Primeur: mensen met vitaal beroep krijgen met voorrang sleutel van nieuwbouw in Utrecht Primeur: mensen met vitaal beroep krijgen met voorrang sleutel van nieuwbouw in Utrecht

Primeur: mensen met vitaal beroep krijgen met voorrang sleutel van nieuwbouw in Utrecht

Primeur: mensen met vitaal beroep krijgen met voorrang sleutel van nieuwbouw in Utrecht
Afbeelding: Mitros
De eerste woningen in het complex De Generaal op het voormalige defensieterrein in Utrecht zijn opgeleverd. Maandag ontvingen de bewoners hun sleutel, waaronder mensen met een vitaal beroep die voorrang kregen op andere woningzoekenden.

De eerste woningen in het complex De Generaal op het voormalige defensieterrein in Utrecht zijn opgeleverd. Maandag ontvingen de bewoners hun sleutel, waaronder mensen met een vitaal beroep die voorrang kregen op andere woningzoekenden.

In totaal verwelkomde woningcorporatie Mitros tachtig nieuwe bewoners. In De Generaal wonen straks mensen met een vitaal beroep en daarnaast ook persoon die begeleid worden door Timon en het Leger des Heils. In aanloop naar het project heeft Mitros naar eigen zeggen nauw samengewerkt met de gemeente Utrecht, Het Vierde Huis en beide bovengenoemde zorginstanties.

“Verplegend personeel, leraren, politieagenten: het zijn allemaal vitale beroepen die de stad Utrecht hard nodig heeft. Deze doelgroep kreeg daarom een streepje voor. Daarnaast zijn er de reguliere huurders en mensen die willen uitstromen uit de zorg. Zij worden begeleid naar zelfstandigheid, onder begeleiding van Timon en Leger des Heils”, zegt Iris Sophie Rook van Mitros.

De bewoners vormen samen een woonvereniging. Ontmoetingen worden ondersteund door een zogenoemde community coach. Hannie Olij van Timon zegt dankbaar te zijn voor de mogelijkheden die De Generaal biedt, waarbij onder meer jongvolwassenen op weg worden geholpen naar zelfstandigheid. “De Generaal biedt hen een prettige, veilige omgeving waar ze zich verder kunnen ontwikkelen naar zelfstandigheid. Het concept waarbij ontmoeting met andere bewoners wordt gestimuleerd, sluit naadloos aan bij de kernwaarden van Timon.”

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Waar kunnen we de definitie van ‘vitaal beroep’ teruglezen die Mitros gebruikt om woningen toe te wijzen? En wat gebeurt er als zo’n vitaal beroep bewoner een andere baan krijgt die volgens Mitros niet vitaal genoeg is?

 2. Realist

  Dan moet diegene dus wel in een vooraf vastgestelde woonvorm gaan wonen. Tja, daar zit ook niet iedereen op te wachten lijkt mij, laat staan op een community coach. Zit die coach bij de servicekosten inbegrepen?

 3. Eelco Vonkert

  Ok dus , met mijn 20 jaar inschrijftijd, kan ik het eerst bekijken op asielzoekers, dan op vluchtelingen, dan op alleenstaande moeders, dan op jongeren, dan op 65 plussers. en verder kan ik de pot op … nu weer dit? waar slaat dit op? Als je een vitaal beroep hebt, verdien je genoeg om een huis te kopen………… die hoef je niet te huren. Ik vind het schandalig. Alsof andere mensen niet bijdragen aan de maatschappij. Dit is totaal van de pot gerukt beleid !!

 4. Katja

  Vuilnismannen en schoonmakers zijn ook vitale beroepen. Zonder hen is het één grote puinhoop.

 5. Yo

  @ Eelco

  Asielzoekers krijgen sowieso geen woning. Statushouders krijgen woningen aangewezen, nadat ze eerder zelf ook op een wachtlijst staan. Statushouders zijn mensen waarbij het asiel toegewezen is, die dus aan de officiële erkenning vluchteling uit een niet-veilig land voldoen en waarschijnlijk ook hun inburgering met succes gaan doorlopen. Dat is een relatief kleine groep in vergelijking met de gehele groep asielzoekers die zich melden in ons land, waarvan een erg groot deel sowieso never nooit aanspraak op een verblijf in ons land gaat maken (bijv. de veilige landers) of asiel moet aanvragen in een ander land in Europa/ het westen. Een ander deel verlaat Nederland uit zichzelf weer binnen een paar maanden of x-aantal jaar.

