Raadslid PvdA wil actie voor zorgelijke situaties rond huisvesting | De Utrechtse Internet Courant Raadslid PvdA wil actie voor zorgelijke situaties rond huisvesting | De Utrechtse Internet Courant

Raadslid PvdA wil actie voor zorgelijke situaties rond huisvesting

Raadslid PvdA wil actie voor zorgelijke situaties rond huisvesting
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Bülent Isik, gemeenteraadslid van de PvdA, wil dat er een oplossing komt voor twee zorgelijke situaties rond huisvesting. Een ouder echtpaar en een vrouw met ALS staan op de wachtlijsten om een woning te krijgen, maar het lukt ze maar niet. Hij vraagt nu de wethouder om hulp.

Bülent Isik, gemeenteraadslid van de PvdA, wil dat er een oplossing komt voor twee zorgelijke situaties rond huisvesting. Een ouder echtpaar en een vrouw met ALS staan op de wachtlijsten om een woning te krijgen, maar het lukt ze maar niet. Hij vraagt nu de wethouder om hulp.

Isik wil weten wat er te regelen valt voor personen die urgent een woning nodig hebben. Hij geeft het voorbeeld van twee situaties. Hij vertelt over een oud echtpaar, waarvan de vrouw ernstig ziek is. Ze heeft darmkanker en is lichamelijk gehandicapt. Ze mist haar been en is rolstoelafhankelijk. De man is ook ziek en invalide.

Het echtpaar heeft medische urgentie aangevraagd, maar dat wordt afgewezen omdat zij al lang ingeschreven staat als woningzoekende.

Het Vierde Huis

Het echtpaar zou in aanmerking moeten komen voor een passende woning via Het Vierde Huis (het voorrangssysteem van WoningNet voor urgentie-aanvragen). “Ik heb persoonlijk een gesprek met hen gehad en ik ben geëmotioneerd terug naar huis gegaan. De situatie is zeer zorgelijk. In de mail aan de wethouder vroeg ik hulp”, aldus Isik. De wethouder noemde het een tragische situatie en ‘heeft het uitgezet’, maar het heeft niet geleid tot een passende woning.

Isik maakt zich verder zorgen om een vrouw met de ziekte ALS. Zij verblijft tijdelijk in een zorgpension in Woerden. Het verblijf is daar geregeld voor de periode van ruim 4 weken. Hiervan resteert nog een week. Dan zal mevrouw het zorgpension moeten verlaten. “Er is voor zover nu bekend geen andere oplossing dan terugkeer naar de woning in Utrecht”, vertelt Isik.

Maar de Utrechtse woning is een gelijkvloerse woning op de derde etage, niet te bereiken met een lift. “Voor vertrek naar het zorgpension had mevrouw al zeer grote moeite met het gebruik van de trappen. Ze kreeg hulp van twee personen om van de trappen gebruik te maken.”

Medische urgentie

Het is volgens Isik een levensgevaarlijke situatie. “Zij heeft twee keer een woning aangeboden gekregen. Beide keren ging er iets mis. Ze vraagt medische urgentie aan en dat wordt ook afgewezen omdat het Vierde Huis van mening is dat mevrouw al lang genoeg ingeschreven staat en dat ze grote kans maakt om snel een passen de woning te vinden.”

De PvdA in Utrecht zegt heel veel klachten over de Het Vierde Huis over de beoordeling van  medische en andere urgentieaanvragen te krijgen. Isik stelt mondelinge vragen over de situaties en vraagt zich af of de wethouder de situaties kan oplossen en snel een passende woning kan worden gevonden.

Update: de wethouder laat weten van beide gevallen op de hoogte te zijn maar kan in verband met privacy er niet veel over vertellen in het openbaar. Beide casussen zijn bekend,  de twee zaken zijn wel verschillend en er wordt aan gewerkt. De wethouder gaf wel aan dat de vrouw met ALS te lang heeft moeten wachten.

11 Reacties

Reageren
 1. Reyna

  En zo zijn er beslist nog meer mensen die dringend een woning nodig hebben die aan hun beperkingen voldoet.
  De wethouder zou er goed aan doen om de woningen die vrijkomen te monitoren,voordat de verhuurder door middel van een soort handjeklap de woning gaat verhuren zonder dat die woning op Woningnet is aangeboden.

 2. Kadoendra

  Mooi om te lezen over de oprechte persoonlijke betrokkenheid van PvdA raadslid meneer Bülent Isik!

 3. Hetty

  Heel goed, dat dit door de PvdA aangekaart word. Het zijn schrijnende situaties, waar snel een oplossing voor moet worden gevonden.

 4. Alain

  Het is een probleem dat er domweg te weinig woningen zijn. In nagenoeg alle categorien, huur- en koop, en voor alle types van startende single tot bloeiend gezin tot ouderen die kleiner willen wonen. Allemaal merken ze dat de woningmarkt bom vol zit.

  Aan de andere kant, waar moeten ze vandaan komen? Waar gaan we ze bouwen?
  Een snelle oplossing is wat mij betreft dat er nog wel wat strenger mag worden opgetreden tegen onttrekking aan de woningmarkt door AirBnB e.d.

