had verhuisd.

  Dat zou pas win-win voor iedereen zijn geweest! Frisse nieuwe sociale huurwoningen voor de armen (met veel lagere energierekening) op een meer sociaal-acceptabele B-locatie aan de rand van de stad en vele oude slonzige ex-sociale huurwoningen op de mooiere A+ locaties in de stad zelf die nu beschikbaar zouden zijn voor 1200 enthousiaste vermogende kopers die niet kunnen wachten om fors in de huizen te investeren, bijvoorbeeld door te verduurzamen.

  Je had hier dus prachtig 1200 armen EN 1200 vermogende kopers kunnen helpen (die verduurzamen en verfraaien) waar de stad beter van zou zijn geworden. Nog sterker; als je het geld uit de verkoop van 1200 waardevolle sociale huurwoningen op A+ locaties zou gebruiken om de torens te financieren op B-locaties, dan zou dat project nog gratis zijn geweest ook en had je zelfs nog veel meer torens kunnen bouwen om sociale huurders uit de stad naartoe te verhuizen. Met ook nog als extra voordeel dat je onderhoudskosten als exploitant van sociale huurwoningen fors zouden zijn gedaald en de huren dus lager kunnen. Nieuwe sobere torens onderhouden is immers een stuk goedkoper dan 1200 overal door de stad verspreidde verouderde sociale huurwoningen onderhouden…

  Nu is de socialistische constructie die de gemeente hier bedacht heeft natuurlijk ook best wel slim (de nieuwe kopers financieren nu door hoge koopprijzen in de nieuwe flat volledig de bouw van de sociale huurwoningen (die dus vervolgens vanaf dag 1 liefst 100% gratis cashflow opleveren voor de woningcorporatie…), waar de nieuwe kopers tegelijk ook het totale onderhoud aan het hele gebouw mogen betalen voor de sociale huurders middels de VVE/servicekosten, maar het had allemaal beslist beter en eerlijker gekund!

 20. Fred

  Hopelijk gaat de bouw snel van start.
  Het zou ook mooi zijn als er wat meer strakke hoogbouw ( > 120 m) zou komen in LR, zeker gezien de grote woningnood en bouwopgave.
  Dus waar wachten we op …..

 21. Koel Hoofd

  Dat torpedeert gelijk het hele politiek gemotiveerde argument dat je in de polder niet moet bouwen vanwege de bodemsamenstelling en grondwater. Het gewicht van die toren op een paar luttele vierkante metertjes laat het gewicht van een paar grondgebonden huisjes op vele hectaren compleet in het niet vallen.

  Dus, wanneer gaat die polder bebouwd worden?

 22. Léon

  @BvD: precies. Goed project, goede verdeling naar beoogde bewoners. Kom maar door

 23. Sjon

  Meer meer meer!

 24. Lexus

  Ik zou willen voorstellen dat al die liefhebbers van hoogbouw zich zouden melden en dan op basis van de behoefte een stel van die knoepers vlak bij elkaar in Leidsche Rijn neerplempen. Als je je aanmeldt moet je je wel verplichten om er minstens twintig jaar in te gaan wonen. Ik vraag me sterk af of het enthousiasme dan nog zo groot is. Mijn ervaring met hoogbouw heeft me geleerd dat de jongeren die zo enthousiast zijn over hoogbouw — dus de hoogbouwfetisjisten — die hoogbouw weer verlaten zo gauw er na een paar jaar kinderen komen. Dan willen ze heel snel weer op zijn allerkleinburgerlijkst een huisje met een tuintje.

 25. Binnenstadbewoner

  Dat moeten dan wel goedkope koopwoningen worden want welke koper wil nu tussen de sociale huurders gaan wonen …. . Goede kans dat je een buur met ‘rugzakje’ treft of getraumatiseerde statushouder ofzo en gaat gelijk ten koste van de waarde van woning en woongenot ….

  Dan kun je ook problemen met VVE verwachten die bestaat uit woningbouwvereniging plus zoveel eigenaren.

 26. Mike

  Gaat hoogbouw ook samen met energieneutraal? of is er dan te weinig oppervlak voor zonnepanelen?

  voorstander van een toren meer, maar dan wel onder de 100m blijven

 27. Paul

  Geweldig plan ! Helaas niet zo hoog als de Belle van Zuiylen toren 265 m…maar een goed start voor meer !

 28. Top uitzicht !

  @lexus, hoezo jongere ? Ik hoor daar beslist niet toe ! Ik kan me voorstellen dat je met 2 kleine kinderen wel een tuin of dakterras wil…maar 75 % van de Utrechtse bevolking is GEEN gezin…! Veel senioren willen zoal ik graag wonen met veel voorzieningen dichtbij, met een subliem uitzicht . Zie ook hoe Almere Duin torens bouwt voor senioren.

 29. Marko

  Zijn er al plannen voor andere hoogbouw daar in de buurt? Leidsche Rijn Centrum wordt daar meer gevarieerd van, en meer stedelijk door de hoge dichtheid. Voorbereiding van dit soort plannen duurt altijd erg lang, dus zou goed zijn om nu al te starten met het in gang zetten van volgende projecten.

 30. woutvr

  Tjonge jonge, moet dat nou? Laat de hoogbouw over aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en laat ons met rust… wat een horizonvervuiling..