  Statuhouders kunnen met urgentie woningen zoeken (ben ik het niet mee eens trouwens), omdat ze anders in een asielzoekcentrum moeten blijven en daardoor zijn er geen tijdelijke opvangplekken voor asielzoekers meer en daardoor ontstaat er dus overlast van deze groep, omdat onder deze groep dus ook onwelwillenden zitten.

  Met de maatregel dat gemeenten 50% van de woningen, ook koop tot 275.000 euro, mogen toewijzen aan mensen uit de eigen gemeente is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie, waarin mensen van buiten de gemeente en van buiten het land (expats bijv.) er met woningen vandooor gaan en niet in de eigen gemeente geborene of al tijden in de gemeente woonachtigen.

  Net zo min als dat er iets mis is met het bevoordelen van mensen in cruciale beroepen ten aanzien van woningen.

 6. Yo

  Overigens, als je na 20 jaar nog geen woning hebt ben je wel erg selectief of reageer je te weinig in de regio Utrecht via woningnet (dus ook de Bilt en Nieuwegein e.d.). Ik heb in mijn 8-12 jarige inschrijving al 3x kans gemaakt op een woning en met 12 jaar inschrijving er ook 1 geaccepteerd. Ik was weliswaar 8e, maar de eerste 8 op de wachtlijst vielen af. Je maakt al kans als er 25 mensen voor je staan op de wachtlijst.

 7. Rob H.

  En @Eelco, ik denk dat je salarissen van de mensen met vitale beroepen en de mogelijkheden om de juiste hypotheek te krijgen, schromelijk overschat.

  Met dat salaris koop je niets in Utrecht (en zelfs niet in de directe omgeving).

  En dat is dan weer een schande.

 8. Marcel 59

  @ Baliekluiver: De gemeente bepaalt wat een vitaal beroep is, niet Mitros zelf. Dat werkt hetzelfde als een urgentieverklaring; ook daarvoor moet je eerst bij de gemeente aankloppen. Mitros heeft de mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract aan te bieden, en dan na vijf jaar of zo een toetsing te doen. Daarbij kan dan ook weer naar het inkomen worden gekeken.

 9. Kaat

  Wat wanneer deze mensen van beroep veranderen?

 10. Baliekluiver

  @ Marcel59: het gaat mij er niet om wie het bepaald maar hoe het wordt bepaald. ‘Verplegend personeel, leraren, politieagenten’ is een populaire omschrijving, maar zijn er nog ander beroepen die in dit verband als vitaal worden gezien? Mensen werken niet meer hun hele leven bij dezelfde baas, worden ze uit hun voorrangswoning gezet als ze een niet vitale baan krijgen, of gaan we hier een nieuw scheefwoon probleem laten ontstaan met mensen die ooit eens (een tijdje) in een vitaal beroep hebben gewerkt?

 11. Lexus

  Het zijn allemaal lapmiddelen die de grote ellende proberen te verzachten. En zoals uit dit forum blijkt: die lapmiddelen veroorzaken weer nieuwe ellende. Er zit weinig anders op de kortst mogelijke termijn te zorgen voor meer woningen.

  Na de Tweede Wereldoorlog is vanwege het enorme woningtekort woonruimtevordering ingevoerd. Mijn ouders hebben ermee te maken gehad. En ze hebben het getroffen met een alleenwonende oudere weduwnaar die, op één kamer voor zichzelf na, eigenlijk hele hele huisje door mijn ouders liet bewonen, in ruil voor wat gezelligheid. Ik heb er een geweldige derde opa aan gehad. Maar het ging niet altijd zo goed. Anderen woningzoekenden troffen het minder, moesten genoegen nemen met een zoldertje en een slechte verhouding met de hoofdbewoner(s). Bovendien wisten juist de welgestelde bezitters van de grootste huizen via hun connecties vaak vrijstellingen te krijgen. Ik zie zoiets nu niet meer gebeuren. Het zou nu tot moord en doodslag leiden. Daarom kunnen mensen zonder welgestelde familie en met lage inkomens het dankzij het rechtse neoliberale beleid van de afgelopen jaren (VVD, CDA, D66 en PvdA) het de komende decennia wel schudden met hun huisvesting. Triest maar waar…

 12. Utrechter2

  Er zijn al mensen die met opgeruimde blik beweren dat de problemen meevallen en dat de oplossing onderweg is.

  Maar de situatie is al zo ontspoort dat de gemeente mensen moet gaan voortrekken (door al het idealisme hieraan voorafgaand) omdat er nu anders maatschappelijke problemen dreigen te ontstaan. De ernst wordt dus gecamoufleerd door mensen voor te trekken. Het voortrekken van mensen met een applausberoep klinkt sympathiek maar we vergeten wat dat betekent voor de mensen in Utrecht die bezorger zijn of in een restaurant werken. En eh, het spelletje om iedereen cruciaal te bestempelen gaat ook niet werken. Wat ik met Yo wel eens ben is dat het goed is dat de gemeente tot het inzicht komt dat ze niet alle nationale en internationale problemen kan oplossen. Nu nog even afwachten of de EU dit niet gaat verbieden als zijnde ongeoorloofd staatsingrijpen op de markt.

