Protest tegen woningnood in Utrecht bij bouwplaats Galaxy Tower: ‘Wij willen wonen’ Protest tegen woningnood in Utrecht bij bouwplaats Galaxy Tower: ‘Wij willen wonen’

Protest tegen woningnood in Utrecht bij bouwplaats Galaxy Tower: ‘Wij willen wonen’

Protest tegen woningnood in Utrecht bij bouwplaats Galaxy Tower: ‘Wij willen wonen’
Mirthe Biemans (rechts) hield tijdens het protest een korte speech
Zo’n twintig jonge leden van de PvdA Utrecht hebben vanmiddag kort geprotesteerd tegen de woningnood bij de bouwplaats van de Galaxy Tower op het Jaarbeursplein. Ook fractievoorzitter Rick van der Zweth en kandidaat-Kamerlid Mirthe Biemans protesteerden mee. Er is gekozen voor deze plek, omdat het een van de Utrechtse projecten is waar “onbetaalbare woningen” worden gebouwd, net zoals bij Wonderwoods en de Wilheminawerf. 

Zo’n twintig jonge leden van de PvdA Utrecht hebben vanmiddag kort geprotesteerd tegen de woningnood bij de bouwplaats van de Galaxy Tower op het Jaarbeursplein. Ook fractievoorzitter Rick van der Zweth en kandidaat-Kamerlid Mirthe Biemans protesteerden mee. Er is gekozen voor deze plek, omdat het een van de Utrechtse projecten is waar “onbetaalbare woningen” worden gebouwd, net zoals bij Wonderwoods en de Wilheminawerf

“Afgelopen jaren bleef het in Utrecht te vaak bij prachtige visies zonder concrete invulling voor meer betaalbare woningen”, zegt de PvdA Utrecht. “Op deze manier kunnen steeds minder mensen het betalen om in de stad te wonen. Terwijl de stad de mensen nodig heeft die nu verdreven worden: de jongeren, schoonmakers, verpleegkundigen en buschauffeurs.”

Tijdens het protest hield Biemans een korte speech met een megafoon. Voor en na de speech scandeerde de aanwezigen “Wij willen wonen”. Ook werden er bij de bouwplaats borden opgehangen met daarop de tekst ‘Onbetaalbaar verklaard’. Diezelfde tekst werd ook met witte verf op de grond gespoten.

Artikel gaat verder onder afbeelding

De partij vindt dat er nu keuzes gemaakt moeten worden om ervoor te zorgen dat er genoeg woonruimte blijft voor jongeren, starters en mensen met lage en middeninkomens. Die oproep doet de PvdA in de aanloop naar besluiten die de gemeente gaat nemen over de plannen voor het leven van de Utrechter in 2040. Veel van die plannen staan in de nieuwe Ruimtelijke Strategie Utrecht die eerder deze maand werd gepresenteerd.

Ingeloot

Een van de jongeren die aanwezig was bij het protest, is Kristina (27). Zij woont sinds anderhalf jaar samen met haar vriend in een van de opgeknapte flats in Kanaleneiland. In totaal hebben ze drie jaar gezocht. Kristina had toen geen vast contract, haar vriend wel. Uiteindelijk hadden ze geluk en werden ze ingeloot voor een koopwoning, die eerder nog een sociale huurwoning van Mitros was.

“Ik was blij dat we geen hoger bedrag moesten bieden, want anders hadden we het niet kunnen betalen”, zegt Kristina. “Maar je voelt je eigenlijk schuldig, want de een moet eruit en de ander komt erin. Je zou blij moeten zijn, omdat je een van de happy few bent die wel een woning heeft kunnen krijgen. Het is een heel dubbel gevoel.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Bo

  Ik ben het deels eens met de PVDA maar de grond bij het station is 1 van de duurste stukken grond van Nederland. Tevens mis ik een oplossingsgerichtheid om de vraag te remmen. Deze projecten worden namelijk gebouwd omdat Utrecht steeds aantrekkelijker wordt voor expats/buitenlandse studenten…daarom ook Galaxy towers. Waarom zet de PvdA zich niet in om deze groei te beteugelen? In mijn collegezaal was op een gegeven moment 60 procent niet uit Nederland. Naar mijn mening is het beperken van buitenlandse studenten aan de UU en HU en de hoeveelheid expats 1 van de keuzes die nu gemaakt moet worden.

