Plannen voor ruim 650 sociale huur- en studentenwoningen Kanaleneiland en de Veilinghaven Plannen voor ruim 650 sociale huur- en studentenwoningen Kanaleneiland en de Veilinghaven

Plannen voor ruim 650 sociale huur- en studentenwoningen Kanaleneiland en de Veilinghaven

Plannen voor ruim 650 sociale huur- en studentenwoningen Kanaleneiland en de Veilinghaven
Het gebouw op Veilingstraat 10 in de Dichterswijk. Foto: Google Earth
De eerste stappen voor in totaal ruim 650 nieuwe woningen in Kanaleneiland en de Veilinghaven zijn gezet. Het gaat om ruim 550 studentenwoningen op de Livingstonelaan en ruim honderd (sociale) huurappartementen op de Veilingstraat.

De eerste stappen voor in totaal ruim 650 nieuwe woningen in Kanaleneiland en de Veilinghaven zijn gezet. Het gaat om ruim 550 studentenwoningen op de Livingstonelaan en ruim honderd (sociale) huurappartementen op de Veilingstraat.

Het college stelde voorwaarden vast voor de twee nieuwbouwprojecten, de zogenoemde ‘programmatische uitgangspunten’. De initiatiefnemers kunnen nu hun plannen verder uitwerken. Hier zullen ze onder meer ook omwonenden bij betrekken.

“In de stad zijn nog behoorlijk wat plekken die we kunnen opknappen door bijvoorbeeld woningen toe te voegen, het groen te verbeteren en ruimte te maken voor buurtvoorzieningen”, zegt wethouder Klaas Verschuure. “Deze twee projecten liggen in heel verschillende wijken en zijn beide goede voorbeelden van de manier waarop wij zowel voor huidige als toekomstige bewoners een buurt willen opknappen.”

Sociale huur

Op de Veilingstraat is het plan om het bestaande gebouw te slopen. In het nieuwe gebouw komen ongeveer 100 tot 130 woningen. De meeste worden sociale huur, maar “deze worden mogelijk gecombineerd met middeldure huur/vrije sector woningen”, schrijft de gemeente.

Ten Brinke Vastgoedontwikkeling is de eigenaar van de voormalige Bo-rent locatie aan de Veilingstraat en gaat de plek herontwikkelen. De verwachting is dat de bouw dit jaar nog start.

Naast de sociale huurappartementen en de ruimte voor voorziening op de begane grond van het gebouw, komt er ook veel groen. Volgens de gemeente sluiten de nieuwe plannen op de Veilingstraat aan bij die voor de Heycopstraat in de Dichterswijk.

Samenkomst 

In het nieuwe gebouw op de Livingstonelaan 609 zijn er plannen voor ruim 550 studentenwoningen. “Onderin het gebouw komt er ruimte voor een onderwijsvoorziening en er komt plek voor een voorziening die vooral gericht is op de samenkomst van (buurt)bewoners”, schrijft de gemeente. Ook krijgt het park achter het gebouw een opknapbeurt.

De voorwaarden die werden vastgesteld door het collega gelden negen maanden. In die tijd moeten de ontwikkelaars hun concept-bouwenveloppen klaar hebben. Die plannen worden vervolgens voorgelegd aan omwonenden.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Justin

  Dat is dan zeker waar kringloop de Waarde voor moet wijken?

 2. Baliekluiver

  De meeste worden sociale huur, maar “deze worden mogelijk gecombineerd met middeldure huur/vrije sector woningen”.

  Gelet op de vastgoed reputatie van de gemeente Utrecht weet de ervaren DUIC lezer nu al wat daarvan terecht gaat komen.

 3. TJA...

  Alweer geen doorstroom-woningen voor (de wat rijkere) senioren?

 4. Cohen

  Vanaf de jaren 70, toen boomers huizen nodig hadden, werden er complete wijken en steden als Almere in een korte tijd gebouwd. Nu is het plannen, nog meer plannen, stadsgezicht, stikstof, regeltjes, grondstofproblemen, project ontwikkelaars die afspraken niet nakomen, nog maar een keer plannen dan, flat naar de grond, kaveltje terug, etc. etc. Allemaal excuses om de schaarste en daarmee de vastgoedzeepbel in stand te houden.