 13. Kip

  Als iedereen op iedereen voorrang krijgt, heeft niemand voorrang.

 14. JdV

  Brandweermannen. Vuilnismannen. Distributiemedewerkers. Buschauffeurs. Treinmachinisten. Bouwvakkers. De lijst met vitale beroepen is uiteraard boterzacht en geheel.willekeurig qua invulling. Maar dat was te verwachten, het socialisme/wokeisme grossiert in fit soort onzin. Binnenkort ook voorrang voor transgenders, autisten, ptss-patienten en van alles en nog wat.
  Bent u geen bijzondere doelgroep maar wacht u al meer dan 10 jaar op een woning? Dikke pech. Denk daar maar aan als u de volgende keer mag stemmen.

 15. Scherpschutter

  In de DDR kregen ambtenaren ook voorang op (de mooiste) woningen. Het is feitelijk de modus operandi in alle linkse arbeidersparadijsjes ter wereld (van Cuba tot Noord Korea en Venezuale), waar all pigs equal zijn, maar some pigs absolutely more equal zijn dan other pigs.

  Utrecht zinkt weg in rood drijfzand.

 16. Realist

  @JvD. Daar is de TK met de huisvestingswet al mee bezig. In de uitvoering zal dit alleen maar meer ontevredenheid en spanning in de maatschappij opleveren. Een eerlijk systeem hebben we al, dat is de wachtlijst.

 17. buurtbewoner

  @Eelco
  als je met 20 jaar wachttijd nog geen woning hebt zoek je waarschijnlijk een eengezinswoning met tuin uitsluitend centrum en het liefst museumkwartier?

 18. buurtbewoner

  vreselijke plek om te wonen, daar in die bocht, plus dat je komende 20 jaar omringd bent met bouwgeluiden, merwedezone, beurskwartier pff

 19. Chef Plongeur

  Belachelijk, dat populistische gezwijmel over zogenaamde “vitale beroepen”. Zelfs de parkeerhandhaver valt er straks nog onder. Overheidsfunctionarissen vinden zichzelf en collega’s als snel “van vitaal belang”. Vitaal staat voor “van levensbelang”. Welnu, een arts, ok. Maar níet de hele “zorgsector”. De pedicure? Nope. En andere zogenaamde “vitale beroepen” als docent Knutselen of Duitse gramatica: vokstrekte onzin. Wenselijke beroepen in de maatschappij, ja, zonder enige twijfel. Vitaal? Klinkklare onzin. Populisme ten top inspelend op gemanipuleerde moties, en zwaar versterkt ten tijde van de coronapandemie. En nu dus misbruikt.

 20. Lexus

  Ik ben geen voorstander van een voorkeursbeleid — zie mijn reactie hierboven. Maar ik wil nog maar eens benadrukken dat de afschuwelijke situatie waarin we op het gebied van de volkshuisvesting zijn beland niet ontstaan is door links, dat op landelijk niveau in het geheel niet bestuurd heeft en alleen in sommige gemeenten op plaatselijk niveau wat kleine pleistertjes heeft kunnen plakken. De fout zit echt in het rechtse neoliberale regeringsbeleid van de afgelopen decennia, een wanbeleid van privatiseren en liberaliseren door vooral de VVD en het CDA, en verder ook door D66 en de PvdA.

 21. Binnenstadbewoner

  Discriminatie van het zuiverste soort. Er zijn zoveel vitale beroepen. Erg discutabel en voer voor advocaten die hier wel raad mee weten.

 22. Utrechter2

  @Lexus: we hebben hier al een uitgebreide discussie gevoerd waarbij u onderwerpen als Rijnenburg zorgvuldig vermeed. Ook dat GroenLInks Amsterdam vindt dat illegalen niet mogen worden uitgezet was voor u een item waar u niet op in wilde gaan.

  U hoeft niet te doceren dat rechtse partijen hun verantwoordelijkheid hebben, en rechtse partijen durven dat nog toe te geven ook! Maar mijn punt is dat linkse partijen zoals GroenLInks GEEN verantwoordelijkheid nemen.