 2. JdV

  Het motto klopt niet helemaal. Wij willen wonen moet eigenlijk zijn: Wij willen wonen. In een AAA-stad. Op een aaa-lokatie. Voor de prijs van sociale huur. En we willen dat jullie/de overheid/de anderen dat gaan betalen.
  Wil je wonen? Zat te koop. Limburg, Twente, Groningen. Voor een relatief laag bedrag een eengezinswoning met tuin. En als vanuit huis werkende hipster kan dat prima. Dus succes er mee. Welkom in de kapitalistische maatschappij. Moeite mee? Wonen kun je ook in Noord Korea.

 3. Kadoendra

  “Uiteindelijk hadden ze geluk en werden ze ingeloot voor een koopwoning, die eerder nog een sociale huurwoning van Mitros was.”

  De betreffende sociale huurwoning is dus uiteindelijk verkocht door o.a PvdA Tweede Kamer beleid.

  De oorzaak is de door de PvdA en VVD in elkaar getimmerde verhuurdersheffing.

  Een door het kabinet VVD/PvdA bedachte nieuwe belasting voor woningcorporaties en die breed werd gesteund door meneer Geert.

  Maar doordat woningcorporaties het geld niet hadden moesten zij sociale huurwoningen verkopen, op het ogenblik nu meer dan 300.000 (driehonderdduizend).

  De burger die het leuk vind om op de trouwe steun en toeverlaat van rechts te gaan stemmen moet bij de aanstaande verkiezingen de PvdA stemmen………………

 4. Koel Hoofd

  Ik heb spontaan een déja vu,
  Lang geleden maakte de PvdA zich ook al erg druk om betaalbare woningen.
  Gaat de PvdA nu weer terug naar haar roots?
  Zou wel tijd worden want de overige partijen doen slechts alsof het ze het interesseerd.
  Duurzaam bouwen op peperdure locaties is namelijk niet sociaal.

 5. Bill

  Ah, het is weer verkiezingstijd, met bijbehorende retoriek!! Natuurlijk ga je op die A1-locatie van de Galaxy Tower en het Beurskwartier niet al teveel sociale huur bouwen, gewoon onbetaalbaar en het Rijk draagt niet bij aan die binnenstedelijke plek. Kristina moet wellicht om de hoek van haar wijk kijken waar Mitros 230 woningen in de sociale sector aan de Lomanlaan gaat bouwen. En er komen zat woningen in de sociale sector in de Merwedekanaalzone, alleen dus niet op die “meest ideale” locatie.

 6. kobalt

  Dat moet de pvda juist doen terwijl ze er zelf aan hebben meegewerkt.

 7. HArry

  Omdat de komende jaren ettelijke miljarden naar windmolens, biomassa en zonnecellen gaan zou ik willen pleiten voor het geschikt maken van deze installaties voor appartementen. Ik begreep dat er drie van 250 meter in de polder Rijnenburg gaan komen. Beetje stapelen, trapje er omheen en al snel heb je weer 30 appartementjes met een fantastisch uitzicht. En onder de zonnecellen kan natuurlijk ook gewoon gewoond worden.

  Het meest duurzame huis ever. Dat moet de groene doelgroep toch aanspreken.

 8. Yoshua

  Je schouders laten hangen op jonge leeftijd omdat je er van overtuigd bent dat iets onbetaalbaar en onbereikbaar blijft.
  Dan moet je echt niet de politiek ingaan, met het inkomen van een Tweede Kamer lid kan je makkelijk een appartement huren in deze toren.
  Je moet juist blijven dromen, heel soms komt een droom uit.

