Vanaf volgende maand mogen woningen van 587.000 euro of minder niet meer gekocht worden voor de verhuur. Deze opkoopbescherming is nu iets meer dan een jaar van kracht in Utrecht en elke 1 juli wordt de prijsgrens aangepast.
Opkoopbescherming is een maatregel waarmee starters en mensen met een middeninkomen meer kans moeten hebben bij het kopen van een woning. Sinds deze regel vorig jaar werd ingevoerd mogen bijvoorbeeld beleggers of pandjesbazen een woning niet meer kopen en deze dan te huur zetten.
In eerste instantie was de prijsgrens 440.000 euro, maar omdat deze grens met de woz-waarde meebeweegt stijgt die vanaf juli naar 587.000 euro. De jaarlijkse aanpassing van de prijsgrens zorgt ervoor dat 60 procent van de koopwoningen onder de opkoopbescherming blijft vallen. Overtreding van de opkoopbescherming kan leiden tot een boete van maximaal 18.500 euro.
27 Reacties
ReagerenAls ze die boete betalen is dan de koop toch gesloten?
Dat gaat huizenverkopers geld kosten!
Mooi. Toch wel een goed middel voor het voorkomen van achteruitgang van leefbaarheid in de buurten.
Dan wordt het nòg moeilijker voor de huurmarkt en onaantrekkelijker voor de verhuurder. Boeren, vissers, middenstanders, verhuurders…..
Is dat een jaarlijkse boete ?
Anders hebben zij die boete er in een jaar uit.
Gefeliciteerd. Met deze maatregel komen er nog minder huurwoningen op de markt. Woningen met een hogere aankoopprijs, vragen ook een hogere huur. Hierdoor komen er geen goedkopere huurwoningen meer op de markt. Alsof iedereen een huis kan of wil kopen.
Alsof er überhaupt nog beleggers zijn die in deze prijscategorie woningen aankopen voor de verhuur. Dat was vooral interessant in de prijscategorie 2-3 ton. Maar dat mocht door deze opkoopbescherming toch al niet meer. En een overdrachtsbelasting van 10,4% over bijna 600k maakt aankopen in deze categorie volstrekt onrendabel.
Of er zijn meerdere reacties hier van pandjesbazen of het marktdenken is iedereen hier naar de bol gestegen. In elk geval is duidelijk dat Henk, Wim en Lia niet het slachtoffer zijn van een geliberaliseerde huurmarkt waarin meer dan 50% van het salaris in de zakken van dit soort pandjesbazen terecht komt.
Opkoopbescherming is in elk geval bij koophuizen aantoonbaar succesvol voor starters. Jonge mensen dus. De verhuurmarkt is juist vastgelopen door de ongeremde liberalisatie van de laatste jaren. De politiek denkt als het om huurmarkt gaat nog steeds in liberale termen als ‘Sociale huur’, ‘Middenhuur’ en ‘Vrije huur’. Zo lang die onderverdeling bestaat zal de hoeveelheid woningen niet toenemen en het de huurder meer en meer geld kosten. Tijd om weer Volkshuisvesting te omarmen, als een gek betaalbare woningen te bouwen en het maximale inkomen voor sociale huurwoningen te verhogen, die ligt in Nederland (vergeleken met andere EU-landen) namelijk bijzonder laag. We moeten als Nederlanders af van het idee dat woningen beleggingsobjecten zijn.
Dit artikel klopt niet. Er mist de informatie dat je na 4 jaar wel nog mag verhuren. Nu lijkt het alsof het nooit mag.
@WoningMcWoonface:
“Tijd om weer Volkshuisvesting te omarmen, als een gek betaalbare woningen te bouwen en het maximale inkomen voor sociale huurwoningen te verhogen, die ligt in Nederland (vergeleken met andere EU-landen) namelijk bijzonder laag. We moeten als Nederlanders af van het idee dat woningen beleggingsobjecten zijn.”
Fout. Wonen zou voor elke inwoner topprioriteit mogen zijn. Niet 3xper jaar op vakantie. Niet de nieuwste iphone. Geen latte machiato’s van 5 euro.
Dus geen verhoging van de grens voor “sociale” woningbouw, eerder een verlaging. Slechts sociale huur voor diegenen die het echt niet zelf kunnen betalen. Geen sociale huur voor part-time parasieten die niet moe willen worden.
