Plan voor 54 appartementen op braakliggend terrein Rotsoord in Utrecht Plan voor 54 appartementen op braakliggend terrein Rotsoord in Utrecht

Plan voor 54 appartementen op braakliggend terrein Rotsoord in Utrecht

Plan voor 54 appartementen op braakliggend terrein Rotsoord in Utrecht
Foto: Bram van Toor
De gemeente heeft het plan om 54 appartementen te laten bouwen op Rotsoord in Utrecht. Daar ligt nog een stuk braakliggend terrein waar een oude loods op staat. Ook moeten er creatieve werkruimten komen in het nieuwe gebouw.

De gemeente heeft het plan om 54 appartementen te laten bouwen op Rotsoord in Utrecht. Daar ligt nog een stuk braakliggend terrein waar een oude loods op staat. Ook moeten er creatieve werkruimten komen in het nieuwe gebouw.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de zogenoemde bouwenvelop voor Rotsoord 7 goedgekeurd. Daarin staan de wensen, eisen en randvoorwaarden voor de ontwikkeling van het nieuwe gebouw.

Sommige delen van de oude loods blijven bestaan. De historische spantconstructie uit de bestaande loods moeten namelijk blijven behouden. Dit is balkenstelsel waarop het dak wordt geplaatst. De spantconstructie van de loods dateert uit 1917. Door deze te behouden wordt volgens de gemeente de identiteit en het industriële karakter van Rotsoord versterkt.

Het vaststellen van de bouwenvelop betekent dat de plannen voor Rotsoord 7 nu verder kunnen worden uitgewerkt tot een concreet ontwerp. Wethouder Eelco Eerenberg (ruimtelijke ordening) zegt blij te zijn dat er woningen komen op deze plek: “Dit plan draagt nog verder bij aan het levendige karakter van Rotsoord als creatieve hotspot en het voorziet in een behoefte aan betaalbare ruimte voor kleinschalige, creatieve bedrijven. Daarnaast is het mooi dat er variatie zit in de grootte en types appartementen én dat er gebouwd wordt met oog voor de geschiedenis.”

Woningen

Het appartementengebouw wordt deels 5 en deels 6 lagen hoog. Het zicht op de Watertoren en de Pastoefabriek blijven aan de Vaartsche Rijn behouden. Op straatniveau komt ruimte voor creatieve bedrijvigheid. Om er voor te zorgen dat de creatieve ruimtes betaalbaar zijn en blijven voor de creatieve sector, is er een gemiddelde huurprijs afgesproken voor de duur van 15 jaar, zo laat de gemeente weten. In de woonlagen erboven komen 8 éénkamer- (sociale huur), 12 tweekamer- (middenhuur) en 34 driekamerappartementen (koop vrije sector).

Door dit nieuwbouwplan ontstaat ook extra verblijfsruimte in de openbare ruimte. Hoe dit eruit gaat zien wordt nog uitgewerkt in een inrichtingsplan. Ook zal dat plan duidelijkheid geven over de grootte van het terras van de nu al aanwezige horeca (De Zagerij en het Ketelhuis) in de naastgelegen Pastoefabriek en over de aanplant van groen.

Planning

De verwachting is dat de sloop- en bouwwerkzaamheden medio 2024 zullen starten. Daarvoor moet de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan nog goedkeuren en de ontwikkelaar een omgevingsvergunning voor de bouw aanvragen.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

22 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Zucht. Op zich een mooie locatie. En dan dus weer volgooien met kippenhokjes. Wanneer begrijpt de gemeente nou eens dat als je doorstroming op de woningmarkt wil creëren je moet bouwen voor alle vraag, niet alleen van starters.
    Uiteindelijk krijg je op deze manier te veel starters die nergens naar toe kunnen als tweede stap omdat die woningen (groter, ruimte voor kinderen etc.) niet worden gebouwd in de stad. Wel in Leidsche Rijn, maar dat is dan voor mensen die bewust geen auto hebben echt minder handig. Kortzichtig beleid dus weer.

  2. Don

    Geen nieuwe horeca ? verrassend. Maar wel creatieve ruimtes die betaalbaar zijn en blijven voor de creatieve sector zou fijn zijn als Wethouder Eelco Eerenberg (feesten horeca en nutteloze zaken) woonruimte voor gewone werkende Utrechters betaalbaar zou maken ipv van de OZB met 21 % te verhogen.

  3. Baliekluiver

    Dit is Utrecht, dus extra verblijfsruimte in de openbare ruimte = extra horeca terras.

