Projectontwikkelaars kopen ruim vier hectare grond in stadswijk Merwede: ruimte voor 1000 woningen | De Utrechtse Internet Courant Projectontwikkelaars kopen ruim vier hectare grond in stadswijk Merwede: ruimte voor 1000 woningen | De Utrechtse Internet Courant

Projectontwikkelaars kopen ruim vier hectare grond in stadswijk Merwede: ruimte voor 1000 woningen

Projectontwikkelaars kopen ruim vier hectare grond in stadswijk Merwede: ruimte voor 1000 woningen
De twee projectontwikkelaars Synchroon en AM hebben samen als Ontwikkelcombinatie Merwede-C een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht gekocht. Op het terrein is ruimte voor 1000 woningen.

De twee projectontwikkelaars Synchroon en AM hebben samen als Ontwikkelcombinatie Merwede-C een locatie van ruim vier hectare in de nieuwe stadswijk Merwede in Utrecht gekocht. Op het terrein is ruimte voor 1000 woningen.

De locatie die is aangekocht, voorheen was drukkerij Roto Smeets hier gevestigd, ligt middenin de Merwedekanaalzone. Volgens de initiatiefnemers is er ruimte voor 1.000 woningen en voor circa 10.000 m2 aan voorzieningen.

De volledige Merwedekanaalzone is een gebied van Oog in Al tot en met Westraven. Het gebied waar vooral veel gaat veranderen, is ongeveer zestig hectare groot en ligt tussen de Dr. M.A. Tellegenlaan en de A12. Het was ooit een industriegebied, is lang een distributiegebied geweest en moet nu transformeren tot een volledig nieuwe stadswijk. Er moeten, tot ongeveer 2030, tussen de 6000 en 10.000 woningen gebouwd worden. Het volledige gebied is opgedeeld in verschillende deelgebieden.

“De Ontwikkelcombinatie Merwede-C gaat in nauw overleg met de gemeente Utrecht, andere eigenaren, omwonenden en belanghebbenden, een ambitieuze, hoogstedelijke, gezonde en duurzame gebiedsontwikkeling realiseren”, aldus Synchroon en AM. Naar verwachting start de eerste fase van de bouw medio 2020.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Niet lullen maar bouwen. In gelul kan je niet wonen (met dank aan Jan Schaeffer).

 2. Cor Nelis

  Ik ben bang dat er niet veel sociale woningbouw bij zal zitten… Dus de oorspronkelijke doelgroep van Jan Schaeffer zal er waarschijnlijk niet veel mee opschieten!

 3. jelle

  Niet zo somber Cor, wie weet wordt het wel wat moois, goeds en sociaals. Daarnaast: Wat het ook wordt, alles is een vooruitgang vergeleken met wat er nu is. En er komen ook zeker niet minder sociale huurwoningen in het gebied te staan dan dat er nu zijn.

 4. Bertje

  Nog meer blokkendozen voor starters en studenten, stop deze revolutiebouw, Utrecht is VOL, accepteer dat nu eens.

 5. Maria

  Flink de hoogte in svp.
  Utrecht is een stad, laat dat zien!

 6. Erik

  @Bertje:
  Utrecht is helemaal niet vol. Dit gebied is extreem leeg, dit smeekt er om om ontwikkeld te worden! Zeker nog nooit in een echte stad geweest als je Utrecht al vol vindt?

 7. Toine Goossens

  Alle hulde voor Paulus Jansen die vaart achter het bouwen van woningen zet. Hij legt inderdaad teveel nadruk op starters. Het levensbestendig bouwen voor ouderen in bestaande wijken schiet er danig bij in. Het gevolg is dat zij niet doorstromen en er geen ruimte voor gezinnen komt.
  In Tuindorp (Oost) zijn diverse kansen gemist om die doorstroom op gang te brengen.

  Ik betwijfel of ouderen op Merwede willen gaan wonen.

 8. Barend

  Ben benieuwd of het ambtelijk apparaat er in zal slagen een coherent gebied te laten ontstaan. De onsamenhangende verzameling projecten op Rotsoord doet het ergst vrezen.

 9. Willem

  Geweldig!
  Wanneer is de oplevering en waar kan ik me inschrijven?!?

 10. Tom

  @Cor
  De doelstelling is om in dit gebied 30% huurwoningen te realiseren. Op een totaal van 6000-10.000 woningen zijn dat dus 1.800-3.000 sociale huurwoningen. Dat is hoger dan het gemiddelde (25% van de woningen in de gemeente Utrecht is sociale huur), en in het meest gunstige scenario een toename van bijna 7% in de totale sociale woningvoorraad. Ook op sociaal gebied kun je over dit plan volgens mij dus best positief zijn!

  @Bertje
  De gemeente zet bij deze ontwikkeling juist ook in op een diverse doelgroep, om gezinnen in de stad te houden. Dat is vanwege de hoge grondprijs echter wel lastig te realiseren zonder alle lage en middeninkomens uit te sluiten, omdat gezinnen meestal liever in een huis met tuin wonen dan in een appartement. Ik hoop dat ze hier een goede oplossing voor kunnen vinden maar weet in ieder geval dat de gemeente het ook belangrijk vindt om voor diverse sociale groepen te bouwen.
  Of Utrecht vol is is natuurlijk een heel subjectieve kwestie, de één zal Terneuzen al vol vinden terwijl de ander vindt dat er nog best wat wolkenkrabbers bij kunnen in New York. Feit is in ieder geval dat mensen zelf mogen kiezen waar ze willen wonen, dus als je geen nieuwe woningen bouwt zullen de huizenprijzen nog extremer gaan stijgen (simpele kwestie van vraag en aanbod), en is wonen in Utrecht alleen nog maar weggelegd voor de happy few. En volgens mij zit daar echt niemand op te wachten.

 11. Jeroen

  Doe er wat aan Bertje en maak plaats voor anderen.

 12. rutger

  Rutger
  Over vol gesproken. Utrecht is 99,2 vierkante kilometer groot en heeft 349.234 inwoners. Den Haag is bijna net zo groot namelijk 98,12 vierkante kilometer en heeft 534.158 inwoners. Ook Barcalona is net zo groot als Utrecht, namelijk 98 vierkante kilometer en daar wonen 1.608.746 mensen op die 98 vierkante kilometer en tenslotte Parijs . De gemeente Parijs heeft een oppervlakte van 105,4 vierkante kilometer en daar wonen 2.244.000 mensen op. Of wel 21.290 inwoners per vierkante kilometer !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Bovenstaande cijfers komen uit Wikipedia
  Vol is inderdaad een betrekkelijk begrip

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).