Wonen is je allereerste doel en daar moet en mag je gerust een heel groot deel van je inkomen aan besteden. Daar hoeven belastingbetalets niet voor op te draaien, dat is je eigen verantwoordelijkheid. Stop met de slachtofferrol en zielig doen en regel een dak boven je hoofd als ern verantwoordelijke volwassene in plaats van met je duim in je mond te krijsen dat de overheid je moet hellupuh
Het lijkt me een boete van niks, maar het effect is niet helemaal zoals bedoeld. (Zoals altijd als de overheid zich met de woningmarkt bemoeit). Helaas achter een paywall: https://www.telegraaf.nl/financieel/1127636972/onderzoek-universiteiten-opkoopverbod-beleggers-duwt-lage-inkomens-wijk-uit
Belangrijkste: “Door de verschuiving van huur naar koop, verandert de samenstelling van de wijken. „Omdat huurders van beleggerswoningen over het algemeen jonger zijn, lagere inkomens hebben en vaker een migratieachtergrond hebben.” Deze groepen zijn volgens de onderzoekers vaak aangewezen op huurwoningen in de vrije sector, vanwege de lange wachttijden voor sociale huurwoningen.” en “Verrassend was dat de huizenprijs in de betreffende wijken niet of nauwelijks daalde, in vergelijking met wijken waar de opkoopbescherming niet gold. „We kunnen uitsluiten dat de maatregel een belangrijk effect op de prijzen heeft in de wijken met opkoopbescherming”, concluderen de onderzoekers”
@JdV
Ik doe zeker niet zielig. De situatie op de woningmarkt is door liberalisatie gewoon flink verslechterd. Dat is een feit. Salarissen zijn niet meegegroeid met de toegenomen productiviteit en waar woningen begin jaren 80 nog gemiddeld 4x een modaal salaris kostte is dat op dit moment ongeveer 10x een modaal salaris. Dit komt door bewust overheidsbeleid. Dat de overheid dit dan ook moet oplossen is dan geen gekke gedachtegang.
Je gelooft in woonmythen. De grootste subsidieslurpers op de woningmarkt zijn de mensen die gebruik maken van hypotheekrente aftrek. Gek genoeg zijn de mensen met de duurste huizen ook nog eens de grootste subsidieslurpers. Daarnaast betaalden ‘ondernemers’ jarenlang geen belasting over de woningen die zij Prive als investering hadden gekocht. Sociale huurwoningen, of volkshuisvesting zoals het zou moeten zijn, levert uiteindelijk meer op dan het kost. Pensioenpotten investeren niet voor niets vaak in nieuwbouw: goed en veilig voor de lange termijn. Je weet dat ook in dit soort woningen mensen gewoon huur betalen?
Daarnaast; je wil dat burgers geld overhouden om uit te geven in de actieve economie. Daar profiteren de echte ondernemers van die dingen creëren. Dit in tegenstelling tot die luiwammesen die woningen opkopen voor een passief inkomen en huurders hun hypotheek laten betalen. Grappig altijd, die mythe van parttime werkende, latte macchiato drinkende vakantiegangers. Ik heb alleen de dooddoener toast en avocado met toast bij je gemist.
Voor je volgende comment kan ik je van harte aanbevelen ‘Uitgewoond’ van Cody Hochstenbach te lezen. Dan kan een wetenschapper je uit je bubbel helpen.
@WoningMcWoonface
Hulde! Sterke reactie
Wonen is een basisbehoefte, om daarnaast je leven zinvol inhoud te geven en niet als een slaaf gebonden zijn aan een pandjesbaas of bank
@WoningMcWoonface: Rekenen en logisch nadenken. Altijd lastig.
“De grootste subsidieslurpers op de woningmarkt zijn de mensen die gebruik maken van hypotheekrente aftrek. Gek genoeg zijn de mensen met de duurste huizen ook nog eens de grootste subsidieslurpers. “. Een klassieke denkfout. De mensen met de hoogste netto-hypotheken maken het meest gebruikt van de hypotheekrenteaftrek. Dat zijn zeker niet per definitie de duurste woningen. Veel duren woningen zijn grotendeels afbetaald of hebben geen eens een hypotheek.
Verder vergeet je (?) zaken als huurwaardeforfait, onderhoudskosten, hogere ozb en risico op waardevermindering mee te nemen in je betoog. Jammer. Wellicht een korte cursus economie zodat de wetenschap je uit je bubbel kan helpen.
@ WoningMcWoonface
Topbijdrage!
JdV zit hermetisch opgesloten in z’n bubbeltje. Laat maar.
