Politieke partijen willen opheldering over huurverhogingen Your Urban Space | De Utrechtse Internet Courant Politieke partijen willen opheldering over huurverhogingen Your Urban Space | De Utrechtse Internet Courant

Politieke partijen willen opheldering over huurverhogingen Your Urban Space

Politieke partijen willen opheldering over huurverhogingen Your Urban Space
Het stadhuis in Utrecht
Vijf partijen in de Utrechtse gemeenteraad willen opheldering over een plotselinge huurverhoging bij wooncomplex Your Urban Space in Kanaleneiland. De politici willen onder andere weten of er mogelijkheden zijn om eigenaar CANLiving te dwingen tot verminderen van de verhoging.

Vijf partijen in de Utrechtse gemeenteraad willen opheldering over een plotselinge huurverhoging bij wooncomplex Your Urban Space in Kanaleneiland. De politici willen onder andere weten of er mogelijkheden zijn om eigenaar CANLiving te dwingen tot verminderen van de verhoging.

De partijen Student & Starter, SP, GroenLinks, D66 en PvdA hebben dinsdag een aantal vragen ingediend bij de wethouder. Ze zijn ontstemd over de huurverhogingen die bij Your Urban Space in Kanaleneiland worden doorgevoerd: bewoners kregen te horen dat ze tot 7,6% hogere huur moesten gaan betalen. ‘Absurd’ volgens de raadsfracties.

Volgens de partijen is er bij het maken van afspraken over huurverhoging onvoldoende rekening gehouden met bestaande huurders: bij nieuwbouw zijn dergelijke huurverhogingen niet toegestaan. Bij bestaande woningen kan dit nog wel. “Ziet de wethouder mogelijkheden om in het kader van het stadsakkoord afspraken te maken met private partijen over huurprijsontwikkeling in bestaande middenhuurwoningen?”, willen de partijen weten.

Toen de eerste bewoners een jaar geleden in de appartementen trokken werd de huur al binnen een aantal maanden verhoogd. Deze nieuwste verhoging komt daar bovenop. De raadsfracties willen dat er gekeken wordt naar juridische middelen om verhuurder CANLiving te manen tot minder hoge prijsstijgingen.

Daarnaast blijkt overigens ook dat huurders nog altijd met gebreken zitten, de verhuurder zou moeilijk bereikbaar en traag zijn met het verhelpen van problemen rond de oplevering van de woningen.

7 Reacties

Reageren
  1. Berend

    De verhuurder ingebreke stellen met een termijn voor reparatie en bij niet nakomen van de termijn een % huur inhouden. Nog beter is dit gezamenlijk te doen. Organiseren dus!

  2. Sjaak

    Mitros heeft de huur ook met 6.6% omhoog gedaan. Vrije sector huurwoning dat wel, maar wel vrij fors.

  3. JdV

    Geen idee waarom de gemeente partij zou moeten zijn bij huurwoningen boven de sociale grens. Gaat ze zich ook bemoeien met alle huurverhogingen, ook voor huurders die 1500 of 2000 euro betalen? Of zijn alle inwoners gelijk maar sommigen toch wat gelijker en gaat het principe van gelijke behandeling weer doodleuk over boord?
    De gemeente moet zich lekker bezig houden met haar kerntaken, en niet met zaken waar ze niks over te zeggen heeft. Als de huurders zich benadeeld voelenstaat de weg naar de rechter open.

  4. Michiel Bilderbeek

    Deze verhuurder denkt dat alles maar kan én komt er ook nog mee weg doordat de huurders stil blijven zitten. Berend zit op het goede spoor, maar met een procedure tegen de verhuurder kom je nog veel verder. Het alternatief is stil zitten en na twee jaar nog klagen dat er zo weinig aan alle gebreken wordt gedaan.

  5. Hadjememaar

    @JdV, ook private verhuurders hebben zich aan de (huur)wet te houden. Gezien het woningtekort en het belang van betaalbare woningen voor de burgers van Utrecht, is de gemeente wel degelijk partij in deze zaak. Ik zou alleen niet wachten tot de gemeente in actie komt. Ik ben het eens met @Berend, organiseren, solidariteit en de barricades op! I.e. met z’ń allen een goede advocaat inhuren. Wel eerst even de bepalingen in de huuroverkomst lezen en het wetboek er op na slaan.

  6. Scherpschutter

    Ik wil graag opheldering over dit handelen vam de Gemeente. Waar bemoeit ze zich in godsnaam mee? Verhuurder staat volledig in het recht en mag dit gewoon doen. Huurdes die het niet bevalt staat het vrij iets anders te zoeken.

    Gemeente: ga je kerntaak gewoon eens uitvoeren. Zorg dat er voldoende woningen zijn. Dan heb je dit soort prijsstijgingen ook niet. Geef subiet bouwgrond vrij. Schrap 90 procent van je absurde regels. En laat de markt haar werk doen.

  7. Marcel 59

    Feitelijk oefent de gemeente al invloed uit op de huurprijzen. Sinds 2015 telt de WOZ-waarde van een huurwoning mee in de puntentelling, en daarmee op de hoogte van de huur. Door de gekte op de woningmarkt stijgen de WOZ-waarden behoorlijk. Deze door voormalig minister van wonen Blok ingevoerde regels hebben nu dus een navenant forse impact voor vrij-sector-huurders. Het zou mij niet verbazen als de verhuurder hier net binnen de lijnen blijft van het wettelijk toelaatbare. Als de gemeente vraagt om een beperking van de huurverhoging, dan kan ik mij zo voorstellen, dat de verhuurder als tegen prestatie een verlaging van de WOZ verlangt.
    Een deel van het probleem is dat huurwoningen voor de WOZ hetzelfde worden beoordeeld als een vergelijkbare koopwoning. In de praktijk zal een huurwoning in verhuurde staat echter minder opbrengen. De gemeente zou kunnen beginnen om met dat verschil rekening te houden in de bepaling van de WOZ. Het ligt dan uiteindelijk aan de huidige minister Ollongren of dat wordt toegelaten, en ze bereid is wat van de scherpe kantjes van de regels van haar voorganger af te halen. De minister heeft op dit gebied nog niet veel laten zien; tijd om dat eens te toetsen.
    Dan blijft het wel zo, dat de gemeente wat inkomsten uit de WOZ zal gaan missen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).