  4. Wies

    Wordt nog spannend met alle nieuwbouw vrije sector koop. De rente stijgt, de markt koelt af. Er is dus meer bestaand aanbod met vaak meer m2 perceel en woonoppervlakte. Je hebt – om nieuwbouw te verkopen – vaak óf extreme overwaarde of een extreem lage rente met een hoog inkomen nodig. Dit gaat ook impact hebben op het Merwedeproject denk ik!

  5. Marcel

    Je schiet gewoon in een lachstuip bij dit nieuws: de gemeente gaat bouwen. Als er nu 1 ding is wat en gemeente niet moet doen is zelf nadenken over bouwen. Dat is geen bestuur prioriteit. Het is verboden zelfs volgens mij. Gemeenschapsgeld uitgeven aan ontwikkeling? Je doet dat met een project ontwikkelaar. Randvoorwaarden en dat is het. Als je leest wat er mag en moet gebeuren schiet je wederom in de lach. Spanten uit 1917 bewaren? Station slopen? en Vredenburg slopen? En Neude gebouw aanpassen? En lapjeskat in de singel? Leuker kunnen we het niet maken? Je kan hier je hart luchten maar het bestuur weet niet eens dat er in De Duic zo een rubriek is. Gemiddeld gaan er 18 mensen los en alles blijft zoals het was en we doen etc etc. O ja, we gaan het zien bij de volgende verkiezingen?

  6. Jeroen

    @JdV volgens mij is Rotsoord voor starters en wordt DND. Merwede, Cartesius, Beurskwartier etc. meer voor doorstromers. Grotere appartementen in de stad voor wie dat kan betalen.

  7. Wim

    Utrecht voor de konijnen maar gezinnen niet gewenst

  8. Marcel

    aan de redactie,
    Heb ik iets verkeerds geschreven? Was inhoudelijk toch?

  9. Marcel 59

    @ Marcel: De gemeente gaat dit helemaal niet zelf bouwen. De gemeente heeft hier op voorstel van een projectontwikkelaar een bestemmingsplan goed gekeurd, zoals dat ook de taak van een gemeente is.
    Zie: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwprojecten-en-stedelijke-ontwikkeling/bouwprojecten/rotsoord-7-bouw-woningen/

  10. ikwilookwatzeggen

    De gemeente bouwt niet hier. De gemeente laat ook niet bouwen. De ontwikkelaar bouwt. De gemeente geeft randvoorwaarden (en in een later stadium, een bouwvergunning).
    https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwprojecten-en-stedelijke-ontwikkeling/bouwprojecten/rotsoord-7-bouw-woningen/

  11. Koel Hoofd

    In de huidige markt zijn huurafspraken voor commerciele productie ruimtes voor 15 jaar vastleggen economische zelfmoord….tenzij je er vanuit gaat dat de creatieve sector standaard aan het overheidsinfuus ligt waardoor het een kostenbesparing is…

    Ben benieuwd of die bouw inderdaad doorgaat, want de internationale hysterische emotie politiek drijft de kosten van bouwen (grondstoffen) vanwege immorele idealistische hersenkronkels alleen maar hoger op terwijl steeds minder mensen dat kunnen betalen. Het is de komende jaren niet meer rendabel om te bouwen en projectontwikkelaars weten dat ook. Alleen de politiek begrijpt er niets van omdat ze er niet voor hebben geleerd, er ook niets van weten maar er wel hun mening over geven en hun wil doordrammen.

  12. Leon

    Lijkt me er uitstekend voor geschikt.

  13. Hans

    8 éénkamer- (sociale huur)

    Zo schiet het niet op met betaalbaar bouwen voor doodgewone mensen.

  14. Akkie

    5 tot 6 bouwlagen… Daar gaat het laatste stukje blauwe lucht vanuit de Jutfaseweg gezien…

  15. Toon Adelaar

    Zeker weer koopappartementen voor de allerrijksten? En geen sociale huur tot 633,25? neem ik aan?