  We gaan daar de huizenmarkt niet vlot mee trekken, maar ik vind het niet eerlijk dat zoveel Utrechters in schrijnende situatie nergens terecht kunnen, terwijl ze de vakantievierders voor hun neus fluitend zien voorbij gaan met de rolkoffer aan de hand.

 5. Hadjememaar

  Goed zo Bülent. Klein leed is groot leed voor wie het betreft. De VVD stuurt al jaren aan op reductie van de sociale woningvoorraad, door corporaties van hun vermogen te beroven via de huurdersheffing. In plaats dat die voorraad groeit, krimpt die. Doelbewust. Dat leidt tot leed. Onherroepelijk. Zie het standpunt van de VVD met betrekking tot woningbouwcorporaties: https://www.vvd.nl/standpunten/woningcorporaties/

  Gek genoeg maakt bijna niemand zich daar druk om. En waarom de VVD van de woningbouwcorporaties af wil, begrijp ik ook niet.

 6. Kees Truijens

  @Hadjememaar
  Dank je voor de link. Als ik ijverige krantenlezer heb ik het VVD standpunt nooit zo duidelijk geformuleerd gezien als op hun eigen website: sociale woningbouw zo sterk mogelijk terugdringen. In Utrecht kun je zien wat daarvan komt.

 7. Robertjc

  I have a dream…

  Bij de laatste gelegenheid om onze stem landelijk uit te brengen, was ik zo naïef om te veronderstellen dat de socialistische partijen een daverende overwinning zouden behalen. We kunnen wel naar de VVD wijzen, maar die is, om wat voor reden dan ook, toch massaal gekozen. Naar goed Nederlands gebruik is de linkse coalitie nu aan zet om rechts eens een toontje lager te laten zingen. Het vervelende is dat de inzet op milieu binnen die partijen zwaarder lijkt te wegen dan het direct sociale beleid. Verschuif het accent naar huisvesting, pensioenen en meer zorg voor de maatschappelijk zwakkeren en je zult zien dat er door die partijen een enorme stemmenwinst behaald gaat worden – maar dan moeten die belanghebbenden natuurlijk wel gaan stemmen. Ik riep al YES, toen Lodewijk Asscher aankondigde de kont tegen de krib te gooien als er op pensioenen zou worden gekort. Aan dat soort weerstand tegen het rottige Angelsaksische verdien- en concurrentiemodel van rechts hebben de mensen wat. En dan net zolang, tot oppositie is omgezet in politieke meerderheid.

  I have a dream…

 8. Scherpschutter

  @Robertjc

  Het probleem is dat het linkse geldsysteem op ontploffen staat. De ECB, het IMF, de Nederlandse staat en DNB kunnen geen obligaties uitgeven op sociale uitgaven. Wel op de groene gekte, om vervolgens spaartegoeden en pensioentegoeden genadeloos te roven…

  Links heeft dit land aan de rand van de afgrond gebracht met haar monetaire zwendel.

 9. Kadoendra

  @Hadjememaar

  Met jouw opmerking over de verhuurdersheffing wijs jij precies naar de oorzaak.

  Het is bedacht door de regering VVD – PvdA en de nep partij met slechts 1 lid, de PVV, heeft het vol gesteund.

  Het kabinet VVD – PvdA was een VVD regering met een klein stipje PvdA en hierdoor is de PvdA bij de vorige verkiezing flink afgestraft.

  Inmiddels zijn er in Nederland 300.000 (driehonderd duizend!) sociale woningbouw woningen verkocht omdat woningcorporaties de verhuurdersheffing niet konden betalen.
  Ook hebben de woningcorporaties minder nieuwe sociale woningen gebouwd door die verhuurdersheffing.

  Maar meneer Geert is er wel blij mee want zijn stemvee blijft denken dat alles de schuld is van de asielzoekers!

 10. Hadjememaar

  @ Kadoendra, zo is het! Ik begrijp alleen niet wat de VVD, PvdA en die neppartij te winnen hebben met het vernietigen van de sociale woningvoorraad. Bij (uit)verkoop van de sociale woningen gaan ze meestal niet naar de originele bewoners maar naar particuliere beleggers die er dan weer de hoofdprijs voor vragen. Wie wint er dan? De particuliere huisjesmelkers? Is prins Bernhard electoraal zo interessant? Ik kan me dat niet voorstellen.

  Hoe kan een partij die beweert “het volk” te vertegenwoordigen (de neppartij) vóór afbraak van de voorraad sociale woningen zijn, als die woningen in handen van huisjesmelkers vallen? Hoe kan het dat “het volk” het opneemt voor de huisjesmelkers? (zie https://www.duic.nl/algemeen/21-arrestaties-bij-ontruiming-kraakpanden-burgemeester-reigerstraat/) Ik snap het echt niet. Misschien zit ik niet genoeg op Twitter.

 11. Kadoendra

  @Hadjememaar

  Heel veel mensen zijn vergeten dat het enige lid van die neppartij van 1989-2004 in de VVD heeft gezeten en een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken!

  In de tijd van het overlijden van Wim Kok heb ik gelezen hoe Wim Kok een analyse had gegeven over het kabinet VVD-PvdA.
  Zijn conclusie was dat dat kabinet te snel geformeerd was en dat er eigenlijk een derde coalitiegenoot bij had moeten komen.
  Uiteindelijk denk ik dat nu ook want dat had de macht van de VVD in dat kabinet kunnen verkleinen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).