 31. Bertie van der Woude

  Stelletje dwaze trollen hier…….is allemaal import en hebben de koeienmest nog achter hun oren en gaan hier een beetje lopen juichen voor een flat van 140 meter hoog waar ze zelf never nooit niet in gaan wonen !! Brengt dat gejuich op een of andere manier geld op???

 32. Lekke Band

  Sommige hoor ik zeggen ‘meer betaalbaar wonen in Utrecht’ wat is de grens dan?
  Ik wil ook wel in deze toren gaan wonen als het sociale huur is.

 33. GeeWee

  @Scherpschutter: wordt het dan de “paupertoren” of de “ghettoflat” 😂

 34. Barbara

  En kan ik ook mijn auto kwijt? Als ik geen gebruik wil maken van deelauto!

 35. Joey

  Zou mooier zijn als er dan gelijk meerdere komen daar. Het is al zo ver van de stad, dat dat nog wat leuker eruit ziet

 36. Wouter

  Iedereen die gaat zeuren over hoger dan de Dom is af!

 37. Lexus

  @Top uitzicht!: weet u wel waarover u het heeft? Vrijwel al die jongeren gaan paren en willen kinderen. En wanneer die er zijn is het zogenaamde plezier van die hoogbouw er onmiddellijk af. En ook de meeste ouderen houden het liefst contact met de grond. En gelijk hebben ze.

 38. Ramon

  @bertie van der Woude

  Hier een rasechte Utrechter die voor hoogbouw is.

  @joey

  Het plan bestaat uit 3 torens. 140, 100 en 80 meter hoog.

 39. BdV

  @Lexus: Ik heb enkele jaren ervaring opgedaan met wonen in hoogbouw. Minstens twintig jaar is geen probleem. Ik reken mij niet meer tot de jongeren en heb geen kinderen meer op de planning staan. Hoogbouw (niet van ghetto-kwaliteit) is de manier om draagvlak te creëren voor de voorzieningen in de buurt en om te voorkomen dat elk stukje groen wordt volgebouwd.

 40. Lexus

  @BvD: het is een misvatting dat alleen bij hoogbouw voorzieningen in de buurt mogelijk zijn. De plaats waar ik woon wijst anders uit. Overigens: ik woon niet in een huis met een tuin, maar laag genoeg om de bomen en de struiken te zien groeien en bloeien, de vogels te horen fluiten en de kinderen te zien en horen spelen. Overigens ben ik blij te horen dat u voor twintig jaar wonen in de hoogbouw wilt tekenen. Nu al die jongeren nog die zo graag in die hoogbouw willen gaan wonen.

 41. Lexus

  Van de nadelen van hoogbouw is hier al de horizonvervuiling genoemd en de deprivatie van de natuur. Ik zou er nog drie aan willen toevoegen: 1. hoogbouw is bij brand gevaarlijker dan laagbouw, omdat de liften niet gebruikt mogen worden; 2. hoogbouw levert enorme slagschaduwen in de omgeving op, die vooral in de tijd van de korte en koude dagen veel welkome zon wegnemen; 3. in ons winderige klimaat levert hoogbouw al bij matige wind gierende ruk- en valwinden op, die eveneens het verblijf in de omgeving extra onaangenaam maken. Al bijeen zwaarwegende redenen genoeg om ervan af te zien.

 42. PeterH

  @Bertie van der Woude:
  nog een rasechte Utrechter – veel woningen nodig- hoogbouw waar dat kan. Maar niet in of bij het centrum, inderdaad, vanwege de domtoren. Weinig oude steden met zo’n herkenbaar landmark.
  Met u eens dat de “import” enig kolonistengedrag vertoont, met negatie van het belang van de inboerlingen.

  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 43. Derk van Dorth

  Zelfs zijn naam (Mark) is niet mooi! we noemen zo’n horizonvervuiler en zonontnemer toch ook niet Sharon of Jan?

 44. Paul

  @woutvr….welkom hier in de Randstad ! Geen idee waarom Utrecht zich anders zou moeten opstellen dan de overige grote steden.
  Het woning te kort is hier even groot als in Amsterdam, en groter dan in Rotterdam en Den Haag!
  Waarschijnlijk merkt u daar niets van ?

 45. Goed plan !

  @lexus…. u kunt denk zelf wel een nieuwe horizon gebruiken. Kijk naar Almere, juist hoogbouw met additionele faciliteiten intern zijn geliefd bij ouderen…waar ik zelf ook toe behoor.
  Ik hou van Utrecht en wil niet in de Provincie gaan wonen, hou van de dynamiek van de grote stad, en het bruisende diverse karakter. Ook in vrije woonkeuze diversiteit.

 46. Bill

  Hier ook een geboren Utrechter die helemaal voor hoogbouw van dit formaat is.
  Nu nog een paar torens van 120/130/140 meter rond het stationsgebied, in plaats van die saaie pannenkoek aan gebouwen van 90 meter hoog. Uiteraard kan je dan rekening houden met zichtlijnen richting de Dom, zoals de Vleutenseweg. Erbuiten lekker de hoogte in!

  En voor alle (wat oudere) “beroepszeurders”, de Dom blijft echt wel de hoogste in de oude binnenstad. Die heeft dus ook echt z’n plekkie om tot volle wasdom te komen en blijven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).