  16. Toon Adelaar

    Wim: alleenstaanden die RUSTIG en STIL willen wonen kunnen ook nergens heen. Tuinwijken worden overbevolkt door tokkies met schreeuwende gezinnen, gegil in tuinen (daar is een tuin niet voor bedoeld) Een tuin is bedoeld om in te TUINieren het woord zegt het al. Mensen die niet willen tuinieren hoeven ook niet in een tuinwijk te wonen en kunnen volstaan met een groot balkon, dan kunnen ze op een flat elkaar het leven zuur maken, ipv mensen die sociaal, normaal willen wonen zoals dat tot aan 2000 heel gewoon was: zonder je buren lastig te vallen. Vooral voor doorstromende alleenstaanden zijn er geen huizen, alleen boven de 633,25 en dat kan 90 procent niet betalen van de sociaal woningzoekenden. Sociale woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen met de aller, allerlaagste inkomens en dien je tussen koopwoningen in te bouwen, verplicht anders krijg je junkholewijken zoals Overvecht en Kanaleneiland .. Daar wil niemand wonen. Nu wordt daar het omgekeerde principe toegepast. Het grote probleem is dat, alleenstaanden die dus weinig reuring om zich heen hebben geconfronteerd worden met levensvormen die niet mengbaar zijn. De gemeente zou er goed aan doen hier laagbouw te realiseren voor de allerlaagste inkomens, doorstromers en niet starters, die best 1 kamer minder willen, maar wel een mooie grote tuin, waarin je contractueel opstelt dat er geen jacuzzi’s, feesten, apparatuur etc in wordt opgesteld, en waar groenbezetting in de tuin minimaal 80 procent is en onderhouden dient te worden. Rondom montfoort is dit al jaren het geval en dit leidt tot 80 procent minder verloedering. Hoe dan ook, Starters moeten naar een flat. Onze (over(groot(ouders) zijn in 90 procent van de gevallen ook op een bovenhuis begonnen, meestal ook nog inwonend bij hun (groot)ouders op een eigen kamer. Jongeren miepen en zeuren en zeiken bij het minste geringste tegenwoordig. Hebben ook niets meer over voor een ander. Als het even niet 1.2.3. gaat zoals zij dat willen staan ze te stampvoeten en te schreeuwen en gillen als een prinsje dat zijn zin niet krijgt. Ben er klaar mee. Waar blijven de huizen voor doorstromers die al 20 jaar wachten op een huis met tuin? Een beginnend gezin hoort op een flat, tussen de andere gezinnen, zo leren met anderen samen te leven, en rekening te houden (herrie) met elkaar. Men wil alles, maar nooit iets inleveren en gelijk alles hebben. hebben hebben.

  17. Marko

    Lezen is ook een kunst. Het grootste deel betreft 34 vrije sector koopappartementen, dat is echt heel iets anders dan kippenhokjes voor starters. Ook staat er nergens dat de gemeente zelf gaat bouwen, al zou dat wat duidelijker kunnen worden verwoord. Er is weinig mis mee als de gemeente actief stuurt en een soort visie heeft voor deze locatie, en niet alles over laat aan de markt. Als de gemeente zich te weinig met dit soort dingen bemoeit dan krijgen ze ook veel kritiek. Voor de afwisseling een keer een positieve reactie dan maar? Goed dat de gemeente een nuttige bestemming voor deze locatie helpt realiseren.

  18. Wim

    Hét grote probleem van Rotsoord is dat het allemaal losse projectjes zijn zonder enige stedenbouwkundige samenhang. Het hele gebied straalt geen enkele eenheid uit en oogt als een rommelig allegaartje van losse identiteitsloze gebouwen. Wát een gemiste kans, beste gemeente.

  19. Binnenstadbewoner

    Op de tekentafel gaat het al mis: mengen van huurwoningen koopwoningen werkt niet. Meer welgestelde kopers en armere sociale huurders met vaak verschillende achtergronden mixen vaak slecht. Vooral bij gemeenschappelijke ruimtes gaat het mis, zoals gemeenschappelijke tuin e.d.. Genoeg praktijkvoorbeelden in bijv. IJburg. Misplaatst wensdenken.

    Sociale huurders kunnen met ( te) hoge servicekosten te maken krijgen.

    Het beste is of sociale huurwoningen of koopwoningen, maar geen combinatie onder 1 dak …. .

  20. PeterH

    @wim: rotsoord was al van oorsprong een allegaartje van gebouwen met uiteenlopende functies. Een rafelrand. Ik ben blij dat de gemeente die rafelrand in een vernieuwde vorm in stand houdt. Moet alles door planologen bepaald worden?
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  21. Katja

    Waarom ? Maak er een park van met bomen.

  22. CWV

    Wat een gepiep en gekraak allemaal, de negativiteit spat er van af. maar ja klagen is ons Nederlanders wel toevertrouwd en ik den k dat daar het grootste probleem ligt. Het is gewoon een mooi plan om een ieder te wil te zijn en de woningnood in Utrecht weer iets draagzamer te maken. wil je een grote tuin of stilte ga dan niet in de stad wonen.
    Ik kijk er naar uit. (veel beter dan en grote goud/gele kolos) 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).