JdV 22/6/2023 – 12:22
Aangezien ik mijn betoog al wel lang genoeg vond verwees ik naar het boek van Hochstenbach. Je bent duidelijk gepikeerd dat ik je betrapt had op een gebrek aan kennis, anders zou je de bal niet op zo’n flauwe niet relevante manier proberen terug te kaatsen.
Feit blijft dat je met een hoge bruto hypotheek in euro’s meer hypotheekrenteaftrek krijgt dan met een lage brutohypotheek. Dat er mensen zijn die woningen al hebben afbetaald (en in het verleden dus genoeg hypotheekrenteaftrek hebben gehad) of geen hypotheek hebben (en over hun bezit geen of nauwelijks vermogensbelasting betalen) doet er niet toe. Hypotheekrenteaftrek blijft een subsidiepot voor een enorm vermogen. Dat woningbezitters ook andere kosten hebben doet er niet toe in dit gesprek.
Mijn oorspronkelijke punt was dat opkoopbescherming goed is voor de jonge starters (en dat is bewezen) en dat de overheid meer moet doen voor het basisrecht van (betaalbaar) wonen. Geen van je argumenten (zoals: mensen zijn lui en moeten minder latte drinken en op vakantie gaan! of: woningbezitters hebben te maken met huurwaardeforfait!) lijkt hier iets tegen in te kunnen brengen.
Kortom: lees het boek van Hochstenbach. Je argumenten komen daar als woonmythen aan de orde en hij heeft zelfs het nodige uitgerekend. Hopelijk word je er wijzer van.
De politiek beperkt hier het eigendomsrecht en dat gaat keihard in tegen de rechten van de mens…
Mensen kunnen door deze politieke ingreep hun eigendom namelijk niet meer verkopen aan wie ze willen en daarmee de beste prijs krijgen.
Dat gaat heel veel rechtzaken opleveren…die de woningbezitters ook allemaal gaan winnen. Dat gaat ook de gemeente centen en de politiek stemmen kosten omdat hun woningbezittende achterban ook hierdoor wordt getroffen.
Andermaal @ WoningMcWoonface: klasse!
De jijbakken van meneer (of mevrouw) JdV stoelen althoos op luie, afgesleten, half discriminatoire non-argumenten. Maar dit terzijde.
@woning mc woonface: dat je zaken niet meeneemt om zodoende een totaal scheve vergelijking te kunnen maken is uiteraard jouw goede recht. Geeft alleen wel duidelijk aan dat wensdenken prevaleert boven echte economie. En voor wat betreft de “wetenschapper” Hochstenbach, ik ben van mening dat een vakgebied als sociale grografie nauwelikks meer serieus genomen mag worden als kunstgeschiedenis of culturele antropologie, vrouwenstudies of alternatieve geneeswijzen.
Hrt “basisrecht” op betaalbaar wonen, kunt u aangeven in welk wetsartikel van de Nederlandse wet dat staat? En dan heb ik het dus expliciet niet over nietszeggende VN of andere organisaties.
Een stijging met meer dan 30% van de WOZ waarde.
Over nog geen 9 maanden staat DUIC vol met woede reacties over de hoge OZB belasting.
Alles is wederkerig.
Een stijging met meer dan 30% van de WOZ waarde.
Over nog geen 9 maanden staat DUIC vol met woede reacties over de hoge OZB belasting.
Alles is wederkerig.
@WoningMcWoonface
“Feit blijft dat je met een hoge bruto hypotheek in euro’s meer hypotheekrenteaftrek krijgt dan met een lage brutohypotheek. ”
Wie een hoger hypotheekbedrag kan betalen, betaalt ook meer belasting (loonbelasting, OZB, eigenwoningforfait). De HRA stelt niet zoveel meer voor, want die wordt al jaren afgebouwd.
@Paul
Mijn bank maakt door een hypotheek te verstrekken achteraf sparen voor een huis mogelijk. Ik ben heel blij met deze zakelijke overeenkomst voor 30 jaar en velen met mij.
@Hans
Met deze opmerking van JdV:
“Wonen zou voor elke inwoner topprioriteit mogen zijn. Niet 3xper jaar op vakantie. Niet de nieuwste iphone. Geen latte machiato’s van 5 euro.”
legt hij de vinger op de zere plek.
Een huis is nl. prima haalbaar met minder noten op de zang. Men wil tegenwoordig alles en ja, dat gaat dus niet, als je tenminste een huis wil kopen.
En ja, een studielening afsluiten die in mindering wordt gebracht op je te lenen hypotheekbedrag is een bewuste keuze geweest. Ik vraag mij af waar de ouders waren met hun advies voor de financiële toekomst van hun kind.