 23. Lexus

  @Utrechter2: de linkse partijen zijn zo klein dat ze niet eens de kans hebben gekregen en nog krijgen om verantwoordelijkheid te nemen. Zelfs de PvdA en GroenLinks, niet eens echt links, kregen geen kans deel uit te maken van de regering. De verantwoordelijkheid voor de huidige crises ligt nagenoeg geheel bij rechts, hoofdzakelijk VVD en CDA, dat wel de mogelijkheid heeft gehad ze tegen te gaan en te voorkomen. Maar rechts heeft voornamelijk bestaande problemen voor zich uitgeschoven en door neoliberaal beleid ook nog nieuwe problemen gecreëerd.

 24. Koel Hoofd

  Dit is wel een bijzonder nauwe scope op beroepen welke kennelijk zodanig belangrijk zijn voor de maatschappij dat zonder deze mensen de maatschappij komt stil te liggen zodat we in een economische en sociaal maatschappelijke crisis belanden. Want dat is wat een vitaal beroep betekend voor de sociale economie wat we Nederland noemen. Het zijn wel belangrijke beroepen, waarvan er twee ook nog worden gedomineerd door vrouwen.

  Echter, ons kabinet weigerde loonsverhoging voor zowel de zorg als politie en doet ook niets aan de parttime val in het onderwijs want dat is lekker goedkoop en blijven alle miljarden over voor wensdenken en luchtkastelen. Pluche corrumpeert, dat geldt ook in een democratie.

  @Baliekluiver
  Op de website woningnet (https://www.woningnetregioutrecht.nl/nl-NL/Help%20en%20uitleg/Verdeling%20van%20woningen/Gemeentelijke%20voorrangsregeling ) staat onderaan:

  “Voorrang voor beroepsgroepen
  In de gemeente Utrecht krijgen mensen die werken in de sectoren zorg, onderwijs of politie voorrang op appartementen vanaf de eerste etage. ”
  met link verwijzing naar het vierde huis voor meer info.

 25. Baliekluiver

  @Koelhoofd: mijn vraag is wat er gebeurt als die verpleger, politieagent of leraar (allemaal natuurlijk m/v/x) na toewijzing van zo’n voorrangswoning lekker niet-vitaal in de horeca gaat werken of telefoonverkoper wordt. Dat lees ik nergens.

 26. Utrechter2

  @Lexus: Rijnenburg. Klimaatbeleid, zoals lokaal als nationaal. En als u zegt dat VVD en CDA keihard mee hebben getekend aan dit klimaatbeleid, dan hoor ik dat graag.

  U negeert uiteraard de lokale keuzen van GroenLinks heeft gemaakt:
  https://www.duic.nl/algemeen/utrechtse-coalitiepartijen-na-geheime-overleg-tot-2035-geen-woningen-in-polder-rijnenburg/

 27. Yo

  @ utrechter2

  Illegalen nemen geen sociale huurwoningen of dure koopwoningen in beslag (en dat zijn ze bijna allemaal tegenwoordig) , aangezien je aan eisen moet voldoen (loonstroken, contracten, bewijs, etc., etc.). Illegalen wonen meestal: illegaal. Ze huren vaak kamers van huisjesmelkers. Exact het soort dat extra rijk wordt door het neo-liberaal beleid, want het duwt de minder fortuinlijke, en dat zijn steeds meer mensen tegenwoordig, rechtstreeks in de handen van louche wet- en regelgeving overtredende charlatans/ huisjesmelkers.

 28. Yo

  @ utrechter 2

  Ipv u haat en gal over niet verantwoordelijke zijnde linkse partije te spuwen kunt u zich beter richten op het grootkapitaal.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/09/15/fietskoeriers-uber-en-deliveroo-werken-zonder-papieren-a4142077

  En buitenlandse illegalen hierheen lokken en ze ook nog uitbuiten, zoals wel vaker. Dit wordt oogluikend door neo-liberalen (en dus rechtse) sympathisanten gesteund, want een kleine groep wordt hier slapend rijk van en daar is het beleid (o.a. gesteund door CDA, VVD en ook D’66) met name op gericht. Recht van de sterksten en de rijksten. Niet de slimsten of de meest waardevollen voor de samenleving.

 29. Utrechter2

  @Yo: zie Amsterdam Zuidoost. Al sinds de vliegramp met El Al weet men dat de flats daar ook door illegalen bewoond worden.

  U kunt niet meer dan mijn woorden verdraaien en/of negeren. Ik gaf al duidelijk aan dat rechtse partijen hun verantwoordelijkheid nemen in de wooncrisis (door ook schuld en verantwoordelijkheid te bekennen) maar dat juist linkse mensen niet verder komen dan hun gal spuwen over de ander.
  Kijk maar hoe u zometeen gaat reageren op de volgende woorden: klimaatregels en Rijnenburg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).