Rechter geeft Portaal gelijk: bewoners moeten huur doorbetalen tijdens renovatie Rechter geeft Portaal gelijk: bewoners moeten huur doorbetalen tijdens renovatie

Rechter geeft Portaal gelijk: bewoners moeten huur doorbetalen tijdens renovatie

Rechter geeft Portaal gelijk: bewoners moeten huur doorbetalen tijdens renovatie
De kantonrechter heeft woningcorporatie Portaal maandag in het gelijk gesteld in een zaak die de bewoners tegen de corporatie aanspanden. De huurders van 17 woningen aan de Van Eechoudlaan in Kanaleneiland-Zuid waren het niet eens met het doorbetalen van de huur, terwijl zij tijdens een renovatie niet in hun huis konden blijven. Ook waren ze ontevreden met de uitvoering van sommige werkzaamheden.

De kantonrechter heeft woningcorporatie Portaal maandag in het gelijk gesteld in een zaak die de bewoners tegen de corporatie aanspanden. De huurders van 17 woningen aan de Van Eechoudlaan in Kanaleneiland-Zuid waren het niet eens met het doorbetalen van de huur, terwijl zij tijdens een renovatie niet in hun huis konden blijven. Ook waren ze ontevreden met de uitvoering van sommige werkzaamheden.

Een groep huurders spande een zaak aan tegen woningcorporatie Portaal, omdat zij het niet terecht vonden dat zij de huur moesten doorbetalen tijdens de werkzaamheden aan hun huis. Ze konden immers niet in hun woning verblijven. Toch geeft de rechter deze huurders ongelijk. Ze stemden eerder namelijk wel in met de plannen van Portaal. Die heeft zich daarmee volgens de rechtbank aan de gemaakte afspraken gehouden.

Renovatie

De woningcorporatie besloot eind 2019 een aantal woningen in Kanaleneiland-Zuid te renoveren. Daarvoor deed Portaal een voorstel aan de bewoners. In het renovatievoorstel stond ook een ‘sociaal plan’, waarin afspraken stonden over de duur van de werkzaamheden, de doorbetaling van de huur en ook het gebruik van een logeerwoning.

In 2020 werden de werkzaamheden uitgevoerd. Die duurden zo’n vier weken. Voor een bedrag van 629 euro mochten de huurders in die periode hun intrek nemen in een logeerwoning. Die kwam bovenop de lopende huur van de eigen woning. Voor 500 euro extra konden ze ook hun spullen beheerd in hun eigen huis laten staan. Portaal heeft aan alle huurders de wettelijke verhuiskostenvergoeding van 6.253 euro betaald.

Gebreken

Daarnaast hebben de huurders klachten over de uitgevoerde werkzaamheden. Die klachten gaan over de badkamervloeren, de balkonvloeren en de balkondeuren. De vloeren lopen volgens hen zo, dat het water blijft staan of de verkeerde kant oploopt. De deuren slaan volgens de huurders in de verkeerde richting open.

De huurders willen dat Portaal de klachten oplost en vorderen vanwege de badkamervloeren ook huurprijsvermindering. De rechter wijst nu de vorderingen van de huurders af. Dat betekent dat Portaal de huur niet hoeft terug te betalen aan de bewoners. De uitvoering van de renovatie kunnen de huurders niet aandragen als een gebrek. Een huurprijsvermindering zit er daarom ook niet in.

11 Reacties

Reageren
 1. ChefPlongeur

  Bizar hoe mensen relatief goedkoop wonen door sponsoring van de maatschappij die bijdraagt aan sociale woningen, en bij ieder wissewasje gaan klagen en mopperen terwijl ze notabene een gratis renovatie van hun woning krijgen. Zou iedere partikuliere woningeigenaar ook wel willen, gratis renovatie van zijn huis. En vrijesektor huurders eveneens… pure verwennerij… komt zeer ondankbaar over n.m.i….

 2. cas

  Controleert portaal wel de aannemers of die werk naar behoren opleveren? Niet dat ik een hoge pet op heb van de mensen die bij portaal werken, maar dat de badkamer vloeren naar het putje aflopen lijkt mij toch wel iets waar je op zou moeten letten.

 3. Lombokker

  Ik heb mijn huis ook eens (deels) laten renoveren. Bed in de woonkamer, met een betonmolen aan het voeteneind. Naar het toilet in een Dixie die buiten stond, douchen bij familie en tanden poetsen in de keuken.
  Ik had al die tijd best in een hotel willen zitten, maar dan was het te duur geworden. Ik kreeg namelijk geen korting op mijn hypotheek, en had ook nog kosten voor de opslag van mijn huisraad.
  Mijn huis is er een stuk van opgeknapt, dus het was de moeite waard.

 4. Kadoendra

  @ChefPlongeur

  Renovatie van een huurwoning doet de huur stijgen!

 5. Paul Sip

  @Kadoendra, Klopt, maar aangezien de besparing op de energiekosten groter is dan de huurverhoging levert dat per saldo een voordeel op voor de huurder. De leden van de huurdersraad houden dit soort zaken scherp in de gaten.

 6. RABE

  Willen de bewoners het onderste uit de kan??
  Portaal heeft toch verhuiskosten vergoeding betaald.
  Waarom willen we toch altijd weer meer hebben dan we ontvangen???

 7. Alex

  @Kadoengra, voor sociale huur niet. Of zeer marginaal. Verwend wonen is het.

 8. Wies

  Wij hebben ons appartement deels verbouwd, daarnaast gewerkt en onze huurwoning nog een maand langer aangehouden. Deze mensen krijgen een fixe vergoeding en mochten de spullen in een opslag houden. Bizar dat je dan loopt te zeiken.

 9. Toine Goossens

  Rekensommetje:

  Wettelijke verhuiskostenvergoeding: € 6.253
  Af: Vergoeding logeerwoning: € – 629
  Af: opslag inboedel op locatie: € – 500

  Netto voordeel: € 5.124

  Deze huurders zijn van de ratten besnuffeld.

 10. Nina

  Lijkt mij logisch. Een woningeigenaar moet ook de hypotheek blijven betalen gedurende een verbouwing.

 11. Thuisblijver

  Goeie advocaat: “Nee, beste cliënt, u maakt geen schijn van kans. Oh? U wilt het toch proberen? prima hoor, ik reken slechts 385 euro per uur, maar dat verdient u zo terug, hehe.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).