 9. Fiederelsje

  Je kunt de PvdA het verleden blijven nadragen maar er bestaat ook zoiets als voortschrijdend inzicht. De hele omgeving rond station en Jaarbeurs is visueel rampzalig en onbetaalbaar voor de gemiddelde bewoner. @Bo heeft gelijk, Utrecht zit bomvol buitenlandse studenten die met hun hier opgedane kennis weer vertrekken en ons hebben laten betalen. Deze demonstranten hebben gewoon gelijk.

 10. Willem

  Kristina is 27 en heeft al 1,5 een koopwoning in Utrecht? Dan heb je het best goed geregeld toch? Op m’n 27 kwam ik eind jaren ’90 naar Utrecht en woonde op een kamertje van 3×4, ook op Kanaleneiland. Door flink te sparen jaren later een bovenwoningkje kunnen kopen. Waarom moet iedereen al op z’n 27e een koopwoning hebben? Waar komt dat idee vandaan? Dat woningen onbetaalbaar zijn als je jong bent, nog niks gespaard hebt en je wensen torenhoog zijn is van alle tijden.

 11. Gerrit Verbruggen

  Mijn nichtje studeerde in Utrecht, is nu 36 jaar en woont nog steeds op een kamer in Utrecht. Zij heeft altijd werk gehad, is alleenstaand en is aangewezen op een sociale huurwoning, zij staat al tig jaar op een wachtlijst. In mijn tijd, 1960, was het niet anders. Alleen op Overvecht kon ik als jong mens uit Oud-Zuilen, een flat krijgen. Dus vertrokken, net zoals al mijn vrienden, die wonen nu in Assen, Hoogersmilde, Koudum, Serooskerke, Franeker, Elburg en Zutphen, ik kan nog doorgaan. Vrije markt denken, 10 jaar Rutte, alle gedachten gericht op groei. Rutte noemde het vandaag weer “laten we ons richten op herstel van de economie en werk”. Cora van Nieuwenhuis wil meer snelwegen en groei van de economie. Natuur, milieu en betaalbaar wonen, wordt niet genoemd.

 12. Yoshua

  @Willem,

  Een andere optie is om voor veel geld te gaan huren en pas bij 35 jaar een woning kopen?
  Ooit in de jaren 90 gehuurd in de Hardebollenstraat voor een korte periode.
  Kopen was veel voordeliger dan huren.
  Bovenwoning gekocht op Zuilen en later dat van de benedenburen erbij, toen was ik 24.
  Ga je pas na je 27ste kopen dan heb je al een kwart woning laten verdampen aan de jarenlang huur die je hebt afgedragen.
  Juist kopen is een goede manier om te sparen zodat je de torenhoge wensen uit kan laten komen.

 13. Bart

  @Willem: Hoe kom je erbij dat dat van alle tijden is? Toen mijn ouders eind jaren tachtig een koopwoning zochten hadden ze er binnen no-time 1 gevonden. En niet alleen mijn ouders ook al hun vrienden. Gewoon een keurig rijtjeshuis op het salaris van een boekhouder en een verpleegkundige.
  Tegenwoordig heb je geluk als samen een klein appartementje in kanaleneiland kunt kopen met normale banen. Laat staan in je eentje.
  Als je de huizenprijzen van toen vergelijkt met die van nu en de inflatie etc allemaal meerekent zie je ook dat de prijzen exorbitant zijn toegenomen. En dat terwijl de banken veel strenger zijn geworden met het verstrekken van een hypotheek.
  Aan een sociale huurwoning hoef je ook niet te denken Ik sta bijvoorbeeld al 14 jaar ingeschreven en heb welgeteld 1x een woning kunnen bezichtigen als achtste gegadigde.
  Enige wat dan dus overblijft is de particuliere huur waar je zo 1100 euro voor een klein appartementje betaald waardoor je vervolgens met dat normale salaris ook bijna geen geld apart kunt zetten om te sparen voor zo’n koopwoning.