 5. Willem

  @Tja genoeg duurdere appartementen in Merwedekanaalzone. Prima geschikt voor senioren.

  @Justin ja, de kringloop zit daar tijdelijk.Dat is toch bij iedereen bekend die de ontwikkelingen al een tijdje volgt (?!)

  @baliekluiver Je moet ook niet alleen afgaan op wat in de DUIC staat.

 6. Zuilen030

  Stop eens met het bouwen voor studenten, de afstanden in NL zijn niet dusdanig dat de meesten niet dagelijks met openbaar vervoer naar de UU kunnen. Ga eens bouwen voor gezinnen, senioren en doorstromers.

 7. Realist

  Prima plan, alleen afgezet tegen de onbelemmerde bevolkingsgroei is dit een druppel op de gloeiende plaat.

 8. Koel Hoofd

  Hoe klein gaan die sociale huur wonigen worden?
  Want woningen worden dankzij GL/D66 wanbestuur steeds duurder dus moeten ze kleiner worden om betaalbaar te blijven.

  Eens met @Zuilen030
  Studenten hebben een luxe probleem, wat ook blijkt uit de cijfers.
  Die minvermogende studenten studeren sneller en beter af dan die jankerds uit de betere milieus. Daardoor hebben zij een kleinere studieschuld en kunnen eerder een leuke woning kopen. Dus die studielening werkt dus keigoed.
  Van mij mag die rente op die studielening op 12% komen. Eens kijken hoe snel die luie rijke student wel gaat presteren en gewoon bij pappie en mammie thuis blijft wonen. Dat zou ook de woningmarkt meer lucht geven.

 9. Johan

  Vrolijk mensbeeld, Koel Hoofd.

 10. JdV

  Zoals gewoonlijk bouwt Utrecht voor het verleden in plaats van voor de toekomst. Het aantal kinderen/jongeren gaat de komende decennia sterk afnemen. Dus ook minder studenten. Het aantal zelfstandig wonende ouderen neemt zeer hard toe. In plaats van te bouwen voor deze doelgroep en zodoende de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen bouwt 030 hokken voor studenten en starters die daar vervolgens eeuwig moeten blijven wonen omdat er geen doorstroming is. Kansloos dom beleid.

 11. Paul

  Goed plan, maar hopelijk wel hoger bouwen hier ,omdat er een mooi zicht is op de veilig haven. Ook zou dit de horeca te goeden komen in deze buurt.
  Wat belangrijk is ook een gebouw met meer architectuur identiteit, voor senioren die meer samen voorzieningen willen delen.
  Hoorde van vrienden in Lunnetten dat in 1 straat van hun nog maar 1 persoon per gezinswoning woont ,…in de hele straat. De eenzijdig wijk opbouw daar laat ook een permanente leegloop zien.
  Woningen voor alleen staande zijn hard nodig .
  Ook luxe woningen.! Penthouse

 12. Toine Goossens

  @Willem,

  Senioren willen hele,aal niet in Merwede gaan wonen. Die konijnenhokjes zijn veel te klein. Oudere senioren die nog samen zijn gaan voor een 4 kamer woning.

  Bovendien is in de wijk Merwede het ‘van deur tot deur vervoer’ door de gemeente volstrekt onmogelijk gemaakt. Senioren blijven zo lang als mogelijk van een auto gebruik maken omdat dat hen de mobiliteit verschaft die de beste oplossing is voor ‘van deur tot deur’ vervoer. Als u een geniaal ander idee voor de vervoersvraag van ouderen hebt, deel dat dan met ons.

 13. Paul

  @toine, zelf rijdende mini taxi’ ( 2 persoons ) zijn al in ontwikkeling genomen door een Utrechts bedrijf , en rijden op Heatrow en Saudi-Arabië.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).