Men had bijvoorbeeld ook eerst MBO kunnen doen en daarna naast (parttime) werk een avondstudie HBO. Of thuis kunnen blijven wonen en studeren in de trein. Leuk? Vast niet. Maar je werkende leven starten met 40.000 euro in de min is nog minder leuk.
@ WoningMcWoonface
Gezond boerenverstand brengt je vaak verder in het leven, dan wetenschappelijke feiten.
Wie een huis koopt en dure vakanties voor een aantal jaren opgeeft, een 10-jarenplan hanteert om het op te knappen, boterhammen voor de werklunch thuis smeert, het ov verkiest boven autobezit, uitgaan op een zeer laag pitje zet, enz. enz. heeft daar jaren later plezier van. Of je doet dit allemaal niet en kijkt 10 jaar later jaloers naar wie dit wel heeft gedaan.
Wil je lol voor een dag, pluk een bloem. Wil je lol voor jaren, plant een boom.
Kwestie van keuzes maken.
Volgens mij kun je nog steeds verhuren, alleen moet je wel een vergunning aanvragen. Dus stelt allemaal niet zo veel voor.
Kijk maar: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-272514.html
Dit pand is een paar weken geleden verkocht met vraagprijs 315.000. Ook al is er overboden. dat zal vast niet boven de 4 ton zijn geweest.
https://www.funda.nl/koop/verkocht/utrecht/appartement-88589775-biltstraat-107-a/
En nu gewoon ff vergunninkje aanvragen om niet zelf te gebruiken, hoppa.
@Nina
Je snapt het helemaal.
@Allen
Onze woningmarkt wordt al paar decennia lang onderworpen aan falend politiek economisch ingrijpen. Falend, omdat wat er wordt beoogd met de maatregelen nooit met die maatregelen wordt bereikt. Wat er wel is bereikt is dat de woningprijzen dankzij de kunstmatig gecreerde woningschaarste door het dak vliegen.
Dit is ook weer zo’n rare maatregel.
De gemeente kapt hier de vrije markt af met €587.000.
Terwijl de vuistregel is dat je 4.25 maal het jaarinkomen kan lenen als hypotheek, daar komt nog ruim 10% KK bij welke je zelf moet ophoesten.
Dat betekend dat er om een woning van €586.999 te kunnen kopen een totaal bruto jaarinkomen van €138.000 nodig is + €59.000 eigengeld.
Modaal inkomen in 2023 is €40.000 dus 2x modaal (€80.000 bruto jaar) kan niet meer dan €340.000 hypotheek krijgen. En heeft nog eens 34 mille eigengeld nodig voor de KK.
Verduurzaming + eventuele modernisering oude woning komt daar nog met tienduizenden euries bovenop. Subsidie voor burgers betekent dat je het eerst zelf moet betalen om achteraf een beetje terug te kunnen krijgen. Dus verduurzaming is echt een dingetje voor de vermogenden die dat geld hebben klaarliggen.
Huidige eigen woningbezitters met een woning in de afgetopte prijsklasse welke de financiele mogelijkheden hebben om hun woning zodanig te verbouwen dat ze boven die grens komen, zullen dat gaan doen. Die investering gaat namelijk t.z.t. de beste verkoopprijs opleveren. NB dit hoeft geen politiek gewenste verduurzaming te zijn, ook al lijkt het energielabel nu eindelijk ‘marketingwaarde’ te krijgen.
Kortom, door de opkoopgrens zo hoog te leggen hebben de hoge inkomens al het voordeel maar de lagere inkomens pissen naast de pot. Simpelweg omdat Utrecht met de huidige binnenstedelijke duurzame inbreidingsplannen geen koopwoningen meer voor de middenklasse (2x modaal) kan bouwen en, er ook amper nog woningen vrijkomen die deze mensen kunnen betalen.
Utrecht City is steeds harder op weg om een -voor velen letterlijk- onbereikbare exclusieve elitaire enclave te worden omdat compact groenzaam idealistisch stadsbubbelleven voor velen letterlijk onbetaalbaar is.
@jdv Artikel 22, lid 2 van de Nederlandse Grondwet bepaalt dat de overheid moet zorgen voor huisvesting. Daarnaast wordt het recht op huisvesting genoemd in verschillende internationale verdragen, zoals het Europees Sociaal Handvest en het Internationaal Verdrag Economische, Sociale en Culturele Rechten.