 14. Michiel

  Gerrit Verbruggen, er is anders geen enkele linkse partij in Nederland die een punt maakt tégen groei. Het is altijd “(veel) meer bouwen”. Gisteren nog een Groen Links tv spot met Jesse Klaver die ook oproept tot een miljoen extra woningen bouwen.
  De ongebreidelde bevolkingsgroei in Nederland (volledig op het conto van immigratie), of het aantrekken van duizenden buitenlandse studenten wordt door geen enkele linkse partij genoemd.
  En hoe voller Nederland wordt, hoe groter de druk op het milieu, en hoe groter de druk op de huizenmarkt. Maar daar hoor je geen linkse partij over. Ook voor links is het alleen maar meer, meer, meer.

 15. Willem

  @Yoshua Als je dan toch heel graag wilt kopen, omdat je denkt dat dat financieel verstandig is (wie kan de toekomst voorspellen?), dan moet je dat doen op momenten dat niemand anders een woning wil kopen, en niet op de toppen van de markt. Ik kan me herinneren dat in 2008 niemand zijn woning verkocht kreeg. Als je toen nog te jong was om te kopen moet je nu toch echt buiten Utrecht zoeken. In de provincies koop je nog een vrijstaande villa met een ontzettende lap grond voor minder dan 2,5 ton. Mijn ouders die naar een verzorgingshuis zijn gegaan hebben dat namelijk net gedaan.

 16. Fred

  Misschien moeten deze PvdA-lieden zich eens richten tot hun collega’s van GroenLinks. Die hebben namelijk zojuist 25.000 potentiële woningen verkwanseld door een paar nutteloze windmolens te plaatsen in Rijnenburg. En verder eens met de mensen hierboven: niet zo zeuren over die woningen en creatiever worden in het vinden van woonruimte buiten AAA-locaties. Of ga meer werken/verdienen.

 17. Yoshua

  @Willem,

  Je moet kopen wat je kan betalen.
  Een droomhuis vinden in een leuke buurt op een top locatie is als starter vrijwel onmogelijk.
  Als starter wil je in de stad wonen, dan kijk je niet naar woningen in Friesland voor weinig.
  Wachten op momenten dat niemand anders een woning wil kopen is natuurlijk een hele goed optie voor zeer geduldige personen die geen woningnood ervaren.

 18. M.a

  Hoeveel betalen wij Nederlanders mee aan de studie van de buitenlandse studenten..?De naamsverandering van de Uithof is ook in mijn ogen belachelijk

 19. M.a

  En ja wij wonen heerlijk in Twente maar werken noodgedwongen omdat er weinig werkgelegenheid is in Utrecht , veel en dure reistijd , slecht voor milieu enz

 20. Massegast

  @Michiel — 1. Ik ben het hartgrondig met je reactie eens. De immigratie is de boosdoener. Links heeft het daar niet over. Bang als ze zijn om een incorrecte indruk te maken en daarom zoeken ze het maar in groei, groei, groei. En dan heb je aan één Rijnenburg echt niet genoeg. Afgezien van de consequenties voor het milieu.
  2. Overigens zit in de voorraad sociale woningbouw nog wel speelruimte. Mensen hadden ooit recht op een sociale woning, maar jaren later niet meer, omdat hun economische situatie verbeterd is, dan wel de gezinssamenstelling verandert. Het lijkt me niet meer dan redelijk om deze mensen te vertellen, dat ze echt voor zichzelf moeten gaan zorgen. Maar dat durft links ook niet aan; verliezen ze kiezers mee.
  Deze categorie huurders zit voor een dubbeltje op de eerste rang. Vaak generaties lang. Het is een punt wat de publiciteit nauwelijks haalt. En zolang u en ik zwijgend betalen, blijft dat zo. Maar het is misplaatste solidariteit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).